Како да ги измазните линиите во Adobe Illustrator

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Постојат повеќе начини за измазнување на линии или создавање мазна линија во Illustrator, во зависност од тоа што правите. Многумина од вас можеби размислуваат, мазна линија, мазна алатка, има смисла и тоа е точно. Сепак, постојат и други алтернативи.

На пример, ако сакате да креирате мазна линија за крива, можете да ја користите алатката Curve. Понекогаш е опција и прилагодување на заобленоста на четката. И ако сакате да ги измазните линиите создадени од алатката за пенкало, четките или моливот, можете да ја користите алатката за директно селектирање и алатката Smooth.

Претпоставувам дека последното сценарио е она што го барате, нели?

Во ова упатство, ќе ви покажам како да ги измазните линиите со помош на алатката за избор на насока и алатката за измазнување со практичен пример.

Забелешка: сликите од екранот од ова упатство се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2022 за Mac. Windows или други верзии може да изгледаат поинаку.

Ја користев алатката за пенкало за да ја следам оваа слика. Зелената линија е патека на алатката за пенкало.

Ако зумирате, ќе видите дека некои рабови не се мазни, линијата изгледа малку назабена.

Ќе ви покажам како да ја измазните линијата со помош на Алатката за директно селектирање и Алатката мазна.

Користење на алатката за директно селектирање

Директниот избор ви овозможува да ги уредувате точките за прицврстување и да ја приспособите заобленоста на аголот, па ако се обидувате да измазнете агол на линија, ова е најлесниот начин да го направите тоа .

Чекор 1: Изберете Алатката за директен избор (A) од лентата со алатки.

Чекор 2: Кликнете на патеката на алатката за пенкало (зелената линија) и ќе ги видите точките за прицврстување на патеката.

Кликнете на сидрото на областа на линијата каде што сакате да ја направите мазна. На пример, кликнав на аголот на конусот и ќе видите мал круг до аголот.

Кликнете на кругот и извлечете го до местото каде што е точката на прицврстување. Сега ќе видите дека аголот е заоблен и линијата е мазна.

Можете да го користите истиот метод за да ги израмните другите делови од линијата. Сепак, понекогаш едноставно не го добивате резултатот што го сакате, тогаш веројатно треба да ја проверите алатката Smooth.

Користење на Smooth Tool

Не сум слушнал за Smooth Алатка? Многумина од вас можеби не знаат каде да ја најдат мазната алатка бидејќи не е на стандардната лента со алатки. Можете брзо да го поставите од менито Уреди лента со алатки на дното на лентата со алатки.

Чекор 1: Најдете ја алатката Smooth и повлечете ја до каде сакате во лентата со алатки. Јас на пример го имам заедно со алатките Eraser и Scissors.

Чекор 2: Изберете ја линијата и изберете ја алатката Smooth и нацртајте ја линијата каде што сакате да измазните.

Ќе видите како точките на прицврстување се менуваат додека се повлекувате.

Можете да цртате на истото место повеќе пати додека не го добиете мазниот резултат што го сакате.

Брповеќе груби линии!

Завршни мисли

И Алатката за избор на насока и алатката Smooth се добри за измазнување на линиите и тие се лесни за употреба.

Би рекол дека може да добиете по „прецизни“ резултати со помош на алатката Smooth, но можеби ќе ви требаат уште неколку чекори за да нацртате додека не го добиете посакуваниот резултат. Меѓутоа, ако барате измазнување на аголот на линијата, Алатката за директен избор е опцијата.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.