Како да искривите линија во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Цртањето крива линија со алатката за пенкало или молив не е најлесната работа и тешко е да се постигне совршената крива што ја сакате. Затоа Adobe Illustrator разви алатки кои ќе ни помогнат да ја добиеме идеалната крива што ја сакаме.

Работејќи со Adobe Illustrator секој ден веќе околу девет години, го најдов најлесниот начин да ги искривувам линиите користејќи различни алатки. Верувај ми, познавањето на овие алатки ќе ви заштеди тони време за создавање криви линии во Illustrator.

На пример, ја користам алатката Anchor Point Tool за уредување на патеките на моите алатки за пенкало и алатката Curvature за да направам повеќе линии и форми за криви. И за мене, најдобрата алатка за правење закривен агол е Алатката за директен избор.

Во оваа статија, ќе научите три начини како да ја искривите линијата во Adobe Illustrator во само два чекори!

Ајде да се нурнеме внатре.

3 начини да се искриви линијата во Adobe Illustrator

Забелешка: сликите од екранот се направени од верзијата на Illustrator CC Mac. Windows и другите верзии може да изгледаат малку поинаку.

Земете го овој едноставен правоаголник како пример. Можеме да го претвориме во сосема поинаква форма користејќи ги трите различни алатки подолу за да додадеме некои кривини.

1. Алатка за прицврстување точка

Алатката за точка за закотвување одлично функционира заедно со алатката за пенкало. Можете лесно да ги уредувате точките за прицврстување или едноставно да ја повлечете патеката до кривите линии.

Чекор 1 : Изберете ја Алатката за прицврстување точка ( Shift + C ) скриени во истата картичка со алатки како и алатката за пенкало.

Чекор 2 : Кликнете на патека и повлечете за да ја креирате кривата. На пример, кликнувам и влечем налево. Можете да ги поместите рачките или точките за прицврстување за да ја прилагодите кривата.

Совети: Не сте задоволни со кривата? Кликнете на сидрото, ќе се врати на права линија за да можете да кликнете и повторно да влечете.

2. Алатка за кривина

Чекор 1 : Изберете ја Алатката за кривина ( Shif t + ` ).

Чекор 2 : Кликнете на кое било место на патеката/линијата и влечете до насоката во која сакате крива. Како што кликнувате, додавате точки за прицврстување на линијата, за да можете да направите повеќе кривини.

Црвените кругови се областите на кои кликнав.

За разлика од алатката Anchor Point, алатката Curvation нема рачки за насока. Но, можете да ги уредувате кривите со движење околу малите кругови на точките на сидро.

3. Алатка за директно избирање

Оваа алатка не работи на права линија со две точки на прицврстување. Можете да ја користите алатката за директен избор за да искривувате остар агол или да ја уредите кривата на крива линија.

Чекор 1 : Со избраната алатка за директно селектирање, кликнете на точката за прицврстување на правоаголниот агол и ќе видите мали кругови што може да се уредуваат.

Чекор 2 : Кликнете на кругот и повлечете го кон централниот правец.

Ќе се формира крива и ќе можете да ги видите рачките за насока. Премести горачки за насока за прилагодување на кривата доколку е потребно.

Други прашања?

Ќе најдете брзи одговори на прашањата поврзани со тоа како да се заоблуваат линиите во Adobe Illustrator подолу.

Како цртате крива/брановидна линија во Adobe Illustrator?

Можете да нацртате крива линија користејќи ја Алатката за пенкало ( P ) или играјќи со Ефект > Искривување & засилувач; Трансформирајте > Цик-заг.

Можете и да нацртате права линија користејќи ја алатката Line Segment Tool и да користите еден од горенаведените методи за да ја искривите правата линија.

Како се заоблува обликот во Illustrator?

Можете лесно да искривувате форма користејќи еден од горенаведените методи, но има повеќе работи што можете да ги направите за да создадете различни заоблени форми.

На пример, може да примените различни ефекти како Warp или Distort & Трансформирајте за да создадете форми и заоблен текст.

Како ја менувате дебелината на линијата во Illustrator?

Можете да ја промените дебелината на линијата со прилагодување на тежината на ударот. Со избраната линија, пронајдете го панелот Изглед под Својства и променете ја тежината на ударот за да ја направите линијата потенка или подебела.

Конечни мисли

Секогаш постои начин да се направат работите да функционираат и тука имате три. Како што споменав претходно, најбрзиот начин да се направи агол закривен е со помош на алатката за директно селектирање. Но, другите две алатки ви даваат поголема слобода да ги уредувате кривите.

Забавувајте сеистражувајќи ги различните начини за заоблување линии и наоѓање која опција е најзгодна за вас.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.