4 брзи начини за бришење апликации на Mac што нема да се избришат

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Кога апликацијата предизвикува проблем на вашиот систем или не функционира, најлесното решение е да ја избришете и да започнете повторно. Но, како да ги избришете апликациите на Mac што нема да се избришат?

Моето име е Тајлер и јас сум компјутерски техничар со повеќе од 10 години искуство. Видов и поправав безброј проблеми на Mac. Еден од моите омилени аспекти на оваа работа е да ги учам сопствениците на Mac како да ги поправат проблемите со Mac и да го извлечат максимумот од нивните компјутери.

Во овој пост, ќе објаснам како да бришете апликации на вашиот Mac. Ќе разговараме за неколку различни методи, вклучително и како да ги избришете апликациите што нема да се избришат.

Ајде да започнеме!

Key Takeaways

  • Можеби ќе ви треба за бришење апликации ако тие предизвикуваат проблеми или ако треба да ослободите простор на вашиот компјутер.
  • Бришењето апликации може брзо да се направи преку Пронаоѓач на вашиот Mac.
  • Можете и да бришете апликации преку Launchpad .
  • Системските апликации и активните апликации не може да се избришат.
  • Ако сакате едноставно решение за бришење проблематични апликации, можете да користите алатка како CleanMyMac X за да ви помогне.

Зошто некои апликации на Mac не можат да се избришат

Повеќето од време, деинсталирањето на вашите неискористени апликации е едноставен процес. Понекогаш, сепак, вашиот Mac може да ви донесе тешко време. Постојат неколку причини зошто вашите апликации одбиваат да бидат избришани.

Ако апликацијата моментално работи во заднина, ќе ви дадегрешка кога се обидувате да ја избришете. Ова може да биде незгодна ситуација бидејќи можеби не сте свесни кога работи апликацијата. Не мора да биде во фокус за да се спречи бришењето. Може да работи процес во заднина .

Системските апликации воопшто не може да се избришат. Ќе наидете на пораки за грешка ако се обидете да избришете системска апликација. Стандардниот метод за деинсталирање не работи за овие апликации.

Па, како може да ги избришете апликациите на Mac? Ајде да разгледаме неколку од најдобрите методи.

Метод 1: Бришење апликации преку Finder

Можете да пристапите и да бришете апликации од вашиот Mac користејќи го Finder , што е стандардниот менаџер на датотеки во macOS. Откако ќе ја лоцирате апликацијата на вашиот Mac, можете да ја деинсталирате со само неколку кликања.

Стартирајте го вашиот Finder од иконата на приклучокот.

Потоа, кликнете Апликации во левата странична лента од прозорецот на Finder. Ќе ги видите сите апликации што сте ги инсталирале. Изберете ја апликацијата што сакате да ја отстраните.

Едноставно десен-клик или држете го копчето Опција и кликнете на вашата апликација и изберете Премести во Ѓубре . Ве молиме внесете ја лозинката и корисничкото име ако се побара.

Метод 2: Бришење апликации преку Launchpad

На Mac, можете брзо да избришете апликација користејќи ја Launchpad . Во суштина, ова е истата алатка што ја користите на вашиот Mac за да отворате апликации. Користејќи ја оваа алатка, можете брзо да бришете апликации од вашиот компјутер во aнеколку едноставни чекори.

Секогаш треба да се погрижите да ја зачувате вашата работа пред да ја избришете. За да деинсталирате програма од Launchpad, следете ги овие чекори:

Launchpad може да се отвори со кликнување на нејзината икона во Dock .

Оттука, вие може да ја лоцира апликацијата што сакате да ја избришете од списокот. За да ја пронајдете вашата апликација по нејзиното име, користете ја функцијата за пребарување на врвот. Притиснете и задржете го копчето Опција на тастатурата додека ја наоѓате апликацијата, а потоа кликнете на иконата X што се појавува.

Следно, вашиот Mac ќе ќе ве поттикне да потврдите дека деинсталирањето на апликацијата е она што сакате да го направите. Кога ќе се појави ова известување, кликнете Избриши .

Ако бришењето на вашите апликации на овој начин не функционира за вас, продолжете со следниот метод.

Метод 3: Избришете ја апликацијата користејќи програма од трета страна

Ако не можете да бришете апликации преку Finder или Launchpad, може да имате корист од користењето на апликација за чистење Mac од трета страна за да ги отстраните. Има многу достапни опции за отстранување на несакани програми од вашиот Mac. CleanMyMac X работи одлично за деинсталирање на тврдоглави апликации.

Користејќи го модулот Uninstaller во CleanMyMac X, можете безбедно да ги отстраните сите компоненти на апликациите, дури и оние кои не се наоѓаат во папката Апликации. Покрај тоа што предизвикуваат дополнително оптоварување на процесорот и меморијата на вашиот компјутер, овие компоненти често започнуваат мали сервисни апликации.

Како резултат на тоа, се отстрануваат апликациитецелосно со CleanMyMac X заштедува простор на дискот и го забрзува вашиот Mac. Интерфејсот е многу лесен и интуитивен:

Користењето на CleanMyMac X за отстранување на несаканите апликации е едноставно. Изберете го полето за избор веднаш до апликацијата што сакате да ја деинсталирате и кликнете на копчето Деинсталирај на дното од прозорецот.

Можете и да отстраните неколку апликации истовремено. Друга опција е да повлечете една или неколку апликации до отворен прозорец CleanMyMac или иконата CleanMyMac Dock.

Забелешка: поради ограничувањата на macOS, Deinstaller не може да ги отстрани задолжителните системски апликации. CleanMyMac ги прави невидливи во Деинсталирање со додавање на неговата Список за игнорирање . Прочитајте ја нашата детална рецензија за CleanMyMac за повеќе.

Метод 4: Ресетирајте ги апликациите користејќи CleanMyMac X

CleanMyMac X исто така ви овозможува да ги ресетирате проблематичните апликации. Во некои случаи, ова може да ги реши проблемите создадени од неисправни апликации. Исчистете ги вашите претпочитани апликации и избришете ги сите информации поврзани со корисникот зачувани од апликацијата со следење на овие чекори:

Штиклирајте го полето до апликацијата што сакате да ја ресетирате. Од списокот со опции покрај полето за избор, изберете Ресетирај. Конечно, на дното, кликнете Ресетирање .

Voila ! Штотуку ги ресетиравте вашите апликации. Ова често може да ги реши проблемите поврзани со апликацијата без целосно деинсталирање на апликацијата.

Завршни мисли

Апликациите може да предизвикаат проблеми на вашиоткомпјутер ако не функционираат или се застарени. Бришењето апликации може да ги реши овие проблеми и да помогне да се ослободи простор на вашиот компјутер.

Во некои случаи, апликациите тешко се деинсталираат. Иако постојат неколку различни методи кои функционираат за бришење апликации,  треба да го изберете оној кој најдобро функционира за вас. За полесен и поедноставен процес, можете да користите апликација како CleanMyMac X за да ви помогне да ги исчистите несаканите апликации.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.