Како да користите Seagate Backup Plus на Mac? (2 решенија)

 • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Дали го сакате вашиот Mac исто како и јас? Мојот Mac е моето работно место. Ја содржи секоја статија што некогаш сум ја напишал. Ја содржи секоја фотографија што некогаш сум ја направил, детали за контакт за луѓето што ми значат и снимки од песните што сум ги напишал. Ако нешто тргне наопаку, сè може да исчезне засекогаш!

Затоа чувам внимателни резервни копии на сè што ми е важно, а исто така и вие. Лесен начин да го направите тоа е да го копирате на надворешен хард диск. Вистинската апликација за Mac ќе се погрижи тоа да се случи автоматски, а вистинскиот надворешен тврд диск го олеснува тоа.

Seagate прави одлични хард дискови за резервни цели. Во нашиот преглед Најдобар резервен диск за Mac, откривме дека нивните дискови се најдобри во две главни категории:

 • Seagate Backup Plus Hub е најдобриот надворешен хард диск што може да се чува на вашето биро. Потребен е извор на енергија, нуди две USB порти за вашите периферни уреди, има максимална брзина на пренос на податоци од 160 MB/s и доаѓа со простор за складирање од 4, 6, 8 или 10 TB.
 • Резервна копија на Seagate Plus Portable е најдобриот надворешен хард диск што може да го носите со вас. Се напојува од вашиот компјутер, доаѓа во цврсто метално куќиште, пренесува податоци со 120 MB/s и доаѓа со простор за складирање од 2 или 4 TB.

Тие се компатибилни со Mac и нудат одлична вредност. Јас сам ги користам.

Купувањето на еден е првиот чекор во чувањето на вашите податоци безбедни. Вториот чекор е да го поставите вашиот компјутер на сигурнои автоматски чувајте ажурирана копија од вашите датотеки. За жал, софтверот за Mac на Seagate не одговара на работата - тоа е страшно. Како корисниците на Mac можат веродостојно да направат резервна копија од своите компјутери?

Проблемот: софтверот за Mac на Seagate не е дораснат

Компанијата која ги нарекува нивните хард дискови „Backup Plus“ очигледно е сериозна во врска со помошта правите резервна копија на вашиот компјутер. За жал, додека нивната програма за Windows ќе прави целосни закажани резервни копии, нивната апликација за Mac пресликува само одредени датотеки.

Еве како тоа е опишано во упатството за користење на Seagate Toolkit:

Активноста Mirror дозволува создавате папка Mirror на вашиот компјутер или Mac што е синхронизирана со вашиот уред за складирање. Секогаш кога додавате, уредувате или бришете датотеки во една папка, Toolkit автоматски ја ажурира другата папка со вашите промени.

Што е проблемот? Додека апликацијата Windows автоматски чува втора копија од сите ваши датотеки - сите тие се заштитени - апликацијата Mac не го прави тоа. Ќе го копира само она што е во вашата папка Mirror; ништо надвор од таа папка нема да се прави резервна копија.

Тоа исто така значи дека ако корисник на Mac случајно избрише датотека, таа ќе биде избришана од огледалото. Така не треба да функционира вистинската резервна копија. Додека корисниците на Windows би можеле да ја вратат датотеката ако е избришана по грешка, корисниците на Mac нема да го сторат тоа.

Ништо од тоа не е идеално. Не е ни фактот дека софтверот работи само со одредени дискови на Seagate, а невоопшто со производи од други производители. Како резултат на тоа, ви препорачувам да не го користите овој софтвер за вашите резервни копии. Ќе истражиме некои алтернативи подолу.

Во случај да сакате прво да го пробате Toolkit, ајде накратко да погледнеме како да го инсталирате и користите.

Правење резервна копија на Mac со Seagate Toolkit

Проверете дали вашиот хард диск е приклучен, а потоа инсталирајте го софтверот. Ќе го најдете Seagate Toolkit за macOS на веб-страницата за поддршка на Seagate.

По инсталацијата, апликацијата ќе работи во лентата со мени, чекајќи да ја конфигурирате. Mirror Now ја става папката со огледало на стандардната локација (вашата домашна папка). Прилагодено ви овозможува да изберете каде да ја лоцирате папката со огледало.

Во моите тестови на Toolkit, тука почнав да имам проблеми. Еве што направив: прво, го избрав дискот Seagate што сакав да го користам за правење резервни копии на датотеки.

Но, бидејќи е веќе конфигуриран како резервен диск со користење на различен софтвер, Toolkit одбива да го користи, што е разбирливо. За жал, ниту еден од моите резервни дискови не беше направен од Seagate, па софтверот одби да ги потврди и не можев дополнително да го тестирам.

Ако сте љубопитни, можете да најдете дополнителни информации во онлајн корисничкиот прирачник и базата на знаење.

Решение 1: Направете резервна копија од вашиот Mac со Time Machine на Apple

Значи, софтверот на Seagate не им дозволува на корисниците на Mac да создаваат целосни, закажани резервни копии. Како можете да користитевашиот Backup Plus хард диск? Најлесен начин е со сопствениот софтвер на Apple.

Time Machine е преинсталиран на секој Mac. Најдовме дека е најдобар избор за поединечни резервни копии на датотеки. Го користам софтверот на мојот сопствен компјутер за да направам резервна копија на надворешен хард диск Seagate Backup Plus.

Поединечната резервна копија останува ажурирана само со копирање датотеки што се нови или се изменети од последна резервна копија. Time Machine ќе го прави ова и многу повеќе:

 • Ќе создава локални снимки како што дозволува просторот
 • Ќе чува повеќекратни дневни резервни копии во последните 24 часа
 • Ќе чува повеќекратни дневни резервни копии за последниот месец
 • Ќе чува повеќекратни неделни резервни копии за сите претходни месеци

Тоа значи дека секоја датотека се прави резервна копија повеќе пати, што го олеснува вратете ја точната верзија на вашите документи и датотеки ако нешто тргне наопаку.

Поставувањето на Time Machine е лесно. Кога првпат ќе приклучите празен диск, macOS ќе ве праша дали сакате да го користите за да направите резервна копија со Time Machine.

Кликнете Користете како резервен диск . Ќе се прикажат поставките на Time Machine. Сè е веќе поставено со стандардните поставки, а првата резервна копија е закажана. Во моите тестови, кои ги направив со помош на постар MacBook Air, резервната копија започна 117 секунди подоцна.

Тоа ми даде доволно време да ги сменам стандардните поставки доколку сакам. Опциите вклучуваат:

 • Можам да заштедам време и простор со одлучувањеда не прави резервна копија на одредени датотеки и папки
 • Можам да дозволам системот да прави резервна копија додека е напојување од батеријата. Тоа е лоша идеја бидејќи лоши работи може да се случат ако батеријата се потроши на половина пат преку резервна копија
 • Можам да одлучам само да направам резервна копија од сопствените датотеки, со исклучок на системските датотеки и апликациите

Решив да останам со стандардната поставка и да дозволам резервната да започне автоматски. Time Machine започна со подготовка на почетната резервна копија, која траеше околу две минути на мојот уред.

Потоа започна правилната резервна копија: датотеките беа копирани на надворешниот хард диск (во мојот случај, постар Western Дигитален диск што го имав лежено во фиока). Првично, вкупно требаше да се направи резервна копија од 63,52 GB. По неколку минути, се прикажа проценка на времето. Мојата резервна копија беше завршена дури и побрзо од очекуваното, за околу 50 минути.

Решение 2: Направете резервна копија од вашиот Mac со софтвер за резервна копија од трета страна

Time Machine е добар избор за Mac резервни копии: погодно е вграден во оперативниот систем, работи добро и е бесплатен. Но, тоа не е вашата единствена опција. Достапни се тони алтернативи. Тие имаат различни силни страни и можат да создадат различни типови на резервни копии. Еден од нив може подобро да ги задоволи вашите потреби.

Carbon Copy Cloner

Carbon Copy Cloner е солидна опција за клонирање или сликање на хард дискот. Тоа е поинаква стратегија за резервна копија од Time Machine: наместо да правите резервна копија на поединечни датотеки,прави точна копија од целиот диск.

Откако ќе се направи првичниот дупликат, Carbon Copy Cloner може да ја одржува сликата ажурирана со правење резервна копија само на датотеките што се изменети или новосоздадени. Погонот за клонови ќе биде бутабилен. Ако нешто тргне наопаку со внатрешниот диск на вашиот компјутер, можете да се подигнете од резервната копија и да продолжите да работите. Тоа е погодно!

Другите карактеристики вклучуваат:

 • „Тренер за клонирање“ што предупредува за проблеми со конфигурацијата
 • Водено поставување и обновување
 • Конфигурирачки распоред : часовно, дневно, неделно, месечно и повеќе

Оваа апликација е потешка за користење од Time Machine, но прави и повеќе. За среќа, има „Едноставен режим“ кој ви овозможува да креирате резервна копија со три кликања на глувчето. Личната лиценца чини 39,99 долари и може да се купи од веб-локацијата на развивачот.

SuperDuper!

Shirt Pocket's SuperDuper! v3 е поедноставна, поприфатлива апликација за клонирање диск. Многу од неговите карактеристики се бесплатни; целосната апликација чини 27,95 долари и вклучува закажување, паметно ажурирање, кутии со песок и скриптирање. Како Carbon Copy, клон-погонот што го создава може да се подигне.

ChronoSync

Econ Technologies ChronoSync е повеќе разновидна апликација. Може да врши речиси секој тип на резервна копија што веројатно ќе ви треба:

 • Може да ги синхронизира вашите датотеки помеѓу компјутерите
 • Може да прави резервна копија од вашите датотеки и папки
 • Може да создаде aслика на хард дискот што може да се подигне

Меѓутоа, не нуди резервна копија во облак како што нуди Acronis True Image (подолу).

Поддржани се закажани резервни копии. Можете да ги конфигурирате вашите резервни копии да се вршат автоматски секогаш кога ќе прикачите одреден надворешен диск. Поддржани се дополнителни резервни копии и повеќе датотеки се копираат истовремено за да се заштеди време.

Софтверот чини малку повеќе - 49,99 долари од веб-продавницата на развивачот. Поприфатлива верзија може да се купи од Mac App Store за 24,99 долари. Се вика ChronoSync Express. Ограничена е со функции и не може да создава бутабилни резервни копии.

Acronis True Image

Acronis True Image за Mac е најскапата апликација во нашиот преглед, почнувајќи со претплата од 49,99 долари/годишно . Исто така, нуди повеќе функции од другите апликации на нашата листа.

Основниот план нуди активно клонирање на дискот, а Напредниот план (кој чини 69,99 $/годишно) додава половина терабајт резервна копија на облакот. Можете да го преземете софтверот и да купите претплата од веб-страницата на развивачот.

Mac Backup Guru

MacDaddy’s Mac Backup Guru е прифатлива апликација која создава бутабилен клон на вашиот хард диск. Нуди вкупно три типа на резервна копија:

 • Директно клонирање
 • Синхронизација
 • Поединечни снимки

Било какви промени што ги правите на вашиот документите автоматски се синхронизираат. Можете да изберете да не ги презапишувате постарите резервни копииза да можете да се вратите на претходната верзија на документот.

Get Backup Pro

Конечно, Get Backup Pro на Belight Software е најприфатливата програма за резервна копија од трета страна на нашата листа . Можете да го купите за само 19,99 долари од веб-страницата на развивачот.

Како и ChronoSync, се нудат неколку видови:

 • инкрементални и компресирани резервни копии на датотеки
 • клонирани резервни копии што можат да се подигнат
 • синхронизација на папки

Можете да направите резервна копија на надворешен диск, мрежен уред, DVD или CD. Резервните копии може да се закажат и шифрираат.

Значи, што треба да направите?

Решивте да ги заштитите вашите податоци со правење резервна копија на Mac и како прв чекор, добивте надворешен хард диск Seagate Backup Plus. Ако сте корисник на Mac, направете си услуга и игнорирајте го софтверот што доаѓа со уредот. Не ги нуди функциите што ви се потребни.

Наместо тоа, користете алтернатива. Веќе ја имате инсталирано Time Machine на Apple на вашиот Mac. Сигурен е, лесен за користење и ќе чува повеќе копии од секоја датотека за да можете да ја изберете верзијата што сакате да ја вратите. Работи добро, а јас сам го користам!

Или можете да изберете апликација од трета страна. Овие нудат дополнителни функции и типови на резервни копии. На пример, Carbon Copy Cloner и други ќе создадат бутабилна резервна копија на вашиот хард диск. Тоа значи дека ако вашиот главен уред изумре, рестартирањето од резервната копија ќе ве натера да работите повторно за неколку минути.

Кој софтвер и да стеизберете, започнете денес. Секој има потреба од сигурна резервна копија на нивните важни датотеки!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.