Како да креирате нов слој во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Работењето на слоеви во Illustrator може да ви донесе само придобивки. Го одржува вашето уметничко дело поорганизирано и ви овозможува да уредувате одреден дел од сликата без да влијаете на останатите. Затоа е важно да знаете како да работите со слоеви во Adobe Illustrator.

Да бидам искрен, немав навика да користам слоеви во Illustrator, бидејќи за мене тоа беше работа на Photoshop. Но, од искуства, научив дека е важно да се работи со слоеви и во Illustrator.

Избришав или преместив делови на кои не мислев толку многу пати, што всушност ми требаше многу време повторно да ги направам моите уметнички дела. Да, научени лекции. Користете слоеви! Воопшто не претерувам, ќе видите.

Во оваа статија, ќе научите како да креирате и уредувате слоеви. Потоа ќе разберете зошто е важно да работите на слоеви во Illustrator. Тоа не е само фотошоп работа.

Подгответе го софтверот.

Разбирање на слоевите

Значи, што се слоевите и зошто треба да ги користиме?

Можете да ги разберете слоевите како папки што содржат содржини. Секој слој има еден или повеќе објекти кои можат да бидат текст, слики или форми. Слоевите ви помагаат да управувате со вашите уметнички дела. Нема специфично правило за тоа како управувате со нив, затоа слободно креирајте што ви одговара.

Можете да видите што точно има во секој слој со кликнување на иконата на папката.

Кога работите на одреден слој, другите слоеви ќе останатнедопрена. Ова е всушност една од најголемите предности на работата со слоеви. Понекогаш поминувате часови, па дури и денови, создавајќи слика. Сигурно не сакате да го уредувате по грешка.

Креирање нов слој во Illustrator

Создавањето нов слој ќе ви одземе помалку од десет секунди. Но, пред сè, пронајдете го вашиот слој панел.

Поновите верзии на Illustrator треба автоматски да го имаат панелот Layers на десната страна од прозорецот.

Ако не, можете да го поставите со одење во менито над глава Прозорец > Слоеви

Постојат два вообичаени начини за создавање на нов слој. Да почнеме со најбрзиот начин. Два кликања: Слоеви > Креирај нов слој . Најновиот слој ќе се појави на врвот. Во овој случај, Layer 5 е најновиот слој.

Ви реков, помалку од десет секунди.

Друг начин за создавање нов слој е исто така едноставен и ви овозможува да приспособите некои поставки.

Чекор 1 : Кликнете на скриеното мени.

Чекор 2 : Кликнете Нов слој .

Чекор 3 : можете да приспособите Опции за слоеви или едноставно притиснете OK .

О, запомнете, секогаш проверете дали работите на правилниот слој. Слојот на кој работите треба да биде означен, или можете да ја видите бојата на контурите на Artboard.

На пример, знам дека работам на слојот со облик 1 бидејќи контурата е црвена.

И на слоевитепанел, облик 1 слој е означен.

Уредување на слоеви во Illustrator

Како што добивате повеќе слоеви за време на процесот на креирање, можеби би сакале да ги именувате или да ги промените нарачките за да ја одржувате вашата работа организирана.

Како да го смените името на слојот?

За да го именувате слојот, едноставно кликнете двапати на текстуалниот дел од слојот на панелот Layers. Можете или да го промените името директно на панелот. Понекогаш се појавува скокачко поле Опции за слоеви и можете да го промените и од таму.

Како да го промените редоследот на слоевите?

Претпоставувам дека секогаш сакате текстот да се прикажува над сликата, нели? Значи, можеби ќе сакате да го преместите текстуалниот слој над сликата. Можете да го постигнете ова со кликнување на текстот и влечење пред слојот на сликата. Или обратно, кликнете на слојот на сликата и повлечете го по текстуалниот слој.

На пример, овде го преместив слојот на текст на врвот на слојот на сликата.

Заклучок

Сега научивте како да креирате слоеви и како тие функционираат. Искористете ја оваа одлична карактеристика што ви ја нуди Adobe Illustrator за управување и организирање на вашата креативна работа. Брзо и лесно е, нема оправдување да се биде мрзлив 😉

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.