Преглед на Photomatix Pro 6: Дали вреди оваа алатка за HDR?

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Photomatix Pro 6

Ефективност: Моќен HDR софтвер со многу претходно поставени и функции Цена: Умерена цена од 99 $ Лесност за користење: Стрмна крива на учење за фотографи почетници Поддршка: Добри ресурси за упатства и поддршка за е-пошта

Резиме

Ако сакате да креирате неверојатни HDR уредувања и комбинации на експозиција, Photomatix е одлична опција. Без разлика дали сте нов фотограф или искусен професионалец, Photomatix нуди алатки за лесно подобрување на вашите фотографии со користење на претходно поставените поставки, неколку алгоритми за рендерирање и стандарден сет на алатки за прилагодување на бојата.

Со Photomatix, можете селективно да комбинирате вашите фотографии со алатката за четка, променете ги тонот и бојата со алатката за четка или уредете десетина слики одеднаш во режим на сериска обработка. Иако на овој софтвер HDR му недостасува некоја функционалност поврзана со други алатки за уредување фотографии, вашите пари ќе ви дадат програма што работи добро и ќе ве доведе до целта.

Без разлика дали се користи како самостоен или приклучок, Photomatix Pro е секако програма што вреди да се размисли за вашите потреби за HDR. HDRSoft нуди поевтина и помалку обемна верзија на програмата наречена Photomatix Essentials за оние кои уредуваат како хобисти или немаат потреба од напредни алатки.

Што ми се допаѓа : Многу убави алатки за прилагодување HDR фотографии. Алатката за селективна четка е ефикасна за специфични уредувања. Различни претходно поставени поставки, вклучително и обичаједен врз друг. Изборот на нова претходно поставена ќе ги избрише уредувањата што сте ги направиле со последното. Исто така, ќе ги отстрани сите прилагодувања што сте ги направиле со алатката за четка.

Бидејќи Photomatix нема слој систем, но не е деструктивен, можете да уредувате лизгач во секое време, но тоа ќе влијае на вашата цела слика.

Можете да направите и ваши сопствени претходно поставувања, што е корисно ако имате тенденција да снимате сцени кои се многу слични или кога уредувате серија фотографии со потребни слични подобрувања. Сè што треба да направите е да ја уредите првата слика рачно, а потоа да изберете „Зачувај претходно поставени“. “.

Уредување и прилагодување

Уредувањето е целата причина да се добие Photomatix Pro на прво место, а програмата одлично ги обработува подобрувањата и промените. Панелот за уредување на левата страна е поделен во три категории од врвот до дното. Сите потсекции се движат во рамките на нивното ограничено поле за да прикажат повеќе лизгачи.

Првиот се нарекува HDR Settings , а паѓачкото мени ви овозможува да изберете од пет различни режими. Имајте предвид дека менувањето на режимот ќе ги избрише сите претходни прилагодувања за вклучените лизгачи. Режимот што ќе го изберете влијае на алгоритмот што се користи за прикажување на конечната HDR слика.

Следно е Поставки за боја , која содржи стандарди какозаситеност и осветленост. Можете да ја уредувате целата слика или еден канал во боја одеднаш со избирање на соодветниот избор од паѓачкото мени.

На крај, панелот Blending ви овозможува да креирате сопствени комбинации на слики. Во овој панел, можете да ја споите вашата уредена фотографија со една од оригиналните експозиции. Ако сте увезле една слика, а не заграда, ќе се измешате со оригиналната слика.

Ако некогаш не сте сигурни што прави прилагодувањето, можете да го ставите со глувчето над неа и да видите опис во долниот лев агол на екранот.

Можеби сте забележале дека панелите Color и Blending имаат мала икона со четка. Алатките за четка ви дозволуваат да уредувате дел од сликата (или мешање или корекција на боја) без да влијаете на остатокот од сликата. Може да детектира рабови и може да ја направите вашата четка колку што е потребно голема или мала.

Ова ви овозможува да направите прилагодувања на дел од сликата без да ја менувате целата слика. Кога ги користев овие алатки, имав проблем со алатката за поништување во која ниту еден потег на четката не беше вратен одеднаш. Наместо тоа, тоа беше поништено на нешто што изгледаше како дел по дел, постепено стануваше сè помало и ме принудуваше да притискам на undo одново и одново за целосно да се ослободам од ударот („Исчисти сè“ сепак беше корисно). Испратив билет до поддршката за HDRsoft за ова и го добив следновоодговор:

Бев малку разочаран. Краткиот одговор се однесуваше само на мојот прилог, а не на можната грешка за која пишував. Исто така, беа потребни околу 3 дена за да се добие тој одговор. Засега, ќе морам да претпоставам дека ова е некаква грешка бидејќи немаше јасно објаснување во ниту една насока. Сепак, генерално, алатките за уредување во Photomatix Pro 6 се многу сеопфатни и ќе ги подобрат вашите слики со прецизност и точност.

Завршување и засилување; Се извезува

Откако ќе завршат сите ваши уредувања, изберете „Следно: Заврши“ од долниот десен агол на програмата.

Ова ќе ја прикаже вашата слика и ќе ви даде неколку финални опции за уредување, како што е алатката Crop and Straighten. Сепак, нема да имате пристап до ниту една од оригиналните алатки за уредување или претходно поставени.

Кога ќе кликнете Готово , прозорецот за уредување ќе се затвори и ќе останете само со вашата слика во својот прозорец. За да направите нешто понатаму, зачувајте ја подобрената фотографија.

За програма за уредување фотографии, Photomatix Pro има изненадувачки малку опции кога станува збор за извоз на слики. Нема „извоз“ или „сподели“ интеграција со други програми, така што немате рационализирана социјална интеграција што ја нудат другите програми.

Наместо тоа, можете да го користите класичниот „Зачувај како“ за да ја преместите вашата уредувачка слика од програмата на вашиот компјутер. Ова ќе поттикне стандарден дијалог прозорец за зачувување на датотека,со полиња за името и локацијата на документот.

Можете да изберете помеѓу три екстензии на датотеки: JPEG, TIFF 16-битни и TIFF 8-битни. Ова е малку разочарувачки. Очекувам програма што ќе се продава за професионалци барем ќе понуди и PNG и GIF опции. Форматот PSD (фотошоп) би бил исто така ценет - но без функционалност на слојот, можам да разберам зошто би недостасувал.

И покрај недостатокот на поддржани датотеки, секогаш можете да користите трета страна конвертор за промена на вашата слика. Без разлика, Photomatix нуди и избор на резолуција за извоз, кој се движи од оригинална големина до половина и помала резолуција.

Бев презадоволен од опциите за извоз. За програма која трае повеќе од една деценија, би очекувал поголема разновидност на избори кога станува збор за извоз на мојата конечна слика.

Причини зад мојот Оценки за преглед

Ефективност: 4/5

Нема сомнеж дека ќе можете да креирате одлични HDR уредувања со Photomatix. Програмата е дизајнирана да ви помогне да ги подобрите вашите фотографии и обезбедува одличен сет на алатки за тоа. Сепак, му недостасуваат некои важни функционалности што може да се најдат во други програми. На пример, нема функционалност на слојот; Не можев да најдам табела со криви; достапни се само три формати за извоз на вашата слика. Иако многу корисници нема да бидат попречени од ова, тоа е нешто што треба да се има на умкога размислувате да купите програма.

Цена: 4/5

Со 99 долари, Photomatix Pro е поевтин од купувањето софтвер за претплата ако планирате да ја користите програмата долгорочно . Тие исто така нудат поевтин пакет, „Essentials“ за 39 долари. Сепак, производот има голема конкуренција со програми како Aurora HDR кои се значително поевтини и нудат речиси идентични алатки. Дополнително, одредени аспекти на програмата, како што е функционалноста на приклучокот надвор од Lightroom, дополнително ја зголемуваат цената. Иако Photomatix дефинитивно не ви продава кратко, можеби ќе можете да добиете повеќе за вашите пари ако знаете кои функции ви се потребни, а кои не ви се потребни.

Лесност за користење: 3,5/5

Целокупната функционалност на овој софтвер е многу солидна. Беше поставен на чист начин и копчињата беа веднаш препознатливи. Полето „Помош“ во долниот лев агол е исто така добар допир, што ви помага да добиете краток преглед на алатката пред да ја користите. Сепак, наидов на неколку проблеми, како што е можна грешка во која копчето за враќање полека враќаше поединечен потег на четката сегмент по сегмент. Дополнително, не се чувствував удобно да се обидам да ја користам програмата веднаш надвор од кутијата и сфатив дека е неопходно да читам упатства за да започнам. Ако сте искусен професионален уредувач на фотографии, ова може да биде помал проблем.

Поддршка: 3/5

Photomatix Pro има одлична мрежа наподдршка и ресурси за нејзините корисници. Со голема база на корисници, има изобилство на туторски материјали како додаток на официјалниот HDRSoft материјал. Делот ЧПП на нивната страница е обемен и опфаќа сè, од интеграција на приклучоци до тоа како да фотографирате HDR на вашиот фотоапарат. Прирачниците за користење се добро напишани и достапни за секоја верзија на програмата. Нивната поддршка за е-пошта вели дека тие ќе одговорат на вашето прашање во рок од 1-2 дена во зависност од сложеноста, но моето претходно споменато прашање во врска со можна грешка доби одговор по околу 3 дена.

Одговорот беше донекаде незадоволителен. Бев принуден да претпоставам дека наидов на грешка, бидејќи поддршката за корисници не разбираше за што зборувам. Додека остатокот од нивните ресурси се навистина одлични, нивниот тим за е-пошта не го исполни стандардот што тие го поставија.

Photomatix Alternatives

Aurora HDR (macOS & Windows)

За елегантна и евтина програма за уредување фотографии HDR, Aurora HDR е исклучително конкурентна опција со карактеристики кои ќе им се спротивстават на оние на Photomatix. За само 60 долари, релативно е лесно да се научи и нуди голема разновидност на алатки за уредување. Можете да го прочитате мојот преглед на Aurora HDR овде за да дознаете повеќе за неговите специфични карактеристики и способности.

Affinity Photo (macOS & Windows)

Ако сакате да уредувате фотографии но не мора да се и главен ум на HDR, Affinity Photo тежи вооколу 50 долари и содржи многу алатки за уредување што би ги најдете во Lightroom и Photoshop без акцент на HDR. Ќе можете да создадете одлични подобрувања без оглед на нивото на искуство.

Adobe Lightroom (macOS и Windows, Web)

Невозможно е да се зборува за креативен софтвер без споменувајќи ја Adobe, златниот стандард во индустријата. Lightroom не се разликува во овој поглед - тој е широко користен низ индустријата и нуди врвни карактеристики. Можете да го прочитате нашиот преглед на Lightroom овде. Сепак, тој доаѓа по месечна цена што е невозможно да се избегне освен ако веќе не сте претплатени на Adobe Creative Cloud.

Fotor (Web)

Ова е одлична алатка за да започнете со HDR без да преземате ништо на вашиот компјутер. Fotor е веб-базиран и повеќето функции се достапни бесплатно. Може да се надградите за да отстраните реклами и да отклучите дополнителни функции ако сте задоволни со програмата.

Можете да го прочитате и нашиот најнов преглед на најдобар HDR софтвер за повеќе опции.

Заклучок

Photomatix Pro е програма за уредување фотографии HDR изградена од HDRSoft првенствено за прикажување на загради за експозиција - но исто така е ефикасна за уредување на една слика. Можете да обработувате едно по едно или да примените уредувања на цела серија слики, користејќи алатки кои се движат од вашите класични корекции на бои до десетици претходно поставени во различни стилови, како и изобличување и перцепцијаалатки кои ќе ви помогнат да ги подигнете вашите фотографии на следното ниво.

Програмата е идеална за оние кои моментално или сакаат професионално да уредуваат фотографии и бараат напредни алатки. Исто така, би било оптимално за студентите по фотографија кои сакаат да ги подобрат своите фотографии или да научат да прават манипулации. Програмата е достапна и како приклучок што се интегрира со Adobe Lightroom, главен производ во индустријата за фотографија, што ви овозможува ефективно да го користите и Adobe Creative Suite и да ги подобрите вашите фотографии со специфичните алатки на Photomatix.

Земете Photomatix Pro 6

Значи, дали ви е корисен овој преглед на Photomatix Pro? Оставете коментар подолу.

претходно поставени. Добар број пишани упатства и совети.

Што не ми се допаѓа : учењето на програмата одзема малку време. Проблем со отповикување на потезите на алатот со четка. Ограничени опции за споделување датотеки при извоз на уредена слика.

3.6 Земете Photomatix Pro 6

Што е Photomatix?

Тоа е програма што може да се се користи за спојување и прилагодување на заградата на експозиција на слики или за изведување уредувања на една слика. Можете да ги прилагодите вашите слики со опсег на контроли од заситеност до криви.

Можете и да ја поправите перцепцијата и да ја искривувате сликата за да извршите посложени корекции. Се одликува со низа претходно поставени за да започнете и нуди помош за одредени стилови. Програмата е компатибилна со Adobe Lightroom како приклучок, кој ви овозможува пристап до сите функции на Photomatix ако веќе поседувате Lightroom преку претплата на Adobe Creative Cloud.

Дали Photomatix е бесплатен?

Не, тоа не е бесплатен софтвер. Цената на Photomatix Essentials RE е 79 долари само за самостојна употреба, со ограничување од 5 фотографии во загради по сет. Photomatix Pro чини 99 долари за купување преку официјалната веб-страница на HDRsoft, која ви овозможува пристап до софтверот и до додатокот Lightroom.

Можете да ја користите вашата лиценца на Windows и Mac компјутери, без оглед на тоа што првично сте купиле. на неколку компјутери што ги поседувате. Сепак, не можете да ја користите вашата лиценца на компјутер за туѓа употреба.

Акосте го купиле Photomatix Pro 5, а потоа можете бесплатно да ја надградите на верзијата 6. Претходно корисниците ќе треба да платат 29 долари за пристап до новата програма и мора да поднесат барање преку страницата Photomatix. Тие исто така нудат широки академски попусти, околу 60-75% во зависност од вашиот статус како студент.

HDRSoft нуди пробен период доколку не сте сигурни дека ќе ја купите програмата веднаш. Можете да ја преземете програмата и да ја користите онолку долго колку што сакате, но сите ваши слики ќе бидат водени. Валидирањето на лиценцата веднаш ќе го отстрани ова ограничување.

Кои примери се направени во Photomatix Pro?

Има многу примери на работа во Photomatix достапни на интернет. но HDRSoft обезбедува и референтна страница на галерии и дела доставени од корисниците.

Еве неколку издвојувања:

  • „Bermuda Splash“ од Ferrell McCollough
  • “ Одење по улиците на Хавана“ од Кај Бјурман
  • „Брод и мртво езерце“ од Том Холс

Ако ви треба повеќе инспирација или сакате да видите повеќе слики, погледнете ја сликата на Photomatix галерија. Галериите се подредени по игра или уметник, со некои парчиња извлечени од натпревари и натпревари.

Photomatix Pro vs. Photomatix Essentials

HDRSoft нуди неколку варијации на нивната програма да одговара на потребите на различни корисници. Photomatix Pro е еден од поголемите пакети, кој нуди повеќе HDR методи на рендерирање, повеќе од 40претходно поставени, приклучок за Lightroom и уште неколку напредни алатки. Про верзијата, исто така, вклучува сериско уредување и повеќе алатки за корекција на изобличувањето.

Од друга страна, Photomatix Essentials нуди 3 методи на рендерирање, 30 претходно поставувања и се придржува до главните функции за уредување. Тоа чини и многу помалку.

За оние кои сакаат да прават професионално уредување со производ HDRSoft, Photomatix Pro е веројатно најдобриот начин. Посекојдневен корисник веројатно ќе биде подеднакво услужен од покондензираниот модел „Essentials“. Ако се чини дека не можете да одлучите помеѓу двете, можете да ја користите споредбената табела на HDRSoft за да видите која програма ги покрива функциите што ви се потребни за ефективно да работите.

Како да користите Photomatix?

Понекогаш може да биде застрашувачко да започнете со нова програма. За среќа, Photomatix постои некое време и е прилично добро познат. HDRSoft води канал на Youtube со упатства и ресурси за корисници од сите нивоа на искуство, а има и многу ресурси од трети страни.

Ова видео ќе ви даде преглед на програмата и добри воведи за нејзините способности . Имаат дури и видеа за поставување заграда за експозиција на вашиот DSLR фотоапарат, за модели од неколку различни брендови. Еве еден пример за Canon 7D.

Ако претпочитате пишан материјал наместо видеа, на нивната веб-локација има обемна секција за ЧПП, како и долготраен прирачник за користење и за Mac иВерзии на програмата за Windows.

Секој од овие ресурси вклучува не само информации за програмата, туку помага и да започнете со HDR фотографија.

Зошто да ми верувате за овој преглед

Мој името е Никол Пав, а јас сум само уште еден потрошувач на технологија во потрага по најдобри информации за нови и интересни програми. Мојот компјутер е мојата примарна алатка и секогаш ги барам најефикасните и најкорисните програми што ќе ги додадам во мојот арсенал. Како и вие, мојот буџет не е неограничен, така што изборот на вистинската програма значи дека поминувам многу време на истражување на секој производ и споредување на неговите карактеристики. Сепак, овој процес може да биде многу досаден кога единствените информации што можам да ги најдам доаѓаат од светкави веб-страници или понуди за продажба.

Затоа сум тука да пишувам вистинити критики за производите што всушност сум ги пробал. Со Photomatix Pro 6, поминав неколку дена учејќи како да ја користам програмата, тестирајќи различни функции за да имам добро заокружен преглед за тоа како функционира. Иако сигурно не сум професионален фотограф или уредник, можам да кажам дека овој преглед ќе ви даде увид во алатките што ги нуди Photomatix, се надевам дека ќе олесни дел од вашата вознемиреност за откачување. Дури и дојдов до тимот за поддршка за да добијам појаснување и неколку програмски карактеристики и да овозможам подлабок увид во програмата (прочитајте повеќе подолу).

Одрекување: Додека добивме NFR-код за да ефикасно тестирајтеPhotomatix Pro 6, матичната компанија HDRSoft немаше влијание во креирањето на овој преглед. Дополнително, содржината напишана овде е резултат на моите сопствени искуства и јас не сум спонзориран од HDRSoft на кој било начин.

Преглед на Photomatix Pro: Истражување на карактеристиките и засилувач; Алатки

Ве молиме имајте предвид: го тестирав Photomatix на мојот MacBook Pro и овој преглед е создаден целосно врз основа на искуствата со верзијата за Mac. Ако ја користите верзијата за компјутер, некои процеси ќе бидат малку поинакви.

Интерфејс и засилувач; Интеграција

Започнувањето со Photomatix е прилично едноставно. Преземањето мора да се отпакува пред да ви се обезбеди датотека PKG. Процесот на поставување е безболен - само отворете го PKG и следете ги упатствата на секој од петте чекори.

Откако ќе се инсталира програмата, таа ќе биде во папката со апликации, која обично е организирана по азбучен ред. Кога ќе ја отворите програмата, ќе треба да одлучите дали ја користите пробната верзија или дали сакате да го активирате софтверот со клуч за лиценца.

Откако ќе додадете клуч за лиценца , ќе добиете мала потврда што се појавува. После тоа, ќе бидете испратени до програмскиот интерфејс.

Повеќето опции за отворање не се достапни во Photomatix додека не започнете да ја користите програмата. Ќе сакате да започнете со големиот „Преглед и засилувач; Копче Load“ во средината на екранот или изберете режим на сериска обработка одлевата страна.

Ќе ви биде побарано да ги изберете вашите фотографии (ако сте снимиле загради, можете да ги изберете сите загради одеднаш), а потоа потврдете ги вашите избори, како и прегледајте некои понапредни увоз опции, како што е un-hosting, под „Избери опции за спојување“.

Откако ќе ги завршите сите овие чекори, вашата слика ќе се отвори во главниот уредник за да можете да започнете да правите подобрувања. Иако Photomatix обезбедува неколку примероци на слики на нивната веб-локација што можете да ги користите за да експериментирате со програмата, избрав блага, но светла заграда на слики направени од замок од аквариум за да ги видам ефектите од програмата на пообична снимка. Дефинитивно не е ѕвездена фотографија - целта е да се користи Photomatix за да се подобри снимката што е можно повеќе.

Кога ја внесувате вашата слика како загради, таа се спојува во една снимка пред да започнете со уредување . Ако сте увезле една снимка, тогаш вашата слика ќе се појави исто како во оригиналната датотека.

Интерфејсот е поделен на три главни панели. Левата страна содржи лизгачи за прилагодување на поставките за боја и уредување, како и опции за мешање на повеќе експозиции. За која било опција над која ќе го ставите глувчето, празното поле во долниот лев агол ќе прикаже објаснувачки информации.

Средниот панел е платното. Ја прикажува сликата на која работите. Копчињата долж горната страна ви дозволуваат да ја вратите и повторите, или да ја видите новата сликаво споредба со оригиналот. Можете исто така да зумирате и да ја менувате положбата на сликата.

Десната страна содржи долга лента за лизгање со претходно поставени. Доаѓаат во многу стилови, а вие можете да ги направите сами ако не сте задоволни со ниту една од актуелните опции.

Photomatix функционира во серија прозорци. Користењето алатка често отвора нов прозорец, а сè на што работите има и свој прозорец. Екранот за стартување што беше претходно прикажан останува отворен откако уредникот работи исто така, а помалите полиња како онаа за хистограмот прикажан погоре често се појавуваат. Ако сакате да имате сè на едно место, ова може да биде досадно, но овозможува поголемо прилагодување на работниот тек.

Една од клучните карактеристики на Photomatix е неговата способност да се користи приклучок во Adobe Lightroom. Приклучокот Lightroom доаѓа со Photomatix Pro 6, но ако ви треба приклучокот за друга програма како што се Apple Aperture или Photoshop, ќе треба да го купите приклучокот посебно.

HDRSoft обезбедува одлично писмено упатство за инсталирање на Приклучок за Lightroom. Бидејќи немам претплата на Adobe, не можев да експериментирам со ова. Сепак, приклучокот се инсталира автоматски ако Lightroom е веќе на вашиот компјутер. Ако го преземете Lightroom подоцна, можете да бидете сигурни дека приклучокот е присутен со гореспоменатото упатство.

Ако веќе сте корисник на Lightroom, ова видеоупатството ќе ви помогне да започнете со користење на додатокот Photomatix.

Presets

Pressets се одлична алатка за уредување фотографии. Иако ретко сакате да ги оставите како што се, тие нудат почетна точка и можат да помогнат да се генерираат идеи за вашиот работен процес и конечен исход. Тие се исто така исклучително ефикасни за сериски уредувања.

Кога првпат ќе отворите слика, не се применуваат претходно поставени поставки. Можете да го поправите ова со избирање една од над 40 опции од десната страна.

Можете да ја смените лентата во приказ со две колони ако сте подготвени да жртвувате малку простор во име на практичноста . Меморираните поставки почнуваат бледо, со наслови како „Природно“ и „Реално“ пред да се променат во подраматични ефекти како што е комплетот „Сликар“. Има и неколку опции во црно-белиот опсег. Применив три различни карактеристики на мојата слика за да видам некои од достапните стилови.

Како што можете да видите, првата слика е полуреална, додека втората е потребно малку повеќе креативна слобода и изгледа речиси како средство за видео игра. Последната слика навистина ги покажува светлите точки на сликата, така што замокот едвај прави контраст со растенијата околу него.

За која било претходно поставена поставеност, прилагодувањата од левата страна автоматски ќе се ажурираат за да ги рефлектираат поставките на филтерот. Можете да ги промените овие за да ја промените силата и карактерот на ефектот на вашата слика. Сепак, не можете да поставите две претходно поставени поставки

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.