Како да ја смените резолуцијата (DPI/PPI) во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Резолуцијата на датотеката е нешто што не ни паѓа на ум кога создаваме документ. Па, нема голема работа. Бидејќи е многу лесно да се промени резолуцијата во Adobe Illustrator и ќе ви ги покажам различните методи во ова упатство.

Поголемиот дел од времето многумина од нас се фокусираат само на големината на документот и режимот на боја, а потоа ја прилагодуваме резолуцијата во зависност од тоа како ќе го користиме уметничкото дело.

На пример, ако го користите дизајнот онлајн, резолуцијата на екранот (72 ppi) функционира совршено. Од друга страна, ако сакате да го испечатите уметничкото дело, веројатно би сакале да одите на поголема резолуција (300 ppi).

Забележете дека реков ppi наместо dpi? Всушност, нема да ја видите опцијата dpi во Adobe Illustrator без разлика кога креирате документ, менувате растерски поставки или извезувате слика како png. Она што ќе го видите наместо тоа е резолуција ppi.

Па која е разликата помеѓу DPI и PPI?

DPI наспроти PPI

Дали dpi и ppi се исти во Adobe Illustrator? Иако и dpi и ppi ја дефинираат резолуцијата на сликата, тие не се исти.

DPI (точки по инч) ја опишува количината на точки со мастило на отпечатена слика. PPI (Пиксели по инч) ја мери резолуцијата на растерска слика.

Накратко, можете да го разберете како dpi за печатење и ppi за дигитално . Многу луѓе ги користат наизменично, но ако сакате да го оптимизирате вашето печатено или дигитално уметничко дело, треба да го разберетеразлика.

Во секој случај, Adobe Illustrator ви дозволува само да ја прилагодувате резолуцијата ppi. Да ви покажам како функционира!

Забелешка: сите слики од екранот од ова упатство се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2022 за Mac. Windows или други верзии може да изгледаат поинаку. Кога користат кратенки на тастатурата, корисниците на Windows го менуваат копчето Command во копчето Ctrl.

Како да ја промените резолуцијата на PPI во Adobe Illustrator

Ако веќе знаете за што го користите дизајнот, можете да ја поставите резолуцијата кога ќе го креирате документот. Но, знам дека не е секогаш така. Како што зборував претходно, резолуцијата не е секогаш првото нешто што ми паѓа на ум.

За среќа, можете да ја менувате резолуцијата додека работите без да треба да креирате нов документ или едноставно да ја менувате резолуцијата кога ја зачувувате или извезувате датотеката.

Ќе ви покажам каде да ја промените резолуцијата во Adobe Illustrator во секоја ситуација подолу.

Промена на резолуцијата кога креирате нов документ

Чекор 1: Отворете го Adobe Illustrator и одете во надземното мени Датотека > Ново или користете ја кратенката на тастатурата Command + N за да креирате нов документ.

Чекор 2: Одете во опцијата Raster Effects за да ја промените резолуцијата. Ако не ви ја покаже опцијата, кликнете Напредни опции за да го проширите преклопеното мени и треба да го видите.

Промена на резолуцијата напостоечки документ

Чекор 1: Одете во надземното мени Ефект > Поставки за растерски ефекти на документи .

Чекор 2: Изберете опција ppi од поставката Резолуција и кликнете OK .

Можете и да изберете Друго и да внесете приспособена вредност ppi, на пример, ако сакате слика со 200 ppi, можете да изберете Друго и внесете 200.

Промена на резолуцијата кога извезувате датотека

Чекор 1: Одете во Датотека > Извези > Извези како .

Чекор 2: Изберете каде сакате да ја зачувате извезената слика, именувајте ја, изберете формат на датотека и кликнете Извези . На пример, го избрав форматот png.

Чекор 3: Одете во опцијата Резолуција и променете ја резолуцијата.

Каде ќе се лоцира поставката за резолуција зависи од форматот што ќе го изберете. На пример, ако ја извезете датотеката како jpeg, прозорецот со опции е различен.

Тоа е тоа. Поставување на резолуцијата ppi, менување на ppi додека работите или менување на резолуцијата при извоз, имате сè.

Ако не сте сигурни како да ја проверите резолуцијата на сликата во Illustrator, еве како.

Одете во надземното мени Прозорец > Информации за документот и ќе ја видите резолуцијата.

Ако ја имате отштиклирана опцијата Само избор , таа ќе ви ја покаже резолуцијата на сè. Ако сакате да го видитерезолуција на одреден објект или слика, кликнете на преклопеното мени и изберете атрибут, резолуцијата ќе се покаже соодветно.

Заклучок

Кога ја менувате резолуцијата на сликата во Adobe Illustrator, ќе ја гледате резолуцијата ppi наместо dpi. Нема повеќе забуни! Ова упатство треба да опфати сè што треба да знаете за промена на резолуцијата во која било точка во Adobe Illustrator.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.