macOS: Системот остана без меморија за апликации (4 поправки)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Никој не сака порака за грешка. Повеќето од нив се збунувачки, сите ве прекинуваат и се чини дека секогаш завршува со фрустрација.

За среќа, некои од нив може да се решат прилично лесно - како грешката „ на вашиот систем снема меморија на апликацијата “.

Во оваа статија, ќе ви покажеме неколку начини како да го кренете вашиот Mac на нозе доколку сте ја искусувале оваа грешка.

Разбирање на пораката за грешка

Што значи кога компјутерот ви кажува дека немате меморија? Тоа не значи простор на хард дискот - оваа конкретна грешка зборува за RAM меморија или меморија за случаен пристап.

RAM се користи за складирање на работите на кои моментално работите и за кеширање на често користените датотеки, така што вашиот компјутер може да работи побрзо.

Повеќето модерни Mac компјутери доаѓаат со 8 GB RAM, што обично е доволно. Сепак, ако сте на постар Mac што користи помалку од тоа, можеби сте повеќе склони кон оваа грешка. Можете да ја проверите вашата RAM меморија со кликнување на логото на Apple > За овој Mac .

Кога ќе ја добиете оваа порака за грешка, веројатно ќе видите прозорец како овој:

Овој прозорец ќе ве замоли да ги напуштите апликациите за да престанат да користат RAM меморија што е потребна за функционирање на вашиот компјутер. Генерално, ова е многу ненормално однесување и често значи дека апликацијата доживува грешка што предизвикува „протекување на меморијата“.

За среќа, постојат неколку начини да се поправи.

1. Присилно напуштање иРестартирајте

Кога ќе добиете грешка „надвор од меморијата“, првото нешто што треба да направите е да ги напуштите апликациите што се користат. Обично, апликацијата ќе биде наведена како „паузирана“ и означена со црвено, така што треба да започнете со нив.

За да го направите ова, само кликнете на апликацијата наведена во пораката за грешка и потоа притиснете Присили Откажи . Откако ќе завршите, рестартирајте го компјутерот со одење на Логото на Apple > Рестартирајте… .

2. Проверете го Activity Monitor

Ако проблемот се повторува, тогаш е време да ја проверите апликацијата Activity Monitor (ова е како Task Manager за корисници на Windows ). Управувачот со активности ви ги прикажува сите отворени прозорци и процесите во заднина што се случуваат, како и колку секој го оданочува вашиот компјутер.

За да ја отворите апликацијата, можете да отидете на Пронаоѓач > Апликации > Комунални услуги > Activity Monitor или можете само да пребарувате Activity Monitor во Spotlight и да го отворите побрзо.

Откако ќе се отвори, кликнете на картичката Memory долж горниот дел.

На дното на мониторот, ќе видите кутија наречена „мемориски притисок“. Ако ова е високо, вашиот компјутер ќе биде поблиску до појава на грешка со „исцрпување на меморијата“, но ако е ниска и зелена (како што е прикажано), тогаш не сте во ред.

Сите апликации означени со црвено се или замрзнати или не реагираат. Можете присилно да се откажете од нив со означување на апликацијата, а потоа кликнете на X во горниот лев агол.

Ако се откажете од овие програмине помага да се намали притисокот, можете да видите кои апликации користат најмногу меморија за да помогнат во идентификувањето на проблемот.

Списокот автоматски се подредува според најмногу до најмалку користената меморија, затоа прегледајте ги имињата на врвот за да видите дали можете да забележите одредена програма што ги предизвикува вашите проблеми. Можеби ќе сакате повторно да ја инсталирате или избришете таа апликација од вашиот Mac.

3. Исчистете го вашиот Mac

Друг начин да се осигурате дека ќе спречите идни грешки во меморијата е да го одржувате вашиот Mac чист и ненатрупан. Постојат два главни начини да го направите ова: отстранување на апликациите/услугите за автоматско стартување при стартување и одржување на вашиот главен погон помалку од 80% исполнет. Можете да го користите CleanMyMac X за да ги направите и двете заради ефикасност или да одите на поправки за рачно чистење (како што е прикажано подолу).

Програмите што се стартуваат при стартување може да бидат вистинска мака. Понекогаш е корисно - на пример, имам алатка за заднина што секогаш сакам да ја извршувам, па тоа е корисно. Но, можеби се стартуваат други програми кои не се толку корисни - на пример, не треба да користам Powerpoint секогаш кога го отворам мојот Mac.

За да ги исклучите овие програми, одете на Логото на Apple > Системски параметри . Потоа изберете Корисници и групи .

Потоа, кликнете на јазичето Ставки за најавување на горниот дел од прозорецот.

За да отстраните програма од списокот за стартување, кликнете на неа за да изберете, а потоа притиснете го копчето минус. Веќе нема да се стартува веднаш штом ќе се најавите на вашиот Mac.

Ако вашиотСтавките за најавување изгледаат добро, следното нешто што можете да направите е да го исчистите вашиот хард диск. Се препорачува да користите само околу 80% од вашиот диск, а останатиот 20% да остане бесплатен . Ова значи дека ако имате диск од 500 GB, тогаш треба да наполните само 400 GB.

Ова е поважно ако користите Mac со стандарден хард диск што се врти, а не со поновите SSD дискови. Само знајте дека користењето повеќе простор од препорачаното ќе предизвика пад на брзината што може да ја предизвика вашата грешка.

За да проверите колку простор користите, одете на Логото на Apple > За овој Mac . Потоа кликнете на јазичето Складирање. Ќе видите преглед на сите ваши датотеки.

Ако работите изгледаат полни, исфрлете ги датотеките во складиштето во облак и засилувач; надворешни дискови ако знаете дека сакате да ги задржите. Ако ѓубрето зафаќа простор на вашиот компјутер, наместо тоа, можете да користите програма како CleanMyMac .

CleanMyMac автоматски ќе скенира за датотеки што може да се отстранат, ви овозможува да ги прегледате пред да продолжите, а потоа ја прави целата напорна работа за вас. Софтверот е бесплатен за претплатниците на Setapp или може да се купи одделно.

Можете да го прочитате и нашиот преглед на најдобриот софтвер за чистење Mac за повеќе опции, некои се потполно бесплатни за користење.

4. Проверете дали има вируси

Вирусите можат да предизвикаат сите видови на откачено однесување од вашиот компјутер, и иако тие се поретки на Mac, тие не се невозможни. Еве неколку начини заидентификувајте вирус:

  • Добивате скокачки прозорци надвор од вашиот веб-прелистувач или повеќе од нормално додека прелистувате.
  • Вашиот Mac одеднаш е бавен и заостанат и покрај тоа што неодамна не направи големи промени .
  • Гледате нова апликација на вашиот компјутер што не се сеќавате дека сте ја инсталирале.
  • Се обидувате да избришете апликација, но или не можете, или секогаш кога ќе го направите тоа повторно се појавува.

Ако се сомневате дека имате вирус, можете да инсталирате програма како Malwarebytes за Mac за да го скенира вашиот диск и да го отстрани наместо вас. Можете да го добиете бесплатно и ќе ви го исчисти компјутерот.

CleanMyMac има слична функција за скенирање на малициозен софтвер ако веќе го поседувате софтверот.

Заклучок

Иако пораката за грешка може да звучи застрашувачки на почетокот, не грижете се! Mac компјутерите се изградени за да бидат сигурни долго време, и потребно е многу да се исфрли еден од нив. Можете лесно да ја поправите грешката „системот ја снема меморијата на апликацијата“ користејќи кој било од методите опишани погоре и треба да биде добро како нов за кратко време.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.