Rishikimi i tregimtarit: Shkruani romane dhe skenarë në Mac & iOS

  • Shperndaje Kete
Cathy Daniels

Tregimtari

Efektiviteti: Veçoritë e përshtatura për romancierët dhe skenaristët Çmimi: Pagesë një herë prej 59$ Lehtësia e përdorimit: Do të Merrni kohë për të zotëruar këtë aplikacion Mbështetje: Udhëzuesi i përdoruesit, mësimet, forumi dhe mbështetja me email

Përmbledhje

Nëse keni një histori brenda jush, nxjerrja e tij mund të jetë e vështirë dhe kërkon kohë. Procesi i shkrimit përfshin planifikimin dhe stuhinë e ideve, shtypjen e ideve tuaja, rishikimin dhe redaktimi, dhe botimin. Ju duhet mjeti i duhur për punën. Storyist bën një punë shumë të mirë duke ju përcjellë në secilën pjesë të procesit dhe mund t'ju përshtatet.

Megjithatë, është pak më e shtrenjtë se konkurrentët kryesorë: Scrivener dhe Ulysses, dy aplikacione që janë preferenca personale të shumë shkrimtarëve. Por ato nuk janë për të gjithë. Ka shumë novelistë që zgjedhin Storyist, dhe për skenaristët, është padyshim më i miri nga tre mjetet. Nëse jeni përdorues Mac, ju rekomandoj të shkarkoni versionin e provës falas dhe t'i jepni një vlerësim të plotë.

Ajo që më pëlqen : Bazat do të jenë të njohura nëse dini Word. Strukturoni dokumentin tuaj nëpërmjet skicës ose tabelës së tregimit. Karakteristikat e shkëlqyera të skenarit. E disponueshme në Mac dhe iOS.

Ajo që nuk më pëlqen : Pak e shtrenjtë. Nuk ka version të Windows. Jo aq i qetë sa Scrivener ose Ulysses.

4.3 Get Storyist

Çfarë bën Storyist?

Është një mjet softuerësh për historikrenohet se përdoret nga 95% e prodhimeve filmike dhe televizive.

Scrivener (Mac, Windows, $45) është një nga aplikacionet më të njohura të përdorura nga shkrimtarët e trillimeve. Është më i përshtatshëm për romancierët, por mund të përdoret për shkrime skenari.

Ulysses (Mac, 4,99 $/muaj) është një aplikacion shkrimi më i përgjithshëm që mund të përdoret për shkrime të shkurtra ose të gjata . Temat për skenarë (si Pulp Fiction) janë të disponueshme.

yWriter6 (Windows, falas, regjistrim opsional nga 11,95 dollarë) është një përpunues teksti që e ndan romanin tuaj në kapituj dhe skena.

Quoll Writer (Windows, falas) është një tjetër aplikacion shkrimi i pasur me funksione i përshtatshëm për shkrimtarët e romaneve.

Atomic Scribbler (Windows, falas) ju lejon të planifikoni dhe shkruani romanin tuaj dhe mbani materialin tuaj të referencës. Është krijuar për t'u ndjerë si Microsoft Word.

Manuskript (Mac, Windows, Linux, falas) është një aplikacion shkrimi me një skicë, modalitet pa shpërqendrim dhe ndihmës të ri.

Funtain është një gjuhë shënjimi për skenarin e frymëzuar nga Markdown. Shumë aplikacione mbështesin formatin (të listuar në faqen zyrtare të internetit të Shatërvanit), duke ofruar opsione të tjera softuerike për skenaristin.

Përfundim

Storyist është një aplikacion shkrimi me funksione të plota për Mac dhe iOS të përshtatshme për shkrimtarë të trillimeve, duke përfshirë romancierët dhe skenaristët. Është krijuar për t'ju ndihmuar të krijoni, strukturoni, shkruani, modifikoni dhe publikoni projekte të mëdha shkrimi. Është njëmjedis i plotë shkrimi që ofron një mjedis shkrimi pa shpërqendrim, mjete për përpunimin e tekstit dhe pamje që ju ndihmojnë të mendoni në mënyrë strukturore dhe të zhvilloni një skicë të plotë të historisë.

Projektet tuaja sinkronizohen midis desktopit dhe aplikacioneve celulare në mënyrë që të mund të punoni kudo dhe merrni frymëzimin tuaj sa herë që ju godet. Nëse jeni duke punuar në një projekt të madh shkrimi ose video, ky është një mjet që mund të dëshironi të merrni në konsideratë. Megjithatë, shumë novelistë preferojnë Scrivener, dhe skenaristët e njohur mund të shërbehen më mirë nga Drafti Final standard (dhe më i shtrenjtë) i industrisë.

shkrimtarët—krijuesit e shkrimeve të gjata që kërkojnë shumë planifikim dhe kërkime, të tilla si romane dhe skenarë. Në dizajn dhe filozofi, ai i ngjan Scrivener-it më shumë se Ulysses dhe ka një kurbë të ngjashme mësimi.

A është Storyist i sigurt?

Po, është i sigurt për t'u përdorur. Vrapova dhe instalova Storyist në MacBook Air tim. Një skanim duke përdorur Bitdefender nuk gjeti viruse ose kode me qëllim të keq.

A është Storyist falas?

Storyist nuk është falas, por ofron një provë 15-ditore falas në mënyrë që të mund të vlerësoni softuerin. Versioni Mac kushton 59,99 dollarë në Mac App Store ose 59 dollarë nga faqja e internetit e zhvilluesit. Versioni i iOS kushton 14,99 dollarë në Dyqanin e aplikacioneve iOS.

A është Storyist për Windows?

Jo, Storyist është i disponueshëm për Mac dhe iOS, por jo për Windows.

A ka ndonjë udhëzues për Storyist?

Do të ndiheni rehat me Storyist më shpejt nëse përfitoni nga burimet arsimore të disponueshme. Do të gjeni një numër mësimesh të shkruara nën Mbështetja në faqen e internetit të Storyist, së bashku me një Udhëzues Përdoruesi. Kompania ofron gjithashtu një sërë video mësimesh të shkurtra në kanalin e saj në YouTube.

Kush duhet të përdorë Storyist? Lexoni për të zbuluar nëse është e duhura për ju. Ne do të listojmë disa alternativa të tjera më vonë në rishikim, veçanërisht për përdoruesit e Windows.

Pse më besoni?

Emri im është Adrian dhe aplikacionet e plota të shkrimit janë ato ku kaloj pjesën më të madhe të kohës. une kamkam bërë jetesën nga shkrimi për dekadën e fundit.

Kam shkruar qindra artikuj në Ulysses (të cilin e bleva me paratë e mia në 2013) dhe së fundmi e kam drejtuar Scrivener në hapat e tij. Storyist është një aplikacion konkurrues me të cilin nuk jam aq i njohur, kështu që shkarkova versionin e provës dhe kam testuar çdo veçori.

Kam qenë mjaft i impresionuar. Është një nga alternativat më të mira të draftit përfundimtar për skenaristët dhe i jep Scrivener-it të kandidojë për paratë e tij nëse keni nevojë për një mjet për të shkruar romane ose tregime të shkurtra. Nëse e kaloni pjesën më të madhe të kohës duke krijuar përmbajtje me formë të shkurtër, siç bëj unë, mund të jetë më shumë se sa ju nevojitet.

Rishikimi i tregimtarëve: Çfarë ka për ju?

Tregimtari ka të bëjë me shkrimin e trillimeve dhe unë do t'i rendis veçoritë e tij në pesë seksionet e mëposhtme. Në çdo nënseksion, unë do të eksploroj se çfarë ofron aplikacioni dhe më pas do të ndaj mendimin tim personal.

1. Shkruani & Formatoni romanin ose skenarin tuaj

Ndërsa një aplikacion shkrimi me funksione të plota shkon përtej asaj që mund të bëjë një përpunues i zakonshëm teksti, sigurisht që fillon atje. Storyist përfshin veçoritë redaktimin dhe formatimin bazë që prisni. Në panelin e majtë, mund të zgjidhni stilet, fontin, ndarjen, skedat, margjinat dhe titujt dhe fundet.

Aplikacioni përdor tekst të pasur në vend të Markdown, kështu që i ngjan Scrivener më shumë sesa Ulysses në formatim dhe në veçori. Për të filluar punën tuaj, zgjidhni një shabllon. Paraqitjet për romanetdhe skenarët janë të përfshirë.

Nëse jeni duke punuar në një skenar, për shembull, ofrohet formatimi i duhur dhe veçoritë unike të formatimit ju ndihmojnë ndërsa shkruani dialogun tuaj.

Për t'ju mbajtur në zonën e shkrimit sapo të arrini atje, Storyist ofron një ndërfaqe pa shpërqendrime . Mund ta personalizoni ndërfaqen me tema dhe E errët Modaliteti mbështetet.

Më në fund, redaktori përfshin një veçori Pjesë të fragmenteve , i cili ju lejon të futni pasazhe të gjata teksti me vetëm disa shtypje tastieje, të ngjashme me TextExpander. Kjo veçori ju lejon të futni dialogun shpejt pa pasur nevojë të shkruani karaktere pikësimi.

Mendimi im personal : Nëse jeni njohur me Microsoft Word, nuk do të keni problem duke shtypur në Storyist's WYSIWYG, redaktues teksti i pasur. Modaliteti, stilet dhe fragmentet pa shpërqendrim ju lejojnë të punoni në mënyrë produktive, duke shfrytëzuar sa më shumë kohën tuaj.

2. Struktura & Organizoni punën tuaj

Të punosh në Storyist nuk është si të shkruash në një fletë të vetme letre në një përpunues të thjeshtë teksti. Në vend të kësaj, është më produktive të ndash shkrimin tënd në pjesë të organizuara, të menaxhueshme, në mënyrë që të mund të mendosh në mënyrë strukturore dhe të zhvillosh një skicë të plotë të historisë. Për të parë pamjen e madhe, Storyist ofron pamjet e tekstit, skicës dhe të Storyboard të projektit tuaj, njësoj si bën Scrivener.

Storyboard ka mbështetje për kartat e indeksit dhe fotot. Fotot mund të përdorenpër t'i dhënë një fytyrë secilit prej personazheve tuaj, dhe kartat ju japin një pamje të qartë të projektit tuaj ku mund të përmbledhni dhe riorganizoni lehtësisht pjesët ose skenat tuaja.

Shumë prej nesh pëlqejnë të planifikojnë struktura e projekteve tona në një skicë. Ju mund të shihni një skicë në panelin e majtë në çdo kohë. Ju gjithashtu mund të shfaqni një Outliner me funksione të plota në panelin kryesor të redaktuesit të aplikacionit për të marrë një pasqyrë të historisë suaj dhe për të riorganizuar gjërat.

Mendimi im personal : Ndarja e punës suaj në pjesë logjike ju lejon të punoni në mënyrë më efektive, të keni një ndjenjë përparimi ndërsa përfundoni secilën prej tyre, të riorganizoni punën tuaj më lehtë dhe të merrni një pamje nga syri i projektit tuaj. Pamjet e përshkrimit dhe të përvijimit të Storyist e bëjnë këtë pamje të lehtë dhe rivale të Scrivener's Corkboard dhe Outline.

3. Ndiqni përparimin tuaj në shkrim

Numërimet dhe afatet e fjalëve. Ju i keni takuar ata duke shkruar ese në shkollë dhe ato janë një pjesë shumë reale e jetës së çdo shkrimtari. Storyist ju fuqizon duke ju gjurmuar dhe njoftuar për përparimin tuaj.

Një numërimi i fjalëve i dokumentit aktual shfaqet në krye të ekranit gjatë gjithë kohës. Klikimi mbi të zbulon edhe më shumë statistika.

Në pjesën e sipërme djathtas të ekranit, do të gjeni një ikonë Target. Pasi të klikoni mbi të, do të jeni në gjendje të përcaktoni një qëllim të numërimit të fjalëve për projektin tuaj, sa fjalë dëshironi të shkruani çdo ditë dhe të kontrolloni skenat që dëshironisi të përfshira në këtë synim.

Ju do të jeni në gjendje ta shikoni përparimin tuaj si një kalendar, grafik ose përmbledhje. Ju mund t'i ndryshoni qëllimet tuaja në çdo kohë.

Ndërsa Storyist nuk mund të gjurmojë afatet tuaja në të njëjtën mënyrë si Scrivener dhe Ulysses, ai i afrohet. Ju duhet të ndani numrin total të fjalëve për projektin me numrin e ditëve të mbetura deri në afatin përfundimtar dhe pasi ta vendosni atë si qëllimin tuaj ditor, aplikacioni do t'ju tregojë nëse jeni në rrugën e duhur. Megjithatë, nuk mund të përcaktosh qëllimet e numërimit të fjalëve për çdo kapitull ose skenë të projektit tënd.

Mendimi im personal : Statistikat dhe veçoritë e objektivave të Storyist janë të dobishme. Ndonëse nuk janë aq të fuqishme sa ato që gjenden te Scrivener dhe Ulysses, ato do t'ju mbajnë në rrugën e duhur ditë pas dite dhe do t'ju bëjnë të ditur kur të keni arritur qëllimin tuaj.

4. Stuhi mendimesh dhe kërkime

Storyist ofron disa veçori unike për të mbajtur gjurmët e mendimeve dhe ideve tuaja, si dhe për të mbajtur informacion mbi personazhet, pikat e komplotit, skenat dhe cilësimet. Ndryshe nga Scrivener, ai nuk ju jep një seksion të dedikuar për referencë si parazgjedhje, megjithëse mund të konfiguroni një dosje që të funksionojë në atë mënyrë nëse dëshironi dhe sigurohuni që të mos përfshihet në numrin e përgjithshëm të fjalëve të projektit tuaj. Ajo që ofron janë fletët e tregimeve dhe komentet.

Një Fleta e tregimit është një faqe e dedikuar në projektin tuaj për të mbajtur gjurmët e një personazhi në tregimin tuaj, një pikë komploti, një skenë ose një vendosja (vendndodhja).

Ady shembuj. Fleta e historisë së personazheve përfshin fusha për përmbledhjen e personazheve, përshkrimin fizik, pikat e zhvillimit të personazheve, shënimet dhe një foto që do të shfaqet në tabelën tuaj të historisë.

Një fletë tregimi me pika të komplotit përfshin fusha për përmbledhje, protagonist , antagonist, konflikt dhe shënime.

Përveçse të keni fletë të veçanta për të mbajtur gjurmët e mendimeve tuaja rreth elementeve të veçanta të historisë, mund të shtoni Komente në të gjithë dorëshkrimin tuaj, në çdo fletë teksti . Këto janë renditur në Inspektorin në të djathtë të ekranit. Ato mund t'i bashkëngjiten fjalëve specifike, të cilat janë të theksuara me të verdhë, ose të bashkëngjiten në një vend të caktuar në dokumentin tuaj, ku ato janë të shënuara me një ikonë të verdhë të shënimeve ngjitëse.

Pikëpamja ime personale : Materiali plotësues është i lehtë për t'u ndjekur në Storyist. Fletët e veçanta të tregimeve mund të përmbajnë mendimet tuaja për personazhet, vendndodhjet dhe idetë e komplotit, dhe komentet mund të shtohen në të gjithë dorëshkrimin tuaj. Megjithatë, nuk mund të shtoni bashkëngjitje skedarësh në projektin tuaj siç mundeni me Scrivener dhe Ulysses.

5. Share & Publikoni romanin ose skenarin tuaj

Kur jeni gati të ndani projektin tuaj me botën, disponohen një numër i madh i formateve të skedarëve Eksport .

Tekst i pasur Ofrohen formatet HTML, Text, DOCX, OpenOffice dhe Scrivener. Ju mund të eksportoni një skenar në formatet Final Draft ose Fountain Script në mënyrë që ata të mundentë përdoret në aplikacione të tjera të shkrimit të skenarit nga bashkëpunëtorët ose redaktori juaj. Ju mund të krijoni një eBook në formatet ePub ose Kindle, ose të eksportoni skicën tuaj si një skedar OPML në mënyrë që ta hapni atë në një aplikacion skicë ose hartës mendore.

Për rezultate më profesionale, mund të përdorni "Storyist's Redaktori i librit për të krijuar një PDF të gatshme për printim. Ky nuk është aq i fuqishëm apo fleksibël sa veçoria e Përpilimit të Scrivener ose veçoria e Publikimit të Ulysses, por ofrohen shumë opsione dhe me shumë mundësi do të plotësojë nevojat tuaja.

Së pari duhet të zgjidhni një shabllon për librin tuaj. Më pas shtoni skedarët e tekstit për kapitujt tuaj në trupin e librit, së bashku me materiale shtesë si një tabelë e përmbajtjes ose faqe të së drejtës së autorit. Më pas, pas rregullimit të cilësimeve të paraqitjes, ju eksportoni.

Mendimi im personal : Kur jeni duke punuar me të tjerë që nuk përdorin Storyist, aplikacioni ju lejon të eksportoni punoni në një sërë formatesh të dobishme. Gjithashtu ju lejon të botoni punën tuaj si një ebook, ose të përgatisni një PDF të gatshëm për printim që mund ta dërgoni në printerin tuaj.

Arsyet prapa vlerësimeve të mia

Efektiviteti: 4.5/5

Storyist është një aplikacion shkrimi me funksione të plota që do t'ju ndihmojë gjatë udhëtimit nga planifikimi dhe stuhia e ideve në një histori të publikuar. Ofron fuqi të ngjashme me Scrivener dhe Ulysses, dhe për skenaristin, i kalon të dyja këto aplikacione.

Çmimi: 3.5/5

Me pothuajse 60 dollarë, Storyist është një pak e shtrenjtë. Nëseju punoni si në Mac ashtu edhe në iOS, kostot janë më afër — kjo është 75 dollarë krahasuar me 65 dollarë të Scrivener dhe 40 dollarë të Ulysses në vit. Nëse jeni skenarist, aplikacioni është shumë më pak i shtrenjtë se 249,99 dollarët e Final Draft, por nëse nuk mund të përballoni standardin e industrisë, ka shumë alternativa të lira dhe të lira që do t'ju ndihmojnë të filloni.

Lehtësia e përdorimit: 4/5

Do të duhet pak kohë për të mësuar veçoritë e përparuara të këtij aplikacioni - nuk ishte gjithmonë e qartë për mua se si të arrija diçka . Ka një grup karakteristikash dhe kurbë të ngjashme të të mësuarit me Scrivener—ndoshta pak më të pjerrët—por duhet të jetë i kënaqur me njohjen.

Mbështetje: 5/5

Mbështetja faqja në faqen e internetit të Storyist përfshin një udhëzues përdoruesi, mësime dhe një forum përdoruesi. Biletat e mbështetjes mund të dërgohen me email. Nuk pata arsye të kontaktoja drejtpërdrejt me mbështetjen e Storyist gjatë përdorimit të këtij aplikacioni, kështu që nuk mund të komentoj për kohën e tyre.

Alternativat ndaj Storyist

Storyist është një shkrimtar me cilësi të lartë dhe specialist aplikacion vetëm për përdoruesit e Mac dhe iOS, kështu që nuk do t'i përshtatet të gjithëve. Për fat të mirë, nuk është alternativa juaj e vetme. Kohët e fundit kemi publikuar një përmbledhje të aplikacioneve më të mira të shkrimit për Mac, dhe këtu do të rendisim alternativat më të mira, duke përfshirë opsionet për përdoruesit e Windows.

Drafti përfundimtar 11 (Mac, Windows, 249,99 dollarë ) është aplikacioni standard i industrisë për shkrimin e skenarit. Faqja zyrtare e internetit

Unë jam Cathy Daniels, një eksperte në Adobe Illustrator. Unë e kam përdorur softuerin që nga versioni 2.0 dhe kam krijuar mësime për të që nga viti 2003. Blogu im është një nga destinacionet më të njohura në ueb për njerëzit që duan të mësojnë Illustrator. Përveç punës sime si blogere, unë jam gjithashtu një autor dhe një dizajner grafik.