10 Softuerët më të mirë të Klonimit të Hard Diskut për 2022 (Zgjedhjet kryesore)

  • Shperndaje Kete
Cathy Daniels

Edhe nëse nuk jeni ekspert i teknologjisë, krijimi i një kopje rezervë të bootable të hard diskut tuaj është një masë paraprake e ndjeshme sigurie. Asnjëherë nuk e dini se kur hardueri i një disku mund të dështojë dhe ransomware që kodon të dhënat tuaja për të zhvatur para nga ju është një problem i vërtetë dhe në rritje.

Por ka kaq shumë opsione! Ku filloni të zgjidhni një aplikacion klonimi dhe imazherie që funksionon për ju? Këtu kemi hyrë. Kemi kryer një rishikim shterues të çdo aplikacioni kryesor të disponueshëm. Cilat janë rezultatet?

Programi më i mirë i imazhit të diskut që kam testuar është Acronis True Image . Ka një grup të madh mjetesh për krijimin e imazheve të diskut, klonimin e disqeve dhe kryerjen e kopjeve rezervë automatike të mbështjellë në një ndërfaqe moderne, miqësore për përdoruesit. Është i disponueshëm për Windows dhe Mac. Të dy versionet funksionojnë pothuajse identikisht, kështu që mund të përdorni të njëjtin program në të gjitha pajisjet tuaja. Nuk është ende i disponueshëm për Linux, përveç nëse blini në nivelin e ndërmarrjes. Megjithatë, ju ende mund të klononi dhe imazhoni disqet Linux.

Veçoritë e rezervimit automatik të True Image janë jashtëzakonisht të dobishme dhe plotësisht të personalizueshme për t'iu përshtatur çdo orari dhe stili rezervë. Ekziston edhe një shërbim i ruajtjes së cloud Acronis i disponueshëm që ju lejon të ruani një imazh të diskut në një vend të veçantë - padyshim "praktika më e mirë" nga një këndvështrim i sigurisë së të dhënave. Nëse ndodh më e keqja, do të mund t'i riktheni të dhënat tuaja nga imazhi i diskut jashtë sajtit.

Nësekopje rezervë shtesë ose kombinime që përputhen me nevojat tuaja specifike.

Cilësimet opsionale të planifikimit për imazhin e diskut tuaj rezervë

Procesi i klonimit është edhe më i thjeshtë. Zgjidhni diskun që dëshironi të klononi, zgjidhni diskun tuaj të destinacionit dhe kjo është gjithçka. Mund të personalizoni disa cilësime në menynë "Opsionet e përparuara", por cilësimet e paracaktuara janë të mira për shumicën e situatave.

Procesi i klonimit të diskut në Macrium Reflect Free

Më e mira për macOS: SuperDuper!

Ndërfaqja jashtëzakonisht e thjeshtë miqësore për përdoruesit e SuperDuper!

SuperDuper! nga zhvilluesi Shirt Pocket është një nga disqet më të vjetër të macOS mjete ende në zhvillim. Ai u lançua për herë të parë në 2003, vetëm disa vjet pas lëshimit të versionit të parë të OSX, dhe që atëherë është mirëmbajtur në mënyrë aktive. Është në dispozicion në të dy versionet falas dhe me pagesë. Megjithatë, versioni falas ju kufizon në imazhet dhe klonimin bazë pa zile dhe bilbila shtesë.

Procesi i instalimit është pak më i komplikuar se një program tipik macOS sepse duhet të autorizoni SuperDuper për të shkruar/kopjuar në/ nga disqet tuaja. Megjithatë, është ende mjaft i drejtpërdrejtë falë udhëzimeve të dobishme në ekran që ju përcjellin në procesin e autorizimit.

Programi është gjithashtu mjaft i thjeshtë për t'u përdorur për shkak të ndërfaqes së tij të zhveshur. Ju zgjidhni diskun tuaj burimor, atëherëzgjidhni nëse dëshironi ta kopjoni atë në një disk tjetër të lidhur (klonimi i diskut tuaj të vjetër në një të ri) ose ruani atë si një skedar imazhi. Ju gjithashtu mund të krijoni orare bazë dhe të personalizoni mënyrën se si dëshironi që imazhi juaj të përditësohet. Ndërsa ata përdorin terminologji të ndryshme, kjo është shumë e ngjashme me zgjedhjen midis kopjeve rezervë diferenciale dhe ato shtesë.

Konkurrenca me pagesë

Siç e prisnit, ka shumë programe konkurruese në botën e imazhit të diskut menaxhimit. Disa janë shumë më të mira se të tjerat, por në rast se Acronis True Image nuk ju tërheq, një nga këto opsione duhet ta bëjë këtë.

AOMEI Backupper Professional

Vetëm Windows, $49,95

Më pëlqen shumë dizajni i ndërfaqes së përdoruesit të AOMEI Backupper Professional

AOMEI Backupper është një krijues i thjeshtë dhe efektiv i imazheve rezervë të diskut dhe klonues i shoferit për Windows. Ndërfaqja e përdoruesit është e qartë dhe e dizajnuar mirë. Një bazë e dobishme njohurish në faqen e internetit të AOMEI hapet sapo të përfundojë instalimi. Krijimi i një kopje rezervë të imazhit të diskut ose ndarjes tuaj është i lehtë, por i personalizueshëm, dhe ju keni kontroll të plotë mbi planifikimin dhe llojin e rezervimit.

Mendoj se pjesa ime e preferuar e AOMEI Backupper është stili i tyre i të shkruarit. Nga emri deri te motoja e tyre "Mbani të dhënat globale më të sigurta" deri te përshkrimi "Filloni udhëtimin tuaj të sigurimit të të dhënave" në skedën "Kapja rezervë", gjithçka duket çuditërisht serioze - megjithëse padyshim në një gjendje të mirëmënyrë.

AOMEI Backupper ka bërë një rrugë të gjatë që nga hera e fundit që e testova. Tani është zgjedhja ime e dytë për imazhin më të mirë të diskut dhe softuerin e klonimit. Ajo humbet vetëm nga Acronis True Image me një diferencë shumë të vogël, kryesisht në kategorinë "veçori shtesë". Backuppper nuk mund të krijojë media të personalizuara të rivendosjes dhe nuk ofron asnjë mënyrë për t'u integruar me një sistem të ruajtjes së cloud. Duke u thënë kështu, është ende një zgjedhje e shkëlqyer për shumë përdorues shtëpiak.

EaseUS Todo Backup

Vetëm Windows, 23,20 $ për versionin aktual ose 47,20 $ për përditësimet gjatë gjithë jetës

EaseUS Todo Backup është një imazh i diskut barebones & zgjidhje klonimi, por kjo nuk e bën atë një zgjedhje të keqe. Ai siguron kopje rezervë të thjeshtë të imazhit të diskut dhe klonim në një ndërfaqe të thjeshtë përdoruesi (përveç disa çështjeve shumë të vogla të përkthimit që ndikojnë në qartësinë). Ashtu si shumica e programeve të tjera në këtë rishikim, ai ruan imazhet tuaja në një format të pronarit, por duket se është bërë një prirje e pashmangshme.

Todo Backup ofron opsione planifikimi, megjithëse ato janë pak më të kufizuara se ato gjenden në programet më të mira që kemi shqyrtuar. Kjo ju lejon të vendosni kompjuterin që të zgjohet nga modaliteti i gjumit për të kryer kopje rezervë. Megjithatë, nuk ju jep shumë kontroll mbi llojet e rezervimit të imazhit, gjë që mund të rrisë në mënyrë dramatike kohën që u duhet për t'u krijuar.

Ndoshta pjesa më tërheqëse është çmimi, pasi ky është deri tani më i liriopsioni i paguar në këtë rishikim. Nëse jeni duke kërkuar për një blerje të përballueshme, një herë që nuk ka asnjë nga veçoritë shtesë që gjenden në Acronis True Image, EaseUS Todo Backup mund të jetë një zgjedhje e shkëlqyer.

Macrium Reflect

Vetëm Windows, 69,95 dollarë për edicionin "Home"

Përveç versionit të tij të dobishëm falas, Macrium Reflect është i disponueshëm si një program me pagesë. Ashtu si me versionin falas, është një sistem i shkëlqyeshëm që dëmtohet vetëm nga disa të meta të thjeshta në anën e përvojës së përdoruesit. Për shumë përdorues shtëpiak, versioni falas do të jetë i mjaftueshëm për nevojat tuaja, por ka disa veçori shtesë të këndshme që disponohen vetëm në versionin me pagesë.

Ndoshta funksioni më i dobishëm që është i kufizuar në versionin me pagesë është kopje rezervë në rritje. Sidoqoftë, aftësia për të bërë atë që njihet si "rivendosja e metalit të zhveshur" është gjithashtu shumë e dobishme për instalimin e imazhit tuaj në një kompjuter të ri. Mundësia për të imazhuar vetëm skedarë dhe dosje specifike nga disqet tuaja është gjithashtu një veçori vetëm me pagesë. Nuk jam i sigurt se vetëm kjo veçori ia vlen.

Në fakt ekzistojnë 7 (numërojini, shtatë) versione të ndryshme të Macrium Reflect. Versionet Falas ose Home mbulojnë shumicën e rasteve të përdorimit në shtëpi. Mund të shihni një krahasim të plotë të opsioneve të ndryshme këtu.

NovaStor NovaBackup

Windows, 49,95 dollarë abonim në vit

Shënim: nëse jeni duke vizituar faqen e NovaBackup duke përdorur Chromeshfletuesi, mund të mos jeni në gjendje ta përfundoni shkarkimin siç duhet. Më është dashur të përdor Edge për të marrë formularin për të shfaqur siç duhet lidhjen e shkarkimit, gjë që nuk ka ngjallur shumë besim në procesin e tyre të sigurimit të cilësisë.

NovaBackup ka ekzistuar për një dekadë apo më shumë. NovaStor pretendon të jetë lider i industrisë në softuerin e kopjimit dhe rikuperimit. Megjithatë, mora ndjenjën se ata ishin më të mirë në marketing sesa në zhvillimin e softuerit. Ndoshta thjesht u shtya nga çështja e shkarkimit e përmendur në shënimin e mësipërm.

Megjithatë, gjërat nuk u përmirësuan shumë pasi u instalua programi. Ndërfaqja është mjaft miqësore për përdoruesit, pavarësisht se duket sikur nuk është përditësuar që nga publikimi i parë i programit.

Të paktën, është e përshtatshme për përdoruesit kur funksionon siç duhet. Pas fillimit të magjistarit të kopjimit të imazhit, gjërat filluan të shkojnë keq. Nuk jam i sigurt nëse ishte për shkak të një kufizimi të paspecifikuar në versionin e provës që po testoja ose thjesht për një kodim të ngathët, por asnjë nga butonat në dritaren e rezervimit të imazhit më poshtë nuk mund të klikohej (përveç 'X' në pjesën e sipërme djathtas, fatmirësisht ).

"Butonat" në të majtë nuk mund të klikohen dhe mund të lundrohen vetëm duke përdorur shkurtoren e tastierës

Unë ende mund të navigoja në program, për sa kohë që përdorja shkurtoret e tastierës theksuar në tekstin e butonit. Deri në atë pikë, unë tashmë e dija se ky nuk do të ishte një program që mund ta rekomandoja. Ndoshta përvoja juaj do të jetëmë mirë me versionin me pagesë, por nuk do të doja t'i jepja para një zhvilluesi që nuk mund të kodojë butonat e klikueshëm siç duhet.

Disa alternativa të tjera falas

Klonimi dhe imazhi i diskut është një gjë e tillë praktikë e zakonshme dhe thelbësore që ka një gamë të gjerë programesh falas në dispozicion për t'ju ndihmuar. Si rregull, ju nuk do të merrni të njëjtin nivel funksionesh dhe lustrimi si nga një program me pagesë, por nëse po krijoni vetëm një imazh ose klon, ata mund ta bëjnë këtë.

DriveImage XML

Nëse jeni duke dizajnuar ndonjëherë një ndërfaqe përdoruesi për ndonjë gjë, mos e bëni këtë 😉

Ndryshe nga mjetet më të njohura të imazhit të diskut, DriveImage XML përdor gjuhën e shënjimit eXtensible për të krijuar imazhe të diskut çiftuar me një skedar DAT. Kjo i lejon ata të përpunohen dhe të modifikohen nga softuer të tjerë, gjë që mund të jetë një ndihmë e madhe në botën me burim të hapur.

Vetë mjeti është mjaft i thjeshtë për t'u përdorur dhe mjaft efektiv, megjithëse ndërfaqja lë shumë të jetë e dëshiruar nga një këndvështrim dizajni. Unë supozoj se mund të jetë gjithmonë më keq, megjithatë (*kollë* CloneZilla *kollë*).

Nuk do të doja të përdorja DriveImage XML si një sistem rezervë të vazhdueshëm falë mungesës së opsioneve të planifikimit dhe personalizimit të imazhit, por nëse jeni paksa në vështirësi dhe thjesht duhet të krijoni një kopje rezervë të vetme, sigurisht që nuk mund të debatoni me çmimin.

CloneZilla

Pamja e ekranit të CloneZilla ofrohet me mirësjellje i CloneZilla.org. Teksti Barebones-ndërfaqet e bazuara janë të mira për përdoruesit e avancuar, por jo të përshtatshme për përdoruesin mesatar të shtëpisë.

CloneZilla mund të jetë efektiv, por nuk është i përshtatshëm për përdoruesit. Është projektuar për përdoruesin hardcore Linux, i cili është plotësisht i rehatshëm duke punuar me softuer të paplotësuar - por për disa arsye, çdo artikull rreth softuerit të imazhit të diskut e përmend atë. Pra, ndërsa po shkruaj për të këtu, është më shumë të theksoj se nuk është zgjidhja më e mirë për 95%+ e përdoruesve të shtëpisë. Unë nuk mund t'ju tregoj as pamjen time të ekranit për shkak të mënyrës se si është projektuar, por ja një nga zhvilluesi.

CloneZilla është një pjesë komplekse e softuerit që në fakt përdor një disk USB të bootable. Disku përmban një version të modifikuar shumë të Debian Linux, i cili ngarkon dhe më pas ekzekuton aplikacionin CloneZilla. Siç mund ta shihni më lart, ndërfaqja është direkt nga vitet '80. Unë me të vërtetë nuk mund t'ia rekomandoj këtë askujt, përveç atyre që janë të kënaqur me Linux, disqe të personalizuara të nisjes dhe gjëra të tjera ezoterike.

Ndoshta këta artikuj nuk duhet ta përfshijnë plotësisht? Unë mendoj se bën një punë të mirë, për sa kohë që ju mund ta bëni atë të funksionojë. Unë ende nuk e rekomandoj atë.

Drive Manufacturer Software

Në disa raste, prodhuesit e disqeve krijojnë softuerin e tyre të klonimit për të zbutur përvojën e përdoruesit ndërsa përmirësojnë kompjuterin tuaj për të përdorur disqet e tyre të rinj të mrekullueshëm. Fatkeqësisht, ata nuk po e bëjnë këtë tërësisht nga mirësia e tyrezemrat. Disa prodhues e kufizojnë softuerin e tyre që të punojë ekskluzivisht me disqet e tyre të pronarit.

Është pak zhgënjyese. Për shembull, klonuesi Samsung që përdora kohët e fundit kur azhurnova kompjuterin tim në një NVMe SSD ishte i thjeshtë dhe efektiv. Ndërsa e përdorja, mendova se do të ishte mirë ta përdorja me disqe të tjerë. Megjithatë, kopjet rezervë të pronarit mund të jenë pikërisht ajo që ju nevojitet, kështu që këtu është një listë e lidhjeve të shpejta me prodhuesit e njohur që ofrojnë mjetet e tyre të klonimit:

  • Samsung
  • Western Digital
  • Seagate
  • Corsair

Si zgjodhëm softuerin e klonimit të diskut të ngurtë

Zgjedhja e softuerit më të mirë të klonimit dhe imazhit të diskut nga një gamë e gjerë opsionesh nuk është e lehtë , por ja si i zbërthejmë elementet thelbësore.

Sistemi i skedarëve & Mbështetja e OS

Pasi të keni arritur pikën e punës me imazhet e diskut, mund të filloni të eksperimentoni me më shumë se një sistem operativ. Shumë përdorues Linux ende mbajnë një makinë Windows dhe anasjelltas. Por edhe nëse i përmbaheni një OS të vetëm, ka shumë sisteme të ndryshme skedarësh për të zgjedhur.

Një klonues i mirë i diskut mbështet një gamë të gjerë sistemesh skedarësh kështu që nuk keni nevojë të gjeni një program të ri nëse dëshironi të eksperimentoni me opsionet tuaja. Idealisht, ai duhet të ketë gjithashtu versione të disponueshme për shumë sisteme operative. Në këtë mënyrë, nuk keni pse të mësoni një program të ndryshëm për secilën makinë që punoninë.

Rritje & Imazhe diferenciale

Krijimi i një imazhi të diskut të një kompjuteri që përdoret rregullisht mund të jetë një proces shumë i gjatë. Shumica e njerëzve tani kanë sasi të mëdha të dhënash që kërkojnë shumë kohë për t'u rezervuar. Sidoqoftë, njerëzit zakonisht nuk ndryshojnë sasi të mëdha të dhënash çdo ditë apo edhe çdo javë. Është e mundur të krijosh një imazh të plotë rezervë dhe më pas të përditësosh vetëm seksionet e imazhit rezervë ku skedarët janë ndryshuar ose shtuar.

Kjo përshpejton në mënyrë dramatike procesin e krijimit të imazhit dhe ju lejon të mbani kopje rezervë plotësisht të përditësuara me një investim minimal kohor. Përdorues të ndryshëm do të kenë kërkesa të ndryshme, kështu që aftësia për të personalizuar llojin dhe orarin e rezervimit është një veçori e rëndësishme.

Llojet e skedarëve të imazhit të diskut

Ka shumë metoda të ndryshme ruajtja e imazheve të diskut si skedarë. Natyrisht, disa janë më të njohura se të tjerët. Për një kohë të gjatë, lloji i skedarit ISO është përdorur më së shpeshti në PC. Shumë përdorues të macOS do të njohin llojin e skedarit DMG të përdorur sa herë që shkarkoni dhe instaloni softuer të ri (jo-App Store). Ka lloje të tjera të njohura skedarësh, si kombinimi BIN/CUE, i cili përdoret më shpesh për disqet optike.

Fatkeqësisht, shumica e programeve më të mira të imazhit të diskut përdorin lloje skedarësh të pronarit që lexohen vetëm nga aplikacioni që i krijoi ato. Kjo nuk është ideale, por nuk duhet të jetë një ndërhyrës, përveç nëse ju në mënyrë specifikeduhet të krijoni një lloj të caktuar imazhi të diskut. Për shumicën e përdoruesve shtëpiak, kjo nuk duhet të shkaktojë ndonjë problem.

Rivendosja e imazheve të personalizuara

Një nga arsyet më të rëndësishme për të krijuar një imazh të diskut është mbajtja e një imazhi të personalizuar dhe kopje rezervë të personalizuar të kompjuterit tuaj dhe të gjitha të dhënave tuaja. Supozoni se diçka ndodh me sistemin tuaj të skedarëve (korrupsioni i të dhënave, dështimi i harduerit, ransomware ose marrëzia njerëzore një aksident). Në këtë rast, thjesht mund të klononi imazhin tuaj më të fundit rezervë në një disk që funksionon dhe kompjuteri juaj është i ri.

Idealisht, softueri më i mirë i imazhit të diskut ju lejon të mbani automatikisht një imazh rezervë sipas një plani. Shumica e njerëzve (përfshirë veten time) në përgjithësi janë shumë të këqij për të kujtuar të kryejnë kopje rezervë të rregullt. Automatizimi i tij e zgjidh këtë problem.

Imazhet e Diskut Bootable

Në rast se nuk jeni të njohur me termin, një disk bootable përdoret për të ngarkuar ose "bootuar" një sistemi operativ. Në shumicën e rasteve, disku juaj kryesor i ruajtjes është gjithashtu disku juaj kryesor i bootable, i cili ngarkon Windows, macOS ose çfarëdo shije të Linux-it që po përdorni. Ato përdoren gjithashtu zakonisht në disqet USB portative për riparimin e diskut ose mjete të tjera të rikuperimit të sistemit.

Thjesht kopjimi i një skedari imazhi të diskut në një disk të ri nuk mjafton për të krijuar një disk bootable. Duhet bërë më shumë për të përgatitur sistemin e skedarëve. Megjithatë, imazheri i diskut tuaj duhet të jetë në gjendje të trajtojë aspektet e konfigurimitpo kërkoni diçka më të thjeshtë dhe (pafundësisht) më të lirë, Macrium Reflect Free është një opsion i mirë për përdoruesit e Windows . Mos kërkoni më larg se SuperDuper nëse jeni në një kompjuter Mac . Asnjë prej këtyre opsioneve nuk ka llojin e kompletit të funksioneve që do të gjeni në softuerin e blerë, por ato mund të jenë të mjaftueshme për nevojat tuaja.

Pse më besoni për këtë udhëzues

Emri im është Thomas , dhe unë kam përdorur kompjuterë në punë dhe luaj për rreth 30 vjet. Unë luajta lojën time të parë kompjuterike si fëmijë shumë i vogël në shkollë. Që atëherë, unë kam qenë i magjepsur me çdo aspekt të këtyre makinerive të mrekullueshme. Unë kam ndërtuar kompjutera lojrash, kompjuterë zyre, qendra mediatike dhe klone retro të konsolave ​​të lojërave. Të gjithë ata më kërkonin të punoja me imazhet e diskut në një farë mënyre.

Zëri i plakut: Në fakt, unë kam përdorur kompjuterë që para se ata të kishin hard disqe *valët kallam* . Ne ishim të detyruar të kopjonim të dhënat mbi një lidhje serike 9600 baud! Përpjetë! Të dyja mënyrat! Në një stuhi bore !

Uh… ku isha? Imazhet e diskut? Më kujto të krijoj një imazh të diskut të trurit tim një nga këto ditë…

Çfarë ju nevojitet nga imazhi juaj i diskut?

Përveç një kopje bootable të trurit tuaj, ka disa arsye të ndryshme pse mund të dëshironi të krijoni një kopje të një disku. Përmirësimi i kompjuterit tuaj dhe kopjet rezervë të sigurisë janë ndoshta dy arsyet më të zakonshme për klonimin ose imazhin e një diskuautomatikisht. Zakonisht, nuk duhet të kërkohet asgjë më shumë se një kuti kontrolli për të vendosur një imazh të bootable. Megjithatë, është mirë të futesh nën kapuç dhe të konfigurosh gjërat nëse ke kërkesa më specifike.

Lehtësia e përdorimit

Ashtu si me të gjithë softuerin, lehtësia e përdorimit është një konsideratë e rëndësishme. Nëse jeni duke punuar në projekte që kanë nevojë për një imazh të diskut, ata ndoshta marrin pjesën më të madhe të përqendrimit tuaj; ju nuk dëshironi të luftoni me softuerin tuaj rezervë në të njëjtën kohë. Udhëzuesit miqësorë për përdoruesit, këshillat në ekran dhe një ndërfaqe e dizajnuar mirë mund të bëjnë ndryshimin në botë—veçanërisht nëse ndiheni të stresuar nga një problem i ruajtjes së të dhënave.

Mbështetje

Puna me të dhëna është një industri me para të mëdha. Ka më shumë se rikuperimi i të dhënave të humbura. Aq shumë nga jetët tona janë dixhitale tani saqë shpesh ka aksione shumë të larta dhe ju dëshironi mbështetje të disponueshme nëse hasni në një problem. Softueri i mirë i klonimit/imazhimit të diskut përfshin një zgjidhje të fuqishme mbështetëse nga zhvilluesit e tij për t'ju ndihmuar të navigoni çdo problem.

Sistemi më i mirë i mbështetjes është zakonisht një sistem emaili i bazuar në bileta. Ju dorëzoni një 'biletë mbështetëse' te ekipi mbështetës, njësoj si të merrni një numër në një sportel ushqimesh dhe kompania trajton kërkesat për mbështetje në rend.

Fjalët e fundit

Ka shumë të tjerët që notojnë përreth. Nëse prodhuesi juaj nuk është i listuar më lart, një kërkim i shpejtë në Google duhet t'ju çojë në të djathtëvend. Sigurisht, asnjë nga këto opsione nuk është në të njëjtën ligë me Acronis True Image ose programet e tjera të përmendura këtu. Megjithatë, nëse do t'i përdorni vetëm një herë, ato mund të jenë mjaft të mira.

A keni një klonues të preferuar të hard drive-it ose një softuer për imazhe të diskut që ju pëlqen dhe që e kam lënë jashtë këtij shqyrtimi ? Më tregoni në komente dhe do të jem i sigurt se do t'i hedh një sy.

makinë. Megjithatë, puna me imazhet e diskut kërkohet gjithashtu për projektet kompjuterike hobiste si Raspberry Pi dhe makineritë e tjera Linux.

Cili është ndryshimi midis klonimit dhe imazhit?

Ndërsa klonimi i diskut dhe imazhi janë goxha të ngjashëm, situata juaj specifike përcakton se cilën teknikë duhet të përdorni.

Klonimi i diskut është procesi i kopjimit të çdo aspekti të një disku në një pjesë të re të harduerit. Pasi të përfundojë klonimi, disku i ri përmban një kopje të përsosur të të dhënave të diskut të vjetër dhe strukturës së nisjes. Klonimi përdoret zakonisht kur përmirësohet disku i ruajtjes së kompjuterit tuaj në një pajisje më të shpejtë dhe/ose me kapacitet më të lartë.

Imazhi i diskut funksionon në mënyrë të ngjashme. Sidoqoftë, në vend që të kopjoni përmbajtjen e diskut tuaj aktual në një disk të ri, i gjithë informacioni ruhet në një skedar të vetëm të njohur si "imazhi i diskut" ose "imazhi i diskut" (më shumë për këtë në një minutë). Imazhi i diskut përdoret në një sërë aplikacionesh të ndryshme, nga krijimi i disqeve të rivendosjes së sistemit deri te kopjet rezervë të personalizuara deri te administrimi i burimeve kompjuterike nëpër organizata të mëdha.

Disku? Çfarë disku? Nuk do të thotë të vozitësh?

Një shënim i shpejtë në rast se terminologjia ju duket konfuze. Pajisjet kryesore të ruajtjes të përdorura në kompjuterët shtëpiak quhen ndonjëherë "disk disqe" për shkak të një teknologjie të lashtë (haha) që përdorte një grumbull pjatash magnetike rrotulluese për të ruajtur informacionin.

Shumë përdorin fjalët"disqe" dhe "disqe" në mënyrë të ndërsjellë. Disa përpiqen të parandalojnë konfuzionin duke e quajtur çdo gjë një "disk". Disqet më të mira moderne të ruajtjes janë 'disqet në gjendje të ngurtë', të njohur gjithashtu si SSD. Ata nuk kanë pjesë lëvizëse, kështu që nuk mund të jenë drive , apo jo? Epo... gabim. Emri i vjetër përdoret ende gjatë gjithë kohës, veçanërisht në mesin tonë teknikët e plakjes. Pse? Epo, sepse.

Për ta përmbledhur: imazhi i diskut, imazhi i diskut dhe imazhi i diskut nënkuptojnë të gjithë të njëjtën gjë.

Softueri më i mirë i paguar për klonimin e hard disqeve

Disku më i mirë klonimi & Softueri i imazhit që kam testuar është Acronis True Image . Acronis True Image (ATI) u lëshua për herë të parë në fillim të viteve 2000, dhe zhvilluesit kanë lëshuar vazhdimisht versione të reja dhe të përmirësuara çdo vit që nga viti 2009. Kam testuar gjithashtu një numër të versioneve të mëparshme, dhe ata kanë ofruar vazhdimisht një version të shkëlqyer përvojë.

Udhëzuesi i fillimit të shpejtë në linjë Acronis True Image

Acronis fillon mirë menjëherë nga porta, falë udhëzuesit të tij të dobishëm për fillimin e shpejtë që hapet në shfletuesi juaj sapo të përfundojë instalimi. Mund të ishte mirë nëse ky do të ishte një skedar i ruajtur lokalisht në vend të një udhëzuesi në internet. Sidoqoftë, është ende i përsosur për të futur përdorues të rinj në procesin e krijimit të një imazhi të diskutdhe ruajtja e tij në renë kompjuterike Acronis.

Nëse jeni tipi i personit që mëson më mirë duke bërë, ATI ka gjithashtu një udhëzim të integruar për përdoruesit e rinj brenda vetë programit. Është opsionale dhe e kapërcyeshme, por nëse qëllimi juaj është të krijoni një imazh të diskut për qëllime rezervë, ju gjithashtu mund të vazhdoni me procesin.

Përshkrimi në ekran jep një përmbledhje të shpejtë të mjeteve më të përdorura në Acronis dhe u ofron atyre një shans shtesë për të bërë pak vetëpromovim. Pasi t'i lexoni të gjitha (ose kontrolloni kutinë "Mos shfaq përsëri" dhe më pas klikoni Kapërce), do t'ju shfaqet pulti kryesor ku mund të përdorni çdo veçori.

Imazhi i diskut me Acronis True Image

Krijimi i një imazhi të diskut është tepër i thjeshtë me ATI. Është bërë nën skedën "Backup", pasi Acronis tenton të shikojë gjithçka në kontekstin e kopjeve rezervë. Ndonëse është një mënyrë paksa e pazakontë për të parë imazhin e diskut, është krejtësisht e saktë, prandaj mos e lejoni që t'ju largojë.

Skeda 'Backup' e Acronis True Image ku konfiguroni imazhi juaj

Mund të zgjidhni të krijoni një imazh të të gjithë kompjuterit tuaj (qasja tradicionale), disqe ose ndarje specifike në kompjuterin tuaj ose skedarë dhe dosje të zgjedhura. Mund të krijoni kopje rezervë në një disk të jashtëm ose në një disk rrjeti si një sistem NAS. Nëse blini versionin e avancuar ose premium, mund ta ruani gjithashtu imazhin e diskut në AcronisCloud.

Një nga gjërat e pakta që më duket zhgënjyese për ATI është se nuk mund t'i ruani imazhet tuaja në një nga formatet më të zakonshme të imazhit të diskut si skedari ISO ose DMG. Në vend të kësaj, kopjet rezervë tuaja ruhen si skedarë TIB të pronarit të Acronis. Ata janë të ngjeshur mirë dhe efektivë, por punojnë vetëm me Acronis. Nëse keni nevojë të krijoni një imazh ISO, do të duhet të provoni një nga programet e tjera në këtë rishikim.

Klonimi i diskut me Acronis True Image

Klonimi i diskut në një disk të ri është pothuajse aq e thjeshtë sa krijimi i një kopje rezervë të imazhit të diskut, por opsioni është i fshehur në panelin "Vegla". Vlen gjithashtu të theksohet se kjo është një nga veçoritë e vetme që janë të bllokuara për përdoruesit që funksionojnë në modalitetin e provës. Do të duhet të abonoheni në një nga planet vjetore për të hyrë në të.

Do të funksionojë gjithashtu vetëm nëse keni më shumë se një disk të lidhur tashmë me kompjuterin tuaj. Nuk jam i sigurt pse, pasi më detyron të lidh një disk të jashtëm përpara se të mund të bëj pamje nga ekrani të procesit, por supozoj se është thjesht një çuditshmëri e vogël e çuditshme.

The Clone Disk Wizard në Acronis True Image

Unë gjithashtu nuk e di pse Acronis nuk e përditësoi ndërfaqen për Clone Disk Wizard që të përputhet me pjesën tjetër të programit, por është ende jashtëzakonisht i lehtë për t'u përdorur. Nëse dëshironi që programi të marrë të gjitha vendimet për ju, zgjidhni modalitetin e rekomanduar 'Automatic'. E tëra çfarë ju duhet të bëni është të vendosni tuajëndisku burim dhe disku i synuar, më pas prisni derisa Acronis të trajtojë gjithçka tjetër. Modaliteti manual ofron më shumë kontroll mbi ndarjet dhe parametrat e tyre.

Veçori shtesë

Ndoshta funksioni shtesë më i dobishëm në Acronis True Image është aftësia për të krijuar media rikuperimi. Acronis Media Building ju lejon të ktheni një disk të jashtëm si një disk USB në një mjet për rikuperimin e sistemeve të dëmtuara në vetëm disa hapa të thjeshtë. Mund të përdorni Linux ose Windows PE (Mjedisi para instalimit), të zgjidhni versionin tuaj të Windows dhe madje të shtoni drejtuesit tuaj të harduerit për printera, etj.

Shumica e përditësimeve në versionet më të fundit të Acronis priren të fokusohen në anti-malware; Acronis Active Protection është vendi ku do të gjeni të gjitha cilësimet dhe informacionet që lidhen me të. Për nevojat e mia kundër malware, unë preferoj një program të dedikuar si Malwarebytes Anti-malware. Nëse nuk keni tashmë një zgjidhje, AAP mund t'ju japë një qetësi të shtuar.

Acronis Active Protection pretendon se "përdor AI për të ndaluar ransomware dhe kripto-jacking në kohë reale". Nuk jam i sigurt nëse kjo është e ndryshme nga sistemet heuristike që softueri anti-malware ka përdorur përgjithmonë, thjesht i veshur me një veshje të re të zbukuruar "AI", por është ende një veçori solide për t'u përfshirë. Unë nuk kam pasur ndonjëherë një frikë nga ransomware, kështu që nuk e di saktësisht se sa efektiv është. Sido që të jetë, ATI nuk duhet të jetë kurrë linja juaj e vetme e mbrojtjes dixhitalevendin e parë.

Këtu është një tjetër fjalë kryesore: blockchain. Ju mund të përdorni teknologjinë blockchain për të 'noterizuar' në mënyrë dixhitale kopjet rezervë, d.m.th., për të verifikuar që kopja juaj rezervë nuk është ngatërruar. Blockchain përmendet më së shpeshti në kontekstin e kriptomonedhave si Bitcoin. Me Bitcoin, blockchain përdoret për të siguruar që monedha dixhitale të transferohet siç duhet midis përdoruesve.

Megjithatë, si shumë teknologji të reja (duke parë ju, "mësimi me makinë"), blockchain është bërë një përgjithësi vezulluese. Shumë zhvillues e inkorporojnë atë në proceset e tyre të projektimit dhe marketingut, pavarësisht nëse përdoret në mënyrë efektive (ose madje përdoret vërtet fare).

Unë jam në gardh nëse ky shembull është vërtet i nevojshëm, i dobishëm ose thjesht marifet marketingu. Unë dyshoj se nëse duhet të jeni absolutisht i sigurt se integriteti i të dhënave tuaja është i sigurt, do të zgjidhni një zgjidhje shumë më të shtrenjtë në nivel ndërmarrjeje. Prapëseprapë, mbase verifikimi i blockchain do t'ju japë më shumë qetësi.

Ju mund të lexoni rishikimin tonë të plotë të Acronis True Image këtu.

Software-i më i mirë falas për klonimin e hard disqeve

Bota i freeware shpesh mund të jetë zhgënjyese. Por për detyra jashtëzakonisht të zakonshme si imazhi i diskut dhe klonimi, ka disa opsione të mira pa pagesë.

Më e mira për Windows: Macrium Reflect Falas

Ndërfaqja kryesore për Macrium Reflect Falas, duke renditur të gjitha disqet e mia dhe të tyrendarjet

Nëse Acronis True Image nuk tingëllon si filxhani i çajit tuaj (ose nëse nuk ju pëlqen çmimi), atëherë ndoshta Macrium Reflect do të jetë më shpejtësia juaj . Ai ofron veçoritë thelbësore të një programi të mirë të imazhit/klonimit të diskut, përkatësisht krijimin e kopjeve rezervë të imazhit të diskut dhe klonimin e diskut në një të ri.

Fatkeqësisht, Macrium nuk i ka kushtuar shumë kohë anës së përvojës së përdoruesit gjërat. Ky është një turp i vërtetë sepse Reflect është një program i shkëlqyer nga pikëpamja teknike. Thjesht nuk është projektuar duke pasur parasysh përdoruesit e rastësishëm të shtëpisë. Dizajni i ndërfaqes mund të jetë konfuz dhe nuk ka asnjë informacion hyrës ose udhëzues në ekran për të ndihmuar përdoruesit e rinj.

Kjo vërehet menjëherë. Për disa arsye që nuk mund ta kuptoj, Macrium ju detyron të përdorni agjentin e tyre të veçantë të shkarkimit për të shkarkuar versionin Falas të Reflect. Kjo më duket e panevojshme, por mendoj se duhet të ketë kuptim për dikë, të paktën.

Krijimi i imazhit tuaj rezervë është mjaft i thjeshtë. Nëse jeni si unë, megjithatë, gjërat mund të duken dërrmuese nëse keni shumë disqe në kompjuterin tuaj (shih pamjen e ekranit më lart). Zgjidhni diskun që dëshironi të imazhoni dhe klikoni "Imazhoni këtë diskun".

Pasi të keni zgjedhur disqet tuaja burimore dhe destinuese, mund të zgjidhni të konfiguroni një plan rezervë opsional të planifikuar me një sërë stile të ndryshme. Ju mund të konfiguroni kopje rezervë të plotë, kopje rezervë diferenciale,

Unë jam Cathy Daniels, një eksperte në Adobe Illustrator. Unë e kam përdorur softuerin që nga versioni 2.0 dhe kam krijuar mësime për të që nga viti 2003. Blogu im është një nga destinacionet më të njohura në ueb për njerëzit që duan të mësojnë Illustrator. Përveç punës sime si blogere, unë jam gjithashtu një autor dhe një dizajner grafik.