9 најдобри безжични рутери за дома во 2022 година (Брз преглед)

 • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Пристапот до Интернет е насекаде. Како кислород, ние едноставно го земаме здраво за готово. Не мора да се приклучуваме или да бираме, тоа е само таму - и го користиме за речиси сè. Единствениот пат кога навистина размислувате за тоа е кога има проблем, а кога тоа ќе се случи, најверојатен кандидат е вашиот безжичен рутер.

Вашиот рутер е веројатно најтешко работниот апарат во вашиот дом. Се напојува 24/7 и е поврзан со секој уред со можност за интернет во вашиот дом. Ја создава и управува со вашата домашна мрежа, ја споделува интернет-врската на вашиот модем и ги држи натрапниците надвор. Го земаме здраво за готово додека нешто не тргне наопаку, а потоа сите забележуваат и почнуваат да се жалат во рок од неколку секунди.

Многу се шансите да го користите безжичниот рутер што го обезбеди вашиот интернет-провајдер. Тоа би бил евтин уред кој е само дополнет за да го вклучи вашето семејство онлајн, па дури и може да биде вграден во вашиот модем. Ако вашиот интернет се чувствува побавен отколку што треба, можеби вашиот рутер не може да продолжи. Ако перформансите на вашата домашна Wi-Fi страдаат, тоа е веројатно и поради вашиот рутер. Не поднесувајте го оној што ви го дал вашиот интернет провајдер бесплатно. Надградете!

Многу семејства треба да размислат да го заменат со мрежна мрежа од цел дом. Тие се состојат од голем број уреди што ги поставувате околу вашиот дом за да се осигурате дека интернетот ќе биде достапен во секој простор што ќе го очекувате.брз и моќен, како и малку поевтин. Со фокус на игрите, рутерот ќе го минимизира доцнењето и ќе му даде приоритет на сообраќајот до уредите што се важни за вас. Иако TP-Link не го објавува опсегот на рутерот, тој има осум моќни антени и RangeBoost, карактеристика што го зголемува квалитетот на сигналот за уредите да можат да се поврзуваат на поголеми растојанија.

На прв поглед:

 • Безжичен стандард: 802.11ac (Wi-Fi 5),
 • Број на антени: 8 (надворешни),
 • MU-MIMO: Да,
 • Максимален теоретски пропусен опсег: 5,4 GHz (AC5400).

C5400X е целосно опремен рутер за игри со три опсег и нуди осум гигабитни етернет порти, прв приоритет на играта и правичност на времето за емитување максимална реакција при играње. На моќните корисници ќе им се допадне колку може да се конфигурира, а не-техничките корисници можат да го постават без потешкотии.

Може да се комбинираат две етернет порти за двојно поголема брзина, а исто така има и две USB 3.0 порти и вградени -во VPN и заштита од малициозен софтвер се вклучени. Мобилната апликација Tether е достапна за административни задачи.

Asus RT-AC5300

Asus RT-AC5300 е повторно поевтин и може да се пофали со речиси иста брзина како и TP -Link Archer погоре, но се напојува со малку помалку моќен процесор. Сепак, обезбедува многу подобра покриеност - до 5.000 квадратни стапки - што е погодно за многу големи домови и ривалски мрежни мрежи.

Напоглед:

 • Безжичен стандард: 802.11ac (Wi-Fi 5),
 • Број на антени: 8 (надворешни, прилагодливи),
 • Покриеност: 5.000 квадратни стапки (460 квадратни метри),
 • MU-MIMO: Да,
 • Максимален теоретски пропусен опсег: 5,3 Gbps (AC5300).

Овој рутер со три појаси има четири Gigabit Ethernet порти (можете да комбинирате две за уште побрзо поврзување) и вградени USB 3.0 и 2.0 порти. Дополнителните функции вклучуваат квалитет на услугата, прв приоритет на играта, правичност за емитување, родителска контрола и заштита од малициозен софтвер.

Други буџетски рутери

Netgear Nighthawk R6700

Netgear Nighthawk R6700 е малку побавен од нашиот победнички буџетски рутер и чини повеќе. Па зошто би го избрале? Има неколку предности: има помоќен процесор, може да се конфигурира со апликацијата Nighthawk, има вграден VPN и работи со најмногу 25 уреди.

На прв поглед:

 • Безжичен стандард: 802.11ac (Wi-Fi 5),
 • Број на антени: 3 (надворешни),
 • Покриеност: 1.500 квадратни стапки (140 квадратни метри),
 • MU-MIMO: Не,
 • Максимален теоретски пропусен опсег: 1,75 Gbps (AC1750).

R6700 има четири Gigabit Ethernet порти и една USB 3.0 порта. Вклучени се паметни родителски контроли и заштита од малициозен софтвер, а апликацијата Nighthawk (iOS, Android) ви овозможува да го инсталирате вашиот рутер во само неколку чекори.

Иако обезбедува доволно пропусен опсег за општоупотребата, неговата побавна брзина и недостатокот на MU-MIMO значат дека не е најдобриот избор ако перформансите ви се важни. Опсегот на овој рутер не е погоден за поголеми домови.

TP-Link Archer A7

Иако не е толку брз или моќен како нашиот победнички буџетски рутер, толку повеќе прифатливиот TP-Link Archer A7 ќе покрие повеќе од вашата куќа и поддржува над 50 уреди. Тоа е добар основен рутер за нормална домашна канцеларија и семејна употреба.

На прв поглед:

 • Безжичен стандард: 802.11ac (Wi-Fi 5),
 • Број на антени: 3 (надворешни),
 • Покриеност: 2.500 квадратни стапки (230 квадратни метри),
 • MU-MIMO: Не,
 • Максимална теоретска ширина на опсег: 1,75 Gbps (AC1750).

Овој рутер со двоен опсег има четири Gigabit Ethernet порти, една USB 2.0 порта, квалитет на услугата и родителска контрола, што го прави одличен сеопфатен. Иако ова е еден од најбавните рутери што ги разгледуваме, брзините ќе бидат доволни за повеќето цели, а тој нуди поголема покриеност и поддржува повеќе уреди од нашите други буџетски избори.

Што треба да знаете за безжичните рутери

Некој го мачи Интернетот!

Дали забележувате кога вашиот интернет одеднаш станува бавен? Ако сте како мене, ќе се запрашате кој се зафаќа на интернет.

Она што го бараме од рутерот брзо се менува. Се повеќе од нашите животи поминуваме на интернет, а секоја година се чини дека користиме повеќе уреди за да го постигнеме тоа. Можеби некој си играедната страна од куќата, друго лице гледа Нетфликс во дневната соба, а во исто време, други гледаат YouTube на нивните iPad во нивните спални соби. Во меѓувреме, секој од вашите компјутери, телефони, таблети и паметни домашни уреди се поврзани со вашиот рутер 24/7. Ви треба таков што може да се справи!

Затоа размислете како ќе го користите интернетот следната и следната година. Секој гаџет за Wi-Fi што го купувате става уште поголем товар на вашиот систем:

 • паметни телефони,
 • таблети,
 • компјутери,
 • печатачи ,
 • игри конзоли,
 • паметни телевизори,
 • дури и паметни ваги.

Накратко, потребен ви е подобар рутер. Оној што може да се справи со сите ваши уреди што се поврзани и обезбедува повеќе од доволно пропусен опсег за да им служи на сите. Треба да има доволно опсег за да ја покрие секоја област од вашиот дом за да имате интернет секогаш кога ќе го очекувате. И треба да биде лесен за поставување и одржување.

Некои технички услови

Како се пишува Wi-Fi?

Секој го пишува различно ! Проблемот започна со стерео со „висока верност“, кои често се нарекуваат „hifi“ или „hi-fi“, понекогаш со чудна буквална буква. Тој термин стана инспирација за вообичаениот начин на скратување на „безжичната мрежа“: „wifi“ или „wi-fi“ или „WiFi“ или „Wi-Fi“. Забележете дека ова не значи „безжична верност“ или нешто друго, туку само звучи како „здравоfi“.

Па, кој е правилниот начин да се спелува? Иако јас лично претпочитам „wifi“, речниците Оксфорд и Мериам Вебстер го имаат како „Wi-Fi“ и тоа се согласува со начинот на кој Wi-Fi Alliance (кои поседуваат трговски марки поврзани со Wi-Fi) постојано го пишуваат терминот. Ќе го следиме нивното водство во овој преглед, освен во имињата на производите што користат различен правопис.

Сигурен сум дека на крајот едноставноста ќе победи и „wifi“ ќе дојде во мода. Се чини дека не е толку одамна кога моравме да пишуваме „е-пошта“ како „е-пошта“.

Безжични стандарди и брзини

Сега сме подготвени до нашиот шести безжичен стандард:

 1. 802.11a,
 2. 802.11b,
 3. 802.11g,
 4. 802.11n,
 5. 802.11ac (сега се нарекува и Wi-Fi 5) поддржан од повеќето уреди,
 6. 802.11ax (или Wi-Fi 6), најновиот стандард, поддржан само од најновите уреди.

Секој стандард поддржува поголеми брзини од претходниот. Во овој преглед, осум уреди што ги покриваме поддржуваат Wi-Fi 5, а само еден го поддржува сосема новиот Wi-Fi 6. Во 2019 година, не сакате да купувате ништо побавно од 802.11ac.

Вие' Честопати ќе видите брзина изразена како AC2200 (802.11ac работи со 2200 Mbps или 2.2 Gbps) или AX6000 (802.11ax работи со 6 Gbps). Тие брзини се распространети низ неколку опсези, така што нема да бидат достапни за еден уред - тоа е теоретска вкупна пропусност достапна за сите ваши уреди.

Колку повеќе опсези има рутерот, толку повеќеуреди што може да служи истовремено. Рутерите во овој преглед се барем со двоен опсег и многу три-бенд. Најмоќниот рутер што го покриваме, Netgear Nighthawk AX12, има неверојатни дванаесет опсези.

MU-MIMO

MU-MIMO значи „повеќе кориснички, повеќекратни влез, повеќекратен излез“. Тоа му овозможува на рутерот да комуницира со повеќе уреди истовремено, што е важно за домаќинствата кои имаат неколку луѓе кои користат интернет одеднаш.

Безбедносни стандарди

За безбедност, вие треба да се осигура дека корисниците треба да се логираат на вашиот рутер за да го користат. Ги чува лошите момци надвор. Кога го поставувате вашиот рутер, обично можете да изберете од голем број безбедносни протоколи:

 • WEP, кој има најслаба безбедност и не треба да се користи,
 • WPA,
 • WPA2, најчесто користен протокол,
 • WPA3, кој е толку нов што многу малку уреди го поддржуваат.

Ви препорачуваме да користите WPA2, кој е поддржан од повеќето рутери. Само Netgear Nighthawk AX12 моментално поддржува WPA3, но ова ќе стане подобро поддржано во текот на следните неколку години.

Некој ќе мрази секој рутер што го препорачувам

Мразам да препорачувам производи што добиваат лоши критики, така што овој преглед вклучува само рутери кои имаат рејтинг од потрошувачи со 4 ѕвезди и повеќе. И покрај ова, не сите се задоволни со нивното купување. Бев изненаден кога открив дека обично околу 10% од прегледите на рутерот на потрошувачитесе само со 1 ѕвезда! Иако точната бројка варира, тоа е точно за целиот опсег на рутери вклучени во овој преглед.

Како може да биде ова? Дали треба да бидеме загрижени? Корисниците кои ги оставаат овие негативни критики имаат вистински проблеми - испуштање на сигналот, прекин на преносот, рестартирање на рутерот и едноставно исчезнување на безжичната мрежа - и разбирливо се вознемирени. Честопати проблемот се решава, или со враќање на единицата под гаранција за враќање или замена.

Поради нивното негативно искуство, тие изразуваат чудење од позитивните критики што ги добива рутерот и страсно им препорачуваат на потенцијалните купувачи да изберат друг . Треба ли? Колку сериозно треба да ги сфатиме овие негативни критики? Тоа е нешто што ќе треба да се борите со себе.

Признавам дека имав неколку рутери во текот на годините со слични проблеми. Тоа не е изненадувачки - тие се сложени уреди кои се очекува да работат 24 часа на ден. Дали овие прегледи значат дека 10% од рутерите се неисправни? Најверојатно не. Гневните и фрустрирани корисници имаат поголема веројатност да остават рецензија отколку среќните корисници.

Па, кој рутер треба да го изберете? Сите тие имаат негативни критики! Немојте да бидете осакатени од неодлучноста - истражувајте, донесете одлука и живејте со неа. Мојот пристап е да го очекувам најдоброто, да ја искористам гаранцијата на рутерот доколку е потребно и прво да трошам време читајќи ги позитивното и негативноторецензии на потрошувачите за да добиете избалансирана слика за тоа што да очекувате.

Како ги избравме овие безжични рутери

Позитивни критики од потрошувачите

Имам мои сопствени искуства и преференции за рутерот, но бројот на рутери што никогаш не сум ги користел масовно ги надминува оние што ги имам. И технологијата постојано се менува, така што брендот што беше најдобар пред неколку години можеби е прескокнат од други.

Затоа треба да го земам предвид придонесот од другите корисници. Затоа ги ценам коментарите на потрошувачите. Тие се напишани од вистински корисници за нивните сопствени искуства со рутери кои ги купиле со свои пари и ги користат секој ден. Нивните поплаки и пофалби додаваат многу повеќе боја на приказната отколку само читање листови со спецификации.

Во овој преглед, разгледавме само рутери со оцена од потрошувачите од четири ѕвезди и повеќе, кои беа прегледани од стотици корисници или повеќе.

Спецификации на рутерот

Поддржете ги најновите стандарди за безжична мрежа

Потребен ви е модерен рутер за современиот свет. Сите рутери во овој преглед поддржуваат или 802.11ac (Wi-Fi 5) или 802.11ax (Wi-Fi 6).

Вкупна брзина/пропусен опсег

Со толку многу уреди поврзани на интернет, ви треба сета брзина што можете да ја добиете. Повеќето семејства би сакале ова да се дели прилично на сите уреди, но на гејмерите им е потребна што е можно поодговорна услуга и претпочитаат нивните машини да добијат приоритет. Има рутери совршени за дветесценарија.

Рутерите со еден опсег може да опслужуваат само еден уред во исто време, така што ги разгледавме само рутерите што се со двоен или три-бенд (или подобри). Повеќето паметни телефони и апарати за домаќинство го користат опсегот од 2,4 GHz, додека повеќе лаптопи и таблети жедни за податоци можат да го користат опсегот од 5 GHz.

Безжичен опсег

Тешко е да се предвиди колкава покриеност ќе обезбеди секој рутер бидејќи на него влијаат многу фактори. Вашиот безжичен сигнал може да биде попречен од дебели ѕидови од тули или вашиот фрижидер. Други безжични уреди како што се вашиот безжичен телефон, микробранова печка или рутер на соседот може да предизвикаат пречки што негативно влијаат на опсегот на вашиот рутер. Но, ги вклучивме проценките на производителот каде што е достапно.

Рутерот обично има опсег на видливост од околу 50 метри, но тоа зависи од видот и бројот на антени што ги има. Ако го поставите блиску до средината на вашиот дом, ќе го подобрите опсегот бидејќи сè ќе биде поблиску во просек. Проширувачите на Wi-Fi помагаат и се опфатени во посебен преглед.

Мрежените мрежи се најлесниот начин да се прошири опсегот на вашата мрежа така што ќе ја исполни целата куќа, иако почетната цена може да биде поголема. Овие се состојат од голем број рутери (или рутер плус сателитски единици) кои работат беспрекорно и не бараат повеќе имиња и лозинки на мрежата, овозможувајќи ви да се движите од соба во соба со вашите уреди додека останувате поврзани.Мрежестата мрежа со три единици ќе ги покрие повеќето големи домови.

Број на поддржани уреди

Колку уреди поседува вашето семејство? Следната година веројатно ќе биде повеќе. Доказ за иднината на вашиот рутер со избирање на оној што поддржува повеќе уреди отколку што ви требаат моментално. Некои можат да ракуваат со над 100 безжични уреди.

Карактеристики на рутерот

Рутерите може да доаѓаат со разни дополнителни хардверски и софтверски функции кои може да ви бидат корисни или не. Тие може да вклучуваат брзи Gigabit Ethernet порти за да можете да се вклучите во мрежата за уште поголеми брзини. Тие може да имаат една или повеќе USB порти за да можете да ги приклучувате периферните уреди како што се постари небезжични печатачи и надворешни хард дискови. Тие може да вклучуваат QoS (квалитет на услуга) кој обезбедува постојан опсег, родителска контрола или софтвер против малициозен софтвер.

Цена

Колку сте сериозни во врска со квалитетот на вашиот рутер? Има многу широк опсег на цени, почнувајќи од евтини рутери под 100 долари што ќе задоволат потреби на многу корисници, па се до најмоќните, најсовремени единици кои чинат 500 долари или повеќе.

Еве ги вашите опции, почнувајќи од најприфатливиот.

 • TP-Link Archer A7
 • Linksys EA6900
 • Netgear Nighthawk R6700
 • TP-Link Deco (Mesh)
 • Google Wifi (Mesh)
 • Netgear Orbi (Mesh)
 • Asus RT-AC5300
 • TP-Link Archer C5400X
 • Netgear Nighthawk AX12

Преземаат 3-пакети со мрежна мрежаНе е многу поскапо од купувањето на еден рутер, а разликата ќе биде забележлива. Netgear Orbi е одличен избор, обезбедувајќи широка покриеност на брз интернет до целиот ваш дом.

Но, можеби повеќе се грижите за перформансите отколку за покриеноста - на пример, ако сте инвестирале многу во игри или видео продукција. Во тој случај, моќниот рутер за игри ќе испорача поголема пропусност на уредите за кои се грижите. Netgear Nighthawk AX12 е рутерот од иднината. Тоа е единствениот рутер што го покриваме и кој ги поддржува најновите протоколи за Wi-Fi и безбедност и е неверојатно моќен.

За оние кои се поупатени кон буџетот, вклучивме неколку достапни рутери кои работат доста добро. Од нив, нашата предност е Linksys EA6900 , која нуди импресивни перформанси и исклучителна вредност за парите.

Ќе опфатиме вкупно девет рутери, по три од секоја категорија: mesh системи , брзи и моќни и буџетски . Ќе ги наведеме придобивките и недостатоците на секоја од нив за да можете да донесете информирана одлука.

Зошто да ми верувате за овој водич за рутер

Моето име е Адријан Обиди и го користев интернет од 90-тите. За почеток, само ќе приклучиме еден компјутер директно во dial-up модем кој беше поврзан на интернет само кога е потребно. Оттогаш работите драстично се променија!

Купив и конфигурирав десетицисе на средината во однос на потребната почетна инвестиција и се најдобриот избор за корисниците кои очекуваат секој уред да има одлична услуга во секоја просторија од нивниот дом или бизнис. Тие обезбедуваат најдобра покриеност, одлична брзина и одлична вредност за парите. Ако можете да поминете со помала покриеност, можете да заштедите пари со купување само една или две единици.

Но, тие не се најдобри за секого. Некои корисници - вклучително и сериозните гејмери ​​- даваат приоритет на енергијата пред покриеноста и може да изберат поскап рутер. Тие претпочитаат рутери со моќни процесори, осум безжични антени, апсолутно огромен пропусен опсег и изобилство на етернет порти. Нашиот победник дури го поддржува стандардот Wi-Fi 6 од следната генерација 802.11ax. Ако е потребна поголема покриеност, тоа може да се постигне со додавање сателитски единици, а ние ги покриваме вашите опции во посебен преглед.

Конечно, многу корисници имаат повеќе основни потреби. Тие само сакаат да влезат на Интернет и не треба да трошат куп пари. Вклучивме опсег на рутери што ќе одговараат.

безжични рутери, и за моето големо семејство дома и за компаниите за кои сум работел. Некои беа сигурни, на други им требаше повеќе внимание. Научив да го проширувам нивниот опсег на различни начини, и безжично и преку кабел.

Мојата сегашна домашна мрежа се состои од четири безжични рутери лоцирани стратешки околу куќата и канцеларијата. Иако работи добро, хардверот е стар неколку години и прилично застарен. Планирам да го заменам следната година - можеби со мрежен систем од цел дом - и сакам да ги проверам најдобрите алтернативи. Се надевам дека моите откритија ќе ви помогнат при изборот на сопствен рутер.

Најдобар безжичен рутер за дома: Најдобри избори

Не секој ги има истите потреби и приоритети при изборот на безжичен рутер, па затоа ви даде три победници: најдобар мрежен мрежен систем, најдобар моќен рутер и најдобар буџетски рутер. Ако барате рутер способен да го напојува вашиот VPN, ги дадовме нашите препораки во посебен преглед на VPN рутер.

Најдобра Mesh мрежа: Netgear Orbi Whole Home Mesh WiFi System

Netgear Orbi RBK23 е мрежен мрежен систем кој се состои од еден рутер и две сателитски единици. Нуди одлична покриеност и брзина по оваа цена, со технологија со три бендови што му овозможува да ја одржува истата брзина со дополнителни уреди што се користат и поддржува над 20 уреди.

Проверете ја струјатаЦена

На прв поглед:

 • Безжичен стандард: 802.11ac (Wi-Fi 5),
 • Покриеност: 6.000 квадратни стапки (550 квадратни метри),
 • MU-MIMO: Да,
 • Максимален теоретски пропусен опсег: 2,2 Gbps (AC2200).

Орби е малку различен во дизајнот од другите мрежни мрежи: сателитите се поврзуваат само со главниот рутер, наместо едни со други. Тоа значи дека најдобро е да го поставите вашиот рутер на централна локација. И покрај ова, покриеноста на системот е одлична.

Корисниците кои се префрлаат на Orbi изгледаат воодушевени од дополнителниот безжичен опсег и брзината што ги нуди. Како да го искусуваат интернетот на сосема нов начин. Многу од нив ја надградиле својата домашна брзина на интернет со нивниот интернет провајдер, но не го гледале подобрувањето што го очекувале со нивниот стар рутер. Дури и оние кои се префрлија од други мрежести мрежи беа воодушевени од дополнителната брзина, а тоа ги вклучува и оние кои се префрлија од Google Wifi, кој има слични спецификации на хартија.

Три-бенд WiFi ја максимизира брзината. Дополнителен трет опсег посветен на вашиот рутер и сателит Orbi ги ослободува другите два опсези за максимална брзина на вашите уреди

Системот располага со Gigabit Ethernet порта на секоја единица, родителски контроли и вграден антивирус и заштита од кражба на податоци. Поставувањето е покомплицирано од, на пример, Google Wifi, но треба да го поставите само еднаш, но уживате во дополнителната брзина секој ден. НаOrbi App (iOS, Android) секако помага, но не е толку лесна за користење како што може да биде, а некои корисници претпочитаат да ја користат потрадиционалната (и помалку привлечна) веб-апликација.

Други конфигурации : Достапни се 2-пакети и единечни единици - тие нудат помала покриеност, но се значително поевтини. Или надградете го на поскапиот AC3000 RBK53S или AX6000 RBK852 кои нудат уште поголеми брзини.

Најмоќен: Netgear Nighthawk AX12

Netgear Nighthawk AX12 изгледа како скришум воен авион - мат црна, рационализирана и елегантна. Тоа е рутерот што треба да го изберете дали брзината и моќноста се ваш приоритет и сте подготвени да платите премија за перформансите.

Тоа е единствениот Wi-Fi 6 рутер што го прикажуваме во нашиот преглед и може да постигне брзини до 6 Gbps распространети на сите ваши уреди. Со 12 истовремени преноси, повеќе уреди можат да користат Wi-Fi во исто време (тоа е шест пати подобро од двојниот опсег), а рутерот може да се справи со над 30 уреди. Покриеноста е одлична и е победена само од мрежна мрежа со три единици.

Проверете ја моменталната цена

На прв поглед:

 • Безжичен стандард: 802.11ax (Wi -Fi 6),
 • Број на антени: 8 (скриени),
 • Покриеност: 3.500 квадратни стапки (390 квадратни метри),
 • MU-MIMO: Да,
 • Максимален теоретски пропусен опсег: 6 Gbps (AX6000).

Ова е еден убав рутер и корисниците кои ги трошеле своите пари на него изгледаат многу среќни.Покрај многуте коментари за тоа колку кул изгледа, речиси сите зборуваат за значителното зголемување на брзината што го донесе на нивната мрежа - иако повеќето од нивните уреди сè уште не го поддржуваат новиот стандард за Wi-Fi 6. Иако рутерот е скап, тие сметаа дека се добро потрошени пари.

Уредот има пет Gigabit Ethernet порти, вграден VPN и го поддржува новиот безбедносен протокол WPA3. Опсегот на рутерот е доволен за некои корисници да го заменат својот стар мрежен систем со него - тој ќе покрива големи, двокатни домови. Апликацијата Nighthawk (iOS, Android) помага при поставувањето и конфигурацијата и вклучува тест за брзина на интернет. Се чини дека на корисниците им се допаѓа оваа апликација многу повеќе од онаа на Orbi и го наоѓаат процесот на поставување брз и лесен.

Други опции: ако ви треба дополнителна покриеност, додајте NightHawk WiFi 6 Mesh Range Extender за дополнителни 2.500 квадрати стапала и можност за поврзување дополнителни 30+ уреди.

А ако ви треба уште повеќе енергија од вашиот рутер (навистина?), надградете го на Nighthawk RAX200, кој поддржува 40+ уреди и брзина до 11 Gbps (AX11000) преку 12 преноси, но нуди помала покриеност .

Најдобар буџет: Linksys EA6900

Ако барате поевтин рутер, не мора да се задоволите со бавните брзини и несигурната покриеност. Рутерот Linksys EA6900 нуди брзини AC1900 со двоен опсег. Тоа е одлична вредност за парите - други рутери по оваа ценаточка нуди само AC1750 и нема поддршка за MU-MIMO. EA6900 нуди добри перформанси и добар сет на функции, но нема доволно широк опсег за да покрие поголеми домови.

Проверете ја моменталната цена

На прв поглед:

 • Безжичен стандард: 802.11ac (Wi-Fi 5),
 • Број на антени: 3 (прилагодливи, надворешни),
 • Покриеност: 1.500 квадратни стапки (140 квадратни метри),
 • MU-MIMO: Да,
 • Максимален теоретски пропусен опсег: 1,9 Gbps (AC1900).

За ефтин модем, EA6900 е сè што им е потребно на многу корисници. Поставувањето е лесно, брзините на Wi-Fi се соодветни за повеќето употреби, а поставките за приоритизација на медиумите значат посигурен пренос на содржина. Корисничките осврти изразуваат задоволство од брзината на рутерот, а често и од покриеноста.

Има четири Gigabit Ethernet порти и две USB порти — едната 2.0, а другата 3.0 — за да можете да прикачите печатач или надворешен хард диск. Апликацијата Linksys Smart WiFi (iOS, Android) помага при поставувањето и конфигурирањето на рутерот - всушност, треба да го поставите користејќи ја апликацијата. Коментарите на корисниците за поддршката на Linksys се доста позитивни.

Други добри безжични рутери за домашни

Mesh Networks

Google WiFi

Google WiFi е мрежен систем кој чини малку помалку од нашиот победнички Orbi, но по цена на брзина и покриеност. Иако рутерот има максимален пропусен опсег од 2,3 Gbps, сателитските единици се само 1,2 Gbps,забавување на мрежата.

Како резултат на тоа, рецензентите кои ги користеле двете единици ја наоѓаат мрежата на Netgear значително побрза. Исто така, потребни ви се повеќе единици за покривање на истата област. Онаму каде што Google Wifi напредува е леснотијата на користење. Корисниците постојано сметаа дека е побрзо и полесно за поставување и одржување.

На прв поглед:

 • Безжичен стандард: 802.11ac (Wi-Fi 5),
 • Број на антени: 4 (внатрешни) по единица,
 • Покриеност: 4.500 квадратни стапки (420 квадратни метри),
 • MU-MIMO: Не,
 • Максимална теоретска ширина на опсег: 2,3 Gbps.

Секоја единица има две Gigabit Ethernet порти, но нема USB порта. Апликацијата што е лесна за употреба го олеснува брзото поставување на системот и тековното следење на она што е поврзано, вклучувајќи ја и можноста за давање приоритет на уредите. Бидејќи апликацијата се фокусира на леснотијата на користење, на повеќе техничките корисници може да им е ограничен недостатокот на опции за конфигурација.

Други конфигурации: ако имате помал дом, можете да заштедите пари со купување пакет од 2 или единечна единица.

Стоп притиснете: Google неодамна објави наследник, Nest WiFi, кој треба да биде достапен до објавувањето на оваа рецензија. Единиците изгледаат ветувачки и бараат поголеми брзини, поширока покриеност и поддршка за 100 уреди. Она што е навистина различно е тоа што во секоја единица има вграден паметен звучник на Google Home. Овој производ може да стане мојот нов омилен.

TP-Link Deco M5

ТП-Link Deco M5 Smart HomeMesh Wi-Fi системот е речиси половина од цената на другите мрежести мрежи во овој преглед и сепак нуди одлична покриеност, иако со помали брзини. Елегантните единици се прилично ненаметливи и ќе се вклопат во повеќето домови и можат да се справат со преку 100 уреди (во споредба со 25+ на Orbi) кои се поврзани истовремено.

На прв поглед:

 • Безжичен стандард: 802.11ac (Wi-Fi 5),
 • Број на антени: 4 (внатрешни) по единица,
 • Покриеност: 5.500 квадратни стапки (510 квадратни метри) ,
 • MU-MIMO: Да,
 • Максимален теоретски пропусен опсег: 1,3 Gbps (AC1300).

Деко има две Gigabit Ethernet порти (но без USB порти ), Квалитет на услугата WMM и заштита од малициозен софтвер. Вклучува родителска контрола со профили и активно филтрирање содржини користејќи претходно поставени категории соодветни на возраста, што ја прави идеална за семејства со помали деца.

Апликацијата Deco ви овозможува брзо и лесно да го конфигурирате вашиот систем и се чини дека е ажурирана одвреме-навреме да одговорите на барањата на клиентите.

Други конфигурации: Ако не ви треба толку многу покриеност, можете да купите 2-пакет или единечна единица и да заштедите пари. За дополнителна брзина, можете да го надградите AC2200 Deco M9 за околу двојно повисока цена.

Други моќни рутери

TP-Link Archer C5400X

Иако TP-Link Archer C5400X не поддржува Wi-Fi 6 како што го поддржува нашиот победнички Nighthawk AX12, сепак е неверојатно

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.