4 лесни начини за промена на Lineart боја во PaintTool SAI

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Постојат неколку начини да ја промените бојата на вашата линеарност во PaintTool SAI. Ова може да го постигнете со помош на Lock Opacity , Hue and Saturation филтерот, Color blending mode и Color linework tool .

Моето име е Елијана. Имам диплома за ликовни уметности во илустрација и користам PaintTool SAI повеќе од 7 години. Знам сè што треба да се знае за PaintTool SAI, а наскоро и вие.

Во овој пост, ќе ви покажам четири различни начини за промена на линеарната боја во PaintTool SAI. Без разлика дали сакате само да експериментирате со различни бои во вашето парче или целосно да го промените изгледот, ќе ви дадам чекор-по-чекор инструкции како да го направите тоа.

Key Takeaways

  • Секогаш креирајте ја вашата линеарт на посебен слој од вашата скица и боја за да ги направите идните уредувања безболни.
  • Користете Lock Opacity за да ја промените бојата на пикселите во избраниот линеартен слој.
  • Користете го копчето Ctrl+U за да пристапите до Танел за нијанса и заситеност за промена на бојата на вашата линеарност. Не заборавајте да го штиклирате полето Обојување, и Преглед за да ги видите уредувањата во живо.
  • Режимите за мешање на бои во PaintTool SAI, како што е Боја , ќе се зачуваат во Photoshop ако го зачувате вашиот SAI документ како .psd (документ на Photoshop).
  • Користете ја алатката Боја за да ја промените линеарната боја на линискиот слој.

Метод 1: Користење на непроѕирност за заклучување

Ако сакате да ја промените линеарната боја на PaintTool SAI, најлесниот начин е со користење на Lock Opacity . Со избирање на оваа опција се заштитува непроѕирноста на пикселите во избраните слоеви, или во едноставни термини, се избираат сите пиксели во вашиот линеартен слој за да го уредите само тоа.

Брза забелешка: не заборавајте да ја задржите вашата скица, линеарно , и боја на одделни слоеви за да се подобри работниот тек и да се направат идните уредувања безболни. Оваа опција најдобро функционира на одвоен линиски слој.

Сега следете ги овие чекори:

Чекор 1: Отворете го документот што сакате да ја промените линеарната боја во SAI.

Чекор 2: Лоцирајте го и кликнете на слојот во кој е присутна вашата линеарт.

Чекор 3: Кликнете на иконата Lock Opacity . Кога е активирана непроѕирноста за заклучување, на избраниот слој ќе се појави икона за заклучување.

Чекор 4: Изберете ја новата сакана боја во Бирач на бои . За овој пример, избрав црвено.

Чекор 5: Кликнете на Кофата за бојадисување . Ако сакате да промените одреден дел од вашата линеарност, алатката Молив или Четка исто така работи.

Чекор 6: Променете ја бојата на вашиот линеарно.

Метод 2: Користење на филтерот Hue и Saturation

Постојат два филтри за прилагодување на бојата во PaintTool SAI: Hue и Saturation и Brightness и Contrast. Филтерот за заситеност на нијанси може да се користи за лесно менување на бојата на вашиот линеарт во SAI .

Оваметодот е оптимален со изолиран линеарен слој, бидејќи ќе ја промени бојата на сите пиксели во избраниот слој. Следете ги овие чекори подолу:

Чекор 1: Лоцирајте го и кликнете на слојот во кој е присутна вашата линеарт.

Чекор 2: Кликнете на Филтер во Лентата со алатки од горното мени и изберете Прилагодувања на бои .

Чекор 3: Изберете Нијанса и заситеност или користете го копчето Ctrl+U .

Чекор 4: Ако не е штиклирано, проверете ги полињата Colorize и Preview . Ова ќе ви овозможи да видите преглед во живо на вашите уредувања.

Чекор 5: Ако вашата оригинална линеартна боја е црна, прво поставете го нивото Осветленост над 0. За ова упатство , го поставив на +50 .

Чекор 6: Користејќи ги лентите Hue и Saturation , сменете ја бојата на вашиот линеар по желба.

Чекор 7: Кога ќе завршите, притиснете OK или притиснете Enter на тастатурата.

Метод 3: Користење на режимот за мешање на бои

Режимите за мешање се ефекти што може да се додадат за манипулирање со боите на долните слоеви и се присутни во скоро сите софтвери за цртање и дизајн. Всушност, ако зачувате датотека .sai како .psd, овие режими на мешање ќе бидат зачувани и во Photoshop.

Забелешка: оваа опција за промена на линеарната боја ќе работи само ако вашата линеарна боја НЕ е црна.

Чекор 1: Изберете го вашиот линеартен слој.

Чекор 2: Кликнете на иконата Нов слој за да креирате новслој за вашиот линеарен слој.

Чекор 3: Кликнете на полето Clipping Group . Ќе видите дека е активирано кога полето е означено и слојот станува розев.

Чекор 4: Кликнете на паѓачкото мени Режим за мешање .

Чекор 5: Кликнете на Боја .

Чекор 6: Користете го Брач на бои за да изберете нова боја за вашата линеарност. За овој пример, избрав виолетова.

Чекор 7: Кликнете на Кофата за сликање во менито со алатки.

Чекор 8: Кликнете каде било на платното и гледајте како се менува бојата на вашето линеарно.

Метод 4: Користење на алатката Color Linework

Промената на линеарната боја на линискиот слој во PaintTool SAI е лесно, но малку поинаков од нормалниот слој и бара користење на алатката за linework layer Color . Како што е напишано во PaintTool SAI, оваа алатка „ја менува бојата на кликнат удар“.

Следете ги овие чекори за да ја промените линеарната боја на линеарните слоеви во PainTool SAI.

Чекор 1: Кликнете на вашиот линиски слој во PaintTool SAI во кој се наоѓа вашиот линеарт.

Чекор 2: Изберете ја алатката Боја во менито на алатката за слој на Linework.

Чекор 3: Користете го Брач на бои за да ја изберете вашата нова сакана линеарна боја. За овој пример, избрав зелена боја.

Чекор 4: Кликнете каде било на вашиот линеарно движење и гледајте како се менува бојата.

Завршни мисли

Учење како да ја смените бојата навашата линеарност во PaintTool SAI е непроценлива вештина во процесот на дизајнирање. И како што можете да видите, можете да го постигнете со различни алатки и методи, вклучувајќи Непроѕирност за заклучување , филтерот Нијанса и заситеност , режимот на мешање Боја , и алатката Color Linework.

Промената на бојата на вашата линеарност може да го промени идентитетот на вашето уметничко дело или да обезбеди нови иновации во вашето парче. Одвојте малку време да експериментирате и да откриете кој метод ви е најудобен во текот на работата.

Дали некогаш сте ја смениле бојата на линеартот во вашето парче? Каков ефект имаше? Кој метод најмногу ви се допаѓа? Дозволете ми да знам во коментарите подолу.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.