Како да додавате, бришете и придружувате точки на сидро во илустраторот

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Како програма за дизајн базирана на вектор, Adobe Illustrator е за работа со точки за прицврстување. Кога цртате или креирате форми во Adobe Illustrator, создавате точки за прицврстување без воопшто да ги забележувате.

Не ги гледате често, бидејќи во повеќето случаи, ја користите алатката за избор за да изберете објекти. Меѓутоа, ако ја користите алатката за директно избирање за да изберете објекти или линии, ќе ги видите сите точки на прицврстување.

Откако ќе ги пронајдете точките за прицврстување, можете да започнете да ги уредувате користејќи различни алатки или самата алатка за директно селектирање.

Во ова упатство, ќе ви покажам како да ги уредувате точките за прицврстување во Adobe Illustrator, вклучително и како да додавате, бришете, преместувате и спојувате точки за прицврстување користејќи различни алатки.

Забелешка: сите слики од екранот од ова упатство се преземени од верзијата на Adobe Illustrator CC 2022 за Mac. Windows и другите верзии може да изгледаат поинаку.

Каде е алатката Anchor Point во Adobe Illustrator

Ако кликнете на Pen Tool , ќе ја видите Anchor Point Tool во истото мени, заедно со Add Anchor Point Tool и Delete Anchor Point Tool . Кратенката на тастатурата за Anchor Point Tool е Shift + C .

Алтернативно, кога ќе изберете точка за прицврстување (или точки за прицврстување) со помош на Алатката за директно селектирање , ќе видите некои опции за точки за прицврстување од горната лента со алатки.

Како да додадете точки за прицврстување во AdobeIllustrator

Постојат неколку начини за додавање точки за прицврстување во Adobe Illustrator. Логичниот начин би бил да се избере Алатката за додавање закотвување и потоа да се кликне на патека за да се додадат точки за прицврстување. Но, всушност, не мора секогаш да ја изберете алатката.

Кога имате избрана патека, не мора да ја избирате алатката Add Anchor Point од лентата со алатки бидејќи ако лебдите на патеката користејќи ја Алатката за пенкало , таа автоматски се префрла на алатката Add Anchor Point Tool.

Можете да ја користите и кратенката на тастатурата + (копчето плус) за да додадете точки за прицврстување во Adobe Illustrator.

Следниот чекор е да кликнете на патеката каде што сакате да ги додадете точките за прицврстување. Кога ќе се додаде нова точка за прицврстување, ќе видите мал квадрат на местото каде што сте кликнале .

На пример, додадов 5 точки за прицврстување на правоаголникот со кликнување на точките што ги заокружив.

Можете да додадете само точки за прицврстување на патека , па ако се обидете да додадете точки за прицврстување на растерска слика или текст во живо, тоа не функционира. Нормално, ќе видите ваква порака кога не можете да додадете нови точки за прицврстување.

Како да додадете точки за прицврстување на текстот

Сакате да направите фонт од постоечки фонт? Можете да ги уредувате буквите со играње со точките за прицврстување. Ако сакате да додадете точки за прицврстување на текстот, мора прво да го нацртате фонтот за да го претворите текстот во патеки. Еве како функционира.

Чекор 1: Изберетеживиот текст и користете ја кратенката на тастатурата Shift + Command + O (или Shift + Ctrl + O за корисници на Windows) за да креирате преглед. Ако ја користите Алатката за директен избор за да го изберете текстот, ќе видите точки за прицврстување.

Чекор 2: Изберете ја алатката Додај сидро точка и кликнете на патеката на буквата за да додадете точки за прицврстување.

Во зависност од тоа како сакате да го измените текстот, постојат различни опции за поместување на точките за прицврстување.

Како да ги преместите точките за прицврстување во Adobe Illustrator

Можете да ја користите алатката за избор на насока, алатката за прицврстување точка или алатката за кривина за да ги преместите точките за прицврстување. Едноставно изберете една од алатките, кликнете на точката за прицврстување што сакате да ја поместите и слободно движете ја.

Кога ги поместувате точките за прицврстување со помош на Алатката за закотвување , ќе ги поместувате рачките и во повеќето случаи, таа ја искривува линијата/патеката.

Кога ја користите Алатката за директен избор за да се движите, можете да ја поместите позицијата на точката за прицврстување и можете да ја направите закривена или со заоблен агол.

Алатката за искривување ви овозможува да ја искривите патеката помеѓу две точки на прицврстување и ќе можете да ја поместите точката на прицврстување за да ја прилагодите кривата. Можете исто така директно да изберете точка на прицврстување за да ја преместите.

Како да ги избришете точките за прицврстување во Adobe Illustrator

Што ако сте додале премногу точки за прицврстување и сакате да отстраните некои однив? Погоди што? Користењето на Избриши ја алатката за прицврстување е еден начин, а исто така можете да ја користите и Алатката за директен избор . Во секој случај, потребни се само три брзи чекори за отстранување на точките за прицврстување во Adobe Illustrator.

Бришење точки за прицврстување со помош на алатката Delete Anchor Point

Чекор 1: Користете ја Алатката за избор за да ја изберете патеката каде што сакате да го избришете сидрото поени.

Чекор 2: Изберете ја Избриши ја алатката Anchor Point од лентата со алатки или користете ја кратенката на тастатурата - (копчето минус) и вие Ќе ги видите сите точки за прицврстување на патеката што ја избирате.

Чекор 3: Кликнете на точките за прицврстување што сакате да ги отстраните. На пример, јас кликнав на сите точки за прицврстување во триаголникот од буквата A.

Алтернативно, можете да ја користите алатката за директно избирање за да ги отстраните точките за прицврстување. Видете ги брзите чекори подолу.

Бришење точки за прицврстување со помош на алатката Директен избор

Чекор 1: Изберете ја Алатката за директен избор (кратенка на тастатура А ).

Чекор 2: Кликнете на точката за прицврстување што сакате да ја отстраните.

Чекор 3: Притиснете го копчето Избриши .

Како да ги споите точките за прицврстување во Adobe Illustrator

Во зависност од тоа дали правите форма или се обидувате да ги споите точките за прицврстување на линијата, постојат различни начини за спојување точки во Adobe Illustrator .

Ако сакате да ги споите точките за прицврстување од различни патеки, можете да користитекомандата Join за спојување линии/патеки.

Едноставно користете ја алатката Директен избор за да ги изберете точките за прицврстување на патеката и користете ја кратенката на тастатурата Command + J (или Ctrl + J ) за поврзување на точките за прицврстување.

Ако зборувате за спојување на точките за прицврстување за да направите форма, ќе ја користите Алатката за градење форми .

На пример, ако сакате да ги комбинирате овие две форми, поместувањето на обликот до местото каде што се спојуваат точките на прицврстување нема да ги спои точките за прицврстување.

Наместо тоа, можете да ги изберете двете форми, да ја изберете Алатката за градење форми и да влечете низ двете форми за да ги комбинирате формите. Кога ги комбинирате формите, двете точки за прицврстување се споени заедно.

Заклучок

Познавањето на основите за тоа како да работите со точките за прицврстување во Adobe Illustrator ќе ви помогне да ги олесните работите. На пример, можете да менувате фонтови и форми за да создадете нешто ново. Тоа е исто така корисно кога станува збор за илустрации, како што се спојување линии.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.