Historia e Adobe

  • Shperndaje Kete
Cathy Daniels

Adobe Inc, i njohur më parë si Adobe System Incorporated, është një zhvillues softuerësh i njohur për dizajn, printim dhe publikim i themeluar në vitin 1982.

Filloi me produktin e tij të parë publikues në desktop Postscript në 1983, sot është i njohur për ofrimi i zgjidhjeve kreative për reklamimin, marketingun dhe komunikimin vizual. Nga manipulimi i imazhit te animimi i videove, Adobe ka një program të dizajnuar për të përmbushur nevojat.

Disa nga produktet e njohura të Adobe si Illustrator dhe Photoshop vlerësohen si mjetet më të mira të dizajnit nga shumë stilistë. Prezantimi i Adobe Acrobat dhe PDF ishte gjithashtu një ndryshim i lojës në industrinë e botimeve dixhitale.

Le të bëjmë një turne të shpejtë të historisë së Adobe nëpërmjet këtij infografiku që kam projektuar.

Themelimi

Adobe Inc u themelua nga John Warnock dhe Charles Geschke, ish punonjësit e Xerox.

Kompania është emëruar pas një vendi të quajtur Adobe Creek në Los Altos, Kaliforni dhe selia e saj është e vendosur në San Jose, Kaliforni.

Themeluesit u takuan në qendrën kërkimore të Xerox ndërsa po zhvillonin një gjuhë programimi që mund të përshkruajë pozicionin, format dhe madhësinë e saktë të objekteve në një faqe të ekranit të kompjuterit. Me fjalë të tjera, përkthimi i imazheve dhe tekstit në një kompjuter për të printuar.

John Warnock dhe Charles Geckche donin t'i tregonin botës këtë teknologji, megjithatë, Xerox nuk pranoi dhe kështu vendosën të fillonin të tyrenbiznes (Adobe) për të sjellë në treg këtë teknologji të botimit desktop.

Logoja e parë e Adobe u projektua nga Marva Warnock, gruaja e John Warnock, e cila ishte gjithashtu një dizajner grafik.

Me kalimin e viteve, Adobe thjeshtoi dhe modernizoi logon, dhe sot logoja e Adobe po përfaqëson më mirë markën dhe është shumë e njohur.

Historia & Zhvillimi

Menjëherë pas themelimit të Adobe, teknologjia e publikimit në desktop e njohur si PostScprit u bë një sukses i madh. Në vitin 1983, Apple u bë kompania e parë që mori një licencë PostScript dhe dy vjet më vonë në 1985, Apple Inc inkorporoi PostScript për printerin e saj lazer-shkrimtar të pajtueshëm me Macintosh.

Publikimi nuk mund të jetojë pa shkronjat/shkronjat. Adobe filloi të zhvillonte lloje të ndryshme shkronjash pasi pa suksesin e PostScript për përdoruesit e Apple dhe Microsoft. Adobe raportoi se fitonte 100 milionë dollarë në vit në softuerët e printerëve dhe licencimin e shkronjave.

Menjëherë pas kësaj, Apple dhe Adobe patën mosmarrëveshje mbi tarifat e licencimit të llojit që shkaktuan luftërat e shkronjave në fund të viteve 1980. Apple u bashkua me Microsoft duke u përpjekur të shesë aksionet e Adobe dhe të zhvillojë teknologjinë e tyre të paraqitjes së shkronjave të quajtur TrueType.

Ndërsa trajtonte situatën e luftërave të shkronjave, Adobe vazhdoi të fokusohej në zhvillimin e softuerit për desktop.

Zhvillimi i Softuerit

Në vitin 1987 Adobe prezantoi Adobe Illustrator, softuer për krijimin e vektorëvegrafika, vizatime, postera, logo, tipografi, prezantime dhe vepra të tjera artistike. Ky program i bazuar në vektor përdoret gjerësisht nga dizajnerët grafikë ndërkombëtarisht. Në të njëjtën kohë, Adobe lëshoi ​​gjithashtu Type Library.

Një moment tjetër i rëndësishëm për Adobe ishte kur prezantoi Photoshop-in dy vjet më vonë. Ky aplikacion softuerësh për manipulimin e imazheve shumë shpejt u bë programi më i popullarizuar dhe më i suksesshëm i Adobe në mbarë botën.

Gjatë kësaj kohe, Adobe bëri vërtet përpjekje për të zhvilluar aplikacione të reja për punë krijuese. Në vitin 1991, Adobe Premiere, një mjet thelbësor për grafikë në lëvizje, redaktim video dhe prodhim multimedial u soll në treg, duke e çuar dizajnin në një nivel tjetër.

Për të përmirësuar më mirë shikimin e botimit dixhital dhe për të zgjidhur problemin e ndarjes së skedarëve për sisteme të ndryshme kompjuterike, në 1993 u prezantua Adobe Acrobat (PDF). Ai dërgon imazhin nga softueri i projektimit në një dokument dixhital dhe ju lejon të shikoni formën origjinale të tekstit dhe grafikës në mënyrë elektronike kur ruhet si Acrobat ose PDF.

Në 1994, Adobe bleu Aldus, një kompani softuerësh që zhvilloi PageMaker, më vonë u zëvendësua nga InDesign, i lëshuar për herë të parë në 1999.

InDesign konsiderohet një version i përmirësuar i PageMaker, softuer për publikimin e faqeve . Sot përdoret gjerësisht për hartimin e portofolit, broshurës dhe revistave.

Ashtu si çdo biznes, edhe Adobe kishte avantazhet e vetadhe uljet. Ndërsa Adobe po zgjerohej, ajo bleu softuer të ndryshëm për t'u zhvilluar. Gjatë mesit të viteve 1990 deri në fillim të viteve 2000, Adobe u përball me disa sfida sepse disa nga softuerët që bleu nuk i përmbushën pritshmëritë e saj dhe shkaktuan një rënie të madhe në shitje.

Situata u përmirësua pas publikimit të InDesign, i cili rriti shitjet e tij për herë të parë në historinë e tij në më shumë se 1 miliard dollarë. Që atëherë Adobe ka hyrë në një epokë të re.

Në vitin 2003, Adobe lëshoi ​​​​Adobe Creative Suite (CS) duke bashkuar të gjithë softuerin duke përfshirë Photoshop, Illustrator, InDesign, Premiere Pro, etj për të unifikuar markën dhe duke përditësuar vazhdimisht programet. Në të njëjtin vit, Adobe riemërtoi Adobe Premiere si Adobe Premiere Pro dhe bleu disa softuer të tjerë të redaktimit të mediave si Cool Edit Pro.

Në dy vitet e ardhshme, Adobe po përpiqej të zhvillonte programe më kreative për t'i përfshirë në Adobe Creative Suite. Adobe bleu konkurrentin e saj kryesor Macromedia në 2005 së bashku me softuer të tjerë.

Gjatë asaj kohe, Dreamweaver, një mjet për dizajnin e uebit dhe Flash, një mjet interaktiv i prodhimit të mediave u shtuan në Adobe Creative Suite.

Në 2006, Adobe prezantoi Adobe Youth Voices për të ndihmuar krijuesit e rinj të shprehin veten dhe të ndajnë krijimtarinë e tyre.

Në të njëjtin vit, Adobe u bë ndërmarrja e parë tregtare që mori tre certifikata Platinum në botë. Nga Shtetet e BashkuaraKëshilli i Ndërtimit të Gjelbër USGBC, nën Udhëheqjen në Dizajnin e Energjisë dhe Mjedisit LEED -Programi ekzistues i ndërtesave për objektet e tij në San Jose.

Adobe Media Play u prezantua në vitin 2008 dhe së shpejti u bë një konkurrent për Apple iTunes, Windows Media Player, etj. Adobe Media Player u krijua për të luajtur skedarë video dhe audio në kompjuter dhe më vonë u miratua nga disa rrjete televizive.

Ndërsa gjithçka shkon drejt uebit, në 2011, Adobe lëshoi ​​​​versionin e parë të Adobe Creative Cloud. Ngjashëm me Creative Suite, është një grup mjetesh krijuese për dizajn, publikim në ueb, prodhim video, etj. Dallimi më i madh është se Adobe CC është një program abonimi dhe ju mund ta ruani punën tuaj në ruajtjen e resë kompjuterike.

Versioni i fundit i CS u lëshua në 2012, i njohur si CS6. Në të njëjtin vit, Adobe zgjeroi një kampus të ri korporate në Lehi, Jutah.

Në tetor 2018, Adobe ndryshoi zyrtarisht emrin e saj nga Adobe Systems Incorporated në Adobe Inc.

Sot

Adobe Inc ka fituar njohjen e industrisë dhe është zgjedhur si një nga shiritat blu Kompanitë nga Fortune. Sot Adobe ka mbi 24,000 punonjës në mbarë botën, dhe deri në fund të 2020, ajo raportoi të ardhurat e saj fiskale të vitit 2020 prej 12.87 miliardë dollarësh.

Referencat

  • //www.adobe.com/about-adobe/fast-facts.html
  • //courses.cs .washington.edu/courses/csep590/06au/projects/font-wars.pdf
  • //www.fundinguniverse.com/company-history/adobe-systems-inc-history/
  • //www.britannica.com/topic/Adobe-Systems-Incorporated

Unë jam Cathy Daniels, një eksperte në Adobe Illustrator. Unë e kam përdorur softuerin që nga versioni 2.0 dhe kam krijuar mësime për të që nga viti 2003. Blogu im është një nga destinacionet më të njohura në ueb për njerëzit që duan të mësojnë Illustrator. Përveç punës sime si blogere, unë jam gjithashtu një autor dhe një dizajner grafik.