Топ 6 најдобри VPN за Mac во 2022 година (Тестиран и прегледан)

 • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Ако требаше да пливам со ајкули, би пливал во кафез. Јас го чувствувам истото кога сурфам на интернет. Опкружен сум со малициозен софтвер кој се обидува да го збрка мојот компјутер, огласувачите ме следат каде и да одам, хакери кои се обидуваат да ми го украдат идентитетот, а владините агенции го следат и снимаат секој мој потег.

ВПН може да го обезбеди кафезот што ми треба. Ја подобрува вашата приватност и безбедност и тунели поминува до страниците што се блокирани. Тоа го прави со безбедно поврзување со компјутерска мрежа на друго место во светот. Ова го маскира вашиот идентитет и вашите шифрирани податоци не можат да бидат шпионирани од други.

Но, сите VPN не се исти. Што е најдоброто за корисниците на Mac ? За да дознаам, инсталирав шест водечки услуги на мојот iMac и MacBook Air и темелно ги тестирав.

Генерално, сфатив дека NordVPN е најдобар. Нуди исклучителна приватност и безбедност и може постојано да се поврзува со стриминг услуги.

Но, бидејќи нуди дополнителна функционалност и има покомплексен интерфејс, не е толку погоден за почетници. Таа чест оди на ExpressVPN . Иако е поскапо да се работи, тој едноставно функционира, иако не е толку сигурен кога се поврзувате со Netflix.

И другите услуги имаат свои силни страни, а една од нив може да ви одговара. Затоа, прочитајте за да дознаете што е добро и лошо за секој од нив.

Зошто да ми верувате за овој преглед на Mac VPN?

апликацијата е доста флексибилна. Можете да ја одржувате апликацијата чиста и едноставна или да додадете поголема сложеност ако сакате. Оптоварувањата на секој сервер се наведени, што ви овозможува полесно да изберете некој што може да биде побрз.

Значи, CyberGhost е поприспособлив од другите VPN и вклучува напредни функции, вклучително и паметни правила. Исто така, овозможува до седум уреди да се поврзат истовремено, повеќе од поголемиот дел од конкуренцијата. Тоа го прави погодна опција за понапредните корисници.

Приватност

CyberGhost има строга политика без дневници и нуди заштита од истекување на DNS и IP за да се осигура вашата идентитетот не е случајно загрозен. За дополнителен надомест, можете да пристапите до нивните сервери „NoSpy“ кои се сместени во посебен центар за податоци што е изолиран од трети страни.

Безбедноста

CyberGhost вклучува број на функции за одржување на вашата врска безбедна, вклучително и блокирач на реклами, блокирач на малициозен софтвер, блокирач за следење и пренасочување на HTTPS.

Апликацијата исто така вклучува автоматски прекинувач за убивање и избор на протоколи за шифрирање.

Брзина

CyberGhost е брз. Ја има третата најбрза максимална брзина од шесте VPN услуги што ги тестирав (67,50 Mbps) и втората најбрза просечна брзина од 36,23.

 • Максимум: 67,50 Mbps
 • Просек: 36,23 Mbps
 • Стапка на неуспех на серверот: 3/15

Стриминг

Првично, не бев импресиониран од CyberGhost за пренос . Имав мал успехсе поврзувам со Netflix... додека не ги најдов серверите оптимизирани за Netflix.

Имав многу подобар успех со овие. Пробав две, и двете работеа. Имав сличен успех (два од три) кога се поврзував со BBC iPlayer од серверите на CyberGhost во ОК.

2. Astrill VPN

Додека Astrill VPN е одлична услуга, Во моментов не можам да им го препорачам на корисниците на Mac. Не е ажуриран за да работи со следната верзија на macOS. За жал, не успеав да најдам никакво уверување од програмерите дека работат на ажурирање. Прочитајте го нашиот целосен преглед на Astrill VPN овде.

Интерфејс

Интерфејсот на Astrill е едноставен прекинувач за вклучување/исклучување. Само кликнете на името на серверот за да се поврзете со друг.

Приватност

Astrill има „политика без дневници“ јасно наведена на нивниот веб-страница.

„Не водиме дневници за онлајн активноста на нашите корисници и веруваме во апсолутно неограничен интернет. Самиот дизајн на нашиот VPN сервер софтвер не ни дозволува да видиме кои клиенти на кои веб-локации пристапувале дури и да сакаме. Никакви дневници не се зачувани на VPN серверите откако ќе се прекине врската.“

Но, „нема дневници“ апсолутно не значи „нема дневници“. За да функционира услугата, потребни се некои информации. Вашата активна сесија се следи (вклучувајќи ја вашата IP адреса, тип на уред и друго) додека сте поврзани, но овие информации се бришат откако ќе се исклучите.Исто така, вашите претходни 20 конекции се најавени, вклучувајќи го времето и времетраењето на врската, земјата во која се наоѓате, уредот што го користевте и која верзија на Astrill VPN сте ја инсталирале. Ниту една лична информација не е трајно евидентирана, заштитувајќи ја вашата приватност.

Astrill ви овозможува да ја платите вашата сметка со Bitcoin, што е уште еден начин да го ограничите количеството на лични информации што ги испраќате на компанијата. Но, тие собираат некои лични информации кога креирате сметка (дури и за бесплатен пробен период): треба да наведете адреса за е-пошта и телефонски број, и двете се потврдени. Така, компанијата ќе има некои идентификациони информации за вас.

Една последна безбедносна карактеристика што Astrill VPN ја нуди на напредните корисници е Onion преку VPN. TOR („The Onion Router“) нуди дополнително ниво на анонимност и приватност. Со Astrill, нема да треба да го стартувате софтверот TOR одделно на вашиот уред.

Безбедност

Astrill VPN користи силна шифрирање и ви овозможува да изберете помеѓу различни на протоколи за шифрирање. Тие исто така нудат прекинувач за убивање што го блокира целиот пристап до интернет кога сте исклучени од VPN. Конечно, кога го користевте протоколот OpenWeb, имавте пристап до Блокер на реклами што ќе ги спречи сајтовите да се обидуваат да ве следат.

Брзина

Од шесте VPN услуги што ги тестирав, Astrill е најбрз, и кога се разгледува врвниот и просечниотбрзини. Неговиот најбрз сервер можеше да се преземе со 82,51 Mbps, што е многу високи 95% од мојата исклучена (незаштитена) брзина. Тоа е особено импресивно бидејќи тој сервер беше на другата страна на светот. И просечната брзина на сите сервери што ги тестирав беше 46,22 Mbps.

 • Максимална: 82,51 Mbps
 • Просечна: 46,22 Mbps
 • Стапка на неуспех на серверот: 9/24

Бидејќи е толку брз, можеби ќе одлучите да го користите и покрај моменталниот 32-битен статус. Ако е така, ви препорачувам да ја ограничите вашата претплата на шест месеци одеднаш, во случај да не се ажурира пред следната верзија на macOS.

Astrill исто така вклучува функција за тестирање брзина која ќе ги тестира сите сервери што ги Заинтересирани сте и ви дозволуваат да ги омилените оние што се најбрзи.

Конечно, Astrill не бара целиот сообраќај да поминува низ вашата VPN врска. Овозможува директно поврзување на одредени прелистувачи, па дури и одредени веб-локации.

Стриминг

Се обидов да стримувам содржина на Netflix од шест различни сервери и сите до еден беа успешни. Таа стапка на успех од 83% е само маргинално зад совршениот резултат на NordVPN. Со поголеми брзини на преземање, најдовме Astrill најдобра VPN услуга за Netflix.

3. Avast SecureLine VPN

Avast SecureLine VPN не се обидува да направи повеќе од треба да. Услугата нуди разумна брзина, приватност и безбедност, како и неколку дополнителни функции. Ако самови треба VPN на вашиот мобилен уред, Avast е вашата најевтина опција. Прочитајте го нашиот целосен преглед на Avast VPN овде.

Интерфејс

SecureLine се фокусира на леснотијата на користење. Нејзиниот главен интерфејс е едноставен прекинувач за вклучување/исклучување.

Приватност

Услугата не води евиденција на податоците што ги испраќате и примате онлајн, но тие чуваат дневници на вашите врски: кога се поврзувате и исклучувате, и колку податоци сте испратиле и примиле. Тие ги бришат овие дневници на секои 30 дена.

Ќе складираме временски печат и IP адреса кога ќе се поврзете и исклучите со нашата VPN услуга, количината на податоци пренесени (нагоре-и преземање) за време на вашата сесија заедно со IP адресата на индивидуалниот VPN сервер што го користите.

Безбедност

Тие вклучуваат прекинувач за убиство што го блокира пристапот до интернет ако неочекувано повторно се исклучи од VPN. Оваа функција е стандардно исклучена, но лесно се овозможува во поставките.

Но, иако VPN може да ве заштити од малициозни датотеки, бев изненаден кога открив adware во софтверот Avast SecureLine VPN кога го скенирав инсталерот со Bitdefender Virus Scanner. Не е идеален во апликација дизајнирана да ве направи побезбедни!

Брзина

Серверите на Avast се во средината на опсегот кога станува збор за брзина: врв од 62,04 Mbps и Просечни 29,85 Mbps кај моите iMac и MacBook.

 • Максимум: 62,04 Mbps
 • Просек: 29,85Mbps
 • Стапка на неуспех на серверот: 0/17

Стриминг

Имав многу мал успех во проследувањето на содржината на Netflix. Пробав вкупно осум сервери, а само еден работеше. Потоа открив дека Avast нуди сервери кои се оптимизирани за Netflix и се обидов повторно. Сите четворица не успеаја. Ако сте заинтересирани за пренос од Netflix, Avast StreamLine е најлошиот VPN што треба да го изберете.

4. PureVPN

PureVPN има најприфатлива месечна претплата , но во овој случај го добивате она за што плаќате. Откривме дека е многу бавен, не може сигурно да се поврзе со Netflix и нестабилен - претрпевме неколку падови. За да се префрлите на друг сервер, прво треба рачно да се исклучите од VPN, што го зголемува времето кога сте изложени. Не можам да го препорачам PureVPN.

Интерфејс

Најдов дека интерфејсот на PureVPN е помалку конзистентен за користење од другите услуги и честопати преземаше дополнителни чекори. Не можев да најдам начин да изберам на кој сервер да се поврзам во една земја.

Безбедност

PureVPN ви овозможува да го изберете вашиот безбедносен протокол или стандардно ќе изберете го најдоброто за вас.

Апликацијата може да ви испраќа потсетници кога не сте поврзани на VPN и вклучува прекинувач за убиство.

Апликацијата исто така нуди тунелирање поделени, DDoS заштита и блокирање реклами.

Брзина

Без прашање, PureVPN е најбавната услуга што ја тестирав. Нанајбрзиот сервер што го најдов имаше мала брзина на преземање од 36,95 Mbps, а просечната брзина беше 16,98 Mbps.

 • Максимум: 34,75 Mbps
 • Просек: 16,25 Mbps
 • Стапка на неуспех на серверот: 0/9

Стриминг

Се обидов да стримувам содржина на Netflix од единаесет различни сервери и успеав само четири пати, што е ниска стапка на успех од 36%.

Но, имав многу подобар успех стриминг од BBC iPlayer. Сите четири сервери во Обединетото Кралство работеа.

Неколку бесплатни VPN за macOS

ВПН-услугите треба да работат мрежа на сервери низ целиот свет, така што не е изненадување што треба да платите за најдоброто од нив . Иако 3 $/месечно за нашиот победник не се многу за плаќање, можеби ќе ве интересира дека има и многу бесплатни услуги.

Пред да изберете една од нив, размислете за деловниот модел на давателот. Како можат да си дозволат да ја понудат услугата бесплатно? Дали нивните апликации прикажуваат рекламирање или бесплатниот план е навистина само реклама за платените планови? Дали ја чуваат вашата приватност како платените услуги или собираат и продаваат податоци на трети страни? Дали квалитетот на услугата страда или е намерно намален?

Ако сакате да пробате бесплатен VPN, еве неколку од најдобрите опции:

 • Hotspot Shield Free VPN ви овозможува да користите до пет уреди истовремено, но е ограничен на 500 MB дневно. Има само 25 локации на сервери низ целиот светперформансите не се според стандардот на нашите победници, а апликацијата е потешко да се постави.
 • Windscrib ви овозможува да користите некои од нивните сервери (вклучувајќи ги серверите во САД и Велика Британија) бесплатно. Тие имаат добра политика за приватност, а бесплатниот план нуди 10 GB податоци месечно.
 • Speedify ви дава пристап до сите нивни брзи сервери бесплатно, со ограничување од 5 GB секој месец. Не треба да поставувате сметка за да ја користите бесплатната услуга.
 • ProtonVPN овозможува неограничен пропусен опсег бесплатно, но ве ограничува на еден уред со пристап до само три земји. Тие ја оценуваат брзината на нивната бесплатна услуга како „средна“, додека платените планови се оценети како „високи“.
 • Hide.Me нуди 2 GB месечно и ве ограничува на еден уред на време. Бесплатниот план може да пристапи до пет локации низ светот, додека платените планови нудат 55 локации. Бесплатните корисници треба да ја искусат истата брзина како и оние кои плаќаат за услугата.
 • TunnelBear Free нуди само 500 MB податоци месечно (исто како што нуди HotSpot Shield за еден ден). Но, тој е поддржан од големо име, купено од McAfee.
 • SurfEasy е малку поинаку - тоа е VPN во прелистувач. Ќе треба да користите Opera за да пристапите до VPN, а бесплатниот план е ограничен на 500 MB месечно.

Како ги тестиравме и избравме овие апликации за Mac VPN

Едноставно користење

Користењето VPN не треба да мора да го добиватетехнички, а повеќето луѓе ќе сакаат услуга што е лесна за користење. Ниту еден од VPN-ите што ги тестирав не беше премногу сложен и е погоден за повеќето корисници. Но, некои беа дефинитивно полесни за користење од другите.

Ако сте нови во VPN и сакате наједноставен интерфејс, ExpressVPN, CyberGhost, Astrill VPN и Avast SecureLine VPN може да ви одговараат. Нивниот главен интерфејс е едноставен прекинувач за вклучување/исклучување, а тоа е тешко да се погреши.

Спротивно на тоа, NordVPN е подобро прилагоден на корисниците со одредено блискост со VPN. Користи карта каде се наоѓаат неговите сервери низ светот, а услугата нуди дополнителни функции. Но, тоа не значи дека е тешко да се користи, а повеќето корисници брзо ќе се чувствуваат удобно со него.

Конечно, интерфејсот на PureVPN е малку покомплексен и поделен и се менува во зависност од тоа што користите VPN за. Можеби ќе се најдете во потрага по функциите што ви се потребни.

Брзина

Очекувајте брзината на интернетот да се намали кога користите VPN. Вашиот сообраќај е шифриран и исто така поминува низ сервер кој можеби е на другата страна на светот. Но, открив дека некои VPN услуги се значително побрзи од другите.

Ќе имате пристап до стотици или илјадници сервери. Тие ќе се разликуваат по брзина, и генерално колку се подалеку од вас, толку побавни ќе бидат. Некои услуги се постојано брзи, додека други варираат во голема мерабрзина, што бара малку повеќе време и напор за да се најде брз.

Сервери низ светот

ВПН нудат избор на многу сервери низ целиот свет, забрзувајќи ја услуга така што ќе го надополните товарот и ќе понудите поголема разновидност на стриминг содржини за уживање. Еве го бројот на сервери понудени од секој провајдер:

 • Avast SecureLine VPN 55 локации во 34 земји
 • Astrill VPN 115 градови во 64 земји
 • PureVPN 2.000+ сервери во 140+ земји
 • ExpressVPN 3.000+ сервери во 94 земји
 • CyberGhost 3.700 сервери во 60+ земји
 • Servers NordVPN 5100+ во 60 земји

Забелешка: веб-локациите Avast и Astrill не го наведуваат вистинскиот број на сервери.

Но, според моето искуство, овие сервери не се секогаш достапни. За време на моите тестови, имаше број на кој не можев да се поврзам, а други беа премногу бавни за дури и да извршат тест за брзина. Еве го успехот што го имав при поврзувањето со случајни сервери:

 • Avast StreamLine VPN 100% (17 од 17 тестирани сервери)
 • PureVPN 100% (9 од 9 тестирани сервери)
 • NordVPN 96% (25 од 26 тестирани сервери)
 • ExpressVPN 89% (16 од 18 тестирани сервери)
 • CyberGhost 80% (12 од 15 тестирани сервери )
 • Astrill VPN 62% (15 од 24 тестирани сервери)

Приватност

Користењето VPN ги задржува вашите онлајн активности приватни, но не од вашиот VPN провајдер. Изберете еден соМоето име е Адријан Тари, и користам Mac за да го водам мојот бизнис во последната деценија. Работам онлајн надвор од домашна канцеларија и ја разбирам важноста од користењето на вистинските алатки и практики за да останам безбеден на мрежата. Во претходните улоги, нудев компјутерска поддршка, воспоставив деловни мрежи и управував со ИТ за неколку организации. Ја видов штетата што може да се случи поради малициозен софтвер, напади на фишинг и хакери.

ВПН е ефикасна безбедносна алатка која ви овозможува да ја одржувате приватноста и безбедноста. Ги тестирав и прегледав најдоброто таму и ги извршив низ серија тестови во текот на неколку недели. Секој од нив има различни силни и слаби страни. Прочитајте за да бидете сигурни дека сте го избрале вистинскиот.

Кој треба да користи VPN?

Имајќи ги на ум тие значајни предности на VPN, кој треба да користи? Постојат два главни табора на луѓе кои можат да имаат корист.

Првиот е оние кои ја ценат приватноста и безбедноста . Ова ги вклучува бизнисите, корпорациите, непрофитните и владините оддели, како и тактните домашни корисници на интернет. Услугите како NordVPN и ExpressVPN собираат што е можно помалку лични информации, имаат одлични политики за приватност и нудат голем број квалитетни алатки за подобрување на вашата безбедност.

Втората група се оние кои гледаат содржини за стриминг и сакаат да пристапат до содржини кои вообичаено не се достапни во нивните земји . NordVPN, Astrill VPN идобра политика за приватност која не ја евидентира вашата активност или собира повеќе лични информации отколку што им треба. И погрижете се тие да немаат историја на продажба на информации на трети лица или предавање на органите на прогонот.

Безбедност

Покрај шифрирањето на вашиот сообраќај, VPN може да понуди дополнителни безбедносни карактеристики. Тие вклучуваат прекинувач за убивање за да ве заштити ако неочекувано се исклучите од VPN, избор на безбедносни протоколи, блокирање реклами и малициозен софтвер и разделување тунели, каде што одлучувате каков сообраќај поминува низ VPN, а што не.

<

Пристап до содржини за стриминг

Можеби ќе откриете дека не можете да пристапите до Netflix и други услуги кога користите VPN, но тоа се случува повеќе со некои услуги отколку со други, а разликата е значајни. Еве ја мојата стапка на успех на Netflix со различните услуги, рангирана од најдобро до најлошо:

 • NordVPN 100% (9 од 9 тестирани сервери)
 • Astrill VPN 83% (5 од од 6 тестирани сервери)
 • PureVPN 36% (4 од 11 тестирани сервери)
 • ExpressVPN 33% (4 од 12 тестирани сервери)
 • CyberGhost 18% (2 од 11 тестирани сервери)
 • Avast StreamLine VPN 8% (1 од 12 тестирани сервери)

Забележете дека CyberGhost има некои сервери кои се оптимизирани за Netflix, а јас имав 100 % успех при нивното користење. Истото го прави и PureVPN, но ниту еден од нивните специјални сервери не работеше за мене.

Обезбедувачите на VPN може да имаат повеќеили помал успех со различни услуги за стриминг. На пример, имав добар успех при пристапот до содржината на BBC iPlayer од NordVPN, ExpressVPN, PureVPN и CyberGhost, но не и Astrill. Ви препорачувам да ја тестирате секоја услуга за содржината за која се грижите.

Трошоци

Иако можете да плаќате за повеќето VPN по месец, повеќето планови стануваат значително поевтини кога ќе плати однапред. За споредба, ќе ги наведеме годишните претплати заедно со најевтината месечна цена ако платите однапред. Ќе ги покриеме сите планови што ги нуди секоја услуга подолу.

Годишно:

 • PureVPN $39,96
 • Avast SecureLine VPN $59,99
 • CyberGhost AU $71,88
 • NordVPN $83,88
 • Astrill VPN $99,90
 • ExpressVPN $99,95

Најевтино (пропорционално месечно):

 • CyberGhost $2,75
 • NordVPN $2,99
 • PureVPN $3,33
 • Avast SecureLine VPN $5,00
 • Astrill VPN $8,33
 • ExpressVPN $8,33><1

  Што треба да знаете за VPN за Mac

  VPN нуди приватност преку онлајн анонимност

  Вие сте повеќе видливи отколку што сфаќате. Додека се поврзувате со веб-локации и им испраќате информации, секој пакет ја содржи вашата IP адреса и информации за системот. Тоа има некои сериозни импликации:

  • Вашиот давател на интернет услуги ја знае (и евидентира) секоја веб-локација што ја посетувате. Тие може дури и да ги продадат овие дневници (анонимизирани) на трети страни.
  • Секојавеб-локацијата што ја посетувате може да ја види вашата IP-адреса и системските информации и најверојатно ги собира тие информации.
  • Огласувачите ги следат и евидентираат веб-локациите што ги посетувате за да можат да ви понудат порелевантни реклами. Истото го прави и Фејсбук, дури и ако не сте стигнале до тие веб-локации преку врски на Фејсбук.
  • Кога сте на работа, вашиот работодавец може да евидентира кои страници ги посетувате и кога.
  • Владите и хакерите можат да ги шпионираат вашите врски и да ги евидентираат податоците што ги пренесувате и примате.

  ВПП може да помогне со тоа што ќе ве направи анонимен. Наместо да ја емитувате вашата сопствена IP адреса, сега ја имате IP адресата на VPN серверот на кој сте се поврзале - исто како и сите други што ја користат. Се губите во толпата.

  Сега вашиот давател на интернет услуги, веб-локациите што ги посетувате и вашиот работодавец и владата веќе не можат да ве следат. Но, вашата VPN услуга може. Тоа го прави изборот на провајдер исклучително важен.

  ВПН нуди безбедност преку силно шифрирање

  Безбедноста на интернет е секогаш важна грижа, особено ако сте на јавна безжична мрежа, да речеме во кафуле.

  • Секој на истата мрежа може да користи софтвер за трагање пакети за пресретнување и евидентирање на податоците испратени помеѓу вас и рутерот.
  • Тие би можеле исто така ве пренасочува на лажни сајтови каде што може да ви ги украдат лозинките и сметките.
  • Некој би можел да постави лажна точка на пристап што изгледа вакаприпаѓа на кафулето и може да завршите со испраќање на вашите податоци директно до хакер.

  ВПН може да се бранат од овој тип на напади со создавање безбеден, шифриран тунел помеѓу вашиот компјутер и серверот VPN . Цената на оваа безбедност е брзина. Изберете провајдер кој нуди добра безбедносна заштита додека го минимизира влијанието врз вашата брзина.

  ВПН нуди пристап до цензурирани веб-страници

  Немате секогаш отворен пристап до интернет. Вашето училиште или работодавецот може да блокира одредени страници, или затоа што се несоодветни за децата или за работното место, или затоа што вашиот шеф е загрижен дека ќе го изгубите времето на компанијата. Некои влади, исто така, цензурираат содржини од надворешниот свет. VPN може да тунелира низ тие блокови.

  Се разбира, ако го направите тоа, може да има последици. Ако ве фатат, може да ја изгубите работата или да добиете казни од владата, затоа донесете ја сопствената размислена одлука.

  ВПН нуди пристап до услуги за блокирани стриминг

  Некои давателите на содржини го ограничуваат пристапот до дел или до целата нивна содржина во зависност од вашата географска локација. Бидејќи VPN може да направи да изгледа како да сте во друга земја, може да ви даде пристап до повеќе содржини за стриминг.

  Затоа, Netflix сега се обидува да блокира и VPN, а BBC iPlayer користи слични мерки за проверете дали навистина сте во ОК пред да можете да ја видите нивната содржина. Значи, ви треба VPN што можеуспешно заобиколете ги овие мерки за да можете да пристапите до содржината што ви е важна.

  CyberGhost се најуспешни овде. За повеќе детали, погледнете го нашиот преглед Најдобар VPN за Netflix.

  Најдобра VPN за Mac: Нашите најдобри избори

  Најдобар избор: NordVPN

  NordVPN има многу работи за тоа. Достапно е, брзо и сигурно се поврзува со Netflix и BBC. Тие имаат добра политика за приватност и дополнителни безбедносни алатки, како двоен VPN. Но, тоа не е совршено. Не сите сервери се брзи, а интерфејсот не е најидеален за почетници. Но, генерално многу добро ги покрива основите и е одличен избор за повеќето луѓе. Прочитајте го нашиот целосен преглед на NordVPN овде.

  Можете да го преземете NordVPN од веб-страницата на развивачот или од продавницата за апликации Mac. Ви препорачувам да преземете од развивачот, или ќе пропуштите неколку функции.

  Интерфејс

  Иако го најдов NordVPN лесен за употреба, неговиот интерфејс е малку покомплексна од другите апликации. Ќе видите дека е прикажана мапа на достапните сервери, придружена со целосна листа лево.

  Овој интерфејс е подобро прилагоден за корисници со одредено искуство со VPN, иако претпоставувам дека повеќето корисници ќе станат удобно со него брзо. Ако барате поедноставен VPN, изберете ExpressVPN.

  Приватност

  Норд го води нивниот бизнис на начин што ја штити вашата приватност. Тие не сакаат да знаат ништо лично за вас и не водат дневници на сајтовите што ги посетувате.

  Тие ги снимаат само информациите што им се потребнида ви послужи:

  • адреса на е-пошта,
  • податоци за плаќање (и можете да плаќате анонимно преку Bitcoin и други криптовалути)
  • временскиот печат на последната сесија ( за да можат да ве ограничат на шест уреди поврзани во секое време)
  • пошта и разговори за услуги на клиентите (кои се чуваат две години освен ако не побарате да ги отстранат порано)
  • податоци за колачиња, кои вклучува аналитика, препораки и вашиот стандарден јазик.

  Можете да имате доверба дека вашата приватност е безбедна со Nord. Како и другите VPN, тие обезбедуваат вашите приватни информации да не протекуваат низ пукнатините и стандардно овозможуваат заштита од истекување на DNS на сите нивни платформи. И за крајна анонимност, тие нудат кромид преку VPN.

  Безбедност

  NordVPN користи силна шифрирање и ви дава избор на протоколи за шифрирање. Тие стандардно користат OpenVPN и можете да инсталирате IKEv2 ако сакате (или стандардно доаѓа со верзијата на Mac App Store).

  Nord вклучува неколку функции за подобрување на вашата безбедност. Првиот е прекинувач за убивање што ќе го блокира пристапот до интернет ако сте исклучени од VPN. Стандардно е овозможено (добро, не верзијата на App Store), и за разлика од другите VPN, ви овозможува да одредите кои апликации се блокирани кога ќе се активира прекинувачот за убиство.

  Во случај вашата VPN врска да се намали , NordVPN Kill Switch автоматски ќе го блокира вашиот уред или ќе прекине одреденипрограми од пристап на Интернет надвор од безбедниот VPN тунел.

  Ако ви треба повисоко ниво на безбедност, Nord нуди единствена карактеристика: двојна VPN. Вашиот сообраќај ќе помине низ два сервери, така што добива двојно повеќе шифрирање за двојно поголема безбедност. Но, ова доаѓа на сметка на перформансите.

  Забележете дека двојната VPN (и неколку други функции) недостасуваат во верзијата на App Store.

  И конечно, Nord's CyberSec блокира сомнителни веб-локации за да ве заштити од малициозен софтвер, огласувачи и други закани.

  Speed

  Nord има некои многу брзи сервери. Од шесте VPN услуги што ги тестирав, Nord ја имаше втората најбрза максимална брзина од 70,22 Mbps (само Astrill беше побрза). Но, брзините на серверот значително се разликуваа, а просечната брзина беше само 22,75 Mbps, второто најниско вкупно.

  • Максимум: 70,22 Mbps
  • Просечно: 22,75 Mbps
  • Сервер стапка на неуспех: 1/26

  Од 26 различни тестови за брзина што ги направив на серверите на Nord, наидов само на една грешка во латентноста, што значи дека 96% од серверите што ги тестирав работеа во тоа време. Но, бавната брзина на некои сервери може да значи дека треба да пробате неколку сервери пред да најдете брз.

  Стриминг

  Со преку 5.000 сервери во 60 земји, NordVPN е добро поставен за пренос. Тие вклучуваат функција наречена SmartPlay, дизајнирана да ви овозможи без напор пристап до 400 услуги за стриминг.

  Iсе обиде да стримува содржина на Netflix од девет различни сервери и беше успешен секој пат. Норд беше единствената услуга што постигна 100% стапка на успех на моите тестови, а потоа го стори истото кога пробав да стримувам содржина од BBC iPlayer. Таков вид на конзистентност сакате во VPN.

  Но, Nord не нуди поделени тунели. Тоа значи дека целиот сообраќај треба да оди преку VPN и го прави уште поважно серверот што ќе го изберете да може да пристапи до целата ваша содржина за стриминг.

  Земете NordVPN (најдобра цена)

  Исто така Одлично: ExpressVPN

  ExpressVPN е еден од најскапите VPN во овој преглед, но едноставно функционира. Лесен е за користење, доста брз и одличен за приватност и безбедност. Не е најдоброто за стриминг содржина на Нетфликс - можеби ќе треба да пробате голем број сервери пред да најдете некој што работи - но имав голем успех со БиБиСи. Прочитајте го нашиот целосен преглед на ExpressVPN овде.

  Интерфејс

  ExpressVPN е лесен за користење, дури и ако сте нови во VPN. Кога прекинувачот е исклучен, вие сте незаштитени. Кога ќе го вклучите, вие сте заштитени. Лесно.

  За промена на серверите, само кликнете на моменталната локација и изберете нова.

  Приватност

  ExpressVPN's слоганот е: „Ние сме фанатични за вашата приватност и безбедност“. Тоа звучи ветувачки. Тие имаат „политика без дневници“ јасно наведена на нивната веб-страница.

  „ExpressVPN не и никогаш нема да евидентира сообраќајподатоци, барања за DNS или што било што може да се користи за да ве идентификуваат.“

  Како и другите VPN, тие чуваат евиденции за поврзување на вашата корисничка сметка (но не и IP адреса), датумот (но не време) на поврзување и користениот сервер. Единствените лични информации што тие ги чуваат за вас е адресата на е-пошта, а бидејќи можете да плаќате со Биткоин, финансиските трансакции нема ни да трагаат до вас. Ако плаќате на некој друг начин, тие не ги складираат тие информации за наплата, туку вашата банка ги складира.

  Колку се ефективни овие мерки на претпазливост? Пред неколку години, властите запленија сервер ExpressVPN во Турција во обид да откријат информации за атентат на дипломат. Што открија? Ништо.

  ExpressVPN даде официјална изјава за заплената. Во изјавата, тие исто така објаснија дека се со седиште на Британските Девствени Острови, „офшор јурисдикција со силно законодавство за приватност и без барања за задржување податоци“. За понатамошна заштита на вашата приватност, тие имаат свој сопствен DNS-сервер.

  ExpressVPN има свој приватен, шифриран DNS на секој сервер, што ги прави вашите врски и побезбедни и побрзи.

  Тие исто така поддржува TOR („The Onion Router“) за крајна анонимност.

  Безбедност

  ExpressVPN користи силна шифрирање и ви овозможува да изберете помеѓу различни протоколи за шифрирање. Стандардно, тие го избираат најдобриот протокол за вас.

  Поразхакери и шпиони со најдоброто шифрирање и заштита од протекување во класата.

  ExpressVPN вклучува прекинувач за убиство што го блокира целиот пристап до интернет кога ќе се исклучите од VPN. Ова е важна безбедносна карактеристика и за разлика од другите VPN, стандардно е овозможена.

  ExpressVPN не вклучува блокатор на реклами.

  Брзина

  Брзините на преземање на ExpressVPN не се бавни. Тие се всушност малку побрзи од NordVPN во просек, иако максималната брзина на Норд е значително повисока. Најбрзиот сервер можеше да се преземе со 42,85 Mbps (во споредба со 70,22 на Норд), а просечната брзина беше 24,39 (во споредба со 22,75 на Норд).

  • Максимум: 42,85 Mbps
  • Просек: 24,39 Mbps
  • Стапка на неуспех на серверот: 2/18

  Кога ги тестирав брзините на серверот по случаен избор, наидов на само две грешки во латентноста, што му дава на Express рејтинг со висока доверливост од 89% - речиси високо како онаа на Норд. ExpressVPN нуди функција за тестирање на брзина и ќе го тестира секој сервер за околу пет минути и ви овозможува да го фаворизирате најбрзото.

  Стриминг

  Ако се пренесува од Netflix е важен за вас, NordVPN, Astrill VPN и CyberGhost се најсигурните услуги. Кога го тестирав ExpressVPN, имав само 33% стапка на успех: пробав дванаесет сервери по случаен избор, а само четири работеа. BBC iPlayer е друга приказна: Бев успешен со секој сервер во ОК што го пробав.

  Значи, иако ExpressVPN не е вашиот најдобар избор застриминг содржина, ќе имате успех ако истраете со пробување на различни сервери. Или можете да користите поделено тунелирање за да пристапите до емисиите достапни во вашата земја.

  Оваа функција ви овозможува да изберете кој интернет сообраќај поминува низ VPN, а кој не. Може да сурфате безбедно поврзан со вашиот VPN, но да пристапите до локалните Netflix емисии преку вашата нормална интернет конекција.

  Тунелирањето со поделени VPN ви овозможува да насочите дел од сообраќајот на вашиот уред преку VPN, додека останатите директно да пристапат интернетот.

  Погрижете се да го проверите спортскиот водич за ExpressVPN ако сакате да ја користите услугата за да бидете во тек со спортските преноси во други земји.

  Земете ExpressVPN (најдобра цена)

  Сакате да имате повеќе избори? Нема проблем! Еве список на бесплатни и платени Mac VPN што може да ги земете во предвид.

  Други добро платени VPN за Mac

  1. CyberGhost

  CyberGhost е малку поевтин од NordVPN (кога плаќате три години однапред), и во просек малку побрз. Неговите сервери оптимизирани за Netflix се поврзуваат сигурно, што го прави добра трета опција зад или победници.

  Интерфејс

  Како и многу други VPN, стандардниот интерфејс на CyberGhost е вклучен/исклучен прекинувач. Го повлекувате ова од лентата со мени за да се поврзете и исклучите од VPN.

  Но, апликацијата може да работи и во прозорец, а можете да прикажете список со сервери лево.

  Ова го прави

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.