2 начини да се направи совршен круг во PaintTool SAI

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Да се ​​направи совршен круг во PaintTool SAI е лесно! Сè што ви треба е да ја отворите програмата, да земете таблет со пенкало (или глушец) и да имате уште една минута или две.

Се викам Елијана. Имам диплома за ликовни уметности во илустрација и користам PaintTool Sai повеќе од 7 години. PaintTool SAI е мојата прва љубов кон софтверот за цртање и се надевам дека ќе го направам и ваш.

Во оваа статија, ќе ви покажам два лесни начини со чекор-по-чекор инструкции за создавање совршен круг во PaintTool SAI за да можете да ја започнете вашата илустрација, стрип или дизајн на вистински начин.

Ајде да навлеземе во тоа!

Метод 1: Совршени кругови користејќи ја алатката Shape Tool

Ако сакате да создадете совршен круг во PaintTool SAI, користењето на алатката Shape е најлесната и најефикасната опција.

Следете ги чекорите подолу за да креирате совршен круг во PaintTool SAI со Shape Tool.

Забелешка: Ако користите постара верзија на PaintTool SAI , како што е VER 1, Shape Tool нема да биде достапна. Препорачувам да го ажурирате софтверот за да пристапите до следните команди.

Чекор 1: Кликнете на Алатка за обликување (се наоѓа помеѓу Магичното стапче и Напишете алатка) на главното мени и изберете Круг .

Чекор 2: Додека го држите копчето <1 Копче>Shift , кликнете и повлечете за да го направите вашиот круг по желба.

Чекор 3: За да ја смените бојата на вашиот круг,кликнете Боја во менито Алатка за обликување .

Чекор 4: Откако ќе изберете боја во Панелот за бои, поместете го курсорот над кругот додека не го видите полето за ограничување да светне и кликнете на една од четирите завршни точки на кругот.

И еве го, совршен круг во твојата боја на избор!

Забелешка #1: Користејќи ја Алатката за обликување ќе се создаде Слој на алатката за облик во панелот со слоеви. Ако ја зачувате вашата датотека со мајчин датотечен систем на SAI .sai, или . sai2 оваа форма ќе се задржи како векторски слој.

Ако ја зачувате вашата датотека како документ за Photoshop, ( .psd) ќе се претвори во стандарден растерски слој.

Забелешка #2: Бидејќи Shape Tool создава вектор Shape Layer во менито на слоеви, можете само да ги споите другите слоеви на Shape Tool над него.

За да се спои Слој на форма со Стандарден слој , мора да го споите надолу ВРВ од стандардниот слој. Нема да можете да споите стандарден слој на врвот на Shape Layer.

Забелешка #3: Ако споите Слој на форма со Стандарден слој ќе ги изгуби векторските својства и ќе стане растерски слој.

Метод 2: Совршени кругови со користење на елипсовиден линијар

PaintTool SAI има пет опции за линијар. Во ова упатство за Perfect Circle, ќе ја искористиме алатката Ellipse Ruler , која беше воведена во 2018 година. Да земемеПоглед!

Забелешка: ако користите постара верзија на sai, Ellipse Ruler нема да биде достапен.

Чекор 1: Користејќи ја горната лента со мени, кликнете на Ruler и лоцирајте ја опцијата Ellipse .

Ова ќе создаде Елипсен владетел, кој се појавува како зелен круг во центарот на платното.

Чекор 2: Користејќи ја големината на четката по избор, трагајте околу Елипсовиот владетел за да креирате круг.

Чекор 4: Кликнете на менито Ruler и отштиклирајте Прикажи/Скриј владетел или користете ја кратенката на тастатурата Ctrl + R .

Уживајте во вашиот круг.

Забелешка: Ако сакате да го ресетирате линијарот, одете во менито Ruler и изберете Reset Ruler.

Завршен збор

Ете го. Можете да го користите Ellipse Ruler или Shape Tool за да креирате совршени кругови во PaintTool SAI. Сега оди забавувај се и цртај без стрес!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.