2 брзи начини за ротирање видео во Final Cut Pro

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Кога уредувате филм во Final Cut Pro, веројатно ќе сакате да ротирате видео клип. Можеби е затоа што клипот е снимен на мобилен телефон во пејзаж или портрет режим и кога е увезен во Final Cut Pro е исклучен за деведесет степени.

Или можеби хоризонтот во одредена снимка не е толку израмнет како што би сакале и сакате да го дотерате неколку степени. Без оглед на причината, вртењето видео во Final Cut Pro е лесно и може да помогне вашите видеа да изгледаат професионално .

Во оваа статија, ќе ви покажам како да го направите тоа на неколку начини за и двајцата да ги имате сите информации што можеби ќе ви бидат потребни и да можете да го изберете методот што најдобро функционира за вас.

Key Takeaways

  • Можете брзо да ротирате слика користејќи ја алатката Transform .
  • Можете да ротирате слики и со прилагодување на Transform поставки во Инспектор .
  • По ротирањето на сликата, честопати ќе треба да го зголемите вашето видео (со зумирање) за да ги елиминирате сите празни места што ги создала ротацијата.

Метод 1: Ротирајте го видеото со помош на алатката Transform

Чекор 1: Активирајте ја алатката Transform .

Кликнете на видео клипот што сакате да го ротирате, а потоа изберете ја алатката Transform со кликнување на малиот квадрат во долниот десен агол на прозорецот за гледање, каде што црвената стрелка покажува на скриншот подолу.

Откако ќе се избере, иконата на алатката Трансформирај ќе се свртиод бело до сино и ќе видите дека некои контроли се појавиле на сликата во прегледувачот, како што е прикажано на сликата подолу.

Во центарот на сликата, каде што покажува црвената стрелка на снимката од екранот, е рачката за ротација која ви овозможува лесно да ја ротирате сликата.

Забележете ги и сините точки што сега се појавуваат околу вашата слика. Ова се рачки кои ви дозволуваат да ја зумирате и одзумирате сликата или да ја истегнете нагоре/надолу и настрана.

Чекор 2: Ротирајте ја сликата.

За да ја ротирате сликата, едноставно кликнете – и задржете – на сината точка каде што покажува црвената стрелка на горната слика од екранот. Сега повлечете го глувчето или движете ги прстите преку подлогата за следење и ќе видите дека сликата се ротира во окното на прегледувачот.

Кога ќе го имате саканиот агол, едноставно пуштете го копчето на глувчето или тргнете ги прстите од подлогата.

Чекор 3: Исчистете ја сликата, доколку е потребно.

Не е невообичаено видеото што е ротирано да остави неколку празни места. Во примерот прикажан на екранот подолу, видеото е снимено со камерата малку насловено. Така, го завртев клипот неколку степени во насока на стрелките на часовникот за да изгледа порамно.

Но, оваа ротација резултираше со некои многу видливи празни места, особено во горниот десен и долниот лев дел на екранот. Најлесен начин да ги поправите е да го зумирате (зголемите) вашето видео додека овие празни места не исчезнат.

Можешзумирајте со кликнување на која било од сините рачки и одвлекувајќи се од центарот на сликата. Ќе видите како вашиот имиџ расте за да ги пополни празнините и кога ќе бидете задоволни со изгледот, можете да се ослободите.

Совет: ако е тешко да се видат сините рачки потребни за зумирање на сликата, може да помогне да се намали сликата во вашиот работен простор. Можете да го направите ова со кликнување на поставката за скала каде што покажува зелената стрелка на екранот подолу. Едноставно кликнување на тој број и избирање помал процент ќе ја намали вашата слика во областа за гледање што ќе ви овозможи да ги видите сите контролни рачки што можеби биле исклучени од екранот.

Професионален совет: ако едноставно не е многу јасно дали има празни места по ротирањето, со кликнување на копчето за прегледувач (каде што покажува црвената стрелка) ќе се вклучи/исклучи корисно бело поле (прикажано на сликите од екранот горе и долу) што може да помогне да се открие каде може да има празни места.

Кога сте задоволни со ротацијата на вашето видео и секое неопходно чистење, препорачувам да ја исклучите алатката Transform за контролите да исчезнат и да не ви го одвлекуваат вниманието додека одите на вашето уредување на други клипови.

За да ја исклучите алатката Transform , само кликнете на (сега синиот) квадрат повторно и тој повторно ќе се претвори во бело и контролите Transform ќе исчезнат.

Метод 2: Ротирајте го видеото со помош на инспекторот

Чекор 1: Отворете гоинспектор .

инспекторот е скокачки прозорец кој содржи различни поставки во зависност од тоа каков вид на клип сте избрале. Може да се отвори и затвори со кликнување на иконата Инспектор – на која покажува црвената стрелка на сликата подолу.

Чекор 2: Активирајте ја поставката Transform.

Иако има тони забавни и корисни контроли во Инспекторот, денес само се занимаваме со делот Трансформирај .

Ако белото поле лево од зборот Transform (на кое покажува црвената стрелка на сликата подолу) е отштиклирана, кликнете на неа. Сега сите контроли Transform ќе преминат од сива во бела и може да почнете да ги прилагодувате.

Чекор 3: Променете ја ротацијата на вашето видео .

На сликата од екранот подолу, црвениот овал истакнува два начина за ротирање видео во Inspector .

На левата страна на означениот овал е сив круг со црна точка. Ова е „тркало“ на кое можете да кликнете и да влечете наоколу за да ја ротирате сликата слично како што правевте со алатката Transform .

Покорисен, според мене, е бројот на десната страна на црвениот овал. Овде можете да внесете кој било број што го сакате и вашето видео ќе се ротира точно до тој степен.

Ако сакате да го ротирате видеото нагоре и налево, внесете позитивен број. Ако сакате да ротирате надолу и надесно, внесете негативаброј.

Додека си играте со овие контроли, ќе добиете чувство за нив, но можеби е полесно да го користите „тркалото“ лево за да ја ротирате сликата приближно каде што сакате, а потоа да ја подигнете или намалите број на десно за да ја добиете ротацијата точно онаму каде што сакате.

Совет: може да внесете делумни степени. Значи, ако се обидувате да израмните слика со јасен хоризонт, но 2 степени се премалку, а 3 степени премногу, можете да прилагодите за 1/10 ти од степен со вклучување на децимална точка, како што е 2.5. И колку што знам, нема ограничување на бројот на децимални места што ќе ги прифати Final Cut Pro. Ако 2.0000005 степени е само количината што треба да ја ротирате, нема проблем!

Конечно, веројатно ќе имате некои од истите проблеми со празното место користејќи го Inspector што го имавте користејќи ја алатката Transform .

Можете да ги поправите лесно во инспекторот со зголемување на Скалата (што е веднаш под контролите Ротација за кои разговаравме). Оваа алатка го прави истото како и зумирањето или одзумирањето со помош на рачките обезбедени од алатката Transform . Подигнете го бројот за да ја зголемите скалата (зумирајте) или намалете го за да ја намалите скалата (одзумирате).

Конечни (трансформативни) мисли

Додека алатката Трансформирај е брза (само кликнете на копчето Трансформирај и почнете да ги влечете рачките) Инспекторот дозволува повеќепрецизност.

А понекогаш и можноста да го видите точниот број на степени што сте ги ротирале сликата или точниот процент на зумирање што сте го користеле за отстранување на празни места, може да ви помогне да ги добиете вистинските количини за друга слика што ја сакате сакаат да ротираат.

Но, која алатка најдобро функционира за вас е прашање на личен избор, затоа ве охрабрувам да ги испробате и двете и да видите што ви се допаѓа и што не ви се допаѓа во различните пристапи.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.