Како да направите акварел во Adobe Illustrator

 • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Акварел и вектор? Звучат како да се од два различни света. Па, всушност, акварелот се повеќе се користи во дигиталниот дизајн.

Јас сум огромен љубител на акварел затоа што е многу мирен за гледање и може да биде и уметнички кога само ќе додадете неколку потези или малку акварел на дизајнот. Се обложувам дека сите сте виделе вакво нешто порано.

Во ова упатство, ќе научите сè за акварелот во Adobe Illustrator, вклучително и како да направите ефект и да креирате четки за акварел.

Забелешка: сликите од екранот од ова упатството се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2022 за Mac. Windows или други верзии може да изгледаат поинаку.

Содржина

 • Како да направите ефект на акварел во Adobe Illustrator
 • Како да направите четки за акварел во Adobe Illustrator (2 начини)
  • Метод 1: Создадете четка за акварел во Adobe Illustrator
  • Метод 2: Векторизирање четка за акварел со рака нацртана
 • ЧПП
  • Како правите дигитализирајте акварел во Illustrator?
  • Дали можете да го векторизирате акварелот во Illustrator?
  • Како да креирате вектор за акварел?
 • Завиткување

Како да направите ефект на акварел во Adobe Illustrator

Можете директно да нацртате или да следите слика за да изгледа како слика со акварел. Во секој случај, ќе ја користите алатката четка за сликање за да го направите ефектот на акварел.

Чекор 1: Отворете ја таблата со четки однадземното мени Прозорец > Четките и пронајдете ги четките за акварел.

Кликнете на Мени за библиотеки со четка > Уметнички > Уметнички_акварел .

Четките за акварел ќе се појават во нов прозорец на панелот. Ова се претходно поставените четки на Illustrator, но можете да ги промените бојата и големината.

Чекор 2: Изберете стил на четка и изберете ја бојата и тежината. Најбрзиот начин да се направи сè е од панелот Својства > Изглед .

Чекор 3: Изберете ја алатката Paintbrush (кратенка на тастатура B ) од лентата со алатки и почнете да цртате!

Имајте на ум дека цртањето со четка за акварел не е исто како да користите обична четка бидејќи четката за акварел обично има „насока“ и понекогаш не може да нацрта права линија како редовна четка би.

Гледате за што зборувам?

Ако сакате сликата да изгледа како слика со акварел, можете да користите различни четки во различни големини за да ја следите. Ќе има дополнителен чекор пред да ги користите четките, а тоа е да ја вметнете сликата што сакате да го направите ефектот на акварел во Adobe Illustrator.

Силно препорачувам да ја намалите непроѕирноста на сликата бидејќи ќе биде полесно да се следи. Исто така, предлагам да користите обична четка за да го следите контурите, а потоа да ја обоите со четки за акварел бидејќи е тешко да се исцртаат линиисо четки за акварел.

Лесно е да се направи ефектот на акварел, но не секогаш изгледа реално или природно.

Ако не можете да го добиете ефектот што го сакате користејќи ги претходно поставените четки за акварел, можете исто така да направите свој.

Како да направите четки за акварел во Adobe Illustrator (2 начини)

Постојат два начини за правење четки за акварел. Можете или да направите четка за акварел во самиот Adobe Illustrator со создавање четка со влакна или да ја скенирате вистинската четка за акварел и да ја векторизирате.

Метод 1: Креирајте четка за акварел во Adobe Illustrator

Можете да креирате четка со влакна, да ја дуплирате неколку пати, да ја прилагодите непроѕирноста и да ја направите четка за акварел. Погледнете како функционира оваа магија следејќи ги чекорите подолу.

Чекор 1: Кликнете на менито во горниот десен агол на панелот со четка и изберете Нова четка .

Ќе побара од вас да изберете тип на четка, изберете Bristle Brush и кликнете OK .

Чекор 2: Прилагодете ги поставките на четката со влакна. Можете да ја изберете формата, големината на четката, итн.

Откако ќе бидете задоволни со тоа како изгледа, кликнете OK и ќе се прикаже на панелот со четките.

Изберете ја алатката Paintbrush и пробајте ја. Ако сакате да ги приспособите поставките во секое време, едноставно кликнете двапати на четката на панелот Четки и направете ги промените.

Сега, ова навистина не е четка за акварел,но некако личи на тоа. Ако сте задоволни со тоа како изгледа, можете да застанете токму тука. Ви препорачувам да следите за да видите што друго можете да направите.

Чекор 3: Користете ја четката за да нацртате линија и да ја дуплирате неколку пати, во зависност од дебелината на четката ако сакаш да биде подебела дуплирајте ја повеќе пати и обратно. На пример, јас го дуплирав три пати, така што имам вкупно четири удари.

Чекор 4: Поместете ги потезите што се преклопуваат додека не ја пронајдете совршената точка што ви изгледа најдобро.

Чекор 5: Изберете ги сите потези и одете во надземното мени Објект > Проширете го изгледот за да ги претворите потезите во објекти.

Групирајте ги објектите.

Чекор 6: Дуплирајте го објектот, изберете еден од нив и користете го Пронаоѓач на патеки алатка за обединување на обликот. На пример, обединетиот објект е долната форма.

Чекор 7: Поместете ги двата објекти заедно и прилагодете ја непроѕирноста на двата. Еве, сега изгледа многу повеќе како вистинска четка за акварел, нели?

Сега сè што треба да направите е да ги групирате и да ги повлечете до панелот Четки .

Ќе бара од вас да изберете тип на четка, обично јас избирам Art Brush .

Потоа можете да ја именувате четката, да ја изберете насоката на четката и опцијата за бојадисување.

Сега четката за акварелтреба да се појави во панелот со четки.

Подготвен за употреба!

Метод 2: Векторизирање Рачно нацртана четка со акварел

Овој метод во основа е четкање на хартија и векторизирање на четките во Illustrator. Ми се допаѓа овој метод затоа што можам да имам многу поголема контрола врз рачно цртањето на стоковите.

На пример, овие рачно нацртани четки за акварел изгледаат пореалистично од оние создадени во Illustrator.

Откако ќе ги скенирате сликите, можете да ја користите алатката за следење слики за да ја векторизирате сликата. Би било добра идеја прво да ја отстраните позадината на сликата.

Кога четката е векторизирана, кога ќе кликнете на неа, треба да изгледа вака.

Совети: ако користите Photoshop, тоа би било одлично, бидејќи отстранувањето на позадината на сликата во Photoshop е многу побрзо.

Изберете го изгледот на акварел вектор и повлечете го до панелот Четки, следејќи ги истите чекори во Чекор 7 од Метод 1 .

Секогаш можете да најдете бесплатни четки за акварел за преземање ако немате време сами да ги направите.

Најчесто поставувани прашања

Досега требаше да научите како да правите ефекти или четки со акварел во Adobe Illustrator. Еве уште неколку прашања за кои можеби се прашувате.

Како се дигитализира акварел во Illustrator?

Можете да дигитализирате уметничко дело со акварел така што ќе го скенирате на компјутер и ќе работите на него во AdobeИлустратор. Ако немате скенер, можете да фотографирате, но погрижете се да ја фотографирате под добро осветлување за подобри резултати, бидејќи Illustrator не е одличен за манипулација со слики.

Можете ли да го векторизирате акварелот во Illustrator?

Да, можете да го векторизирате акварелот во Adobe Illustrator. Најлесен начин да го направите тоа би било да ја користите алатката Image Trace. Сепак, ефектот на акварел нема да биде ист како рачно нацртаната верзија.

Како да креирате вектор за акварел?

Можете да векторизирате постоечки вектор на акварел или да ги користите четките за акварел за цртање, а потоа да отидете на Објект > Патека > Контурен потег за претворање на потезите во објекти.

Завршување

Ништо не е премногу комплицирано во правењето акварел во Adobe Illustrator, нели? Без разлика што правите, цртате, боите или правите четки, ќе треба да го користите панелот Четки. Проверете дали ви е при рака панелот за користење.

Ако одлучите да направите ваши четки, знајте ја разликата помеѓу Методите 1 и 2 е тоа што методот 1 создава четка со влакна, а методот 2 создава четка за уметност. И двете се векторски четки и може да се уредуваат.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.