Преглед на myViewBoard: добрите & засилувач; Конс (ажурирано 2022 година)

 • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

ViewSonic myViewBoard

Ефективност: предавајте онлајн или на час Цена: Бесплатна Лесност за користење: Едноставна за користење и споделување Поддршка: Систем за издавање билети, видео упатства, база на знаење

Резиме

ViewSonic разбира колку голема транзиција беше ова за едукаторите и студентите. За да го помогнат образованието во борбата против Ковид-19, тие бесплатно го нудеа премиум планот на нивниот софтвер до средината на 2021 година.

myViewBoard е дигитална табла на бесконечно платно што може да се движи, дизајнирано да го инспирира учењето и ангажирањето на учениците. Вашите датотеки се базирани на облак, така што можете да им пристапите секаде. Софтверот е базиран на допир на хардвер што го поддржува, што ви овозможува слободно да цртате и пишувате.

Почнувајќи од јули 2021 година, myViewBoard Premium ќе чини 59 долари годишно или 6,99 долари месечно. Таа цена е „по корисник“, што се однесува на бројот на наставници, а не на студенти. ViewSonic, исто така, обезбедува широк спектар на хардверски опции за дигитална табла.

Што ми се допаѓа : QR-кодовите го олеснуваат придружувањето на класа или квиз. Може да го користи во училница со IFP. Може да го користи онлајн за далечинско образование.

Што не ми се допаѓа : Ракописот со глушец е тешко (но ретко потребно).

4.6 Преземи myViewBoard

Пандемијата „Ковид-19“ наруши многу области од животот, вклучително и образованието. Ако сте учител или воспитувач, најверојатно сте се нашле наеднаш да морате да спроведетеоди подалеку од презентирање информации на табла: учениците можат да комуницираат со вашата содржина, да поднесат свои идеи што може да се прикажат на платно, да се поделат во групи за дискусија и да комплетираат квизови.

Тоа е апликација која ќе запознае многу потребите на наставниците и го препорачувам. Совршено време е да видите дали ги задоволува вашите потреби и потребите на вашите часови.

часови онлајн и се обидуваа да бараат алатки и идеи за да го направат тоа да функционира. MyViewBoard на ViewSonic е алатка која вреди да се погледне. Тоа е дигитална табла што работи подеднакво добро на интернет како и во училницата.

Апликацијата е исто така интерактивна. Можете да додавате информации додека одите врз основа на повратните информации во училницата, да спроведувате анкети или квизови, па дури и да го поделите часот во групи за дискусија. ViewSonic нуди опсег на софтвер кој ви овозможува:

 • Креирајте презентации на компјутер со Windows
 • Прикажување на часовите на дигитална табла во училницата
 • Дозволете им на учениците да прегледајте ја таа презентација на нивните уреди со Windows, iOS и Android
 • Хостирајте ја вашата презентација онлајн користејќи екстензија на прелистувачот Chrome
 • Спроведете интерактивни квизови и споделувајте датотеки со домашни задачи со учениците

Зошто да ми верувате за овој преглед?

Поминав многу, многу часови предавајќи во училниците. Предавав часови за компјутерски софтвер за возрасни, давав туторство по математика за групи средношколци и им држев лекции на класови на основци и средношколци. Исто така, подучував аритметика и англиски јазик за далечински студенти кои користат апликации за телефон и разговор. Разбирам колку е критично да се вклучиш со учениците во текот на образовниот процес.

Но, не поминав многу време користејќи дигитални табли, ниту во училницата ниту на интернет. Тоа ми отежнува да го споредам myViewBoard со неговиотконкуренти. Затоа, барав мислења од наставниците кои имаат искуство со користење на дигитални табли, особено оние кои преминале на онлајн настава за време на пандемијата.

Преглед на myViewBoard: Што има за вас?

myViewBoard е сè за настава во училница и онлајн. Ќе ги наведам неговите карактеристики во следните пет делови. Во секоја потсекција, ќе истражувам што нуди апликацијата, а потоа ќе го споделам моето лично мислење.

1. Подгответе ги и организирајте ги часовите

Не треба да ја креирате целата содржина на таблата како што предаваш. Можете да ги започнете вашите идеи однапред на вашиот лаптоп или десктоп компјутер користејќи ја апликацијата Windows. Вашиот текст може да биде рачно напишан или напишен; сликите и видеата може да се влечат на платно од интернет или од хард дискот на вашиот компјутер. Оставете простор да додавате повеќе додека комуницирате со класот за време на лекцијата.

Ако сте во училницата додека се подготвувате, наместо тоа, можете да ги креирате вашите лекции на вашата дигитална табла. Ако сте далеку од вашиот сопствен компјутер, можете да ги уредувате постоечките платна или да креирате нови.

Приспособливите шаблони ви овозможуваат да започнете; платното на вашата лекција може бесконечно да се прелистува. Лентата со алатки ви дава пристап до пенкала за прибелешки, алатки за сликање, лепливи белешки и медиумски датотеки. Достапен е вграден веб-прелистувач со означени неколку корисни образовни ресурси.

Можете и да увезете датотеки наплатно од многу популарни формати на датотеки. Еве ја перспективата на наставникот за тоа колку е корисно:

Мој личен став : Удобно е да ја подготвите вашата работа дома или во вашата канцеларија користејќи ја апликацијата myViewBoard Windows. Некои наставници можеби претпочитаат да ја користат нивната дигитална табла IFP наместо тоа. Погодно, постоечките лекции може да се увезат од неколку формати, вклучувајќи ги и форматите на таблата на конкурентите.

2. Зачувајте ја вашата работа во облакот

Вашите презентации на таблата се зачувуваат во облакот за да можете да им пристапите каде било. Вашите датотеки се безбедно шифрирани и поддржана е двофакторна автентикација.

Обезбедени се тони облак интеграции:

 • Google Drive
 • Dropbox
 • Box
 • OneDrive (лични и деловни)
 • GoToMeeting
 • Zoom
 • Google Classroom

Мој личен став : Складирањето во облак значи дека никогаш нема да ја оставите лекцијата дома. Ќе можете да му пристапите од вашиот лаптоп или од која било табла додека патувате низ училиштето или од дома кога предавате онлајн.

3. Презентирајте ги и споделувајте ги вашите идеи во училницата

Кога предавате во училницата, идеално би било да користите виртуелна табла на допир заедно со вашиот лаптоп Windows. ViewSonic нуди сопствен опсег на интерактивни рамни дисплеи наречени ViewBoards, кои доаѓаат со бесплатна доживотна лиценца на myViewBoard. Можете да ја посетите Amazon Store на ViewSonic овде. Илиможете да користите IFP од трета страна со Android. Најдете список на поддржани уреди овде.

Можете да правите белешки и прибелешки додека предавате користејќи го вашиот лаптоп или дигиталните пенкала на IFP. Пенкала, алатки за сликање, полигони и повеќе се достапни во апликацијата. Рачно напишаниот текст може да се конвертира во напишан текст, а кога рачно цртате објект, се нуди палета на соодветниот клипарт.

Учениците може да ја гледаат презентацијата на сопствените лаптопи и уреди со помош на Windows, iOS на компанијата, и придружните апликации за Android. Можете дури и да им дозволите на учениците да прават свои прибелешки.

Ќе ја илустрирам способноста на myViewBoard да препознава форми на сликите од екранот подолу. Ќе видите дека нацртав многу основна слика на куќата користејќи ја апликацијата Companion на мојот iPad. Апликацијата прикажува палета со соодветни форми на горниот дел од екранот.

Кога избрав една од облиците, таа беше додадена на платното, заменувајќи го мојот сопствен цртеж.

Мој личен став : Интеракцијата со myViewBoard преку дигитална табла е лесна и интуитивна. Студентите исто така можат да ја гледаат лекцијата од нивните сопствени уреди. Ова е корисно за оние кои имаат оштетен вид, а исто така ја олеснува интеракцијата, како што ќе разговараме подолу.

4. Презентирајте ги и споделете ги вашите идеи онлајн

Онлајн споделувањето е она што го прави myViewBoard толку релевантен во нашата сегашна клима на социјално дистанцирање и учење на далечина. Можете да ја споделите истата лекцијаплатно што би го користеле на дигитална табла со вашите ученици преку Интернет. Уште подобро, софтверот за видео повици е интегриран.

За да го организирате вашиот час онлајн, ја користите истата апликација myViewBoard Windows што би ја користеле во вашата училница. Исто така, ќе треба да ја инсталирате екстензијата на прелистувачот Chrome на компанијата. Вашите студенти можат да користат кој било веб-прелистувач за да се логираат на сесијата користејќи URL, QR-код, Facebook, YouTube, GoToMeeting, Zoom или Google Classroom. Алтернативно, тие можат да користат една од придружните апликации на myViewBoard.

Повеќе студенти можат да го гледаат истиот екран истовремено. Ќе наидете на дополнителни пречки кога предавате онлајн; ViewSonic нуди алатки кои ќе ви помогнат да ги надминете. Тие вклучуваат текст во говор и говор во текст.

Мој личен став : myViewBoard е удобен бидејќи истата алатка може да се користи кога се предава во училница како и кога се работи со ученици онлајн за време на социјална изолација. Тоа значи дека не учите нова алатка за време на пандемијата која нема да биде релевантна откако ќе започне часот.

5. Вклучете се и комуницирајте со вашите студенти

Без разлика дали предавате во во училница или онлајн, вклучувањето на вашите ученици е од суштинско значење, а интеракцијата е клучна за да се постигне тоа. myViewBoard е дизајниран имајќи ја предвид интеракцијата.

Наставниците можат да им дозволат на учениците да додаваат прибелешки на нивната презентација, „фрлајќи“ датотеки и слики во сандаче на врвот наплатното. Наставникот може да ги повлече овие придонеси на платното за да разговара за нив со класот.

Кога предаваат онлајн, наставниците можат да контролираат кога учениците зборуваат, коментираат и поставуваат прашања. Студентите имаат пристап до функцијата „кревање рака“ за притискање за разговор, како и алатки за пишување од далечина.

myViewBoard може да се користи и за олеснување на групните дискусии. Виртуелните групи може да се формираат автоматски и на секоја група ѝ е доделено свое платно на кое ќе работи.

Наставниците можат да креираат поп-квизови на лице место. Оваа функција се наоѓа со кликнување на иконата „магична кутија“ на главното мени. Наставникот го пишува прашањето на таблата со помош на маркер. Учениците одговараат со пишување или цртање на нивните одговори. Како што можете да видите на скриншот подолу, прашањата за ракопис со помош на глувче не се идеални.

Функцијата анкета/квиз (исто така пронајдена во „магичната кутија“) е многу подобра. Прашањата може да бидат со повеќекратен избор, точно или неточно, оцена, бесплатен одговор, гласање или случаен избор.

Мој личен став : myViewBoard оди далеку над презентацијата на лекцијата. Во рамките на апликацијата, можете да доделите работа, да примате поднесоци за работа, да ја олесните групната дискусија, па дури и да креирате квизови за оценување на учениците.

Причини зад моите рејтинзи

Ефективност: 4,5/5

myViewBoard е наставна алатка која може да се користи подеднакво ефикасно во училницата како и онлајн. Тоа го прави многу привлечен за време напандемијата, каде што многу повеќе часови се одржуваат преку Интернет. Голем број бесплатни придружни апликации им овозможуваат на учениците да ја гледаат таблата и да комуницираат со часот.

Цена: 5/5

Планот за премиум е бесплатен до средината на 2021 година , така што ова е совршено време да започнете да го користите myViewBoard. По тој датум, чини 59 $/годишно за секој корисник (односно, секој наставник, не секој ученик), што е многу разумно.

Лесност за користење: 4,5/5

Генерално, myViewBoard е лесен за користење - само замислете го како табла со дополнителни алатки - а поврзувањето со класа преку QR код или URL е едноставно. Меѓутоа, кога го користев софтверот на компјутер, понекогаш ми се бараше да користам ракопис, што може да биде доста тешко со користење на глувчето. За среќа, тоа беше ретко.

Поддршка: 4.5/5

Официјалната веб-страница нуди база на податоци за поддршка што може да се пребарува со написи за сите нивни производи. Можете да контактирате со тимот за поддршка преку систем за билети. Форумот на заедницата ви овозможува да разговарате за софтверот со другите корисници и тимот. Каналот на компанијата на YouTube е домаќин на десетици видео упатства.

Алтернативи на myViewBoard

 • SMART Learning Suite е пакет софтвер за креирање и испорака на лекции за SMART Board IFTs и е најблискиот конкурент на myViewBoard. Вклучува и искуство за десктоп и онлајн учење базирано на облак.
 • IDroo е бескрајна,онлајн едукативна табла. Поддржува соработка во реално време, алатки за цртање, уредувач на равенки, слики и документи.
 • Whiteboard.fi е едноставна, бесплатна онлајн апликација за табла и алатка за оценување за наставниците и училниците. Наставникот и секој ученик добиваат свои табли; учениците ја гледаат само својата табла и онаа на наставникот. Наставниците можат да го следат напредокот на своите ученици во реално време.
 • Liveboard.online им помага на онлајн туторите да ги споделат своите лекции на интерактивен начин. Поддржано е видео туторство.
 • OnSync Samba Live for Education ви овозможува да одржувате онлајн, виртуелни часови преку видеоконференции.

Заклучок

Пандемијата на Ковид го промени нашиот свет на многу начини. Најзначајно, станавме повеќе зависни од онлајн алатките за комуникација, бизнис и образование. Многу наставници се најдоа да се борат за решенија бидејќи нивната нова реалност стана предавање часови преку Интернет. myViewBoard е одлично решение и е бесплатно до средината на 2021 година.

Она што го прави толку интересно е што истата алатка може да се користи онлајн како и во училницата. Сите часови што ги подготвувате кога предавате онлајн сè уште може да се користат штом повторно ќе се сретнете лично. Поддржан е широк опсег на хардвер за дигитална табла.

Софтверот е лесен за користење. Можете да споделите презентација со вашите ученици користејќи URL или QR-код. Тоа

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.