Како да зачувате боја во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Сакате да изградите свои палети на бои и да ги зачувате за идна употреба наместо постојано да ја користите алатката Eyedropper? Можете да зачувате боја во панелот Swatches и да ги зачувате проблемите!

Пред да знам како да зачувам бои во Illustrator, секогаш ми требаа неколку години да најдам бои за мојот дизајн. И сигурно, процесот на копирање и залепување беше доста досаден исто така.

Но, штом ја создадов палетата на бои што ја користам за секојдневна работа, ми беше толку погодно без да мора да ги менувате поставките за боја CMYK или RGB или да користите алатки за капка за очи секој пат за менување бои.

Верувај ми, ако работиш редовно со повеќе компании, веројатно ќе сакаш да ги креираш и зачуваш боите на нивното брендирање. Ако ги имате во ваши примероци во боја, ќе ја одржувате вашата работа организирана и ќе ви заштеди многу време за копирање и залепување.

Во оваа статија, ќе научите како да додавате и зачувувате бои во Illustrator во шест едноставни чекори!

Подготвени сте за креирање? Следи ме!

Како да додадете нова боја на панелот за примероци?

Пред да зачувате боја во Illustrator, треба да ја додадете бојата на панелот Swatches.

Забелешка: сите слики од екранот и упатствата подолу се преземени од Adobe Illustrator за Mac, верзијата на Windows ќе изгледа малку поинаква, но треба да биде слична.

Панелот Swatches изгледа вака.

Ако веќе не сте го поставиле, можете да отидете во менито над глава Windows > Swatches .

Сега го имате панелот Swatches. Јеее!

Чекор 1 : Изберете ја бојата што сакате да ја додадете. На пример, сакам да ја додадам оваа боја на лубеница во Swatches .

Чекор 2 : Кликнете Нов примерок во долниот десен агол на панелот Swatches.

Чекор 3 : Внесете име за вашата боја и притиснете ОК. На пример, јас ја именувам мојата боја Лубеница.

Честитки! Вашата нова боја е додадена.

Сепак, таа е додадена само на оваа датотека. Ако отворите нов документ, оваа боја нема да се прикаже, бидејќи сè уште не сте ја зачувале.

Како да зачувате боја за идна употреба?

По додавањето на бојата во Swatches, можете да ја зачувате за идна употреба во сите други нови документи.

Потребни се само три чекори за да се постави.

Чекор 1 : Изберете ја бојата на вашата Artboard. Кликнете на менито Swatch Libraries .

Чекор 2 : Кликнете Зачувај примероци .

Чекор 3 : Именувајте ја бојата во скокачкото поле Зачувај примероци како библиотека . Мојата лубеница ја нареков. Кликнете Зачувај .

За да видите дали работи, можете да отворите нов документ во Illustrator.

Одете во менито Swatch Libraries > Defined од корисникот и едноставно кликнете на бојата што сакате да ја имате во Swatches.

Тоа е тоа. Воопшто не е комплицирано.

Други прашања што можеби ги имате

Еве неколку вообичаени прашања/забуни на вашите колегипријателите дизајнери прашаа за зачувување бои во Adobe Illustrator. Можеби ќе сакате и да ги проверите.

Што се примероци во Adobe Illustrator?

Во Illustrator, примероците се користат за демонстрација на бои, градиенти и шаблони. Можете да ги користите постоечките од програмата или можете да креирате свои и да ги зачувате во панелот Swatches.

Како да зачувате градиент на боја во Illustrator?

Зачувувањето на градиент на боја ги следи истите чекори како и зачувувањето боја во Illustrator. Пред сè, треба да ја изберете бојата што сакате да ја зачувате, да додадете нов примерок, а потоа да го зачувате во менито Swatch Libraries за понатамошна употреба.

Како да зачувам групна боја во Illustrator?

Зачувувањето на групна боја во Illustrator во основа е иста идеја како зачувување на една боја. Пред сè, треба да ги додадете сите бои на Swatches, а потоа да ги изберете сите со држење на копчето Shift.

Кликнете на Нова група на бои. Именувајте го.

Потоа, Зачувај примероци во менито Swatch Libraries. се сте подготвени. Отворете нов документ за да видите дали работи. Би требало.

Завршни зборови

Ако имате некои редовно користени бои, силно препорачувам да ги додадете во вашите примероци. Имајте на ум дека мора да зачувате примероци во менито Swatch Libraries доколку сакате да ги чувате за понатамошна употреба.

Зачувувањето на примероци во боја ќе ви помогне да ја одржите вашата работа организирана и ефикасна. Плус, потребно е самонеколку минути. Зошто да не го пробате? 🙂

Забавувајте се градејќи ја вашата единствена палета!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.