Како да ја промените големината на Artboard во Adobe Illustrator

 • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Adobe Illustrator е сè за уметнички табли! Не можете да креирате дизајн без уметничка табла и честопати ќе треба да ја менувате големината за различни цели. На пример, логото е дизајнирано за употреба во многу различни презентации, на визит-картичка, веб-локација на компанија, маица, сувенири итн.

Зачувување на логото како png или pdf кога сакате да го испечатите на нешто е задолжително и секако, не сакате голема површина на празна позадина. Решението е да ја промените големината на областа на уметничката плоча, да ја направите помала.

Кога работев за организатор на изложба, морав да ја променам големината на истиот дизајн за различни материјали за печатење како постери, брошури, банери и маици за настани. Некои материјали се хоризонтални, а други се вертикални, некои се поголеми, некои се помали.

Искрено, промената на големината е секојдневна работна рутина за секој графички дизајнер. Ќе го слушнете вашиот шеф како вели „Ми треба оваа големина за ова, оваа големина за она“, нормално. Подобро научете го порано отколку подоцна. Но, дозволете ми да ви покажам промената на големината на уметничката табла не е толку комплицирана и јас сум секогаш тука да помогнам 🙂

Подготвени сте за добра промена?

Содржина [прикажи]

 • Креирање Artboard
 • 3 начини за промена на големината на Artboard во Adobe Illustrator
  • 1. Опции за Artboard
  • 2. Панел Artboard
  • 3. Artboard Tool
 • Повеќе сомнежи?
  • Како да ја видам големината на мојата уметничка табла во Illustrator?
  • Дали можам да ја сменам големината на повеќе уметнички таблиИлустратор?
  • Која е максималната големина на уметничката табла во Illustrator?
 • Завршување

Создавање табла

Претпоставувам дека сте веќе знаете што е уметничка табла во Adobe Illustrator. Тоа е како слој во Photoshop, страница во Indesign и хартија кога создавате рачно. Уметничката табла е празен простор каде што креирате и ги прикажувате вашите дизајнерски елементи.

Кога креирате нов документ во Illustrator, од вас се бара да изберете или да ја напишете претпочитаната големина на документот (artboard). Постојат осум најчесто користени претходно поставени големини што можете да ги изберете.

Ако имате на ум одредена големина на уметничко дело, можете да ги промените претходно поставените детали како што се големината, мерењето, режимот на боја итн. на десната страна од прозорецот и кликнете Креирај .

3 начини да ја промените големината на Artboard во Adobe Illustrator

Не сте задоволни со вашиот дизајн? Премногу или недоволно празен простор? Не грижете се. Секогаш постои начин работите да функционираат. Можете да ја промените големината на вашата уметничка табла користејќи еден од следниве методи.

Забелешка: сликите од екранот се направени од верзијата Illustrator CC Mac, верзијата на Windows може да изгледа малку поинаква.

1. Опции за Artboard

Овој метод ви овозможува да промените повеќе поставки на таблата.

Чекор 1 : Изберете ја уметничката табла што сакате да ја промените големината на панелот Artboard.

Чекор 2 : Кликнете на иконата за алатката за уметнички слики. Ти ќевидете ја сината рамка за ограничување.

Чекор 3 : Ќе се појави прозорец, тоа е прозорецот Опции на Artboard . Променете ги соодветно вредностите Width и Height . Можете исто така да ја промените ориентацијата на уметничката табла од портрет во пејзаж.

Чекор 4 : Кликнете Во ред .

2. Панел Artboard

Кога ќе кликнете на алатката Artboard , можете да ја промените големината на уметничката табла од панелот Artboard под Properties .

Чекор 1 : Кликнете на Алатката Artboard во лентата со алатки.

Чекор 2 : Изберете ја уметничката табла што сакате да ја промените големината. Ќе го видите синото гранично поле.

Чекор 3 : Променете ја големината на уметничката табла W (ширина) и H (висина) во панелот Artboard на десната страна -рачната страна на документот на Illustrator.

Готово.

3. Artboard Tool

Можете и рачно да ја промените големината на уметничката табла користејќи ја алатката Artboard ( Shift O ).

Чекор 1 : кликнете на алатката Artboard во лентата со алатки или користете ја кратенката на тастатурата Shift O .

Чекор 2 : Изберете ја уметничката табла што сакате да ја промените големината. Ќе го видите синото гранично поле.

Чекор 3 : Кликнете и повлечете го полето за ограничување за слободно да ја промените големината на вашата слика. Држете го копчето Shift кога влечете ако сакате да ја задржите истата пропорција на таблата.

Чекор 4 : Ослободете го глувчето. Готово.

Повеќе сомнежи?

Други прашања на вашиот дизајнерпријателите исто така имаат за промена на големината на уметничката табла во Illustrator.

Како да ја видам големината на мојата уметничка табла во Illustrator?

Со избраната алатка Artboard, кликнете на уметничката табла и ќе ја одредите вредноста на големината на панелот Transform на десната страна или горниот дел од прозорецот на документот во зависност од вашите поставки .

Може ли да сменам големина на повеќе уметнички табли во Illustrator?

Да, можете да ја менувате големината на повеќе уметнички табли истовремено. Држете го копчето Shift и изберете ги уметничките табли што сакате да ги промените и променете ја вредноста користејќи ги методите што ги научивте погоре.

Која е максималната големина на уметничката табла во Illustrator?

Во Adobe Illustrator има максимална големина на арт-табла. Поддржува големина на уметничка плоча од 227 x 227 инчи, но ако вашиот дизајн е поголем. Секогаш можете пропорционално да ја промените големината кога ќе ја испратите за печатење.

Завршување

Нормално е да поставите цел, а потоа подоцна да сакате да ја промените малку за да постигнете уште подобра цел. Кога креирате уметничка табла, поставувате одредена вредност што мислите дека најдобро ќе функционира, но подоцна во текот на процесот можеби ќе имате подобри решенија.

Зошто да не го промените малку и да го подобрите?

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.