3 начини за трајно бришење преземања на Mac

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Може брзо да останете без скапоцениот простор за складирање ако преземете многу датотеки, апликации и медиуми на вашиот Mac. Па, како можете трајно да ги избришете преземањата на вашиот Mac и да го вратите вреден простор?

Моето име е Тајлер, а јас сум компјутерски техничар на Apple со повеќе од 10 години искуство. Видов и поправав безброј проблеми на Mac. Да им се помогне на корисниците на Mac да ги решат своите проблеми и да го извлечат максимумот од нивните компјутери е едно од најголемите задоволства на оваа работа.

Овој пост ќе ви покаже неколку начини за бришење преземања на Mac. Ќе разгледаме и неколку практични совети за сортирање датотеки и извлекување максимум од просторот за складирање.

Ајде да започнеме!

Клучни производи

  • Ако вашиот Mac снемува простор, вашите Преземања може да бидат виновни.
  • Можете да ја прегледате содржината на вашата папка Преземања гледајќи во Пронаоѓач .
  • За да ги избришете вашите преземања, изберете ја содржината на вашата папка Преземања, кликнете со десното копче и изберете Премести во ѓубре .
  • Можете да ги користите и вградените на Apple -во управување со складиштето за чистење на вашите преземања.
  • Апликациите од трети страни како MacCleaner Pro исто така може да се користат за чистење на вашите преземања.

Што се преземањата на Mac?

Секогаш кога преземате датотека од интернет, таа оди во вашата папка Преземања . Mac складира сè што преземате во оваа папка за брз пристап. Датотеките ќе одат во оваа папкапри преземањето, дали од облакот, зачуваните е-пошта или датотеките за инсталирање апликации.

Можете да ја најдете папката за преземања на вашиот Mac со пребарување во Finder. За да започнете, кликнете на менито Пронаоѓач на горниот дел од екранот и изберете Оди .

Од тука, едноставно изберете Преземања . Ќе се отвори вашата папка за преземања, што ќе ви овозможи да ги видите сите преземени датотеки. Сега најважниот дел - како да се отстранат вишокот датотеки од папката за преземања?

Метод 1: Премести во ѓубрето

Најлесен начин да ја испразните папката Преземања е едноставно да влечете и испуштите предметите во ѓубрето. За среќа, ова е многу јасен процес.

Отворете ја вашата папка Преземања и држете ги Command + A копче за да ги изберете сите. Сега, повлечете ги сите датотеки од папката за преземања и испуштете ги во иконата за ѓубре на пристаништето. Вашиот Mac може да ве праша за корисничкото име и лозинката.

Слично на тоа, можете да го држите копчето за опции додека кликнувате на вашите датотеки и изберете Премести во ѓубре . Ова ќе го има истиот резултат како и влечењето на ставките во корпата за отпадоци.

Откако ќе го направите ова, можете да кликнете со десното копче на иконата за ѓубре и да изберете Празни ѓубре. Вашиот Mac ќе ве праша дали сте сигурни. Откако ќе изберете Да , ѓубрето ќе се испразни.

Ставите што сте ги ставиле во корпата ќе останат додека не ги отстраните. Можете исто така да ги поставите вашите поставки за Пронаоѓач наавтоматски испразнете го ѓубрето по 30 дена. Сепак, мора да сфатите дека сите ставки што ќе се испразнат во ѓубрето ќе бидат изгубени.

Метод 2: Користете го Apple Disk Management

Додека преместувањето ставки во ѓубрето е прилично јасен процес, можете исто така управувајте со вашиот простор за складирање преку вградените комунални услуги на Apple. За да започнете, кликнете на логото на Apple во горниот лев агол на екранот и изберете За овој Mac.

Откако ќе се отвори, изберете ја картичката Складирање и кликнете Управување .

Од тука, можете да го изберете табот Документи лево за да видите што троши вреден простор за складирање на вашиот Mac. Ако сакате да ги видите преземените датотеки, само кликнете на јазичето Преземања . Можете да изберете онолку датотеки колку што сакате и притиснете Избриши за да ги отстраните.

Метод 3: Користете апликација од трета страна

Ако горенаведените две методите се неуспешни за вас, тогаш секогаш можете да пробате апликација од трета страна за да ги олесните работите. Програмите како MacCleaner Pro нудат алатки за управување со датотеки, вклучувајќи лесни начини за бришење на вашите преземања.

Стартувајте го MacCleaner Pro и изберете го делот Clean up Mac од страничната лента за да започнете. Од тука, изберете ја папката Преземања. Едноставно кликнете на „Clean Up“ за да ги потврдите и отстраните датотеките.

Можете и да прегледате и отстраните други датотеки што трошат вреден простор на вашиот Mac. Важно е редовнопроверете ги вашите папки за да бидете сигурни дека не ги зачувувате непотребните датотеки. MacCleaner Pro отстранува дел од тешкотиите од овој процес.

Завршни мисли

Ако го користите компјутерот онлајн, несомнено ќе создадете вишок датотеки во папката Преземања . Датотеките, медиумите и инсталаторите на програми се зачувуваат во вашите Преземања и трошат скапоцен простор за складирање. Ова може да предизвика секакви проблеми, од грешки во апликацијата до бавен компјутер.

До сега, треба да имате сè што ви треба за трајно да ги избришете преземањата на Mac. Можете да ги исчистите вашите преземања со влечење на содржината на вашата папка Преземања во корпата или можете да ја користите вградената услужна алатка за управување со складиштето на Apple. Дополнително, можете да изберете апликации од трета страна како MacCleaner Pro за да ја завршите работата.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.