LastPass наспроти KeePass: кој треба да го користите во 2022 година?

 • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Потребна ви е лозинка за секоја веб-локација на која се најавувате. За многумина од нас, тоа се стотици! Како управувате со нив? Дали повторно ја користите истата лозинка, чувате список некаде или редовно кликнувате на врската за ресетирање лозинка?

Има подобар начин. Управувачите со лозинки ќе ги следат за вас, а LastPass и KeePass се два популарни, но многу различни избори. Како се споредуваат? Овој преглед за споредба ве опфати.

LastPass е популарен управувач со лозинки кој е лесен за користење и нуди остварлив бесплатен план. Платените претплати додаваат функции, приоритетна техничка поддршка и дополнително складирање. Тоа е првенствено услуга базирана на веб, а апликациите се нудат за Mac, iOS и Android. Прочитајте го нашиот детален преглед на LastPass за да дознаете повеќе.

KeePass е погејк алтернатива со отворен код што ги складира вашите лозинки на вашиот компјутер наместо во облакот. Софтверот е доста технички и може да одговара на напредните корисници. Официјално е достапна верзија на Windows и има доста неофицијални порти за други оперативни системи. Развиен е опсег на приклучоци кои ја зголемуваат функционалноста на апликацијата.

LastPass наспроти KeePass: споредба од глава до глава

1. Поддржани платформи

Ви треба менаџер за лозинки кој работи на секоја платформа што ја користите. LastPass одговара на сметката и работи со сите главни оперативни системи и веб-прелистувачи:

 • Desktop: Windows, Mac,Постои одредено задоволство што доаѓа од решавањето технички загатки за да се натера апликацијата да се однесува како што сакате. Но, повеќето луѓе не се чувствуваат така.

  LastPass е многу поупотреблив и многу поспособен. Ќе ги направи вашите лозинки достапни на сите ваши уреди без да треба да прибегнувате кон решение од трета страна. Исто така, ќе ви овозможи да ги споделувате вашите лозинки со други, да управувате со чувствителни документи и информации, да нуди целосна ревизија на лозинки и да понуди автоматски да ги менувате вашите лозинки.

  KeePass има место за технички корисници кои се подготвени да вложат напор за да функционира како што сакаат. Некои корисници ќе ценат дека вашите податоци се складирани безбедно на вашиот компјутер наместо на облакот, на други ќе им се допадне колку е приспособлив и проширлив, а многумина ќе ценат дека се со отворен код.

  LastPass или KeePass, кој дали е во право за тебе? Мислам дека за повеќето од вас одлуката е прилично пресечена и сува. Но, ако имате проблем да одлучите, ви препорачувам внимателно да ја процените секоја апликација за да видите која најдобро одговара на вашите потреби.

  Linux, Chrome OS,
 • Мобилен: iOS, Android, Windows Phone, watchOS,
 • Прелистувачи: Chrome, Firefox, Internet Explorer, Safari, Edge, Maxthon, Opera.

KeePass е различен. Официјалната верзија е апликација за Windows и бидејќи е со отворен код, различни поединци можеа да ја пренесат на други оперативни системи. Не сите овие порти се со ист квалитет и има повеќе опции за секој оперативен систем, вклучувајќи:

 • 5 за Mac,
 • 1 за Chromebook,
 • 9 за iOS,
 • 3 за Android,
 • 3 за Windows Phone,
 • 3 за Blackberry,
 • 1 за Pocket PC,
 • и повеќе!

Овие опции може да бидат збунувачки! Не постои лесен начин да знаете која верзија е најдобра за вас, освен да пробате неколку. Кога ја оценував апликацијата на мојот iMac, користев KeePassXC.

Ако користите KeePass на повеќе уреди, вашите лозинки нема автоматски да се синхронизираат меѓу нив. Тие се зачувани во една датотека и ќе мора да ја синхронизирате таа датотека користејќи Dropbox или слична услуга.

Победник: LastPass ги поддржува најпопуларните платформи надвор од кутијата, додека KeePass се потпира на порти од трети страни.

2. Пополнување лозинки

LastPass ви овозможува да додавате лозинки на повеќе начини: со нивно додавање рачно, гледање како се најавувате и учи лозинки една по една или со нивно внесување од веб-прелистувач или друга лозинкаменаџер.

KeePass нема да ги научи вашите лозинки додека ги пишувате, но ви дозволува рачно да ги додавате или да ги увезете од датотека CSV („вредности разделени со запирка“), формат повеќето менаџери со лозинки можат да извезуваат во.

Некои рецензенти спомнаа дека апликацијата може директно да увезува од голем број други управувачи со лозинки, но верзијата што ја користам не го прави тоа. KeePass не може да ги научи вашите лозинки гледајќи како се најавувате на веб-локации.

Откако ќе имате неколку лозинки во сефот, LastPass автоматски ќе ги пополни вашето корисничко име и лозинка кога ќе стигнете до страницата за најавување.

Откако ја најдов вистинската екстензија за Chrome (во мојот случај тоа е KeePassXC-Browser), KeePass ја понуди истата погодност. Пред тоа, сметав дека иницирањето на најавување директно од апликацијата е покомплицирано и помалку погодно од другите менаџери со лозинки.

LastPass има предност: ви овозможува да ги приспособите вашите најавувања од локација до локација. На пример, не сакам да биде премногу лесно да се логирам во мојата банка и претпочитам да треба да внесам лозинка пред да се најавам.

Победник: LastPass. Тоа ви овозможува да го приспособите секое најавување поединечно, овозможувајќи ви да барате да ја напишете главната лозинка пред да се најавите на страницата.

3. Генерирање нови лозинки

Вашите лозинки треба да бидат силни - прилично долги и не е речник - затоа тешко се скршуваат. И тие треба да бидат единствени, така што ако вашата лозинка за една локацијае компромитиран, другите ваши сајтови нема да бидат ранливи. Двете апликации го олеснуваат ова.

LastPass може да генерира силни, уникатни лозинки секогаш кога ќе креирате ново најавување. Можете да ја приспособите должината на секоја лозинка и типот на вклучени знаци и можете да одредите дека лозинката е лесна за кажување или за читање, за да ја олесните лозинката за запомнување или пишување кога е потребно.

KeePass исто така автоматски ќе генерира лозинки и нуди слични опции за прилагодување. Но, треба да го направите ова од апликацијата наместо од вашиот прелистувач.

Победник: Нерешено. Двете услуги ќе генерираат силна, единствена лозинка која може да се конфигурира секогаш кога ви е потребна.

4. Безбедност

Зачувувањето на вашите лозинки во облакот може да ве загрижува. Зарем не е како да ги ставите сите ваши јајца во една корпа? Ако вашата сметка била хакирана, тие ќе добијат пристап до сите ваши други сметки. LastPass презема чекори за да се осигура дека ако некој ги открие вашето корисничко име и лозинка, сè уште нема да може да се најави на вашата сметка.

Се најавувате со главна лозинка и треба да изберете силна. За дополнителна безбедност, апликацијата користи двофакторна автентикација (2FA). Кога ќе се обидете да се најавите на непознат уред, ќе добиете единствен код по е-пошта за да можете да потврдите дека навистина вие се најавувате.

Претплатниците на Premium добиваат дополнителни 2FA опции. Ова ниво на безбедност е доволно заповеќето корисници - дури и кога LastPass беше пробиен, хакерите не можеа да вратат ништо од сефовите за лозинки на корисниците.

KeePass ја заобиколува грижата за складирање на вашите лозинки онлајн со нивно складирање локално, на вашиот сопствен компјутер или мрежа. Ако одлучите да користите услуга за синхронизација како што е Dropbox за да ги направите достапни на другите ваши уреди, изберете оној што користи безбедносни практики и политики со кои ви одговара.

Како LastPass, KeePass го шифрира вашиот трезор. Можете да го отклучите користејќи или главна лозинка, датотека со клучеви или и двете.

Победник: Нерешено. LastPass презема силни безбедносни мерки за да ги заштити вашите податоци на облакот. KeePass ги чува вашите лозинки безбедно шифрирани на вашиот сопствен компјутер. Ако треба да ги синхронизирате на други уреди, сите безбедносни проблеми сега се префрлаат на услугата за синхронизирање што ќе ја изберете.

5. Споделување лозинка

Наместо да споделувате лозинки на парче хартија или текст порака, направете го тоа безбедно користејќи управувач со лозинки. Другото лице ќе треба да го користи истото како и вие, но неговите лозинки автоматски ќе се ажурираат ако ги промените, а вие ќе можете да го споделите најавувањето без тој всушност да ја знае лозинката.

Сите планови на LastPass ви дозволуваат да споделувате лозинки, вклучувајќи ја и бесплатната. Центарот за споделување ви покажува на прв поглед кои лозинки сте ги споделиле со други и со кои тие сте споделилевие.

Ако плаќате за LastPass, можете да споделувате цели папки и да управувате кој има пристап. Може да имате Семејна папка во која ги поканувате членовите на семејството и папките за секој тим со кој споделувате лозинки. Потоа, за да споделите лозинка, само ќе ја додадете во десната папка.

KeePass има сосема поинаков пристап. Тоа е апликација со повеќе корисници, па ако го складирате вашиот трезор на споделен мрежен диск или сервер за датотеки, другите ќе можат да пристапат до истата база на податоци користејќи ја вашата главна лозинка или датотека со клуч.

Ова не е толку ситно оформено како со LastPass - избирате да споделите сè или ништо. Може да креирате различни бази на податоци за лозинки за различни цели и да ја споделите вашата лозинка само за одредени, но ова е многу помалку погодно од пристапот на LastPass.

Победник: LastPass. Ви овозможува да споделувате лозинки и (ако плаќате) папки со лозинки со други.

6. Пополнување на веб-формулари

Покрај пополнувањето лозинки, LastPass може автоматски да пополнува веб формулари, вклучително и плаќања . Неговиот дел „Адреси“ ги складира вашите лични податоци кои автоматски ќе се пополнуваат при купување и креирање нови сметки — дури и кога го користите бесплатниот план.

Истото важи и за секциите Платежни картички и банкарски сметки.

Кога треба да пополните формулар, LastPass нуди да го направи тоа наместо вас.

KeePass стандардно не може да пополнува формулари, но третопартиите создадоа додатоци кои можат. Брзото пребарување на страницата за приклучоци и екстензии на KeePass наоѓа најмалку три решенија: KeeForm, KeePasser и WebAutoType. Не сум ги пробал, но од она што можам да кажам, се чини дека не ја вршат работата толку погодно како LastPass.

Победник: LastPass. Може да пополнува веб-формули природно и изгледа попогодно од приклучоците за пополнување формулари на KeePass.

7. Приватни документи и информации

Бидејќи менаџерите со лозинки обезбедуваат безбедно место во облакот за вашите лозинки, зошто да не складирате и други лични и чувствителни информации таму? LastPass нуди дел за белешки каде што можете да ги зачувате вашите приватни информации. Замислете го како дигитален тетратка заштитена со лозинка каде што можете да складирате чувствителни информации како што се броевите на социјалното осигурување, броевите на пасошите и комбинацијата на вашиот сеф или аларм.

Можете да прикачите датотеки на овие белешки (како и адреси, платежни картички и банкарски сметки, но не и лозинки). На бесплатните корисници им се доделуваат 50 MB за прикачување на датотеки, а на Premium корисниците имаат 1 GB. За да прикачувате прилози со помош на веб-прелистувач, ќе треба да го имате инсталирано универзалниот инсталатор LastPass за вашиот оперативен систем „овозможен бинарно“. , како што се возачки дозволи, пасоши, броеви за социјално осигурување,најавувања на базата на податоци и сервери и лиценци за софтвер.

Иако KeePass нема посебен дел за вашиот референтен материјал, можете да додавате белешки на која било лозинка. Претпоставувам дека можете да додадете запис само за снимање белешки, но ова не се споредува со богатиот сет на функции на LastPass.

Победник: LastPass. Ви овозможува да складирате безбедни белешки, широк опсег на типови податоци и датотеки.

8. Безбедносна ревизија

Одвреме-навреме, веб-услугата што ја користите ќе биде хакирана и вашата лозинка е компромитирана. Тоа е одлично време за промена на лозинката! Но, како да знаете кога тоа ќе се случи? Тешко е да се следи толку многу најавувања, но многу менаџери со лозинки ќе ве известат, а функцијата Безбедносен предизвик на LastPass е добар пример.

 • Ќе помине низ сите ваши лозинки барајќи безбедност загриженост, вклучувајќи:
 • компромитирани лозинки,
 • слаби лозинки,
 • повторно употребени лозинки и
 • стари лозинки.

LastPass дури ќе понуди автоматско менување на лозинките на некои сајтови за вас, што е неверојатно корисно, па дури и достапно за оние што го користат бесплатниот план.

KeePass нема ништо споредливо. Најдоброто што можев да го најдам е приклучокот за проценка на квалитетот на лозинката кој додава колона за рангирање на јачината на вашата лозинка, помагајќи ви да идентификувате слаби лозинки.

Победник: LastPass. Ве предупредува за безбедност поврзана со лозинкагрижи, вклучително и кога страницата што ја користите е прекршена, а исто така нуди автоматско менување на лозинките, иако не се поддржани сите сајтови.

9. Цени & Вредност

Повеќето менаџери со лозинки имаат претплати кои чинат 35-40 долари месечно. Овие две апликации одат во спротивност со тоа што ви дозволуваат бесплатно да управувате со вашите лозинки.

KeePass е потполно бесплатен, без прикачени низи. LastPass нуди многу употреблив бесплатен план - оној што ви овозможува да синхронизирате неограничен број лозинки со неограничен број уреди, како и повеќето функции што ќе ви бидат потребни. Нуди и дополнителни планови кои бараат од вас да платите претплата:

 • Премиум: 36 $/годишно,
 • Семејства (вклучени се 6 членови на семејството): 48 $/годишно,
 • Тим: 48 $/корисник/година,
 • Бизнис: до 96$/корисник/година.

Победник: Нерешено. KeePass е потполно бесплатен, а LastPass нуди одличен бесплатен план.

Конечна пресуда

Денес, секој има потреба од менаџер за лозинки. Се справуваме со премногу лозинки за да ги задржиме сите во нашите глави, а рачно пишување не е забавно, особено кога се долги и сложени. И LastPass и KeePass се одлични апликации со лојални следбеници.

Освен ако не сте гик, топло ви препорачувам да изберете LastPass наместо KeePass. Запознаен сум со софтверот со отворен код - користев Линукс како единствен оперативен систем скоро една деценија (и го сакав) - па разбирам дека

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.