Како да ја смените бојата на слојот во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Да бидам многу искрен со вас, немав навика да користам слоеви во Adobe Illustrator кога првпат започнав, и моето искуство покажа дека грешам. Работејќи како графички дизајнер скоро 10 години, ја научив важноста на користење и организирање на слоеви.

Промената на бојата на слојот е дел од организираните слоеви бидејќи кога работите на повеќе слоеви, тоа може да помогне да се разликува и организира вашиот дизајн. Тоа е едноставен процес за да се избегнат непотребни грешки.

Во оваа статија, би сакал да споделам со вас што е бојата на слојот и како да ја промените во четири брзи и лесни чекори.

Ајде да нурнеме!

Што е боја на слојот

Кога работите на слој, ќе видите некои водичи без разлика дали тоа е рамка за ограничување, поле за текст, или преглед на формата што ја создавате.

Зададената боја на слојот е сина, сигурен сум дека веќе сте ја виделе. На пример, кога пишувате, бојата на полето за текст е сина, па сината е бојата на слојот.

Кога ќе креирате нов слој и ќе додадете објект на него, бојата на водичот или контурите ќе се промени. Видете, сега контурата е црвена.

Бојата на слојот ви помага да правите разлика помеѓу објектите на различни слоеви на кои работите.

На пример, имате два слоја, еден за текстови и еден за форми. Кога ќе го видите синото поле за текст, знаете дека работите на текстуалниот слој, а кога ќе видите дека прегледот е црвен, знаете дека работитена обликниот слој.

Но, што ако не сакате да имате сина или црвена контура и претпочитате различна боја?

Секако, можете лесно да ја промените бојата на слојот.

4 чекори за промена на бојата на слојот во Adobe Illustrator

Прво, треба да го отворите панелот Layers. За разлика од Photoshop, панелот Layer не се отвора стандардно кога отворате или креирате документ на Illustrator. Ќе го видите панелот Artboards наместо Layers. Значи, ќе мора да го отворите од менито над глава.

Забелешка: сите слики од екранот се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2021 Mac. Windows или други верзии може да изгледаат поинаку. Кратенките исто така можат да бидат различни. Корисниците на Windows го менуваат копчето Command во Ctrl.

Чекор 1: Отворете го панелот Layers. Одете во надземното мени и изберете Windows > Слоеви .

Бојата на слојот ќе биде прикажана пред името на слојот. Како што можете да видите, бојата на слојот на обликот е црвена, а текстот е син. Ги сменив имињата на слоевите во текст и форма, оригиналното име треба да биде Layer 1, Layer 2, итн.

Чекор 2: Кликнете двапати на слојот што го сакате за да ја смените бојата на слојот и ќе се отвори прозорецот за дијалог Опции за слоеви.

Чекор 3: Кликнете на опциите за боја за да ја промените бојата на слојот.

Можете и да ја приспособите бојата со кликнување на полето за боја за да го отворите тркалото за бои и да ја изберете вашата омилена боја.

Едноставно изберете боја и затворете го прозорецот.

Чекор 4: Кликнете OK . И треба да ја видите новата боја на слојот што се прикажува за тој слој.

Кога ќе го изберете објектот на тој слој, контурите или полето за ограничување ќе се сменат во таа боја.

Парче торта! Вака ја менувате бојата на слојот во Adobe Illustrator.

Заклучок

Четирите чекори за промена на бојата на слојот се отворање на панелот на слојот, двоен клик, изберете боја и кликнете OK. Толку едноставно. Некои од вас не им пречат боите на слоевите, некои можеби ќе сакате да ги приспособат своите.

Во секој случај, секогаш е добро да ги научите основите и предлагам да имате бои на слоеви со висок контраст за да избегнете работа на погрешни слоеви.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.