Што е Adobe Illustrator?

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Adobe Illustrator е софтвер за дизајн за креирање векторски графики, цртежи, постери, логоа, фонтови, презентации и други уметнички дела. Оваа програма базирана на вектор е направена за графички дизајнери.

Моето име е јуни. Јас сум графички дизајнер, специјализиран за брендирање и илустрација. Всушност, мојата омилена програма за дизајн е Adobe Illustrator. Работејќи како хонорарен графички дизајнер, навистина морав да истражам различна употреба на Adobe Illustrator.

Можете да ја истражите вашата креативност, да креирате моќни визуелни слики или да испратите порака. Сакате да дознаете повеќе за тоа како се случува магијата?

Продолжете да читате.

Што можете да направите со Adobe Illustrator?

Ќе се изненадите колку работи можете да направите со помош на Adobe Illustrator. Како што накратко спомнав погоре. Тоа е софтвер за дизајн за креирање печатени и дигитални дизајни. Тоа е апсолутно одлично за инфографика.

Графичкиот дизајн е насекаде во нашиот секојдневен живот. На пример, логото на компанијата, менито на ресторанот, очигледно постер, веб-банери, тапетите за вашиот мобилен телефон, отпечатоци на маица, пакување итн. Сите тие можат да се креираат со помош на Illustrator.

Различни верзии на Adobe Illustrator

Првично, Illustrator беше развиен за корисници на Mac помеѓу 1985 и 1987 година (извор). Две години подоцна, тие ја објавија втората верзија која може да работи и на компјутери со Windows. Сепак, тоа беше слабо прифатено од корисниците на Windows во споредба соCorelDraw, најпопуларниот пакет за илустрации на Windows.

Во 2003 година, Adobe ја издаде верзијата 11, позната како Illustrator CS. Creative Suite (CS) вклучува и други програми како InDesign и познатиот Photoshop.

Можеби сте слушнале за Illustrator CS6, последната верзија на Illustrator CS објавена во 2012 година. Веќе има развиено многу нови функции што ги гледаме во нашата илустраторска верзија денес.

По верзијата CS6, Adobe го претстави Illustrator CC. Можете да ги научите сите разлики помеѓу двете верзии овде.

Што е Illustrator CC?

Creative Cloud (CC), услугата за претплата на adobe базирана на облак, има повеќе од 20 апликации за дизајн, фотографија, видеа и многу повеќе. Повеќето од програмите можат да се интегрираат едни со други, што е многу погодно за сите видови дизајни.

Илустратор верзијата 17 е позната како Illustrator CC, беше првата верзија на Illustrator преку Creative Cloud објавена во 2013 година.

Оттогаш, Adobe ја именува својата верзија според името на програмата + CC + годината на издавање на верзијата. На пример, денес, најновата верзија на Illustrator се нарекува Illustrator CC .

Зошто дизајнерите користат Adobe Illustrator?

Графичките дизајнери генерално го користат Illustrator за креирање логоа, илустрации, фонтови, инфографици, итн, главно графика базирана на вектор. Можете да ја промените големината на која било векторска графика без да го изгубите нивниот квалитет.

Нема друга програма подобра од Illustrator за креирање логоа. Сакате вашето прекрасно лого да изгледа исто на вашата визит-картичка, веб-локација на компанијата и маичките на вашиот тим, нели?

Друга причина зошто многу графички дизајнери го сакаат Illustrator е флексибилноста што ја дава. Навистина можете да направите многу со него, од менување бои, менување фонтови и форми и многу повеќе.

Како дизајнер, дозволете ми да ви кажам. Ја сакаме нашата оригинална работа! Создавањето самостојно е пофлексибилно отколку користење растерски слики.

Дали е лесно учењето на Adobe Illustrator?

Да, лесно е да се започне и дефинитивно може да го научите сами. Со страст и посветеност, учењето на Illustrator не е толку тешко како што мислите. Ќе бидете изненадени колку помош ќе добиете за време на процесот на учење.

Има многу ресурси достапни на интернет за да ви помогнат да станете професионалец за дизајн. Овие денови се е можно со помош на технологијата. Повеќето школи за дизајн нудат онлајн курсеви и има многу бесплатни онлајн упатства, доколку вашиот буџет е мал.

Плус, полесно е од цртањето. Дали тоа ве прави да се чувствувате посигурни?

ЧПП

Еве неколку други прашања што можеби ги имате во врска со темата, ќе ви одговорам брзо подолу.

Дали Adobe Illustrator бесплатно?

Можете да добиете 7-дневна бесплатна пробна верзија од Adobe и кликнете Бесплатен пробен период на врвот на страницатаследно до Купи сега . По седум дена, ќе имате можност да изберете месечен план или годишен план во зависност од вашиот буџет и користење.

Која верзија на Adobe Illustrator е најдобра?

Можеби се прашувате дали треба да ја добиете верзијата CS6 или CC. Би рекол дека Illustrator CC е најдобар затоа што е понов, што значи дека има повеќе функции. И генерално, најновата верзија е оптимизирана.

Кои формати може да се зачуваат во Illustrator?

Без грижи. Можете да ги зачувате или извезувате вашите датотеки во кој било формат што ви треба во Illustrator, како што се png, jpeg, pdf, ps, итн. Погледнете повеќе детали овде.

Дали Illustrator е полесен од Photoshop?

За почетници, да, тоа е помалку комплицирано од Photoshop. Особено, ако не сакате да работите со слоеви. Уредувањето текст и креирањето форми се исто така полесно во Illustrator.

Завршни зборови

Adobe Illustrator , најпопуларниот софтвер за дизајн за графички дизајнери, ви носи неверојатни карактеристики за истражување на вашата креативност. Играјте со форми, линии, текст и бои, ќе бидете изненадени од тоа што можете да создадете.

Доколку сакате професионално да работите како графички дизајнер, силно ви препорачувам да го користите. Има многу алтернативи за Illustrator (некои се дури и бесплатни), но ниту една не му нуди целосен пакет на задолжителни производи на дизајнерот.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.