Како да користите зелен екран во Final Cut Pro (брзи чекори)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Final Cut Pro го олеснува додавањето клипови Green Screen – клипови снимени на зелена позадина – во вашите филмови.

Во оваа статија, ќе ви покажам како можете да преклопите видео од Дарт Вејдер како танцува над видеото од див бивол кој маршира по пат користејќи зелен екран. И целата сцена ќе биде поставена на тематската песна на Star Wars Imperial March бидејќи што друго би користеле?

Со сета сериозност, користењето зелени екрани за „компонирање“ на две различни видеа во едно може да ви отвори свет на можности.

Со повеќе од една деценија професионално снимање филмови, можам да ве уверам дека разбирањето на основите за тоа како да го направите ова може да ви помогне да се справите со цела низа покомплицирани задачи за составување. И понекогаш тоа го импресионира клиентот, што е секогаш убаво.

Како да користите зелен екран

Чекор 1: Поставете го клипот во преден план во Времепловот и поставете го зелениот екран над него.

Во мојот пример, „позадина“ е клипот на биволот што маршира, а „преден план“, поставен на врвот на позадината, е Дарт Вејдер. На скриншот подолу можете да видите дека клипот на Дарт Вејдер е снимен на зелен екран.

Чекор 2: Изберете го ефектот Keyer (прикажано со црвената стрелка на сликата од екранот погоре) од категоријата Клучање во Прелистувачот ефекти (кој се вклучува/исклучува со притискање на идентификуваната иконасо пурпурната стрелка).

Потоа повлечете го ефектот Keyer врз клипот на зелениот екран (Дарт Вејдер).

Честитки. Штотуку применивте зелен екран! И многу време, ќе изгледа како сликата подолу, со целото зелено отстрането и сликата во преден план изгледа прилично добро.

Но, резултатот честопати може да изгледа нешто слично на сликата подолу, со траги од „зелениот“ екран што сè уште се прикажуваат и многу бучава околу рабовите на сликата во преден план.

Прилагодување на поставките на Keyer

Кога ќе го повлечете ефектот Keyer на преден план, Final Cut Pro знае што треба да направи - бара доминантна боја (зелена) и отстранува тоа.

Но, всушност, потребна е голема експертиза за снимање и осветлување за да се добие зелениот екран да биде со иста боја во секој пиксел. Така, ретко се случува Final Cut Pro да може да го добие точно како што треба.

Но, добрата вест е дека Final Cut Pro има многу поставки кои, со само малку труд, можат да помогнат да се исправи.

Со избраниот клип во преден план, одете до Инспектор (може да се вклучи/исклучи со притискање на иконата на којашто покажува мојата виолетова стрелка на сликата од екранот подолу)

Ако сè уште има зелено прикажување (како што е во примерот погоре), тоа често е затоа што имаше некои пиксели на „зелениот“ екран кои беа малку поинаква нијанса на зелена, збунувајќи го Final Cut Pro. Навистина, воНа сликата погоре, долготрајната боја изгледа поблиску до сината отколку до зелената.

За да го поправите ова, можете да кликнете на сликата Боја на примерок (каде што покажува црвената стрелка на сликата од екранот погоре), и курсорот ќе се сврти на мал квадрат. Користете го ова за да нацртате квадрат во која било област на вашата слика на која треба да се отстрани долготрајната боја и пуштете го.

Со среќа, една апликација на Боја на примерок ќе успее. И обично, дарежливото кликнување околу вашиот екран ќе се ослободи од секаква долга боја(и).

Но, можеби ќе треба да ја преместите Playhead наоколу во вашиот клип за да бидете сигурни дека секое движење во преден план не ја менува светлината и не создава дополнителни бои кои ќе треба да се отстранат со повеќе кликнувања на алатката Боја на примерок .

Ако сè уште имате проблеми, поставките во Избор на боја (видете ја зелената стрелка) може да ви помогнат да ги дознаете точните бои што сè уште треба да ги отстраните.

Правење прилагодувања на големината

Со отстранувањето на вашата зелена позадина, веројатно ќе сакате да ги прилагодите размерите и положбата на вашиот преден план (Дарт Вејдер) за да изгледа точно во позадина (биволот што маршира)

Најлесен начин да го направите ова е со контролите Transform , кои може да се активираат со кликнување на иконата за алатка Transform , прикажана со виолетова стрелка на сликата од екранот подолу.

Кога е активирана, алатката Transform ставасините рачки (прикажани на екранот погоре) околу вашиот клип и сината точка во близина на центарот.

Само кликнување на вашата слика ќе ви овозможи да ја повлечете каде било на екранот, а рачките на аглите може да се користат за зумирање/одмалување на вашето видео. Конечно, централната сина точка може да се користи за ротирање на сликата.

По малку лутање наоколу, задоволен сум со големината, позиционирањето и ротацијата на мојот танцувачки Дарт прикажан на сликата од екранот подолу:

Конечни клучни мисли

Се надевам дека сте виделе колку е лесно да додадете видео клип снимен на зелен екран.

Ако оригиналната снимка била добро направена, компонирањето на нов преден план (танцување на Дарт Вејдер) на постоечки клип (марширање биволи) може да биде едноставно како и влечење на Ефектот на клучот на снимката на зелен екран .

Но, ако резултатот е малку неуреден, примената на алатката Sample Color овде/таму низ вашата снимка, а можеби и дотерување на некои други поставки, обично ќе ја исчисти преостанатата неред.

Затоа, излезете таму, најдете или снимајте зелен екран и покажете ни нешто ново!

Уште нешто, за оние на кои им е корисно малку заднина/историја, понекогаш ме прашуваат: „ Зошто се нарекува Кејер ефект ?“

Па, бидејќи прашавте, ефектот Keyer на Final Cut Pro е навистина ефект Chroma Keyer , каде што „Chroma“ е фантастичен начин да се каже „боја“. И бидејќи овој ефект е сèза отстранување на боја (зелена), тој дел има смисла.

Што се однесува до делот „Keyer“, во текот на уредувањето на видеото слушате многу за „Keyframes“. На пример, „Фред, постави ги аудио клучните кадри“ или „Претпоставувам дека само ќе треба да го кадриме ефектот со клучна рамка“ и така натаму. И овде зборовите се доста буквални и потекнуваат од анимација.

Запомнете, филмот е серија на неподвижни слики, наречени рамки. А кога анимирале, уметниците би започнале со цртање на навистина важните („клучни“) рамки, како што се оние што го дефинирале почетокот или крајот на некое движење. (Рамите помеѓу беа нацртани подоцна и (во необичен пропуст на креативноста) беа општо познати како „помеѓу“.)

Значи, што прави ефектот Chroma Keyer поставува клучни рамки каде дел од видеото (неговата позадина) исчезнува, а параметарот што ја предизвикува таа транзиција е хрома или зелена боја.

Среќно уредување и ве молам не двоумете се да ме известите во коментарите ако ви е корисен овој напис, ако видите простор за подобрување или само сакате да разговарате за историјата на уредување видеа. Ви благодариме .

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.