Како да се замагли во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Иако Adobe Illustrator не е најпознат по своите алатки за уредување фотографии, сепак можете да го користите за брза манипулација со слики, како што е заматување слика или текст.

Во Adobe Illustrator, ќе најдете три ефекти за замаглување, вклучувајќи Gaussian Blur, Radial Blur и Smart Blur. Всушност, ефектите се ефекти на Photoshop, но можете да ги користите во Adobe Illustrator.

Во овој напис, ќе научите како да замаглувате слики и текст користејќи ги ефектите за замаглување во Adobe Illustrator. Но, пред да се вклучам во методите, дозволете ми да ви покажам каде се алатките.

Забелешка: сите слики од екранот од овој напис се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2022 за Mac. Windows или други верзии може да изгледаат поинаку.

Каде е алатката Blur во Adobe Illustrator

Можете да ги најдете алатките/ефектите за замаглување од надземното мени Effect > Заматете (под Photoshop Effects) и изберете еден од ефектите за замаглување на вашата слика.

Но, каде е алатката Blur во Illustrator?

За жал, како софтвер базиран на вектор, Adobe Illustrator нема Алатка за замаглување.

Значи, ако сакате да замаглите дел од сликата, Photoshop е опција, но има еден исклучок - можете да ги заматите рабовите во Adobe Illustrator. Ќе ви го покажам методот во ова упатство, но ајде прво да ги разгледаме трите типа на ефекти на заматување.

Како да се замагли слика во Adobe Illustrator

Буквално има само два чекори дозаматете слика во Adobe Illustrator – Чекор 1: изберете ја сликата и Чекор 2: Изберете ефект на заматување .

Во зависност од тоа кој ефект на заматување ќе го изберете, поставките се различни. Ќе ви покажам како да ги користите различните ефекти на заматување на истата слика за да можете да ја видите разликата помеѓу секој ефект.

Значи, која е разликата помеѓу Гаусово заматување, Радијално замаглување и Паметно заматување?

Gaussian Blur

Познатиот Gaussian Blur создава пердув и ефект на измазнување и најчесто се користи за да се намали шумот на сликата и да се истакнат предметите. На пример, можете малку да ја замаглите сликата за заднина за да го направите текстот да биде појасен.

Ако изберете Gaussian blur, се што треба да направите е да ја изберете сликата, одете до Effect > Blur > Gaussian Blur , прилагодете го радиусот на пикселите и кликнете OK .

Радијално заматување

Името секогаш го кажува тоа. Ефектот Radial Blur потекнува од ефектот на заматување од централната точка и заматува околу центарот. Постојат два вида радијално заматување: центрифугирање и зумирање.

Спин

Зум

Спин создава ефекти за замаглување на грамофонот, како што покажува сликата подолу.

И Зумирањето создава ефекти на радијално заматување на тунелот, во основа, го замаглува надворешниот дел од сликата околу централната точка.

Можете да ја прилагодите количината на радијално заматување со поместување на лизгачот лево и десно. Колку е поголема сумата,толку повеќе се замаглува.

Паметно замаглување

Ефектот на паметно заматување е речиси како ефект на трага на слика, кој ги замаглува деталите на сликата. Со други зборови, ги заматува сликите со прецизност. Ќе ја прилагодите вредноста на прагот за да одлучите колку детали сакате да заматите.

Кога го користите паметното заматување, најмногу ќе ги прилагодите прагот и радиусот. Колку е повисок прагот, толку е поматен. И радиусот може да додаде или намали детали за сликата.

Можете и да го промените режимот во Само раб или Раз на преклопување . Overlay Edge додава бели рабови и Edge Only додава црно & засилувач; бели рабови.

Како да замаглите дел од сликата

Како што споменав претходно, ако сакате да замаглите одреден дел од сликата, Photoshop е опцијата, но има еден исклучок - заматување на рабовите.

Ако сакате да ги замаглите само рабовите на сликата или објектот, МОЖЕТЕ да го направите тоа во Adobe Illustrator, но нема да ги користите ефектите за заматување.

Па, што е трикот?

Можете да го користите ефектот Перо .

Следете ги чекорите подолу за да ги замаглите рабовите во Adobe Illustrator.

Чекор 1: Изберете ја сликата или објектот.

Чекор 2: Одете во надземното мени Ефект > Стилизирајте (под Илустратор Ефекти) > Перо .

Чекор 3: Прилагодете го радиусот и кликнете OK . Колку е поголема вредноста, толку повеќе се замаглува.

Тоа е тоа!

Само да ви дадамидеја, вака изгледа кога ќе заматите форма.

Како да се замагли текст во Adobe Illustrator

Замаглувањето на текст во основа е исто како и замаглувањето на слика во Adobe Illustrator. Наместо да изберете слика, би го избрале текстот. Потоа можете да додадете еден од ефектите за заматување (освен паметниот замаглување) или ефектот на пердув во текстот.

Зошто не паметното заматување? Затоа што нема да го покаже ефектот кога ќе го примените на векторски слики, а текстот, во овој случај, е вектор.

Еве неколку идеи за заматен текст.

Завршување

Примената на ефектите за замаглување во Adobe Illustrator е лесно кога ќе знаете што прават различните ефекти на заматување. Оваа статија треба да ви даде прилично добра идеја за секоја опција и да ви помогне брзо да одлучите кој ефект да го изберете за ефектот што сакате да го создадете.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.