Како да заклучите слој во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Откако создадовте повеќе слоеви за различни објекти, сега е време да ги полирате и да работите на деталите. Бидете внимателни овде, можеби цртате, бришете, се движите или применувате ефекти на погрешни слоеви.

Во летото 2017 година, отидов на час за креативен илустратор во Барселона. За повеќето проекти, морав да поднесам дигитална верзија, па ја користев алатката за пенкало или молив за да ја следам мојата работа, а потоа користев четка или алатка за полнење за да ја обоам.

Затоа, создадов слоеви за црти на контурите, детални линии на скици и делови во боја. Тешко е да се исцртаат совршени линии, па морав често да бришам и повторувам. За жал, не заклучив ниту еден слој, така што стана прилично неуредна. Случајно избришав некои готови контури.

Верувај ми, не е забавно! Всушност, тоа може да биде катастрофа. Значи, заклучете ги слоевите на кои не работите! Овој едноставен чекор ви заштедува време и енергија.

Заклучете го и занишајте го.

Кога да користите слоеви

Работењето на слоеви во Adobe Illustrator може да ви донесе само придобивки. Го одржува вашето уметничко дело поорганизирано и ви овозможува да уредувате одреден дел од сликата без да влијаете на останатите.

Слоевите се исто така корисни за манипулирање со повеќе објекти во слојот. Како што се менување бои и движење на предмети. На пример, сакате да ги промените сите бои на текстот во црвено, едноставно кликнете на кругот до слојот за да ги изберете сите и да ги промените боите или да се движите низцел слој.

Зошто треба да заклучам слој

Важно е да користите слоеви кога работите на цртежи и илустрации за да го одделите вашиот потег и да ги пополните боите за лесно уредување. И дефинитивно треба да ги заклучите слоевите што не сакате да ги менувате.

Замислете, сакате да го избришете вишокот удар на работ, но наместо тоа, ја бришете и пополнетата површина. Тажно.

Заклучете го слојот кога не сакате да се движите додека се движите низ другите. Ако сакате да избришете сè освен едно, заклучете го тој слој, изберете ги сите и избришете. Побрзо е од бришењето еден по еден. Види? тоа е заштеда на време.

2 начини за заклучување слој во Adobe Illustrator

Забелешка: сликите од екранот се направени од верзијата на Illustrator CC Mac. Верзијата на Windows може да изгледа малку поинаква.

Звучи прилично важно нели? Значи, постојат два брзи начини за заклучување на слој. Можете да го заклучите целиот слој или можете да заклучите одредени предмети на вашиот слој.

Заклучете го целиот слој

Најдете го панелот Layer, ќе видите празно квадратно поле помеѓу иконата за очи и името на слојот. Кликнете на полето за да го заклучите слојот. Ќе знаете кога е заклучено кога ќе видите икона за заклучување.

Готово!

Заклучете ги објектите на слој

Понекогаш не сакате да го заклучите целиот слој, можеби сè уште работите на некои детали за одреден дел во слојот. Можете да ги заклучите готовите предмети и уштеработете на другите.

Изберете ги објектите што сакате да ги заклучите и одете во надземното мени, Објект > Заклучи > Изберете или користете кратенка Команда 2 .

Безбедно заклучен!

Нешто друго?

Можеби сте љубопитни за следните решенија поврзани со слоевите.

Што е заклучен слој?

Кога слојот е заклучен, не можете да ги менувате објектите во слојот додека не го отклучите. Заклучувањето на слој ве спречува случајно да менувате предмети.

Како да отклучите слоеви?

Сакате да уредите нешто на заклучениот слој? Лесно. Кликнете на иконата за заклучување за да го отклучите.

Друг начин е да се оди на Објект > Отклучи ги сите .

Може ли да сокријам слој во Illustrator?

Да. можете да скриете или исклучите слој со кликнување на иконата за очи. Секогаш кога сакате повторно да го направите видлив, само кликнете на полето, иконата за очи повторно ќе се појави, што значи дека вашиот слој е видлив.

Тоа е сè за денес

Слоевите се важни за секој работен тек на дизајнот. Создадете слоеви за да ја организирате вашата работа и кажете му збогум на непотребниот хаос и преработка. О! Не заборавајте да ја заклучите вашата завршена креативна работа додека работите на различни слоеви.

Додајте слоеви во вашата работна рутина!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.