6 Најдобар софтвер за дизајн на фонтови

 • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Здраво! Моето име е јуни. Јас сум графички дизајнер кој сака да испробува различни фонтови за нови проекти. Кога ми дозволува времето, сакам да правам свои фонтови за да се издвојувам од толпата. Почнав да создавам фонтови во Adobe Illustrator и користам уредувачи на фонтови за да креирам фонтови во TTF или OTF формат.

Откако пробав неколку уредувачи на фонтови, избрав шест најдобри создавачи на фонтови и ќе го споделам со вас моето искуство за нивно користење. Почнав со FontForge бидејќи беше бесплатен и професионален, но потоа открив други опции кои се одлични и за дизајн на фонтови.

Важно е да се избере вистинската алатка за вистинската намена бидејќи некои алатки може да го поедностават работниот процес што другите алатки не можат. На пример.

Видете кој уредувач на фонтови е најдобар за вас.

Прегледани 6 најдобри создавачи на фонтови

Во овој дел, ќе зборувам за шест алатки за дизајнирање фонтови, вклучувајќи опции погодни за почетници, најдобри за професионална употреба и неколку бесплатни опции.

Во зависност од тоа како го користите, постојат различни софтвери за дизајн на фонтови за вашиот работен тек. Некои создавачи на фонтови се попријателски за почетници од другите, некои имаат понапредни функции, а цената може да биде бесплатна или стотици долари.

1. Glyphs Mini (најдобро за почетници)

 • Цена:проекти. Ако едвај дизајнирате фонтови, тоа може да биде одлична опција бидејќи е бесплатна и сè уште ги има основните карактеристики за правење фонтови. Полесно е за користење од FontForge и има поедноставен интерфејс.

  Дали сте пробале некој од овие софтвери за дизајн на фонтови? Која ја користите? Слободно оставете коментар подолу.

  49,99 долари со 30-дневен бесплатен пробен период
 • Компатибилност: macOS 10.11 (El Capitan) или погоре
 • Клучни карактеристики: Креирај сингл - господар на OpenType фонтови, уредувајте хиероглифи со напредни векторски алатки
 • Позитивни: Чист интерфејс, лесен за почеток.
 • Недостатоци: Ограничени функции и поддршка за професионална употреба.

Ми се допаѓа едноставниот и чист интерфејс на Glyphs mini што ја олеснува навигацијата за пристап до функциите. На левиот панел, можете да изберете да уредувате хиероглифи по категорија, јазик, итн.

Двоен клик на глифот што сакате да го креирате и тој ќе ви отвори прозорец каде што можете да креирате и уредувате глиф користејќи ги векторските алатки на врвот. Можете да започнете со примитивните алатки за форма на правоаголник и круг и да ја користите алатката за пенкало или молив за да додадете детали. Исто така, има брзи алатки за заокружување на аглите, ротирање и навалување на знакот.

Ако не сте сигурни за некоја алатка, можете да го проверите прирачникот за Glyphs Mini или други онлајн упатства. Сметам дека е лесно да се започне со Glyph Mini со неговите основни алатки за дизајнирање фонтови, меѓутоа, тој нема напредни функции како што се уредување бои, паметни компоненти како четки, слоеви итн.

Ако сте Ако се сомневате помеѓу Glyphs или Glyphs mini, можете да одлучите врз основа на вашиот работен тек. Glyphs mini е поедноставна и полесна верзија на Glyphs. Ако работите со типографија на високо професионално ниво, тогаш Glyphs е подобра опцијаза тебе отколку Glyphs mini.

На пример, јас создавам фонтови од време на време за конкретни проекти, но не мора да имам строго правило за нивните формати итн. Во овој случај, сметам дека Glyphs mini подобро одговара на мојот работен тек, не треба многу напредни функции што ги нуди Glyphs.

Плус, разликата во цената помеѓу Glpyhs и Glyphs Mini е извонредна. Glyphs Mini чини 49,99 $ или можете да го добиете во Setapp бесплатно ако имате план за претплата на Setapp. Бидејќи Glyphs е попрофесионален создавач на фонтови со понапредни функции, цената е исто така повисока. Можете да добиете глифи за 299$ .

2. Фонтсеб (најдобар за корисниците на Adobe)

 • Цена: 39$ за Adobe Illustrator или $59 за двата Adobe Illustrator & засилувач; Photoshop
 • Компатибилност: Adobe Illustrator или Photoshop CC 2015.3 или погоре
 • Клучни карактеристики: Дизајнирајте фонтови во Adobe Illustrator или Photoshop
 • Позитивни: Дизајнирајте фонтови во вашиот познат софтвер, лесни за користење
 • Констикти: Работи само со Illustrator и Photoshop, а не со други апликации

Малку поинаков од другите производители на фонтови, Fontself не е самата апликација, тоа е екстензија за Adobe Illustrator и Photoshop CC.

Тоа е одличен избор за корисниците на Illustrator и Photoshop бидејќи ви овозможува да креирате директно во софтверот со кој сте запознаени и е супер лесен за користење. Сè што треба да направите е да го отворитеекстензија во Illustrator или Photoshop и повлечете ги буквите во панелот за проширување за да го уредите и инсталирате фонтот.

Исто така, лесно е да се приспособат порамнувањето и форматот бидејќи има паметни алатки кои ви овозможуваат да се пробивате без да поминувате низ глифите еден по еден (иако се препорачува за професионална употреба).

Fontself Maker е исто така добра вредност за парите. Можете да го добиете Fontself за Adobe Illustrator за 39 $ (еднократна такса) или да го добиете пакетот Illustrator и Photoshop за 59 $ (еднократна такса). Го добив планот само за Illustrator затоа што главно ја работам мојата типографија во Adobe Illustrator.

Би го избрал Fontself како најдобра опција за почетници кои користат Adobe Illustrator или Photoshop. Така, претпоставувам дека негативната страна на Fontself е тоа што не поддржува друг софтвер (сè уште), што ја ограничува неговата корисничка група.

3. FontLab (најдобро за професионалци)

 • Цена: 499 долари со а 10 дена бесплатно пробна
 • Компатибилност: macOS (10.14 Mojave -12 Monterey или понов, Intel и Apple Silicon) и Windows (8.1 – 11 или понова, 64-битна и 32-битна)
 • Клучни карактеристики: Напредни векторски алатки и слободно цртање или креирање фонтови
 • Позитивни: Целосно професионален создавач на фонтови, поддршка на големи формати на фонтови
 • Недостатоци: Скап, не е погоден за почетници

FontLab е напреден создавач на фонтови совршен за професионални дизајнери. Ти можешкреирајте и уредувајте OpenType фонтови, променливи фонтови, фонтови во боја и веб-фонтови. Исто така, поддржува различни јазици, па дури и емотикони.

Да, интерфејсот изгледа прилично поразителен, кога го креирате документот, но штом ќе кликнете на создавање специфичен глиф, тој станува подобар.

Како комплетен уредувач на фонтови, FontLab има многу алатки и функции кои ви дозволуваат да креирате секаков тип на фонт. Можете да ја користите четката или моливот за да креирате фонтови за скрипти (јас ја претпочитам четката) и да го користите пенкалото заедно со други алатки за векторско уредување за да направите сериф или сан сериф фонтови.

Да бидам искрен, ми требаше додека да дознаам како да користите одредени алатки, така да, постои крива за учење и веројатно не е добра опција за комплетни почетници. Исто така, неговата цена – $499 , мислам дека е многу да се инвестира како почетник, но вие јавете се 🙂

Генерално, ми се допаѓа искуството со користење на FontLab, сепак, едно нешто што малку ме мачи тоа што понекогаш кога повторувам некоја акција, FontLab паѓа и се откажува.

( Јас користам FontLab 8 на MacBook Pro. )

4. Glyphr Studio (најдобра опција за прелистувач)

 • Цена: Бесплатно
 • Компатибилност: Веб-базирана
 • Клучни карактеристики: Направете фонтови од почеток или увезете контури на SVG формат од софтвер за дизајн
 • Позитивни: Не зафаќа простор на вашиот компјутер, лесен за користење
 • Континуитети: Ограничени функции

Glyphr Studioе бесплатен онлајн уредувач на фонтови за секого. Лесен е за користење и има основни карактеристики за креирање фонтови. Можете да креирате сопствени фонтови од нула или да ги вчитате постоечките фонтови за да правите уредувања.

Интерфејсот е едноставен и лесно можете да ги најдете алатките што ви се потребни. На панелот од левата страна, можете рачно да ги приспособите поставките на вашите уредувања.

Можеби ќе треба да погледнете неколку упатства за да започнете ако немате големо искуство со векторски алатки, но навистина е лесно да скокнете веднаш и да започнете да играте со алатката бидејќи алатките се прилично стандарден.

Сепак, нема да можете да креирате фонтови за скрипти во Glyphr Studio бидејќи немаат алатки за цртање како моливи или четки.

5. Калиграф (најдобар за фонтови за ракопис)

 • Цена: Бесплатна или Про верзија од 8 $/месец
 • Компатибилност: Веб-базирана
 • Клучни карактеристики: Шаблон за фонтови, претворање на ракопис во дигитален фонт
 • Позитивни: Лесен за користење, нуди чекор по чекор водич
 • Кондости: може да се прават само рачно напишани фонтови

Calligraphr е најлесниот избор за конвертирање на вашите автентични рачно напишани фонтови во дигитални фонтови. Иако некој друг софтвер исто така поддржува фонтови за скрипти, на крајот ќе треба да го следите вашиот ракопис на хартија користејќи векторски алатки.

Предноста на Calligraphr е тоа што можете да го скенирате и конвертирате вашиот ракопис директно во соборувањеупотребливи формати на фонтови како TTF или OTF. Плус, можете да ги користите фонтовите за комерцијална употреба.

Потребно е да креирате сметка и да се најавите за да користите Calligraphr, но тоа е потполно бесплатно и тие не ви бараат информации за наплата. Откако ќе креирате сметка, можете да прикачувате слики од вашиот ракопис или да го преземете нивниот образец за да го користите како водич за вашиот ракопис.

Ако надградите на сметката Pro ( 8$/месец ), ќе добиете пристап до функции како што се лигатури, прилагодување на растојанието меѓу буквите за единечни знаци, опција за резервна копија на податоци итн. 1>

Во основа, Calligraphr е создавач на фонтови што го стимулира ракописот. Тоа, рече, нема многу опции за векторско уредување. Значи, ако сакате да креирате сериф или сан сериф фонт, ова не е опција. Но, секогаш можете да го користите заедно со друг создавач на фонтови бидејќи во секој случај е бесплатен 😉

6. FontForge (најдобра бесплатна опција)

 • Цена: Бесплатно
 • Компатибилност: macOS 10.13 (High Sierra) или понова верзија, Windows 7 или повисока
 • Клучни карактеристики: Векторски алатки за креирање фонтови, поддржува главни формати на фонтови
 • Позитивни: Професионален софтвер за дизајн на фонтови, доволно ресурси за учење
 • Кондости: Застарен кориснички интерфејс, стрмна крива на учење.

FontForge е софистициран создавач на фонтови и е бесплатен за користење. Го избрав како најдобра бесплатна опција меѓу другите, бидејќи има повеќе функции за создавање на различни видовифонтови и поддржува главни формати како PostScript, TrueType, OpenType, SVG и битмап фонтови.

Како еден од првите создавачи на фонтови, FontForge има релативно старомоден кориснички интерфејс (од кој сум јас не е вентилатор), а алатките не се нужно самообјаснувачки. Сметам дека е малку тешко да се користи. Сепак, има многу корисни ресурси за учење, па дури и самиот FontForge има страница со упатства.

Доколку барате бесплатен професионален софтвер за дизајн на фонтови, тогаш FontForge е најдоброто место. Сепак, имајте предвид дека корисничкиот интерфејс може да биде малку тежок за навикнување и ако сте нови за векторско уредување, ќе ви треба малку време да научите како да го користите софтверот.

Најчесто поставувани прашања

Еве повеќе прашања што можеби ги имате за дизајнот на фонтови и уредниците на фонтови.

Како можам да дизајнирам сопствен фонт?

Стандардниот процес би бил да се извлече фонтот на хартија, да се скенира и да се следи со помош на софтвер за дизајнирање фонтови. Но, можете исто така да креирате фонтови со векторски алатки директно користејќи го создавачот на фонтови. Ако креирате курзивни фонтови или други фонтови за ракопис, треба да користите графички таблет.

Како да станете дизајнер на типографија?

Иако е лесно да се дизајнира фонт, да се стане професионален дизајнер на типографија бара многу повеќе знаење. Треба да започнете со учење на историјата на типографијата, различни видови фонтови, основни правила, а потоа можете да дизајнирате фонтови за професионална употреба.

Кој е најдобриот софтвер на Adobe за правење фонтови?

Идеално, Adobe Illustrator е најдобриот софтвер на Adobe за креирање фонтови бидејќи ги има сите векторски алатки што ви се потребни, но некои луѓе исто така сакаат да користат InDesign за правење фонтови. Можете да користите или InDesign или Adobe Illustrator за дизајнирање на фонтот, а потоа користете уредувач на фонтови или екстензија за да го зачувате форматот на фонтот.

Заклучок: кој уредувач на фонтови да се избере

Ако работите со типографија на високо професионално ниво што бара строго форматирање, тогаш изберете софистициран создавач на фонтови како FontForge или Font Lab. Јас лично претпочитам Font Lab поради неговиот чист интерфејс и понапредните функции, но ако барате бесплатен уредувач на фонтови, одете на FontForge.

Glyphs Mini е одлична опција за почетници кои се нови во дизајнот на типографија или аматери бидејќи е едноставен, но има основни функции за уредување фонтови. Плус, тоа е подостапно.

За корисниците на Adobe Illustrator кои лежерно креираат приспособени фонтови, топло го препорачувам Fontself бидејќи е лесен за користење, а можете да го користите како екстензија што исто така заштедува малку простор на вашиот компјутер.

Caligraphr е корисен за правење фонтови во стил на ракопис бидејќи го скенира и стимулира вашиот ракопис без да мора повторно да го следите дигитално. Бидејќи е бесплатен, можете да го користите заедно со кој било друг уредувач на фонтови.

Glyphr Studio е добра алтернатива за брз фонт

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.