Како да додадете текст во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Додавањето текст во Illustrator е супер лесно. Едноставно кликнете на T , напишете или залепете, стилизирајте го, а потоа можете да креирате инфографика, логоа или што и да посакате.

Текстот е ЗАДОЛЖИТЕЛНА алатка за графички дизајнери. Верувајте ми, 99,9% од времето треба да работите со текст во Adobe Illustrator за вашата дизајнерска работа. Очигледно, за постери, логоа, брошури, па дури и на вашето портфолио, рамнотежата помеѓу текстот и графиката е толку важна.

Веројатно сте виделе многу текстуални логоа како што се познатите Фејсбук и Гугл. И двајцата почнуваат од текст. Така да, ако сакате да бидете дизајнер на бренд, почнете да си играте со текст веднаш.

Во оваа статија, ќе ви покажам два брзи и лесни начини за додавање текст во илустраторот. Ќе научите и неколку совети за форматирање на текст.

Подготвени? Забележете.

Алатката Type

Ќе ја користите алатката Type (кратенка T ) од панелот со алатки во Illustrator за да додадете текст.

2 начини за додавање текст во Illustrator

Постојат два лесни начини за додавање текст или за кратко име или за подолги информации. Се разбира, можете да користите само еден или друг начин, но секогаш е добро да ги знаете и двете за различни случаи и да избегнете непотребни проблеми.

Најголемата разлика е промената на големината на текстот, што ќе го видите подоцна во оваа статија.

Забелешка: сликите од екранот се направени од Mac. Верзијата на Windows може да биде малку поинаква.

Метод 1: ДодајКраток текст

Ова е веројатно најлесниот начин за додавање текст. Едноставно кликнете и напишете. Ќе видите.

Чекор 1 : Изберете ја алатката Тип на таблата со алатки или притиснете кратенка T на вашата тастатура.

Чекор 2 : Кликнете на вашата Artboard. Ќе видите избран текст по случаен избор.

Чекор 3 : Кликнете двапати на текстот за да го избришете и внесете го вашиот текст. Во овој случај, го пишувам моето име Јуни.

За логоа, имиња или кој било краток текст, навистина би сакал овој метод, брз и лесен е за скалирање. Не заборавајте да го држите копчето Shift кога скалите за да ја задржите истата форма.

Готово! Продолжете да читате за да видите како го форматирам текстот за да изгледа поубаво.

Метод 2: Додавање параграфи од текстот

Кога сакате да додадете подолг текст, може да стане малку покомплицирано. Но, не грижете се, ќе најдете корисни совети кои ќе ви го олеснат животот. Прво, да го додадеме текстот во Illustrator.

Чекор 1 : Очигледно, изберете ја алатката Тип.

Чекор 2 : Кликнете и повлечете за да креирате поле за текст. Ќе видите некој случаен текст.

Чекор 3 : Двоен клик (или команда А) за да ги изберете сите и притиснете Delete.

Чекор 4 : копирајте го и залепете го текстот што ви треба.

За разлика од методот погоре, овде НЕ МОЖЕТЕ да ја намалите големината на текстот со влечење на полето за текст. Можете да ја промените само големината на полето за текст.

Забелешка: кога ќе видите мал црвен плус како овој, тоа значи дека текстотповеќе не се вклопува во полето за текст, па мора да го зголемите полето за текст.

За да ја промените големината на фонтот, ќе го направите традиционалниот начин. Сега ќе објаснам.

Форматирање текст (Брз водич)

Ако сè уште не сте го поставиле панелот за знаци во панелот Својства , треба да го направите.

Можете да го промените стилот на фонтот, големината на фонтот, следењето, водечкиот, кернингот во панелот Character. Ако имате долг текст, можете да го изберете и стилот на пасусот.

Направив неколку форматирање. Како изгледа?

За да ги промените буквите на типот, можете да отидете во Тип > Промени букви и да го изберете оној што ви треба. Особено за случаите на реченица, менувањето еден по еден може да одземе многу време.

Овде, го менувам моето име во Случај за наслов.

Корисни совети

Изборот добар фонт е важен, но во повеќето случаи, не да користите повеќе од три фонтови во дизајнот, може да изгледа прилично неуредно. И запомнете, секогаш додавајте малку празно место во вашиот текст, тоа ќе направи разлика.

Заклучок

Сега научивте два начини за додавање текст во Illustrator. Алатката за тип е супер лесна за употреба, но секогаш мора да внимавате на деталите. Запомнете кога да користите кое. Ќе направите нешто одлично.

Забавно стајлинг!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.