2 Брзи начини за креирање & засилувач; Додајте воден печат во Lightroom

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Која е тешката работа за споделување на вашите неверојатни слики онлајн? Колку се подобри, толку е поголема веројатноста дека некој друг може да се обиде да ја искористи вашата слика без дозвола или да ви даде заслуга.

Еј-о! Јас сум Кара, и тропам во дрво, до денес не сум свесен дека некој се обидел да ми ги украде сликите. Не сум сигурен дали треба да бидам среќен или навреден...lol.

Во секој случај, едноставен начин да ги обесхрабрите крадците да ги таргетираат вашите слики е да додадете воден печат. Lightroom го прави ова прилично едноставно. Можете да креирате и складирате неколку варијации на вашиот воден печат и брзо да ги примените на повеќе слики.

Ајде да погледнеме.

Забелешка: сликите од екранот подолу се преземени од верзијата на Windows Ma на Lightroom Classic. ‌различно.‌

2 начини да креирате воден печат во Lightroom

Пред да додадете воден печат, треба да го креирате воден печат што сакате да го користите. Можете да креирате и додавате графички или текстуален воден печат во Lightroom.

Lightroom ви овозможува да прикачите PNG или JPEG верзија на вашиот воден печат. Или можете да креирате воден печат само за текст директно во Lightroom.

Во секој случај, одете на Уреди и изберете Уреди водни жигови од дното на менито.

Потоа можете да одлучите каков тип на воден печат што сакате да го креирате и додадете.

1. Направете графички воден печат

Еднашќе го отворите Уредувачот на воден печат, кликнете Избери под Опции за слика за да додадете датотека PNG или JPEG.

Lightroom ќе ја подигне датотеката и ќе се појави преглед на сликата од левата страна на уредувачот на воден знак. Скролувајте надолу десно до Ефекти на воден печат.

Овде можете да приспособите како водениот печат се појавува на сликата. Намалете ја непроѕирноста за посуптилен изглед. Променете ја големината и вметнувањето и хоризонтално и вертикално.

На дното, можете да изберете една од деветте точки за точката на прицврстување. Ова ќе ви даде основна позиција за водениот жиг. Ако е потребно, можете да ги користите вметнуваните лизгачи за фино да го прилагодите позиционирањето.

Зачувајте го вашиот воден жиг како претходно поставено. Ако правите повеќе водени жигови, кликнете на паѓачкото поле веднаш над прозорецот за преглед. Изберете Зачувај ги тековните поставки како нова претходно поставена .

Потоа дајте му име што ќе го паметите. Во спротивно, само притиснете Зачувај и дајте му име на претходното поставување кога ќе биде побарано.

2. Направете текстуален воден печат

Ако немате графика, можете да креирате основен текстуален воден печат во Lightroom. На пример, додавањето потпис на вашите фотографии е секогаш добра идеја ако не сакате другите да ги користат вашите фотографии без дозвола.

Погрижете се да ја проверите опцијата Текст на врвот. Потоа изберете фонт од паѓачкото мени под Опции за текст.

Постојат достапни основни фонтови на Adobe, но и јаснајдов фонтови што ги преземав и инсталирав на мојот компјутер за да ги користам во Photoshop. Претпоставувам дека тоа значи дека Lightroom ги повлекува сите фонтови што ги инсталирате низ системот на вашиот компјутер.

Можете да изберете редовни или задебелени стилови и некои фонтови ќе ви овозможат да правите курзив.

Токму под тоа, можете да го усогласите вашиот воден жиг. Ова е во однос на 9-те точки за прицврстување што ги споменав претходно. Кликнете на примерокот за боја за да изберете боја, но имајте на ум дека е во сива скала.

Под тоа, можете да додадете сенка на текстот и да приспособите како се појавува.

Скролувајте надолу за да пристапите до истите Ефекти на воден печат што штотуку ги погледнавме. Користете ги овие за да ги прилагодите позиционирањето и непроѕирноста на вашиот воден жиг на текстот.

Притиснете Зачувај и ќе ви биде побарано да ги зачувате вашите поставки како претходно поставени и да ги именувате.

Додавање воден печат на фотографија во Lightroom

Додавањето водени жигови е тешко, иако имајте на ум дека тие не се појавуваат во модулот за развој. Наместо тоа, го додавате водениот печат кога ги извезувате сликите. Еве ги чекорите.

Чекор 1: Кога е подготвен воден жиг, десен-клик на сликата што сакате да ја извезете и изберете Извези , па повторно Извези . Алтернативно, изберете ја сликата(ите) што сакате да ги извезете, а потоа притиснете Ctrl + Shift + E или Command + Shift + E за да скокнете директно на панелот за извоз.

Чекор 2: Изберете кој било од вашитеизвезете претходно поставени поставки или изберете нови поставки како што е соодветно. За воден печат, скролувајте надолу додека не го најдете делот Воден печат .

Штиклирајте го полето за да ја активирате функцијата. Потоа кликнете на паѓачкото мени за да го изберете зачуваниот воден жиг што сакате да го додадете.

Забележете дека можете да Уредите водени жигови на дното од ова мени доколку е потребно.

Ете ти! Додавањето водени жигови е многу едноставно во Lightroom. Ако сакате да додадете водени жигови на повеќе слики одеднаш, едноставно изберете повеќе слики пред да отидете во панелот за извоз.

Се прашувате кои други интересни функции се достапни во Lightroom? Проверете ја функцијата за мека изолација овде!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.