Како да ја превртите бојата во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Превртувањето на бојата е едноставен чекор што може да создаде одлични ефекти на сликата. Може да ја претвори вашата оригинална слика во нешто фанки, чудно, но креативно, во зависност од тоа како ја користите.

Еве еден мрзлив трик што го користам понекогаш кога сакам да истражувам комбинации на бои. Правам неколку копии од мојот дизајн и ги превртувам неговите бои, правејќи различни варијации на секоја копија. Знаете што, резултатите можат да бидат зачудувачки. Пробајте го.

Па, ова функционира само ако сликата може да се уредува во Adobe Illustrator. Ако се работи за растерска слика, може да направите само еден чекор.

Во ова упатство, ќе научите како да ја инвертирате бојата на векторските објекти и растерските слики во Adobe Illustrator.

Пред да влезете во упатството, проверете дали ја разбирате разликата помеѓу векторска и растерска слика.

Забелешка: сликите од екранот од ова упатство се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2021 Mac. Windows или други верзии може да изгледаат поинаку.

Вектор против растер

Како да препознаете дали сликата може да се уредува (вектор)? Еве еден брз пример.

Кога го креирате дизајнот во Adobe Illustrator користејќи ги неговите алатки, вашиот дизајн може да се јаде. Кога ќе го изберете објектот, треба да можете да ги видите патеките или точките за прицврстување.

Ако користите вградена слика (слика што ја ставате во документ на Illustrator), кога ќе изберете, нема да видите никакви патеки или точки за прицврстување, туку само граничното полеоколу сликата.

Инвертирање на векторска боја

Ако векторот може да се уредува, што значи дека ако сте во можност да ја промените бојата во овој случај, можете да ја превртите бојата од било која опција Уредување мени или панелот Боја. Продолжувајќи со примерот на цветот, го создадов користејќи ја алатката за пенкало и алатката за четка во Illustrator, така што тоа е вектор што може да се уредува.

Ако сакате да ја превртите бојата на целата векторска слика, најбрзиот начин би бил од менито Уреди. Едноставно изберете го објектот и одете во надземното мени Уреди > Уреди бои > Инвертирај бои .

Совет: Добра идеја е да ги групирате предметите само во случај да пропуштите нешто. Ако одлучите да ја промените бојата на одреден дел, можете да го одгрупирате и уредувате подоцна.

Ова е верзијата со превртена боја.

Не сте задоволни со изгледот? Можете да изберете одреден дел од објектот и да ја промените бојата од панелот Боја . На пример, да ја превртиме бојата на листовите назад во првобитната зелена.

Чекор 1: Одгрупирајте ги објектите ако претходно сте ги групирале и изберете ги листовите. Забелешка: можете да изберете само една боја во исто време ако сакате да ја превртите бојата од панелот Боја.

Чекор 2: Кликнете на скриеното мени и изберете Инвертирај .

Ако не сакате да ја превртите бојата назад во оригиналот, можете исто така да ги прилагодите лизгачите на бои за да ја промените во други бои.Покрај формите, можете и да ги превртувате патеките на алатките за пенкало или потезите на четката.

Превртување на бојата на растерската слика

Ако сакате да ја превртите бојата на фотографијата што сте ја вградиле во Illustrator, има само една опција. Може да ја превртите бојата на сликата само од менито Уреди и нема да можете да ги менувате боите.

Користејќи го истиот пример, изберете ја сликата растерски цвет, одете во менито над глава и изберете Уреди > Уреди бои > Инвертирај бои .

Сега гледате дека бојата на цвеќето е иста како векторската превртена слика, но на оваа слика има црна позадина. Зошто е тоа? Затоа што ја преврте белата позадина и од растерската слика.

Работи на ист начин за реални слики, ја превртува целата слика, вклучувајќи ја и позадината. На пример, ја ставив оваа слика во мојот документ.

Вака изгледа откако избрав Инвертирај бои .

Заклучок

Можете да ги превртувате боите и на векторските и на растерските слики од менито Уреди, единствената разлика е во тоа што ако вашата слика е векторска, можете да ги уредувате боите подоцна. И имате флексибилност да превртите дел од сликата наместо целата слика.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.