3 брзи начини за правење форми во Adobe InDesign

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

InDesign е апликација за распоред на страници, но споделува многу од пристапот на Adobe за софтвер за дизајнирање што се наоѓа низ пакетот Creative Cloud.

Како резултат на тоа, алатките за обликување на InDesign веднаш ќе се чувствуваат познати на секој што користел алатки за обликување во која било друга апликација на Adobe - но дури и ако ги користите за прв пат, тие се многу лесни за учење !

Вреди да се истакне дека сите форми што можете да ги направите во InDesign се векторски форми . Векторските форми се всушност математички изрази кои ја опишуваат големината, поставеноста, закривеноста и секое друго својство на обликот.

Можете да ги размерите до која било големина без губење на квалитетот и тие имаат исклучително мала големина на датотека. Ако сакате да дознаете повеќе за векторската графика, тука има одлично објаснување.

Еве ги трите најдобри начини за правење форми во InDesign!

Метод 1: Направете форми со претходно поставени алатки

InDesign има три основни алатки за обликување за правење претходно поставени форми: Алатка за правоаголник , Алатка за елипса , и Алатка за полигон . Сите тие се наоѓаат на истото место во панелот Tools, така што ќе мора да десно кликнато на иконата Rectangle Tool за да се прикаже менито со вгнездени алатки (видете подолу).

Сите три алатки за обликување работат на ист начин: кога е активна вашата избрана алатка за обликување, кликнете и повлечете каде било во главниот прозорец на документот за да нацртате форма.

Додека го влечете курсорот допоставете ја големината на вашата форма, можете исто така да го држите копчето Shift за да ја заклучите формата на еднаква ширина и висина, или можете да ја задржите Опција / Alt клуч за користење на почетната точка на кликнување како централно потекло на обликот. Можете исто така да ги комбинирате двата клуча, доколку е потребно.

Ако сакате да креирате форми користејќи точни мерења, можете едноставно да кликнете еднаш каде било во главниот прозорец на документот со активна алатка за обликување, а InDesign ќе отвори прозорец за дијалог кој ви овозможува да внесете одредени димензии.

Можете да користите која било мерна единица што ја сакате, а InDesign автоматски ќе ја конвертира за вас. Кликнете OK и вашата форма ќе се креира.

Можете да ги промените боите Пополнете и Потезите на вашата избрана форма со помош на панелот Чари , Боја панелот, или копчињата Пополнете и Потези во таблата Контрола на врвот на главниот прозорец на документот. Можете исто така да ги менувате поставките Stroke користејќи го панелот Stroke или панелот Control .

Дополнителни поставки за полигон

Алатката полигон има неколку дополнителни опции кои не се наоѓаат во другите алатки за обликување. Префрлете се на Алатка за полигон , потоа кликнете двапати на иконата Алатка за полигон во панелот Алатки .

Ова ќе го отвори прозорецот Поставки за полигон , кој ви овозможува да го одредите Бројот на страни за вашиот многуаголник,како и опцијата за поставување Вметнување со ѕвезда . Вметнување ѕвезда додава дополнителна точка на половина пат по секоја од страните на полигонот и ја вовлекува за да создаде форма на ѕвезда.

Метод 2: Цртајте облици во слободна форма со алатката за пенкало

Можете да направите само толку многу со претходно поставените форми, така што InDesign ја вклучува и алатката Pen за создавање вектор во слободна форма форми. Алатката Пенкало користи неколку основни принципи за да ви овозможи да нацртате речиси сè што можете да замислите, па затоа е важно да ги разберете основите.

Секогаш кога ќе кликнете во документот користејќи ја алатката Пенкало, ќе поставите нова точка за прицврстување. Овие точки на прицврстување се поврзани заедно со линии и кривини за да го формираат работ на вашата форма и тие можат да се репозиционираат и прилагодат во секое време.

За да креирате права линија, кликнете еднаш за да ја поставите вашата прва точка на прицврстување, а потоа кликнете повторно на друго место за да ја поставите втората точка за прицврстување. InDesign ќе повлече права линија помеѓу двете точки.

За да креирате крива линија, кликнете и повлечете го курсорот кога ја поставувате следната точка за прицврстување. Ако не можете веднаш да ја внесете кривата во посакуваната форма, можете да ја прилагодите подоцна со помош на алатката Директно Избор .

Ако погледнете внимателно, можете да видите дека иконата за курсорот на алатката Pen , исто така, се менува во зависност од тоа над што лебдите. Ако ја ставите алатката Pen над постоечка точка за прицврстување, aсе појавува мал знак минус, што покажува дека можете да ја отстраните точката на прицврстување со кликнување.

За да ја завршите вашата форма, треба да ја поврзете крајната точка на вашата форма со почетната точка на вашата форма. Во тој момент, таа се претвора од линија во форма и можете да ја користите како и секоја друга векторска форма во InDesign.

За да измените постоечка форма, можете да се префрлите на алатката Директен избор користејќи го панелот Алатки или кратенката на тастатурата A . Оваа алатка ви овозможува да ги репозиционирате точките за прицврстување и да ги прилагодите рачките за криви.

Исто така, можно е да се претвори точката на прицврстување од агол во крива точка (и повторно назад). Со активна алатката Пен , држете го притиснато копчето Опција / Alt , а курсорот ќе се смени во Алатка за конвертирање на точка за насока .

Ако претпочитате да не ја користите алатката Пенкало за сите овие различни функции, можете да ги најдете и специјалните алатки за точка за прицврстување со десен клик на алатката Пен икона во таблата Алатки .

Ако ова изгледа како многу за учење, не грешите - но најдоброто нешто што можете да направите е да вежбате да ги користите додека не се чувствуваат природно. Бидејќи алатката Pen е речиси универзална низ апликациите на Adobe Creative Cloud, ќе можете да ги користите вашите вештини и во повеќето други апликации на Adobe!

Метод 3: Комбинирајте Shapes со Pathfinder

Еден од најпотценетите алатки за обликување во комплетот алатки на InDesign еПанел Пронаоѓач на патеки . Ако веќе не е дел од вашиот работен простор, можете да го вчитате со отворање на менито Прозорец , избирајќи го Објектот & Подменито Layout и кликнете Pathfinder .

Како што можете да видите погоре, панелот Pathfinder нуди широк опсег на алатки за работа со постоечки форми во вашиот InDesign документ.

Секцијата Патеки обезбедува алатки за работа со поединечни точки за прицврстување, а делот Пронаоѓач на патеки ви овозможува да комбинирате две посебни форми на неколку различни начини.

Convert Shape е прилично самообјаснувачки и содржи неколку претходно поставени опции за облик кои немаат свои посебни алатки. Овие алатки за конверзија може да се користат на која било форма во InDesign - дури и на текстуални рамки!

На крај, но не и најмалку важно, делот Конвертирај точка ви дава целосна контрола врз вашите точки за прицврстување. Ова е најблиску до контролата во стилот на Illustrator врз вашите точки за прицврстување, но ако често ги користите овие алатки, треба да размислите да работите директно во Illustrator наместо да се борите против недостатокот на опции за цртање на InDesign.

Завршен збор

Тоа е сè што треба да знаете за тоа како да направите форми во InDesign! Само запомнете: може да изгледа побрзо да се прават илустрации и графики во InDesign, но за сложени проекти за цртање, многу е поефикасно - и многу полесно -  да се работи со посветен векторапликација за цртање како Adobe Illustrator.

Среќен цртеж!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.