Како да го промените режимот на боја во Adobe InDesign

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Управувањето со бои може да биде еден од најтешките аспекти на графичкиот дизајн, но може да биде и разлика помеѓу уметничко дело и катастрофално погрешно печатење.

Целата ситуација станува уште покомплицирана кога ќе дознаете дека InDesign не користи режими на боја на ист начин како и другите апликации на Creative Cloud како Photoshop и Illustrator .

Како функционираат режимите на боја во InDesign

InDesign е наменет како програма за распоред во „последната фаза“ која ги спојува сите ваши подготвени елементи, а не за вршење работи за прилагодување на бојата.

Така, наместо да го поставувате режимот на боја за целиот документ, режимите на боја во InDesign се наведени на ниво на објект . Можно е да имате RGB слика до текстот во боја CMYK над логото што користи Pantone точка боја.

Ова може да изгледа контраинтуитивно, но сè доаѓа на место кога ќе се сетите дека примарниот формат за извоз на InDesign е PDF.

За време на процесот на извоз, сите слики и бои во документот се претвораат во дестинацискиот простор на бои што сте го избрале за излезната датотека , без оглед на нивниот оригинален режим на боја. Дури и ако ги извезувате вашите ширење како JPG-датотеки, конечниот простор на бои сè уште се одредува за време на процесот на извоз.

Поставување на стандардниот режим на боја во InDesign

И покрај фактот што различни објекти можат да користат различни режими на боја, можно е да се каже на InDesign дали требакористете ги режимите на боја RGB или CMYK како стандарден тип на приказ за прозорецот за дијалог Брач на бои , како и за панелите Часовници и Боја .

Додека креирате нов документ, ако изберете претходно поставено од делот Печати , InDesign стандардно ќе го користи режимот на боја CMYK. Ако изберете претходно поставено од секциите Web и Mobile , InDesign ќе претпостави дека сакате да ги направите сите ваши избори на бои во режимот на боја RGB.

Ако се премислите по креирањето на документот, можете да го прилагодите ова со отворање на менито Датотека и кликнување на Поставување документ .

Отворете го паѓачкото мени Намера и изберете Печати стандардно на CMYK или изберете Веб / Мобилен стандардно на RGB.

Запомнете дека овие промени само го поедноставуваат корисничкото искуство за побрзо бирање бои. Сè уште можете да го извезете вашиот документ во кој било простор за бои што го сакате.

Променете ги режимите на боја додека избирате бои

Без оглед на тоа која нова претходно поставена документ или поставка за намера ја користите, можете да изберете бои во InDesign користејќи кој било простор за бои што го сакате. InDesign поддржува режими на бои RGB , CMYK , Lab , HSB и Hexadecimal , и можете да ги дефинирате вашите боите користејќи која било од овие опции во прозорецот за дијалог Бирач на бои .

Двоен-клик на кој било од примероците на бои низ интерфејсот за да го отворите БојаПрозорец за дијалог Picker .

Стандардниот приказ на простор за бои ќе одговара на моменталната поставка во панелот Боја , но лесно можете да прикажете различни прикази на просторот во боја со избирање различно радио копче од една од другата боја празни места во прозорецот Брач на бои .

CMYK и Хексадецималното немаат прикази на просторот во боја во дијалогот Бирач на бои , туку RGB , Lab и HSB може да се користат за визуелно избирање бои.

Доколку сакате да не го користите дијалогот Бирач на бои , можете исто така да го користите панелот Боја за да внесете нови вредности на боја и да видите минимизирана преглед на какви било прилагодувања. Можете да го промените режимот на боја што го користи таблата Боја со отворање на менито панел и избирање на соодветниот режим на боја.

Специјализирани режими на боја со примероци

Ако сакате да користите специјализиран режим на боја, како што е Pantone spot боја, ќе треба да го користите панелот Swatches . Ако веќе не е дел од вашиот работен простор, можете да го направите видлив со отворање на менито Прозорец , со избирање на подменито Боја и со кликнување на Прегледи . Можете исто така да ја користите кратенката на тастатурата F5 .

Кликнете на копчето New Swatch на дното на панелот и InDesign ќе додаде нов примерок на листата. Кликнете двапати на новиот запис за да започнете со прилагодување на вредностите на бојата.

Во паѓачкото мени Тип на боја менито, можете да изберете или Процес или Точно . Процесот ќе се обиде да ја создаде бојата користејќи го избраниот режим на боја за дестинација на бојата, додека поставката Spot ќе претпостави дека вашиот печатач ќе биде конфигуриран да користи специјализирано претходно измешано мастило.

Вообичаено, повеќето бои на документите се процесни бои, но некои иницијативи за брендирање бараат специфични бои за прецизност и конзистентност во елементите како корпоративните логоа (меѓу другите причини).

Боите со точки може да бидат незгодни за работа, затоа не ја избирајте оваа опција освен ако не сте апсолутно сигурни дека ви е потребна.

Следно, отворете ја Боја Режим паѓачкото мени. Како што можете да видите, стандардните режими на бои се достапни на врвот на листата, но има огромен опсег на други палети на бои од кои можете да изберете.

Откако ќе бидете задоволни со поставките за боја, кликнете OK и ќе можете да го користите вашиот специјализиран режим на боја на кој било елемент во InDesign.

Промена на режими на боја при извезување PDF-датотеки

Како што споменав претходно во ова упатство, конечните одлуки за режимот на боја се случуваат кога го извезувате вашиот документ на InDesign во друг формат за цели на споделување и прикажување. Поголемиот дел од времето, веројатно ќе користите PDF-датотеки како ваша излезна датотека, па ајде брзо да ги погледнеме поставките за извоз на PDF.

Отворете го менито Датотека и кликнете Извези . Во паѓачкото мени Формат менито, можете да изберете или Adobe PDF (Print) ако подготвувате документ за печатење или Adobe PDF (Интерактивен) ако вашиот документ ќе се гледа на екранот.

Ако изберете Adobe PDF (Интерактивен) , тогаш InDesign ќе претпостави дека сакате да го користите режимот на боја RGB, а InDesign ќе го користи стандардниот работен простор RGB.

Ако изберете Adobe PDF (Print) , ќе добиете малку поголема флексибилност за време на процесот на извоз. Именувајте ја вашата датотека и кликнете Зачувај . InDesign ќе го отвори дијалогот Export Adobe PDF .

Изберете ја картичката Излез од списокот лево и ќе ви бидат претставени сите опции за конверзија на режимот на боја за вашата излезна датотека.

Отворете го паѓачкото мени Конверзија на бои и изберете Конвертирај во дестинација .

Следно, отворете го паѓачкото мени Дестинација и изберете го соодветниот профил на боја за вашата наменета употреба.

Ако сте во Северна Америка и работите на проект за печатење, U.S. Web Coated (SWOP) v2 е веројатно најчестиот профил, но секогаш треба да проверувате кај вашиот печатач дали има специфични барања.

Ако претпочитате да го конвертирате вашиот документ за гледање на екранот, изборот на стандарден профил на боја RGB како што е sRGB обично е најдобриот избор.

Погрижете се повторно да ја проверите вашата излезна датотека за да бидете сигурни дека изгледа точно!

Завршен збор

Ова опфаќа сè што ќе треба да знаете за менување на режимите на боја во InDesign! Иако правилно управуваниот работен тек со бои звучи како застрашувачка перспектива, тоа ќе гарантира дека вашите документи на InDesign изгледаат онака како што сте ги замислиле секој пат, без разлика каде се прикажани.

Среќно боење!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.