Si të përdorni mjetin e matjes në Adobe Illustrator

  • Shperndaje Kete
Cathy Daniels

Mjeti i matjes mat distancën midis dy pikave dhe mat edhe këndet. Është mjaft i dobishëm për dizajnin e modës, produktit dhe paketimit, sepse funksionon shkëlqyeshëm për matjen e linjave.

Nëse jeni duke bërë punë grafike dixhitale, shumë prej jush mund të mos e njihni këtë mjet sepse nuk keni nevojë ta përdorni shpesh dhe mund të zbuloni madhësitë e objekteve pa mjetin aktual të masës .

Në këtë tutorial, do të mësoni se si të përdorni linjat matëse dhe objektet në Adobe Illustrator me dhe pa mjetin e matjes.

Para se të filloj, do t'ju tregoj se ku mund ta gjeni Mjetin e matjes në Illustrator.

Shënim: të gjitha pamjet e ekranit nga ky tutorial janë marrë nga versioni Mac Adobe Illustrator CC 2022. Windows ose versione të tjera mund të duken ndryshe. Shkurtoret e tastierës janë gjithashtu nga Mac. Përdoruesit e Windows mund të ndryshojnë tastin Command Ctrl .

Ku është mjeti i matjes në Adobe Illustrator

Mbase nuk do ta gjeni me një shikim mjetin e matjes nga shiriti i veglave sepse është i fshehur në nënmenu. Në varësi të versionit të shiritit të veglave që po përdorni (i avancuar ose bazë), do ta gjeni mjetin e matjes në vende të ndryshme.

Mund të shihni dhe ndryshoni versionin e shiritit të veglave nga Dritarja > Shiritat e veglave .

Nëse jeni duke përdorur shiritin e avancuar të veglave si i imi, duhet të gjeni mjetin e matjes nëmenyja e njëjtë si mjeti pikatore. Të paktën ky është cilësimi im i paracaktuar.

Nëse jeni duke përdorur një shirit mjetesh bazë, do të gjeni mjetin e matjes nga menyja Redakto shiritin e veglave .

Tani që e keni gjetur mjetin, le të zbulojmë se si ta përdorim atë.

Si të përdorni mjetin e matjes (2 hapa të shpejtë)

Unë do t'ju tregoj një shembull se si të përdorni mjetin Measure për të matur linjat në Adobe Illustrator.

Hapi 1: Zgjidhni Mjetin e matjes nga shiriti i veglave.

Nuk ka një shkurtore të tastierës për vetë mjetin Measure, por mund të përdorni shkurtoren Command + F8 për të hapur panelin Info , i cili tregon informacionin e matjes që do të përdorim në hapin 2.

Hapi 2: Klikoni në pikën fillestare të vijës që dëshironi të matni dhe tërhiqeni atë deri në fund pika e fundit e vijës. Kur klikoni në tabelën artistike, paneli Info shfaqet automatikisht dhe ju do të jeni në gjendje të shihni informacionin për madhësinë ose dimensionin atje.

Për shembull, nëse doni të matni dimensionet e kësaj kutie. Duke filluar me njërën anë (vijë). Klikoni dhe zvarriteni dhe do të shihni se gjatësia e treguar si D është 40,1285 mm , që është gjatësia e anës (vijës) që kam matur.

Ju mund të bëni të njëjtën gjë për të matur pjesën tjetër të anëve.

Meqë ra fjala, dimensioni mund të mos ketë kuptim për një kuti ambalazhi aktual, është thjesht për t'ju treguar se si ta përdornimjeti.

Si të matni objektet pa mjetin e matjes

A duhet të përdorni mjetin e matjes për të matur objektet në Illustrator? Jo domosdoshmërisht. Ju gjithashtu mund të hapni panelin Info nga Dritarja > Info dhe të shihni drejtpërdrejt informacionin e matjes.

Me panelin Info të hapur, kur zgjidhni një objekt, informacioni i dimensionit do të shfaqet në panelin Info . Megjithatë, kjo metodë funksionon vetëm nëse objekti është vektor.

Provoje. Thjesht krijoni një drejtkëndësh dhe klikoni mbi të. Shihni informacionin e madhësisë?

Një seksion tjetër ku mund të shihni informacionin e dimensionit është paneli Properties > Transformo .

I njëjti rregull si paneli Info . Ai mat vetëm objektet vektoriale. Nëse zgjidhni një imazh raster, ai do t'ju tregojë vetëm madhësinë e figurës në vend të objekteve në atë imazh.

Nëse doni të matni objekte specifike në një imazh raster, do t'ju duhet të përdorni mjetin e matjes.

Mendimet përfundimtare

Mjeti i matjes është i dobishëm për matjen e linjave. Sigurisht, mund ta përdorni edhe për të matur format, por nuk keni pse. Nëse dëshironi të merrni vetëm informacione për gjerësinë dhe lartësinë, thjesht zgjidhni formën dhe mund të shihni madhësinë në panelin "Properties".

Unë jam Cathy Daniels, një eksperte në Adobe Illustrator. Unë e kam përdorur softuerin që nga versioni 2.0 dhe kam krijuar mësime për të që nga viti 2003. Blogu im është një nga destinacionet më të njohura në ueb për njerëzit që duan të mësojnë Illustrator. Përveç punës sime si blogere, unë jam gjithashtu një autor dhe një dizajner grafik.