2 брзи начини за искривување на текст во потомство (со чекори)

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Јас ја користам алатката за криви текст во Procreate повеќе од три години за да создавам постери, корици за книги и брендирање на Инстаграм за мали бизниси. Оваа уникатна карактеристика на апликацијата нуди техника за графички дизајн за која корисниците како мене ја сметаат за неверојатно корисна и прифатлива за корисниците.

Алатката Procreate Transform навистина може да ја подобри вашата игра во светот на дизајнот бидејќи никогаш нема да морате да ги нарачате вашите дигитално уметничко дело кога станува збор за додавање и манипулирање со вашата порака. Алтернативно, можете да ја користите и алатката Liquify за да го искривувате текстот во Procreate.

Денес ќе ви покажам како да ги користите алатките Transform и Liquify за да го искривите текстот во Procreate заедно со некои корисни совети за уредување текст.

Забелешка: Сликите од екранот од ова упатство се направени од Procreate на мојот iPadOS 15.5.

Клучни средства за носење

  • Заоблениот текст во Procreate може да се користи за постери, реклами, корици на книги и каква било порака за графички дизајн за која е потребна буква.
  • Процесот не е автоматски и мора да ја креирате кривата користејќи свои прсти и/или пенкало.
  • Постојат два различни начини да го искривите вашиот текст во Procreate.

Метод 1: Curve Text во Procreate со помош на алатката Transform

Ова е многу практична алатка која ви дава целосна контрола на кривата и обликот на вашиот текст. За разлика од некои други дизајнерски апликации, вие всушност сами ја креирате кривата, а еве како:

Чекор 1: Проверете дали е избран вашиот текстуален слој. Потоа допрете ја алатката Transform (икона со стрелка) и мала кутија ќе се појави на дното на вашето платно.

Чекор 2: Изберете го Warp опција. Ова е последната од четирите опции и изгледа како бел правоаголник со мала сина полумесечина внатре во него.

Чекор 3: За да го искривите текстот, можете да ги повлечете долните два агли надолу и потоа турнете ја средината на полето за текст нагоре. Ова може да потрае некое време за да се навикнете додека не ја пронајдете совршената крива.

Метод 2: Криви текст во Procreate користејќи ја алатката Liquify

Овој метод за искривување на вашиот текст се откажува од малку од контролата, но прилагодувањето на вашите поставки на лентата со алатки Liquify може да ви помогне да го пронајдете балансот што го барате. Еве како:

Чекор 1: Осигурете се дека вашиот текстуален слој е избран. Потоа допрете ја алатката Прилагодувања (икона за магично стапче) и долга листа ќе се појави лево, скролувајте надолу и изберете ја опцијата Liquify .

Чекор 2: Во долниот лев агол на алатникот, можете да приспособите кој режим на Liquify сакате да го користите. Изберете ја опцијата Push . Овде можете да ги приспособите поставките за притисок, големина, изобличување и моментум.

Чекор 3: За да го искривите текстот, користете го прстот или пенкалото за нежно лизгање нагоре или надолу, под и над вашите букви на различни точки. Го користите притисокот на вашето игла за да го контролиратеинтензитетот на кривата.

Совети & засилувач; Совети

Еве неколку корисни совети кои можат да ви помогнат подобро да работите со текстот во Procreate.

Совет #1: Секогаш користете водич

Бидејќи искривувањето на текстот во Procreate е рачен процес, од клучно значење е секогаш да користите водич . Ова ќе осигури дека вашиот текст е порамнет, симетричен и професионален изглед. Човечкото око е неверојатно, но не е секогаш прецизно .

Еве ги чекорите.

Чекор 1: Направете ја формата што сакате да ја искривите на вашиот текст со помош на алатката за обликување, можете да креирате круг, на пример.

Чекор 2: Порамнете го и искривете го текстот во или порамнете го со вашата форма.

Чекор 3: Откако ќе бидете задоволни со буквите, можете да го избришете слојот на формата, а воила, совршената крива е создадена.

Совет #2: Активирајте го водичот за цртање

Со активирање на копчето Водич за цртање под делот Canvas од лентата со алатки Actions , на вашето платно ќе се појави решетка . Многу се потпирам на оваа алатка за прецизна симетрија и за да се осигурам дека моите дизајни и букви се правилно центрирани.

Можете и рачно да ја прилагодите големината на вашата мрежа користејќи ја поставката Уреди упатство за цртање под вашиот сино менувач.

Совет #3: Секогаш дуплирајте го вашиот слој пред да манипулирате со него

Ова е навика што ја имам вкоренето во мојот ум и ви предлагам да го направите истото.Ова е безбеден начин да направите резервна копија на вашиот текстуален слој во случај да треба да ги отфрлите промените што сте ги направиле и да започнете одново. Ви гарантирам, ова ќе ви заштеди драгоцено време на долг рок!

Најчесто поставувани прашања

Еве неколку други прашања што можеби ги имате за искривување на вашиот текст во Procreate.

Како да се искриви текстот во Procreate Pocket?

Следете ги истите чекори како наведени погоре. Алатките за крива Procreate го користат точно истиот метод за својата апликација за iPad како и за нејзината апликација за iPhone.

Како да искривите цртеж во Procreate?

Можете да ги користите истите два методи наведени погоре за да креирате криви во кој било слој или уметничко дело. Ова значи дека можете да ги користите и алатката Transform и алатката Liquify за да креирате криви, изобличувања и движења во кој било од вашите слоеви.

Како да креирате крива патека во Procreate?

Ако сакате да креирате закривена патека за вашиот текст на Procreate без да ја искривувате формата на текстот, можете исто така рачно да го направите ова на апликацијата.

Започнувате со креирање на формата на која сакате да го искривите текстот со користење на алатката Shape, тоа ќе ви биде водич. Потоа, користејќи ја алатката изберете, поединечно ги избирате и ротирате буквите додека не се усогласат со вашиот водич за форма.

Ми беше многу корисно ова видео на YouTube и опфаќа многу помали детали што можеби треба да ги знаете за да го направите оваправилно:

Како да се постави аголен текст во Procreate?

Друга опција за манипулирање со обликот на вашиот текст е да го ставите под агол наместо да го искривувате. Ова може лесно да се направи со следење на истите чекори погоре за Трансформирање алатка освен наместо да ја изберете опцијата Warp , изберете ја опцијата Distort и извлечете ги вашите агли надвор.

Финални мисли

Морам да признаам дека за мене, оваа карактеристика беше една од потешките за совладување. Моите години на додавање WordArt во Microsoft Paint не ме подготвија за оваа практична способност да создавам мои сопствени облини и движења на апликацијата Procreate.

Но, штом ќе ја совладате, оваа алатка е апсолутна промена на играта и отвора свет на можности за своите корисници и индустријата за графички дизајн.

Без разлика дали сте професионален графички дизајнер или нов корисник кој експериментира со Procreate, оваа функција навистина отвора бескрајни можности без да мора да ја нарачате вашата работа на специјалист за букви.

Дали функцијата за крива текст ја промени играта за вас? Слободно оставете ги вашите коментари подолу и споделете какви било совети или совети што можеби ги имате во ракав за да можеме сите да учиме еден од друг.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.