Како да цртате на Canva (Детален водич чекор-по-чекор)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Ако сакате да цртате на вашиот проект во Canva, мора да ја додадете апликацијата Draw што е достапна за преземање за корисниците кои се претплати. Откако ќе го преземете, можете да користите различни алатки како што се маркер, хајлајтер, пенкало за сјај, молив и гума за рачно цртање на вашето платно.

Моето име е Кери и правев уметност и истражувајќи го светот на графичкиот дизајн со години. Ја користев Canva како главна платформа за дизајнирање и возбуден сум што споделувам одлична карактеристика што ќе ја комбинира способноста за цртање со креирање графички дизајни!

Во овој пост, ќе објаснам како можете рачно да цртате на вашите проекти во Canva. Исто така, ќе објаснам како да ја преземете апликацијата во платформата за да го направите ова и ќе ги прегледам различните алатки што се достапни со оваа функција.

Графичкиот дизајн се среќава со цртежот. Подготвени сте за истражување?

Клучни средства за носење

  • Функцијата за цртање не е автоматски достапна во вашите алатки на Canva. Мора да ја преземете апликацијата за цртање на платформата за да можете да ја користите.
  • Оваа апликација е достапна само преку одредени видови сметки (Canva Pro, Canva за тимови, Canva за непрофитни организации или Canva за образование).
  • Кога ќе завршите со цртање на платното и ќе кликнете заврши , вашиот цртеж ќе стане слика што можете да ја промените големината, да ја ротирате и да се движите низ вашиот проект.

Што е апликацијата за цртање на Canva?

Додека Canva има мноштво алатки кои ќе ви помогнат да креиратеи дизајнирајте со леснотија, ниту еден од нив не ви дозволи можност да цртате слободно - до сега! Постои дополнителна апликација на платформата која моментално е во бета верзија, но е достапна за преземање за сите корисници на претплата на Canva.

Во рамките на апликацијата, имате можност да користите четири алатки за цртање ( пенкало, пенкало за сјај, означување и маркер) за рачно цртање на вашето платно. Корисниците исто така може да ја прилагодат секоја од овие алатки за да ја променат нивната големина и транспарентност, вклучувајќи ја и гумата во случај да треба да избришете кој било дел од вашиот цртеж.

Покрај тоа што обезбедуваат единствена карактеристика што комбинира цртање со слободна рака и графичкиот дизајн, штом ќе го завршите цртежот, тој ќе се претвори во елемент на сликата што може да се промени големината и да се преместува низ платното.

Важно е да се забележи дека што и да нацртате автоматски ќе се групира. Ако не сакате секој од вашите елементи на цртежот да биде едно големо парче, ќе мора да нацртате делови и да кликнете на завршено после секој за да се уверите дека тие се различни елементи. (Ќе зборувам повеќе за ова подоцна!)

Како да ја додадете апликацијата за цртање

Пред да можете да цртате, ќе треба да ја додадете функцијата за цртање во Canva. Еве како да го направите тоа.

Чекор 1: Најавете се на вашата сметка на Canva користејќи ги ингеренциите што секогаш ги користите за најавување.

Чекор 2: Лево страна на почетниот екран, скролувајте кон дното и ќе видите копче Откријте апликации . Кликнете наза да видите список на достапни апликации за преземање на вашата сметка на платформата Canva.

Чекор 3: Можете или да пребарувате за „цртање“ или да скролувате за да го најдете Апликација за цртање (бета) . Изберете ја апликацијата и ќе се појави скокачки прозорец со прашањето дали сакате да ја користите во постоечки или нов дизајн.

Изберете ја опцијата што одговара на вашите потреби и таа ќе се преземе во вашата кутија со алатки за да се користи за тековни и идни проекти.

Кога ќе отворите нов или постоечки проект, ќе видите дека се појавува под другите алатки за дизајн на левата страна на екранот. Прилично лесно, нели?

Како да цртате на Canva користејќи четки

Четирите опции што се достапни за цртање во Canva се дизајнирани да ги имитираат тие алатки за цртање во реалниот живот. Иако не постои обемен пакет со алатки со опции за четки, ова се солидни алатки за почетници кои овозможуваат слободно цртање на вашето платно засновано на графички дизајн.

Алатката Пен е мазна опција која ви овозможува да цртате основни линии на платното. Тој навистина служи како основна основа без екстензивни ефекти усогласени со неговата употреба.

Алатката Маркер е брат или сестра на алатката за пенкало. Малку е подебел од алатката за пенкало, но има сличен проток на него и овозможува повидлив удар.

Алатката Glow Pen е онаа која додава прилично кул неонски светлосен ефект на вашите бои. Можете да го користите ова за да нагласите различни делови одвашиот цртеж или едноставно како самостојна неонска карактеристика.

Алатката Highlighter обезбедува сличен ефект како и користењето на вистински хајлајтер со додавање на потези со помал контраст што може да се користи како дополнителен тон на постоечките удари со користење на други алатки.

Откако ќе ја преземете апликацијата Draw Beta на вашата сметка, ќе можете да имате пристап до неа за сите ваши проекти!

Следете ги овие чекори за да цртате на платно :

Чекор 1: Отворете ново или постоечко платно.

Чекор 2: На левата страна на екранот, скролувајте надолу до Апликација за цртање (бета) што сте ја инсталирале. (Следете ги горенаведените чекори за да дознаете како да ја преземете оваа апликација на платформата, ако веќе не сте го направиле тоа.)

Чекор 3: Кликнете на Цртеж (Бета) апликацијата и алатникот за цртање ќе се појават составени од четири алатки за цртање (пенкало, маркер, пенкало со сјај и маркер).

Алатиката ќе прикаже и две лизгачки алатки за промена на големина и транспарентност на вашата четка и палета на бои каде што можете да ја изберете бојата со која работите.

Чекор 4: Допрете на алатката за цртање што сакате да ја користите . Донесете го курсорот на платното и кликнете и влечете за да нацртате. Додека цртате, во алатникот за цртање ќе се појави и алатка за бришење ако треба да избришете некоја од вашите дела. (Ова копче ќе исчезне штом ќе завршите со цртањето и ќе кликнете готово.)

Чекор 5: Кога стеготово, кликнете на копчето Готово на врвот на платното.

Забелешка: Можете да ја промените алатката за цртање што ја користите и да ја креирате онолку потези колку што сакате додека ја користите апликацијата. Меѓутоа, кога ќе кликнете готово, сите тие потези ќе станат единствен елемент што можете да ја промените големината, да го ротирате и да се движите околу вашиот проект.

Ова значи дека ако сакате да го промените елементот, сите тие потези ќе бидат засегнати. Ако сакате да можете да менувате поединечни потези или делови од вашиот цртеж, погрижете се да кликнете на завршено по одделните делови за да можете да кликнете на секој дел и да го уредувате одделно.

Завршни мисли

Да можете да цртате во Canva е толку одлична карактеристика што ви овозможува да ги комбинирате вашите уметнички аспирации со вашите напори за графички дизајн. Отвора свет на можности за создавање попрофесионални графики што може да се продаваат, да се користат за бизниси или само да се пуштат креативни сокови!

Дали имате техники за цртање на Canva што би сакале да ги споделување? Споделете ги вашите размислувања и совети во делот за коментари подолу.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.