Како да исечете слика во преглед на Mac (3 чекори)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Апликацијата Preview е одлична алатка за прегледување слики на вашиот Mac, но исто така има и практичен пакет основни алатки за уредување кои ви дозволуваат да ги дотерувате сликите без да стартувате помоќен уредувач како Photoshop.

Веројатно не би сакале да го користите како примарен уредувач на слики, но алатките на Preview се совршени за едноставни задачи за уредување, како што е сечење слика.

Ајде да видиме како работи!

3 лесни чекори за отсекување слика во преглед

Ќе ги разделам трите лесни чекори во детали.

  • Чекор 1: Отворете ја вашата слика во Преглед.
  • Чекор 2: Направете избор околу областа што сакате да ја задржите.
  • Чекор 3: Примени ја командата Crop.

Во овој момент, можете да ја испечатите вашата исечена слика, да ја извезете како нова датотека или да копирате и залепете го во друга апликација. Ако сакате малку повеќе детали за тоа како да исечете слика во Преглед, како и како да примените неколку неочекувани формати за сечење, тогаш прочитајте!

Чекор 1: Отворете ја вашата слика во преглед

Апликацијата Преглед може да чита широк опсег на формати на слики и документи и може да исече речиси секоја датотека што може да ја отвори, вклучително и JPG, GIF, PNG и TIFF датотеки. Може дури и да исече датотеки на Photoshop PSD без користење на Photoshop!

Отворањето слика во Преглед е исклучително лесно.

Стартувајте ја апликацијата Преглед, потоа отворете го менито Датотека и кликнете Отвори.

Прелистајте низ вашите датотеки и изберете ја сликата што ја сакатесакате да отсечете, потоа кликнете на копчето Отвори .

Чекор 2: Создадете избор на исечок

Најфундаменталниот дел од сечењето слика е процесот на избор на делови на сликата што сакате да ја зачувате. Ако сечете отпечатена фотографија, можеби ќе треба да се потпрете на линијар за да ви помогне да го процените ова, но кога сечете дигитални слики, прегледот на селекција прави многу подобра работа.

За да направите правоаголна избор, отворете го менито Алатки и изберете Правоаголна селекција .

Кликнете и повлечете за да го поставите вашиот избор околу областа на сликата што ја сакате да се задржи . Првото место на кое ќе кликнете ќе стане новиот горен лев агол на вашата исечена слика, но можете да работите и од долниот десен агол ако сакате.

За среќа, бидејќи сето ова е дигитално, можете да ја прилагодите областа за селекција онолку пати колку што сакате пред да го завршите отсекувањето. Ова ви овозможува секој пат да го добиете совршеното поставување за вашиот рез!

За да го приспособите поставувањето на изборот на исечоци , поставете го курсорот на глувчето внатре во областа за избор. Покажувачот ќе се смени во рака, што покажува дека можете да кликнете и влечете за да ја репозиционирате целата област за избор.

За да ја промените големината на изборот на исечете , кликнете и повлечете која било од осумте тркалезни сини рачки што се позиционирани околу рабовите на вашиот избор (прикажано погоре). Може да го држите и копчето Shift додека кликнувате и влечете аголна рачка за да го заклучите соодносот на вашиот избор.

Покрај правоаголните избори, апликацијата Преглед може да креира заоблени избори, па дури и приспособени контури за избор во речиси секоја форма што можете да ја нацртате!

За да работите со овие специјални типови на избор, ќе треба да ја користите Лантата со алатки за обележување . Ако веќе не е видливо во апликацијата Преглед, можете да кликнете на малата икона за совет за пенкало (означена погоре) за да ја прикажете или можете да го отворите менито Преглед и да кликнете Прикажи ја лентата со алатки за обележување .

Можете дури и да ја користите кратенката Команда + Shift + A , иако сметам дека користењето на иконата е дури и побрзо од кратенката на тастатурата.

Откако ќе се види Лантата со алатки за обележување , кликнете на иконата Алатки за селекција на левиот раб на лентата со алатки. Во паѓачкото мени, ќе видите три дополнителни опции: Елиптична селекција , Избор на ласо и Паметно ласо .

Елиптичната селекција функционира исто како и правоаголната селекција, освен што можете да креирате кругови и овали наместо квадрати и правоаголници.

Lasso Selection е алатка за селекција со целосно слободна форма која ви овозможува да креирате секаков вид на избор што го сакате. Едноставно кликнете и задржете го левото копче на глувчето и започнете со цртање, а вашата граница за избор ќе ја следи патеката на курсорот.

Паметниот ласо емалку посложена алатка и не е најдобриот избор за избор на култури, иако технички функционира.

Чекор 3: Време за отсекување

Откако вашата област за сечење ќе биде совршено позиционирана, време е всушност да ги исечете сите пиксели што не ги сакате и да го откриете вашето ново ремек дело.

Отворете го менито Алатки и кликнете Пресече долу во близина на дното на менито. Може да ја користите и кратенката на тастатурата Command + K ако сакате да заштедите неколку секунди.

Сè што е надвор од вашата област за избор ќе биде избришано!

Ако користите едноставен правоаголен избор за отсекување, големината на прозорецот на сликата ќе се промени за да одговара на границите на отсекувањето.

Ако користите покомплексна форма, како што е елипсовидна или ласо селекција, може да видите порака во која ќе ве праша дали сакате да го конвертирате вашиот документ во PNG, формат на датотека што поддржува транспарентни пиксели.

За да ја зачувате транспарентноста на вашите празни области на сликата, кликнете Конвертирај, и вашата слика ќе биде отсечена.

Завршен збор

Тоа е сè што треба да знаете за тоа како да сечете слики во Преглед на вашиот Mac! Ако сте навикнати да работите со посветени уредувачи на слики како Photoshop, можеби ќе откриете дека процесот на сечење е малку основен, но Прегледот сепак е одлична алатка за брзо сечење задачи кога не сакате или ви треба помоќен уредувач.

Среќно сечење!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.