Како да го усогласите текстот во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Кога ги читате информациите на страница или дизајн, доброто усогласување на содржината го прави вашето читачко искуство попријатно. Лошо усогласениот дизајн не само што ќе создаде непријатна визуелна презентација, туку и ќе покаже непрофесионалност.

Работењето во индустријата за графички дизајн со години ме научи на важноста на усогласувањето. Секогаш кога работам со текст, секогаш ги порамнувам текстот, параграфите и поврзаниот предмет за подобро да ја пренесам мојата порака до читателите.

Порамнувањето е особено важно кога креирате информативна содржина како визит-картички, брошури и инфографици. Тоа ви овозможува да го распоредите текстот на начин што е удобен за природното однесување при читањето и секако, го подобрува изгледот на вашиот дизајн.

Сакате да видите пример за тоа како можете да го усогласите текстот за дизајнирање визит-картичка во Adobe Illustrator? Вклучив и неколку корисни совети кои ќе ве спасат од работните рокови во последен момент.

Подготвени сте за создавање?

2 начини за усогласување текст во Adobe Illustrator

Забелешка: сликите од екранот се земени од верзијата на Illustrator CC Mac, верзијата на Windows може да изгледа малку поинаква.

Порамнувањето е како да ги организирате вашите елементи на маргина или линија. Постојат два вообичаени начини на кои можете лесно да го усогласите текстот во Illustrator. Можете да го усогласите текстот од панелот Параграф и од панелот Порамни .

Ајде да погледнеме пример за дизајн на визит-картички. Еве, јасимајте ги сите информации подготвени, но како што можете да видите изгледа неорганизирано и нелогично за читање.

Бидејќи нема пасус во овој пример, ќе покажам како да го усогласите текстот од панелот Align.

Порамнување на панелот

Чекор 1 : Изберете го текстот што сакате да го порамните. На пример, овде би сакал да ги порамнам надесно моето име и позиција, а потоа налево да ги порамнам податоците за контакт.

Чекор 2 : Одете на Порамнување > Порамнете ги објектите и изберете го усогласувањето соодветно за вашиот текст или објект. Овде, сакам хоризонтално да ги порамнам-десно моето име и позиција.

Сега, кликнам Хоризонтално порамнување лево за да ги организирам моите информации за контакт.

На крајот, решив да ги преместам логото и името на брендот на другата страна од визит-картичката за да може страницата за контакт да изгледа почисто.

Тоа е тоа! Можете да креирате основна, но професионална визит-картичка за само 20 минути.

Порамнување на пасус

Веројатно веќе ги знаете основите за усогласување на текстот во вашиот работен извештај или училишен труд. Дали оваа табла ви изгледа позната?

Да, во Illustrator, можете да го усогласите текстот, или со други зборови, стиловите на пасуси исто како што би го направиле тоа во документ word , едноставно изберете го полето за текст и кликнете на стилот на пасус што ви се допаѓа.

Корисни совети

Кога станува збор за дизајн на тежок текст, клучот е доброто усогласување и изборот на фонт.

Акомбинација на задебелен фонт за насловот и полесен фонт за текстот на телото, потоа дали лево, центар или десно порамнете го текстот. Направено.

Често го користам овој метод за дизајн на списанија, каталози и брошури.

Друг совет за брзо дизајнирање професионална визит-картичка е, оставете го логото или името на брендот на едната страна и информациите за контакт на другата страна .

Најлесно решение е да го порамните логото во центарот. Значи, едната страна е завршена. За информациите за контакт на другата страница, ако вашите информации се ограничени, можете едноставно да го порамните текстот во центарот. Во спротивно, можете да го користите стилот што го покажав погоре.

Во овој случај, и вашиот бренд и вашиот контакт ќе се истакнат.

Други прашања?

Подолу се дадени неколку вообичаени прашања што ги имаат дизајнерите за усогласување на текстот во Adobe Illustrator. Дали ги знаете одговорите?

Порамни наспроти оправдување текст: што е разликата?

Порамнување текст значи распоредување текст на линија или маргина и оправдување текст значи создавање простор меѓу зборовите за да се порамни текстот на двете маргини (последната линија од текстот е лево, центар или десно).

Кои се четирите типа на усогласување на текстот?

Четирите главни типови на порамнување на текст се лево порамнети , централно порамнети , десно порамнети и оправдано .

Текстот е порамнет на левата маргина кога ќе изберете лево порамнет, итн.

Како да го центрирате текстот на страница воAdobe Illustrator?

Најбрзиот начин за центрирање на текстот на страница во Adobe Illustrator е користење на панелот Порамни > Хоризонтален центар за порамнување > Порамнување на Artboard .

Завршни мисли

Порамнувањето на текстот е важно кога станува збор за дизајнот на списанието, брошурата или визит-картичката бидејќи тоа ќе го подобри визуелното искуство на читателите. Искористете ја оваа неверојатна карактеристика на Adobe Illustrator. Порамнувањето на објектите го прави вашиот дизајн да изгледа организиран и професионален.

Пробајте!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.