Како да преместите слој, избор или објект во Procreate

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

За да преместите слој, избор или објект во Procreate, треба да бидете сигурни дека сте го избрале кое било што треба да го преместите. Потоа изберете ја алатката Transform (икона на курсорот) и вашиот слој, избор или објект сега се подготвени да се преместат на саканата локација.

Јас сум Керолин и користев Procreate за да ја стартувам мојата дигитална бизнис со илустрации повеќе од три години. Ова значи дека честопати морам брзо да ги преуредувам и преместувам работите наоколу во моето платно, така што алатката Transform е еден од моите најдобри пријатели.

Алатката Transform може да се користи од различни причини, но денес сум ќе разговараме за неговото користење за преместување слоеви, селекции и објекти во рамките на вашиот проект Procreate. Ова е единствениот начин да ги преместите работите околу вашето платно, така што е важна алатка за совладување.

Забелешка: сликите од екранот се преземени од Procreate на iPadOS 15.5.

Клучни информации

  • Ова е единствениот начин да се премести слој, избор или објект во Procreate.
  • Осигурете се дека вашата алатка Transform е поставена на Uniform режим.
  • Морате рачно затворете ја алатката Transform или таа ќе остане активна.
  • Можете да го користите овој метод и за преместување текст во Procreate.
  • Процесот е сосема ист за Procreate Pocket.

Како да преместите слој во Procreate – чекор по чекор

Ова е многу едноставен процес, па штом еднаш ќе го научите, ќе го знаете засекогаш. Еве како:

Чекор 1: Обезбедете гослојот што сакате да го преместите е активен. Допрете на Алатката за трансформација (икона на курсорот) која треба да се наоѓа на врвот на вашето платно десно од копчето Галерија . Ќе знаете кога е избран вашиот слој бидејќи ќе се појави подвижно поле околу него.

Чекор 2: Допрете на избраниот слој и повлечете го до саканата локација. Кога ќе го преместите таму каде што сакате да биде, повторно допрете на Алатката за трансформација и ова ќе го заврши дејството и ќе го поништи изборот на вашиот слој.

Како да преместите избор или Object in Procreate – Чекор по чекор

Процесот на преместување на избор или објект е сличен на поместување на слој, но неговото првично селектирање е многу различно. Еве чекор-по-чекор:

Чекор 1: Прво треба да се уверите дека сте го избрале вашиот избор или објект. Можете да го направите ова со користење на алатката Избери и со слободно цртање затворен круг околу нешто што сакате да го изберете.

Чекор 2: Потоа треба да допрете на Копирај и засилување ; Опција за залепување на дното од лентата со алатки Избор . Ова ќе создаде нов слој со дупликат од што и да сте избрале.

Чекор 3: Штом вашиот избор или објект е подготвен за преместување, можете да ја изберете Алатката за трансформација (икона на курсорот) и да го повлечете вашиот нов слој во новиот саканата локација. Откако ќе го направите тоа, повторно допрете на алатката Transform за да ја поништите.

Не заборавајте: Сега можете да се вратите навашиот оригинален слој и избришете го изборот што сте го преместиле или оставете го таму каде што е во зависност од она што го барате.

Професионален совет: Треба да се уверите дека вашата алатка Transform е поставено на режим Униформен или во спротивно вашиот слој, објект или избор ќе бидат искривени. Можете да го направите ова со избирање Униформа на дното од лентата со алатки Transform на дното на вашето платно.

ЧПП

Има неколку често поставувани прашања за ова тема, па накратко одговорив на избор од нив подолу:

Како да преместите избор во Procreate без промена на големината?

Погрижете се да ја имате поставено алатката Transform на Униформен режим и обезбедете да држите притиснато центарот на изборот кога го влечете до неговата нова локација. Ова ќе го спречи неговото искривување или менување на големината во процесот на движење.

Како да преместите текст во Procreate?

Можете да го користите истиот процес како погоре. Проверете дали вашиот текстуален слој е активиран и изберете ја алатката Transform за да го повлечете текстуалниот слој на неговата нова локација.

Како да преместите избор во нов слој во Procreate?

Можете да го користите вториот процес прикажан погоре и потоа едноставно да ги споите двата слоја додека не формираат еден. Можете да го направите ова со прицврстување на двата слоја заедно со прстите додека не се соединат во еден слој.

Како да преместите слој во Procreate Pocket?

Можете да го користите точно истотопроцесирајте како погоре, освен што ќе треба да го допрете копчето Измени за да пристапите до алатката Transform прво во Procreate Pocket.

Како да ги преместите предметите во права линија во Procreate?

Не можете да преместувате објекти или слоеви во технички прави линии во Procreate. така што треба само да работите околу тоа. Ова го правам со активирање на мојот Водич за цртање за да имам мрежа со која ќе работам кога преместувам предмети околу моето платно.

Како да преместувам слоеви во Procreate на ново платно?

Допрете на менито Акции и „Копирај“ го слојот што сакате да го преместите. Потоа отворете го другото платно, допрете Дејства и залепете го слојот на новото платно.

Што да направите кога Procreate нема да ви дозволи да преместите слој?

Ова не е вообичаена грешка во Procreate. Затоа препорачувам да ја рестартирате апликацијата и уредот и да проверите дали сте го следеле горенаведениот процес.

Заклучок

Ова не е тешка алатка за учење како да се користи, но е од суштинско значење . Ви гарантирам дека ќе ја користите оваа алатка во вашиот секојдневен живот на цртање штом ќе започнете со Procreate. Ќе бидат потребни само неколку минути за учење, затоа препорачувам да научите како да го користите денес.

Запомнете, алатката Transform може да се користи за широк спектар на дејства и ова е само врвот на ледениот брег. Но, можноста да ги движите работите околу вашето платно е прилично корисна, нели? Отворете ја вашата апликација Procreate денес и почнете да се запознаватеведнаш со алатката Transform.

Дали имате други совети или совети за поместување слој, објект или избор во Procreate? Оставете ги во коментари подолу за да научиме заедно.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.