10 Softueri më i mirë për pastrimin e PC-ve në 2022 (Shqyrtime të Detajuara)

  • Shperndaje Kete
Cathy Daniels

Ngritja e një kompjuteri të ri për herë të parë është gjithmonë argëtuese. Ai funksionon shpejt, gjithçka është e shpejtë dhe e përgjegjshme dhe hap një grup krejtësisht të ri mundësish për punë dhe lojë. Do të jeni më produktivë, do të bëni më shumë dhe do të argëtoheni duke e bërë atë – ose të paktën kështu ndiheni në fillim. Pas disa muajsh, gjërat duket se kanë filluar të ngadalësohen. Kompjuteri nuk niset aq shpejt dhe programet tuaja të preferuara kërkojnë më shumë dhe më shumë kohë për t'u ngarkuar.

Të tingëllon i njohur? Është e gjithë premisa mbi të cilën bazohet industria e softuerit të "pastrimit të kompjuterëve". Në fakt, mund të jetë pothuajse një hap për dy aplikacionet tona të preferuara për pastrimin e kompjuterave.

AVG PC TuneUp është menduar për përdoruesit më të avancuar që ndihen rehat duke gërmuar në brendësi funksionimin e sistemit të tyre operativ, por jo gjithmonë dëshiron të kalojë orë të tëra duke optimizuar kur mund të përdorin kompjuterin e tyre. AVG gjithashtu bashkon një sërë veçorish shtesë si optimizimet e performancës dhe mjetet shtesë të menaxhimit të diskut.

CleanMyPC është një zgjedhje më e mirë për përdoruesit më të rastësishëm që nuk kanë nevojë - ose duan - për të ndërhyrë me detajet. Ka një ndërfaqe të thjeshtë që e bën pastrimin e kompjuterit tuaj të lehtë dhe mjete të mira monitorimi të sfondit për t'i mbajtur gjërat të funksionojnë pa probleme në të ardhmen.

Ne do t'i gërmojmë të dyja më në detaje brenda një minutë, por kemi një disa gjëra të tjera për t'u shqyrtuar së pari.

Përdorimi i një Apple Macabonimi i versionit të plotë dhe TuneUp ka një nivel mbresëlënës përputhshmërie. Një nga veçoritë më të mira të AVG TuneUp është se mund ta instaloni në sa më shumë pajisje që dëshironi, duke përfshirë të gjitha versionet e Windows nga XP e tutje, macOS dhe madje edhe telefonat inteligjentë dhe tabletët Android – të gjitha duke përdorur të njëjtin abonim! Asnjë program tjetër që shikova nuk e kishte atë nivel përputhshmërie dhe licencim të pakufizuar, dhe është një pjesë e madhe e asaj që e bën AVG TuneUp pastruesin më të mirë entuziast. Mund të mësoni më shumë nga rishikimi ynë i plotë i AVG TuneUp.

Merrni AVG TuneUp

Vendi i dytë i vështirë: CCleaner

(dikur në pronësi dhe zhvilluar nga Piriform, falas.)

CCleaner ka qenë një nga aplikacionet më të përdorura për pastrimin e kompjuterëve falas për më shumë se një dekadë, por pavarësisht nga popullariteti dhe aftësitë e tij, unë mundem' t'a përfshijë atë në listën përfundimtare të fituesve me një ndërgjegje të pastër. Ekipi i CCleaner pati një fatkeqësi të madhe sigurie dhe PR në shtator 2017, kur u zbulua se versioni i programit i disponueshëm në serverin zyrtar të shkarkimit ishte infektuar me malware trojan Floxif.

Për ata prej jush që nuk e dinë historinë, shoku im i skuadrës ka shkruar një përmbledhje gjithëpërfshirëse të situatës së disponueshme këtu.

Është e rëndësishme të theksohet se ekipi i CCleaner bëri gjithçka siç duhet kur erdhi për të rregulluar problemin – ata njoftuan dobësinë dhe e rregulluan shpejt programinparandaloni problemet e ardhshme. Kur e krahasoni atë përgjigje me kompanitë që përjetojnë shkelje të të dhënave, por që nuk i informojnë përdoruesit e prekur deri në muaj apo edhe vite pas faktit, mund të shihni se ata reaguan aq mirë sa mund të kishin.

Thënë kjo, është ende e vështirë ta rekomandosh atë derisa zhvilluesit të sigurohen se procedurat e tyre të sigurisë janë përmirësuar për të parandaluar që kjo të ndodhë përsëri.

Merrni CCleaner Tani

Softuer të tjerë të mirë me pagesë për pastrimin e PC-ve

Glary Utilities Pro

(39,99 dollarë në vit për 3 licencë kompjuteri, në shitje për 11,99 dollarë)

Nëse jeni një përdorues entuziast që nuk e Mos harroni të merrni kohë për të mësuar një program, Glary Utilities Pro mund të jetë për ju. Ka një grup opsionesh mbresëlënëse gjithëpërfshirëse dhe secila prej tyre mund të personalizohet thellësisht për t'iu përshtatur pothuajse çdo situate. Përveç disa prej mjeteve më standarde të pastrimit si menaxhimi i programit të fillimit, pastrimi i regjistrit dhe menaxhimi i plotë për çinstalimin e programeve, ka një numër të madh mjetesh të tjera të paketuara këtu.

E vetmja gjë që unë gjej më shumë thellësisht frustruese për këtë program është ndërfaqja. Ka aftësi të shkëlqyera, por ato janë varrosur në një nga ndërfaqet më konfuze të dizajnuara që kam parë për një kohë të gjatë. Tre meny të veçanta - përgjatë sipërme, përgjatë fundit dhe në butonin "Menu" - të gjitha çojnë në vende të ngjashme, por me paksa të ndryshmevariacionet. Nuk ka asnjë logjikë se çfarë shkon ku, ose pse shkon atje, dhe çdo mjet hapet në një dritare të re pa treguar se si të kthehet në pultin kryesor. Mjaft zbavitëse, kjo është ndërfaqja e tyre 'e re dhe inovative'.

Nëse mund t'i kapërceni problemet e ndërfaqes, ka shumë gjëra për të pëlqyer në këtë program. Ai përditësohet rregullisht dhe është i pajtueshëm me të gjitha versionet e Windows nga Vista e tutje. Ata nuk përdorin taktika të frikësimit për t'ju bërë të blini versionin pro, dhe në fakt, ata madje ofrojnë një version falas të cilin ne e përfshimë në seksionin "Alternativat Falas". Nëse ndërfaqja do të përditësohej në diçka më racionale dhe miqësore për përdoruesit, do të ishte një konkurrent shumë më i fortë.

Norton Utilities

(49,99$ për 3 licencë kompjuteri)

Norton Utilities ofron një gamë të shkëlqyer funksionesh në një ndërfaqe të lehtë për t'u përdorur. 1-Click Optimization e bën jashtëzakonisht të thjeshtë mbajtjen e kompjuterit tuaj të pastër dhe ato janë bashkuar me një numër mbresëlënës funksionesh shtesë, nga kontrollet e skedarëve të kopjuar deri te rikuperimi i skedarëve të humbur dhe fshirja e sigurt.

Vura re se pas ekzekutimi i Optimization 1-Click i gjithë ruajtja në memorie në shfletuesin tim ishte çaktivizuar përkohësisht dhe të gjithë skedarët e mi CSS të ruajtura në memorie ishin hequr. Këta skedarë nuk janë saktësisht derra hapësinorë, kështu që nuk jam i sigurt pse do të përfshiheshin në një proces pastrimi automatik. Kjo kishte efektin anësor të thyerjes së çdouebsajtin që vizitova derisa bëra një rifreskim të vështirë për t'i rregulluar, por faqet e prishura të uebit mund të kenë ngatërruar një përdorues të papërvojë.

Ka disa gjëra të tjera që e mbajnë Norton jashtë rrethit të fituesve. Është një nga aplikacionet më të shtrenjta të pastrimit në këtë rishikim, me 49,99 dollarë dhe jeni i kufizuar në instalimin në vetëm 3 kompjuterë. Kjo do të thotë që nuk është saktësisht e duhura për kategorinë fituese të entuziastëve, pasi entuziastët zakonisht kanë të paktën 3 PC në shtëpi dhe është paksa shumë komplekse për të fituar në kategorinë e përdoruesve të rastësishëm. Është ende një zgjedhje e shkëlqyer nga pikëpamja e veçorive, megjithatë, nëse nuk jeni adhurues i fituesve tanë të zgjedhur – ose nëse dëshironi të shmangni një tarifë abonimi vjetor!

Vini re se Norton nuk ofron më provë falas në faqen e tyre të internetit.

Comodo PC TuneUp

(19,99 dollarë abonim në vit)

Comodo PC TuneUp është paksa një hyrje e çuditshme në listë. Ai mbulon disa nga funksionet më themelore të pastrimit të kompjuterit, si kërkimi i skedarëve të padëshiruar dhe rregullimet e detyrueshme/të padobishme të regjistrit, por përfshin gjithashtu një skaner malware, një skaner të regjistrave të ngjarjeve të Windows dhe një "skaner sigurie" mjaft të paqartë. Comodo përfshin gjithashtu një skaner skedari të kopjuar, një defragmentues regjistri dhe një mjet unik 'fshirjeje me forcë' që ju lejon të shtyni fshirjen e skedarëve që janë në përdorim deri në rinisjen tuaj të radhës.

Ka qenë mjaft argëtuese të shohësh se çfarë pastrim të ndryshëmprogramet konsiderohen si probleme. Comodo nuk gjeti ndonjë problem me regjistrin tim të Windows, pavarësisht nga fakti që programet e tjera që testova e gjetën. Unë kurrë nuk kam përdorur asnjë nga mjetet e regjistrit (përveç skanimit) dhe nuk duhet ta bëni as ju, por vlen të theksohet se duket se ka disa mosmarrëveshje rreth asaj që shkakton probleme.

Aq më zbavitëse, dy skanerët e sigurisë rezultatet ishin të dyja nga regjistrimet në regjistër, pavarësisht nga fakti që skaneri i regjistrit thoshte se gjithçka ishte në rregull. Nuk jam i sigurt se çfarë të bëj për këtë, por nuk më mbush saktësisht me besim në aftësitë e tij pastruese. Ai gjeti gjithashtu sasinë më të vogël të skedarëve të padëshiruar në 488 MB, një kontrast i mprehtë me potencialin 19 GB të gjetur nga AVG PC TuneUp.

Ndërsa ka pajtueshmëri të mirë me Windows, përditësime të rregullta dhe një ndërfaqe të efektshme, përzierja e çuditshme i mjeteve dhe performanca e dobët e kërkimit do të thotë se ky mjet nuk është ende gati për në qendër të vëmendjes.

iolo System Mechanic

(49,95$, i licencuar për të gjithë kompjuterët në një familje të vetme )

iolo ka marrë shumë njohje për aplikacionin e saj të pastrimit të PC, por përvoja ime nuk i përmbushi pritshmëritë. Unë pothuajse e hoqa atë nga rishikimi tërësisht, por kaq shumë njerëz e rekomandojnë atë sa mendova se ia vlente të ndaja përvojën time. Ka një grup mjaft standard opsionesh për menaxhimin e pastrimit të kompjuterit dhe ofron një sërë "përforcimesh"synon të optimizojë çdo gjë nga shpejtësia e CPU-së deri te shpejtësia e rrjetit, megjithëse është mjaft e paqartë se si e realizon këtë.

Këto çështje janë në hije nga një problem shumë më i madh, megjithatë, pasi më parë të mund të mbaroja testimin, u ndesh me disa telashe. Përditësimi i rregullt është një nga kriteret që kemi përdorur për të vlerësuar pastruesit e disponueshëm të PC-ve dhe System Mechanic në fakt mori një përditësim ndërsa unë isha në procesin e testimit të tij. Mendova se ishte një ndryshim i përsosur për të provuar se sa mirë i trajtonte përditësimet, kështu që e lashë të vazhdonte. Ai çinstaloi automatikisht versionin e vjetër, rifilloi kompjuterin tim dhe instaloi versionin e ri, por menjëherë hasa një problem:

Siç mund ta shihni, i gjithë ndërfaqja e përdoruesit duket e modernizuar pas përditësimit , por është plotësisht e mundur që ka shkarkuar versionin e gabuar të softuerit pasi gjithçka shkoi keq dhe u bë plotësisht i papërdorshëm

Unë isha duke përdorur vetëm versionin e provës, kështu që nuk jam saktësisht i sigurt se si mund të jetë mendoni se kisha shkelur ndonjë licencë. Mendova se mund ta zgjidhja problemin duke çinstaluar dhe riinstaluar, por kur u përpoqa të përdor çelësin e aktivizimit të provës që më dërgoi me email iolo, ai më tha se nuk ishte i vlefshëm për atë program dhe ishte i destinuar për një tjetër - edhe pse sapo po e ndiqja procesi i tij i përditësimit!

Ka mundësi që kilometrazhi juaj mund të ndryshojë, por nuk do t'ia besoja mirëmbajtjen e kompjuterit tim një kompanie që ngatërronderi në lançimin e produkteve të veta. Le të jetë kjo një përrallë paralajmëruese për rëndësinë e zgjedhjes së një zhvilluesi cilësor softuerësh, madje edhe midis atyre që janë rekomanduar nga të tjerët!

Disa programe falas për pastrimin e kompjuterit

Në shumicën e rasteve, alternativat e softuerit falas nuk ofroni të njëjtin nivel të opsioneve të pastrimit gjithëpërfshirës ose menaxhimit automatik si softueri me pagesë, por ato mund të jenë ende shumë të dobishme.

Glary Utilities Falas

Keen- lexuesit me sy do të vërejnë se koha ime e nisjes është përmirësuar me 17 sekonda që kur rishikova versionin Pro!

Ky është një nga përjashtimet nga rregulli, sigurisht. Glary Utilities Free ofron disa veçori të shkëlqyera që e bëjnë atë një zgjedhje të shkëlqyer për ata që nuk kanë buxhet ose nevojë për versionin Pro. Pjesa më e madhe e asaj që ka mbetur jashtë versionit falas ka të bëjë me mirëmbajtjen automatike dhe "pastrimin e thellë", megjithëse për fat të keq, të dy versionet ndajnë të njëjtën ndërfaqe të çuditshme.

Shumë përdorues që po shqyrtojnë versionin Pro ndoshta do të jenë të kënaqur me versionin Falas, dhe të dy ndajnë të njëjtat përditësime të rregullta dhe pajtueshmëri të gjerë të Windows.

Duplicate Cleaner

DuplicateCleaner është plotësisht në fundin themelor të spektrit të pastrimit të PC, si me të vërtetë bën vetëm atë që sugjeron emri: kërkoni skedarë të kopjuar. Kjo mund të jetë një ndihmë e madhe kur bëhet fjalë për lirimin e hapësirës së ruajtjes, veçanërisht nëseju jeni duke përdorur një laptop të ri me një disk relativisht të vogël në gjendje të ngurtë. Mbarimi i hapësirës ruajtëse mund të zvogëlojë në mënyrë dramatike shpejtësinë e kompjuterit tuaj dhe kërkimi i skedarëve të kopjuar është një funksion pastrimi që nuk është i integruar në Windows.

Ekziston gjithashtu një version Pro i Duplicate Cleaner.

BleachBit

Pastruesi i PC me burim të hapur BleachBit është një lloj ekuilibri midis dy opsioneve të mëparshme falas, duke ofruar një sërë mjetesh për pastrimin e hapësirës së diskut dhe opsione të sigurta të fshirjes. Ashtu si shumica e softuerëve falas që nuk kanë një homolog me pagesë, ndërfaqja për BleachBit lë shumë për të dëshiruar – por të paktën nuk mund ta quash konfuze.

Në të vërtetë nuk ofron të njëjtën gjë funksionalitetin si ndonjë nga opsionet më gjithëpërfshirëse, por ka mbështetje të mirë dhe përditësime të rregullta. Ai është gjithashtu i vetmi program që shikuam që ka një version Linux, si dhe disa mjete shtesë që janë të disponueshme vetëm në mjedisin Linux.

BleachBit është i disponueshëm për shkarkim këtu.

Si i testuam dhe zgjodhëm këto aplikacione për pastrimin e PC-ve

Me kaq shumë mënyra të ndryshme për të "pastruar" një PC, ishte e rëndësishme të standardizonim mënyrën se si i shikonim programet e përfshira. Këtu është një përmbledhje e kritereve që kemi përdorur për të bërë zgjedhjet tona përfundimtare:

Ata kanë nevojë për opsione gjithëpërfshirëse.

Shumë aplikacione për pastrimin e kompjuterit pretendojnë se mund ta përshpejtojnë kompjuterin tuaj në mënyrë dramatike, por realitetiështë se zakonisht ka disa çështje të vogla që mund të rregullohen dhe monitorohen. Individualisht, asnjëri prej tyre nuk është aq serioz, por kur të gjithë fillojnë të kenë probleme menjëherë, performanca e kompjuterit tuaj mund të fillojë me të vërtetë të ndikohet. Kjo e bën thelbësore që një aplikacion për pastrimin e kompjuterit të mbulojë një gamë të gjerë opsionesh, nga menaxhimi i programeve tuaja fillestare deri te ndihma për të maksimizuar hapësirën tuaj të disponueshme të ruajtjes. Të kesh disa funksione shtesë si kontrollimi i skedarëve të kopjuar dhe menaxhimi i çinstalimit të plotë mund të jetë gjithashtu shumë i dobishëm!

Ato duhet të jenë të lehta për t'u përdorur.

Windows tashmë ju lejon të menaxhoni shumicën (nëse jo të gjitha) funksionet e ofruara nga aplikacionet e pastrimit të PC-ve, por mund të jetë e vështirë dhe kërkon shumë kohë për t'i trajtuar gjërat në këtë mënyrë. Një aplikacion i mirë pastrimi do t'i bashkojë të gjitha ato funksione në një vend të vetëm dhe do ta bëjë të gjithë procesin të lehtë për t'u menaxhuar. Përndryshe, është më mirë të kurseni paratë tuaja dhe të mësoni se si t'i bëni të gjitha vetë.

Ato duhet të përditësohen rregullisht.

Meqenëse kompjuteri juaj përditësohet vazhdimisht (ose të paktën duhet të jetë), është e rëndësishme që edhe aplikacioni juaj i pastrimit të përditësohet rregullisht. Disa funksione më themelore si kërkimi i skedarëve të kopjuar dhe rikuperimi i hapësirës së lirë nuk do të ndryshojnë shumë nga versioni në version, por nëse aplikacioni juaj i pastrimit të kompjuterit ka gjithashtu veçori të skanimit të viruseve ose menaxhimit të drejtuesit, përditësimet e rregullta janë të nevojshme për të mbajtur gjërat të funksionojnë pa probleme dhenë mënyrë efektive.

Ata nuk duhet të përpiqen t'ju trembin për t'i blerë ato.

Shumë përdorues të PC-ve nuk janë shumë të kënaqur me detajet teknike se si funksionojnë kompjuterët e tyre . Disa zhvillues të dyshimtë të softuerit përpiqen të përfitojnë nga ky fakt duke i frikësuar përdoruesit që të mendojnë se diçka po shkon keq në mënyrë të dëshpëruar nëse nuk e blini softuerin e tyre në këtë sekondë. Kjo është ekuivalenti i tarifave jo të besueshme të riparimit të grumbullimit të mekanikëve të automjeteve në faturën tuaj që nuk ju nevojitet vërtet. Asnjë mekanik i mirë nuk do ta bënte këtë, dhe asnjë zhvillues i mirë softuerësh nuk do ta bënte gjithashtu.

Ato duhet të jenë të përballueshme nëse vendosni të blini.

Shumica e aplikacioneve për pastrimin e kompjuterëve nuk e bëjnë këtë duhet të ekzekutohet rregullisht nëse nuk e përdorni kompjuterin tuaj vazhdimisht çdo ditë. Edhe atëherë, ata ndoshta do të bëjnë një punë të shkëlqyer nëse i drejtoni vetëm disa herë në vit. Kjo do të thotë se përballueshmëria është thelbësore dhe se çdo zhvillues që përpiqet t'u ofrojë përdoruesve një abonim vjetor në programin e tyre mund të mos jetë duke ofruar vlerën më të mirë për paratë. Disa zhvillues të dedikuar përditësojnë rregullisht programet e tyre mjaftueshëm për ta bërë të vlefshëm një model abonimi, thjesht sigurohuni që po përfitoni mjaftueshëm për ta bërë koston e vazhdueshme të vlefshme.

Ata duhet të jenë në përputhje me të gjitha të fundit Versionet e Windows.

Windows ka kaluar nëpër një sërë versionesh të ndryshme kohët e fundit dhe shumë njerëz ende përdorin Windows 7, Windows 8 ose 8.1. Që nga vitimakinë? Lexo gjithashtu: Softueri më i mirë për pastrimin e Mac

Pse më besoni për këtë rishikim të pastrimit të kompjuterit

Përshëndetje, emri im është Thomas Boldt dhe kam qenë përdorues i kompjuterit që nga ditët e Windows 3.1 dhe MS-DOS. Pa dyshim, nuk mund të bësh shumë me Windows në atë kohë (dhe unë isha fëmijë), por fillimi që herët më ka dhënë një perspektivë të gjerë se çfarë është e mundur me mjedisin e kompjuterit dhe sa larg kemi arritur që nga ditët e para .

Në kohët më moderne, i ndërtoj vetë të gjithë kompjuterët e mi desktop nga komponentë individualë dhe aplikoj të njëjtin kujdes të përpiktë për t'u siguruar që ata të funksionojnë me performancën maksimale edhe në anën e softuerit të gjërave. Unë i përdor desktopët e mi si për punë ashtu edhe për lojë dhe pres më të mirën prej tyre pavarësisht se çfarë jam duke bërë.

Kam provuar një sërë aplikacionesh për pastrimin dhe optimizimin e PC gjatë rrjedhës sime hobi dhe karriera ime, me shkallë të ndryshme suksesi – disa janë të dobishme dhe të tjera janë humbje kohe. Unë sjell gjithë atë njohuri dhe përvojë në këtë përmbledhje, në mënyrë që të mos keni nevojë të shpenzoni vite duke mësuar gjithçka që duhet të dini për të ndarë programet e mira nga të këqijat.

Shënim: asnjë nga kompanitë e përmendura në këtë rishikim më kanë dhënë konsideratë ose kompensim të veçantë për të shkruar këtë rishikim përmbledhës. Të gjitha mendimet dhe përvojat janë të miat. Kompjuteri testues i përdorur është relativisht i ri, por ka qenë në përdorim të rëndë dhePërmirësimi mund të jetë i shtrenjtë, e njëjta familje shpesh do të ketë kompjuterë të shumtë me versione të ndryshme. Një aplikacion i mirë për pastrimin e kompjuterit që ofron një licencë për shumë kompjuterë duhet të mbështesë të gjitha versionet e fundit të Windows (duke përfshirë Windows 10 dhe Windows 11) në mënyrë që të mos keni nevojë të blini një program të ndryshëm për çdo kompjuter.

Një shënim i rëndësishëm rreth sigurisë

Shumica e zhvilluesve të softuerit janë të interesuar të krijojnë programin më të mirë të mundshëm, por jo të gjithë janë kaq të admirueshëm. Disa zhvillues janë thjesht të interesuar të fitojnë para, dhe disa përpiqen aq shumë për të bërë shitje sa që taktikat e tyre përfundojnë në mënyrë të pakëndshme pranë taktikave të përdorura nga mashtruesit. Sa herë që jeni duke shkarkuar një pjesë të re të softuerit, gjithmonë duhet ta skanoni atë me programin tuaj të besueshëm (dhe të përditësuar) të sigurisë antivirus/anti-malware për t'u siguruar që është i sigurt për t'u instaluar.

Gjatë testimit tim , disa nga programet që kam konsideruar t'i rishikoj janë shënuar nga Windows Defender dhe/ose Malwarebytes AntiMalware. Kishte një që as nuk do të përfundonte shkarkimin përpara se Windows Defender ta bllokonte atë! Por mos u shqetësoni – të gjitha programet e përfshira në versionin e publikuar të këtij rishikimi kaluan të gjitha skanimet e sigurisë në dispozicion. Thjesht do t'ju tregojë rëndësinë e të pasurit praktika të mira sigurie!

Një fjalë e fundit

Aplikacionet e pastrimit të PC kanë bërë një rrugë të gjatë që nga ditët e para, edhe pse disa nga mjetetato kanë përfshirë janë pak të dyshimta (po ju shikoj, "pastruesit" e regjistrit!). Kur zgjidhni dhe përdorni një pastrues PC, sigurohuni që të mbani mend se të gjitha ato janë krijuar për t'ju bërë të ndiheni sikur do të humbisnit pa to. Kur ju thonë se keni 1729 probleme për t'u korrigjuar, mos u tërboni - ata zakonisht numërojnë çdo skedar të vetëm që mund të fshihet, duke mos thënë se kompjuteri juaj është gati të prishet.0>A keni një aplikacion të preferuar për pastrimin e kompjuterit që e lashë jashtë këtij rishikimi? Më njoftoni në komentet më poshtë dhe unë do t'i hedh një sy!nuk është pastruar kohët e fundit.

E vërteta rreth aplikacioneve të pastrimit të kompjuterit

Ka një industri mjaft të madhe të ndërtuar rreth programeve që pretendojnë se shpejtojnë kompjuterin tuaj duke pastruar skedarët e vjetër, regjistrin hyrjet dhe mbeturinat e tjera të ndryshme që supozohet se krijohen me kalimin e kohës nga përdorimi normal i përditshëm i kompjuterit. Ka njëfarë kuptimi logjik në sipërfaqe, por a qëndrojnë vërtet pretendimet nën hetim?

Fakti është se kompjuteri juaj nuk ngadalësohet sepse hard disku juaj është bërë 'ngatërruar' me të ndryshme , skedarë të panjohur. Nëse jeni duke përjetuar kohë nisjeje më të ngadalta se zakonisht dhe programe që nuk reagojnë, ka fajtorë të tjerë që fshihen prapa skenave duke shkaktuar këto probleme zhgënjyese.

Pastrimi i regjistrit është një nga veçoritë kryesore të shumë pastruesve të kompjuterëve, por ka kurrë nuk është vërtetuar se bën diçka për të shpejtuar kompjuterin tuaj. Disa njerëz, duke përfshirë zhvilluesin e shkëlqyer anti-malware, MalwareBytes, madje kanë shkuar aq larg sa t'i quajnë pastruesit e regjistrave "vaj i gjarprit dixhital". Nëse përdorni një pastrues regjistri me cilësi të ulët, ekziston madje mundësia që të shkatërroni plotësisht sistemin tuaj operativ dhe të duhet të riinstaloni gjithçka nga e para. Microsoft e bënte një të tillë, e ndërpreu dhe përfundimisht lëshoi ​​një deklaratë në lidhje me to:

“Microsoft nuk është përgjegjës për problemet e shkaktuara nga përdorimi i një mjeti për pastrimin e regjistrit. Ne ju rekomandojmë fuqimisht që vetëmndryshoni vlerat në regjistër që ju e kuptoni ose jeni udhëzuar t'i ndryshoni nga një burim që ju i besoni, dhe që bëni kopje rezervë të regjistrit përpara se të bëni ndonjë ndryshim. Microsoft nuk mund të garantojë që problemet që rezultojnë nga përdorimi i një mjeti për pastrimin e regjistrit mund të zgjidhen. Problemet e shkaktuara nga këto shërbime mund të mos jenë të riparueshme dhe të dhënat e humbura mund të mos rikuperohen.” – Burimi: Mbështetja e Microsoft

Pavarësisht atij paralajmërimi, të gjithë pastruesit kryesorë të PC-ve përfshijnë një lloj veçorie të pastrimit të regjistrit, por gjithashtu ju rekomandojmë që të mos përdorni këto mjete, pavarësisht se kush i ka zhvilluar ato.

Sikur të mos mjaftonte kjo për t'ju bërë të pyesni veten për pastruesin e PC-ve në përgjithësi, ekziston edhe fakti që reklamat e marketingut shpesh përpiqen t'ju shesin duke pasur një kompjuter që 'punon si i ri'. Fatkeqësisht, kjo është kryesisht një ekzagjerim - zakonisht nuk mund të keni një kompjuter që funksionon si i ri dhe që ende i ka të gjithë skedarët dhe softuerin tuaj të instaluar në të. Një pjesë e arsyes se pse funksionojnë kaq mirë kur janë krejt të reja është se ato janë një fletë bosh dhe sapo filloni të instaloni programe dhe të personalizoni gjërat, po i kërkoni të bëjë më shumë punë.

Kjo nuk do të thotë që aplikacionet e pastrimit të kompjuterit janë të padobishme, megjithatë – larg kësaj! Është thjesht e rëndësishme të menaxhoni pritjet tuaja. Edhe pse zhurma e marketingut është zakonisht mbi krye dhe shumë dramatike, ju ende mund të bëni shumë për të përmirësuar kompjuterin tuajperformancës. Patjetër që do të jeni në gjendje të lironi pak hapësirë ​​ruajtëse dhe të shpejtoni kohën e ngarkimit të Windows me programin e duhur, dhe shumë prej aplikacioneve vijnë me disa veçori të tjera të shkëlqyera, si p.sh. pastrues privatësie, kontrollues të skedarëve të kopjuar dhe funksione të sigurta të fshirjes.

Kush do të përfitojë nga përdorimi i një pastrues kompjuteri

Kjo pyetje është paksa e vështirë për t'u përgjigjur sepse njerëzit i përdorin kompjuterët e tyre në mënyra shumë të ndryshme. Disa njerëz ndihen rehat duke përdorur mjetet e sistemit, linjat e komandës dhe redaktimin e shënimeve të regjistrit, ndërsa të tjerë janë të kënaqur të kontrollojnë emailin e tyre dhe të shikojnë video me mace pa e ditur (ose pa u kujdesur) se çfarë është një linjë komande.

Nëse jeni një përdorues i rastësishëm që shfleton ueb-in, kontrollon emailin/mediat sociale dhe bën pak përpunim bazë teksti, mund të mos gjesh shumë përfitime nga një aplikacion i shtrenjtë për pastrimin e kompjuterit. Mund të jetë e dobishme për t'ju ndihmuar të lironi pak hapësirë ​​ruajtëse dhe për t'u siguruar që nuk po lini asnjë informacion personalisht të identifikueshëm në kompjuterin tuaj, por zakonisht mund të kryeni të njëjtën gjë pa pasur nevojë të paguani për të.

Këtë Duke u thënë, mund të jetë shumë më e lehtë të kesh një program të vetëm që trajton më lehtë të gjitha detyrat e vogla të mirëmbajtjes. Nëse nuk ju vjen rehat të gjurmoni dhe menaxhoni të gjitha zonat e ndryshme për t'u pastruar, mund të jetë shumë e dobishme të keni një program të vetëm që bashkon të gjitha opsionet tuaja të pastrimit në një vend.

Nëse jeni tëdikush që i pëlqen të ndërhyjë me gjërat, përdor një PC në mënyrë profesionale ose ju jeni një lojtar seriozisht i përkushtuar, me siguri do të merrni disa përfitime më të prekshme. Sigurimi që keni shumë hapësirë ​​të lirë në diskun tuaj kryesor të sistemit operativ është shumë i dobishëm për gërvishtjen e hapësirës dhe skedarëve të faqeve, dhe sigurimi që drejtuesit e vjetër të harduerit të mos shkaktojnë probleme me përditësimin e ardhshëm, mund të kursejë shumë kohë paraprakisht. Pothuajse të gjitha këto funksione të aplikacionit të pastrimit të kompjuterit mund të trajtohen duke përdorur aspekte të tjera të Windows, por është ende e dobishme t'i kesh të gjitha në një vend.

Nëse je dikush që instalon dhe çinstalon vazhdimisht programe të reja (si p.sh. si një shkrimtar i rishikimeve të softuerit, për shembull), mund të zbuloni se në të vërtetë ka disa skedarë 'junk' të mbetur nga instalimet e mëparshme të programeve!

Softueri më i mirë për pastrimin e kompjuterëve: Zgjedhjet tona më të mira

Më të mirat për përdoruesit e rastësishëm: CleanMyPC

(licencë kompjuteri të vetëm 39,95$)

Një ndërfaqe e thjeshtë i bën të lehta detyrat e pastrimit, pavarësisht nëse jeni duke liruar hapësirë ose menaxhimi i programeve të fillimit

CleanMyPC është një nga aplikacionet e pakta të Windows të prodhuar nga MacPaw, një zhvillues që zakonisht krijon aplikacione për (e keni marrë me mend) mjedisin macOS si CleanMyMac X dhe Setapp. Ai ofron një grup të mirë veçorish pastrimi si hapësira e lirë, programi i nisjes dhe menaxhimi i çinstalimit të mbështjellë në një ndërfaqe të lehtë për t'u përdorur. Gjithashtu hedhnë menaxhimin e shtesave të shfletuesit dhe pastrimin e privatësisë, si dhe një veçori të sigurt të fshirjes.

Siç mund të prisni nga një zhvillues që punon kryesisht me Mac, dizajni i ndërfaqes është i thjeshtë dhe i pastër dhe nuk i mbyt përdoruesit me shumë detaje. Një klikim i shpejtë në butonin "Skano", një rishikim opsional i përmbajtjes dhe një klikim në butonin "Pastro" dhe ke liruar pak hapësirë.

Mjetet e tjera janë po aq të lehta për t'u përdorur, megjithëse është e diskutueshme nëse seksioni i Mirëmbajtjes së Regjistrit do të bëjë vërtet ndonjë të mirë apo jo. Është një pretendim i zakonshëm në mesin e aplikacioneve për pastrimin e PC-ve që do të ndihmojë, dhe të gjitha duket se e përfshijnë atë në një formë ose në një tjetër, kështu që kam vendosur të mos e mbaj kundër asnjërit prej tyre.

Përveç ofrimit të pastrimit sipas kërkesës, CleanMyPC ka gjithashtu disa opsione të shkëlqyera të monitorimit të sfondit. Mban gjurmët e hapësirës që përdoret nga koshi juaj i riciklimit dhe nëse një program i ri shtohet apo jo në sekuencën tuaj të fillimit të Windows. Shumë programe nuk kërkojnë leje përpara se të shtojnë veten e tyre dhe është mirë të jesh në gjendje të mbash lehtësisht skedat në këtë automatikisht kur instalon një program të ri.

CleanMyPC disponohet si provë falas dhe si ju mund të shihet në pamjet e ekranit, MacPaw nuk provon asnjë taktikë frikësimi për t'ju bërë të blini versionin e plotë. Në vend të kësaj, ata thjesht kufizojnë sasinë e hapësirës së lirë që mund të pastroni në 500 MB ndërsa ju lejojnë të provoniveçoritë e tjera. Ai gjithashtu përditësohet rregullisht dhe është i pajtueshëm me Windows 7, 8 dhe 10, duke siguruar që do të funksionojë pa probleme në çdo kompjuter modern. Nëse jeni duke përdorur ende Windows Vista ose XP, do t'ju duhet të bëni shumë më tepër sesa të përdorni një pastrues kompjuteri!

Nga ana negative, është paksa e shtrenjtë, veçanërisht nëse dëshironi të përdorni një program për të pastruar një familje të tërë plot me kompjuterë. Megjithatë, është gjithashtu një nga programet më të thjeshta për t'u përdorur që përfshin veçoritë më të rëndësishme të një pastrues të mirë PC, duke e bërë atë të përsosur për përdoruesit e rastësishëm të shtëpisë që dëshiron të bëjë mirëmbajtjen e rastësishme. Ju mund të lexoni rishikimin tonë të plotë të CleanMyPC për më shumë.

Merrni CleanMyPC (provë falas)

Më e mira për përdoruesit entuziast: AVG PC TuneUp

(49,99 dollarë në vit për të pakufizuar Licencat e Windows/Mac/Android, në shitje për 37,49 dollarë në vit)

AVG fillimisht u bë i njohur me softuerin e tyre antivirus falas shumë të dashur, dhe që atëherë ato janë zgjeruar në një gamë të plotë të Mjetet e sistemit PC. AVG TuneUp ofron një grup mbresëlënës funksionesh në një ndërfaqe të thjeshtë dhe të dizajnuar mirë, të përqendruar rreth detyrave të ndryshme që mund të dëshironi të kryeni: Mirëmbajtja, Përshpejtimi, Lirimi i hapësirës dhe Rregullimi i problemeve. Secili prej këtyre seksioneve ekzekuton një numër mjetesh automatikisht për ju, ndërsa seksioni "Të gjitha funksionet" ju ofron një përmbledhje të të gjitha mjeteve të disponueshme për përdorim individual.

AVG PC TuneUp ofron gjithçka që dëshironipresin nga një aplikacion pastrimi i nivelit entuziast: menaxhimin e fillimit, mjetet e menaxhimit të diskut dhe menaxhimin e programit. Ekzistojnë gjithashtu mjete të detyrueshme të regjistrit, megjithëse përsëri, ka pak të dhëna që sugjerojnë se këto ndihmojnë shumë vetë dhe në fakt mund të bëjnë dëm.

AVG ka gjithashtu të mbushura me veçori të sigurta të fshirjes, opsione të pastrimit të shfletuesit, dhe një grup mënyrash të optimizimit të drejtpërdrejtë. Ky është një veçori e shkëlqyer që është menduar kryesisht për laptopët, duke ju lejuar të menaxhoni aplikacionet tuaja në sfond dhe pajisjet e lidhura menjëherë me një klik të vetëm.

Nëse po përpiqeni të shtrydhni çdo cikël të fundit llogaritës të performancës nga pajisja juaj, mund të çaktivizoni aplikacionet e sfondit për të mbajtur fokusin në detyrën në fjalë. Nëse jeni të shqetësuar për çdo nanosekond të fundit të jetëgjatësisë së baterisë, mund ta vendosni modalitetin e optimizimit në Ekonomik, duke çaktivizuar pajisjet e lidhura me energji elektrike dhe programet që përtypin baterinë tuaj në sfond.

Fatkeqësisht, ndërfaqja e lëmuar gri zhduket sapo të futeni në pamjet e hollësishme të secilit prej mjeteve, por ato gjithsesi ofrojnë një nivel të shkëlqyer kontrolli, siç do të prisnit nga një aplikacion i nivelit entuziast. Edhe në një pastrim bazë të hapësirës së lirë, ai u zhyt në mënyrë mbresëlënëse në strukturën e skedarit tim, duke zbuluar çështje të tilla si mbetjet e Steam të rishpërndashme për të cilat as unë nuk i dija.

AVG nuk përdor asnjë frikë të dyshimtë taktikat për t'ju bërë të blini

Unë jam Cathy Daniels, një eksperte në Adobe Illustrator. Unë e kam përdorur softuerin që nga versioni 2.0 dhe kam krijuar mësime për të që nga viti 2003. Blogu im është një nga destinacionet më të njohura në ueb për njerëzit që duan të mësojnë Illustrator. Përveç punës sime si blogere, unë jam gjithashtu një autor dhe një dizajner grafik.