Çfarë është HDR në kamerën e iPhone? (Kur dhe si ta përdorni)

  • Shperndaje Kete
Cathy Daniels

E keni pyetur ndonjëherë veten se cili është sekreti i fotografimit të pastër dhe të ndriçuar mirë nga iPhone, pa ekspozim të tepërt apo mërzi? Gjithçka qëndron pas funksionit HDR të kamerës suaj të iPhone. Ju mund të keni parë veçorinë HDR më parë, por nuk e dini se çfarë është. Nëse po, ky artikull do ta sqarojë këtë për ju.

Shënim: Në rast se jeni të interesuar, ne testuam dhe shkruam një përmbledhje të softuerit më të mirë HDR më parë, si Aurora HDR dhe Photomatix.

Çfarë është HDR?

HDR është një cilësim brenda kamerës së iPhone dhe shkronjat qëndrojnë për Diapazonin e Lartë Dinamik. Një fotografi HDR, ose një grup fotografish, është një metodë e përdorur për të arritur një thellësi më dinamike të imazheve tuaja. Mund të mësoni më shumë nga ky udhëzues i Apple.

Në vend që të nxirrni një foto të vetme, HDR nxjerr tre foto me ekspozime të ndryshme dhe më pas i vendos ato së bashku. iPhone e përpunon atë automatikisht për ju dhe pjesët më të mira të çdo fotografie theksohen në rezultatin e kombinuar.

Më poshtë është një shembull se si duket një foto me dhe pa HDR.

Siç mund ta shihni, në foton e parë gjelbërimi është më i errët dhe më pak i ndriçuar. Megjithatë, me HDR, pjesët e figurës janë më të ndritshme dhe më të qarta.

Në thelb, përdorimi i HDR do të thotë që kamera juaj do t'i përpunojë fotot ndryshe nga normalja për të kapur detaje më të mëdha nga zonat e ndritshme dhe të errëta në foton tuaj. Ai merr disa shkrepje dhe më pas i kombinon ato për të balancuar ekspozimin. Megjithatë, ndërsafunksioni do të përfitonte disa situata fotografike, mund të jetë gjithashtu i keq për të tjerët.

Kur duhet të përdorni HDR?

Siç u përmend, ndërsa HDR mund të nxjerrë në pah më të mirën e fotografisë suaj në situata të caktuara, ka të tjera ku mund ta zbusë atë në vend të kësaj.

Për peizazhe, foto portretesh nga rrezet e diellit dhe skena me dritë prapa, HDR është një zgjedhje e shkëlqyer . Ndihmon në arritjen e qëllimit për të harmonizuar tokën dhe qiellin në fotot tuaja, pa e bërë qiellin të duket i mbiekspozuar ose peizazhi të duket shumë i larë.

Duhet të përdorni HDR kur përpiqeni të regjistroni foto peizazhi. Meqenëse fotografitë e bazuara në peizazhe dhe peizazhe priren të kenë ngjyra të kundërta midis tokës dhe qiellit, është e vështirë që telefoni juaj të kapë të gjitha detajet në një foto.

Rrezikoni të zbehni ekspozimin që të gjitha detajet të jenë të dukshme vetëm për të përfunduar me një foto jashtëzakonisht të errët dhe jo të këndshme. Këtu funksioni HDR është i dobishëm, pasi mund të kapni detajet e qiellit pa e bërë tokën të duket shumë e errët dhe anasjelltas.

Një situatë tjetër ku duhet të përdorni modalitetin HDR janë portretet e dritës së diellit. Ekspozimi i tepërt është i zakonshëm kur ka shumë dritë që shkëlqen në fytyrën e subjektit tuaj. Drita e fortë e diellit mund të bëjë që fokusi i kamerës suaj të jetë ose shumë i errët ose shumë i ndritshëm, duke theksuar aspekte të pakëndshme të subjektit. Me modalitetin HDR, ndriçimi kontrollohet dhe barazohet, duke eliminuar kështuproblemet e ekspozimit të tepërt.

Megjithatë, HDR nuk është një kurë për të gjitha kushtet e këqija që shfaqen gjatë sesionit tuaj të fotografimit. Ka disa raste kur nuk duhet të përdorni HDR, pasi mund t'i përkeqësojë gjërat në vend që të arrihen rezultate më të mira fotografike.

Për shembull, nëse ndonjë nga subjektet tuaja është në lëvizje, HDR rrit mundësinë e një fotografie të turbullt. Meqenëse HDR bën tre fotografi, rezultati juaj përfundimtar nuk do të jetë i këndshëm nëse subjekti në kamerë lëviz midis shkrepjes së parë dhe të dytë.

Ka raste kur një foto duket më e bukur kur ka kontrast të lartë. Sidoqoftë, bukuria e HDR qëndron në aftësinë e tij për të ndriçuar zonat që janë më të errëta me hije. Nëse ka një hije ose siluetë të errët që dëshironi të nënvizoni, për të arritur një pamje kontrasti të theksuar, HDR do ta bëjë këtë më pak intensive, duke rezultuar në një foto më të larë.

Forca e HDR qëndron gjithashtu në aftësinë e tij për të nxjerrë në pah ngjyra të gjalla dhe të ngopura. Nëse skena juaj është shumë e errët ose shumë e lehtë, HDR mund të rikthejë disa nga ato ngjyra. Megjithatë, nëse keni të bëni me ngjyra që janë jashtëzakonisht të zhurmshme në fillim, HDR mund të lajë ngopjen, duke rezultuar në një foto tepër të ngopur.

Një nga anët negative të marrjes së fotografive HDR është se këto foto zënë shumë hapësirë, e ngjashme me funksionin Live. Mbani në mend se po bëni tre foto në një me HDR. Nëse po kërkoni të kursenihapësirën e ruajtjes, shmangni aktivizimin e funksionit që mban të tria fotot përveç fotografisë HDR nën cilësimet e kamerës.

Si e përdorni funksionin HDR në iPhone?

Për iPhone 7 dhe modelet më të reja, do të keni HDR të aktivizuar si parazgjedhje. Nëse zbuloni se funksioni juaj HDR nuk është aktivizuar, ja se si ta filloni atë.

Tek Cilësimet, kërkoni për seksionin Kamera. Aktivizoni modalitetin HDR në fund nën "Auto HDR". Ju gjithashtu mund të zgjidhni të aktivizoni "Keep Normal Photo"; megjithatë, kjo do të zërë shumë hapësirë ​​në telefonin tuaj pasi ruan secilën nga tre fotot përveç fotografisë përfundimtare HDR.

Është kaq e thjeshtë! Ju gjithashtu mund të zgjidhni të çaktivizoni HDR në çdo kohë që dëshironi. Ana negative e modeleve të mëvonshme të iPhone që kanë një funksion të automatizuar HDR është se nuk mund të zgjidhni kur të aktivizoni HDR në një foto.

Modaliteti HDR aktivizohet vetëm kur kamera e sheh të nevojshme për foton tuaj për sa i përket dritës dhe hijes. Ka raste kur iPhone nuk arrin të zbulojë se nevojitet HDR, megjithatë nuk ka asnjë mundësi për ta aktivizuar funksionin manualisht. Kështu, gjenerata e vjetër e iPhone-ve e ka të mirë në kuptimin që HDR duhet të ndizet manualisht në mënyrë që ai të regjistrojë foton në atë modalitet.

Me modelet më të vjetra të iPhone, duhet të zgjidhni manualisht HDR për të përdorur funksionin. Tani, nëse modeli juaj i iPhone është 5 e më poshtë, mund të aktivizoni drejtpërdrejt HDRbrenda kamerës suaj. Kur hapni aplikacionin tuaj "Kamera", do të ketë një opsion për të aktivizuar HDR.

Pasi të prekni opsionin për të ndezur kamerën HDR, kliko butonin e diafragmës! Fotot tuaja do të merren në HDR. Është i thjeshtë për t'u përdorur, duke e bërë më të lehtë për t'u kapur qartë momentet.

Me këtë, shpresojmë që ky artikull të hedhë pak dritë mbi atë që saktësisht është modaliteti HDR. Lini një koment më poshtë nëse keni ende ndonjë pyetje në lidhje me iPhone HDR.

Unë jam Cathy Daniels, një eksperte në Adobe Illustrator. Unë e kam përdorur softuerin që nga versioni 2.0 dhe kam krijuar mësime për të që nga viti 2003. Blogu im është një nga destinacionet më të njohura në ueb për njerëzit që duan të mësojnë Illustrator. Përveç punës sime si blogere, unë jam gjithashtu një autor dhe një dizajner grafik.