2 брзи начини за чистење на историјата на прелистување на Windows 10

  • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Интернет компаниите постојано ги следат вашите онлајн активности врз основа на вашата историја на прелистување преку употреба на колачиња.

Почнувате да пишувате URL на вашиот веб-прелистувач и Windows 10 го завршува за вас. Откако ќе потрошите часови гледајќи низ доводите на социјалните медиуми, гледајќи случајни видеа на YouTube, барајќи ги најдобрите зделки на Амазон и прегледувајќи низ десетина други сајтови, отворате нова картичка.

Што се појавува? Предлози. Многу од нив!

Гледате фрагменти од вашата мината историја на прелистување, вашите „нагласени моменти“ и список на веб-локации што треба да ги посетите и написи за читање врз основа на вашата претходна активност. Следниот пат кога ќе се најавите на Фејсбук или ќе купувате на Амазон, ќе забележите повеќе предлози. Сите овие се засноваат на вашата претходна активност.

Ова понекогаш може да изгледа безопасно, па дури и корисно, но ако погрешната личност добие пристап до вашите информации, тоа може да стане сериозна закана.

Што е историја на прелистување на веб и зошто треба да ја избришете?

Прво, треба да ги разберете различните типови на веб-историја, како и придобивките и недостатоците на секоја од нив. Постојат седум категории на датотеки во вашата историја на прелистување. Тоа се:

  • Активни најавувања
  • Историја на прелистување и преземање
  • Кеш
  • Колачиња
  • Податоци за формулари и лента за пребарување
  • Офлајн податоци за веб-локација
  • Преференци за локација

Повеќето луѓе се обидуваат да ги исчистат податоците за прелистување за еден од првитечетири категории.

Активни најавувања: Активните најавувања се токму онака како што звучат. Активно сте најавени на веб-локација иако сте навигирале на друга веб-локација. Ова е корисно ако планирате да се вратите на страницата на која сте најавени за да не морате безброј пати да ги внесувате вашето корисничко име и лозинка. Тоа е многу ризичен тип на податоци за прелистување ако користите јавен компјутер.

Историја на прелистување/симнување: Секоја локација што ја посетувате и секоја датотека што ја преземате се запишуваат во вашето прелистување и преземање историја. Можеби не сакате некој друг да ја гледа оваа историја.

Кеш: Кога ќе отворите веб-страница, таа ќе се зачува во кешот. Кешот е привремено складирање кое овозможува побрзо вчитување на вашите често пристапни веб-страници. Сепак, има една лоша страна со две острици: преоптоварениот кеш зазема вредна енергија во вашиот процесор и може да предизвика грешки при вчитување страница ако авторот ја ажурира.

Колачиња: Колачињата се најозлогласениот тип на податоци за прелистување. Веб-страниците ги користат овие алатки за следење на податоците на посетителите, како што се статусот на најавување, параметрите на страницата и активноста. Колачињата се користат за задржување информации за корисникот. Често, тие се погодни.

На пример, тие ви дозволуваат да се најавите на страница еднаш наместо секој пат кога сакате да купите производ. Секое колаче зазема мала количина на простор, но ако имате премногу од нив ќе го забавите вашиот компјутер.

Дополнително, овие колачиња складираат информации за вас. Повеќето од информациите се користат од релативно безопасни огласувачи, но хакерите може да ги користат овие информации за злонамерни цели.

Ако не сакате веб-локациите да ве следат, сакате да го забрзате бавниот прелистувач или сте најавени на јавен компјутер, бришењето на податоците од прелистувањето е солиден чекор во вистинската насока.

Како рачно да ја исчистите историјата на прелистување на Windows 10

Забелешка: овој водич е за корисниците на Windows 10 само. Ако сте на Apple Mac компјутер, видете како да ја избришете историјата на прелистување на Mac.

Microsoft Edge

Microsoft Edge е поновиот, побрз, поладна замена за Internet Explorer - или барем така сака Microsoft да го гледаме. Доаѓа однапред инсталиран на компјутери со Windows 10 и најдобро е интегриран со други производи на Microsoft, како што е Bing.

За да ја избришете историјата на прелистување на Edge, следете ги овие чекори:

Чекор 1: Отворете Мајкрософт Еџ . Потоа, изберете ја иконата Hub во горниот десен агол. Наликува на ѕвезда што паѓа.

Чекор 2: Изберете Историја на левата страна, а потоа кликнете Исчисти историја на врвот.

Чекор 3: Изберете кои форми на податоци од прелистување сакате да ги избришете, како што се Историја на прелистување, Историја на преземања, Податоци за формулари итн. Потоа, кликнете Исчисти .

Забелешка: ако сакате Microsoft Edge да ја брише вашата историја на прелистување секој пат коганапуштете ја апликацијата, притиснете го лизгачот под „Секогаш исчистете го ова кога го затворам прелистувачот“. Ова може да биде корисно ако Windows 10 е бавен и посетувате многу веб-локации за време на секоја сесија.

Google Chrome

Google Chrome е убедливо најпопуларниот веб прелистувач на компјутери со Windows 10. Процесот на бришење на податоците од прелистувањето е многу јасен, како што е наведено подолу.

Чекор 1: Отворете го прелистувачот Google Chrome . Кликнете на иконата со трите вертикални точки во горниот десен агол. Изберете Историја . Потоа повторно изберете Историја . Алтернативно, откако ќе го отворите Google Chrome, изберете Ctrl + H .

Чекор 2: Откако ќе го направите тоа, ќе се појави следниот Прозорец. Кликнете Исчисти податоци од прелистување .

Чекор 3: Откако ќе се појави скокачкиот прозорец, кликнете Исчисти податоци . Можете исто така да ги користите опциите Напредно за да го изберете временскиот опсег и видовите податоци што треба да се бришат. Откако ќе притиснете Исчисти податоци , сè што сте избрале ќе се исчисти.

Mozilla Firefox

Постапката за бришење на историјата на прелистување во Mozilla Firefox е сличен на Microsoft Edge.

Чекор 1: Отворете Firefox . Кликнете на иконата горе-десно, која наликува на куп книги.

Чекор 2: Изберете Историја .

Чекор 3: Кликнете Исчисти неодамнешна историја .

Чекор 4: Изберете го временскиот опсег и типот на податоци што сакате да ги избришете. Потоа кликнете Исчисти сега .

ДополнителноСовети

Друг начин да го заштитите вашето искуство со прелистување од колачиња и да се осигурате дека вашиот прелистувач не ја зачувува историјата на прелистување е да користите Приватно прелистување во Mozilla Firefox и Microsoft Edge или Инкогнито режим во Google Chrome.

Ова е особено погодно ако имате тенденција да заборавите да ја избришете историјата на прелистување на споделен компјутер. Користењето на приватниот режим има многу придобивки како што се не зачувување на информации внесени во формулари, не зачувување колачиња и автоматско бришење на историјата на прелистување.

Сето ова им отежнува на веб-локациите да ве следат. Исто така, гарантира дека нема случајно да останете најавени на веб-локација по затворањето на прелистувачот.

Microsoft Edge: InPrivate Mode

Отворете го Microsoft Edge, а потоа кликнете на иконата во горниот десен агол. Следно, кликнете Нов InPrivate прозорец . Ќе се отвори нов прозорец.

Google Chrome: Инкогнито режим

Отворете Google Chrome. Кликнете на иконата во горниот десен агол. Кликнете на Нов инкогнито прозорец . Алтернативно, можете да внесете Ctrl + Shift + N .

Mozilla Firefox: Приватен режим

Отворете Firefox. Кликнете на иконата во горниот десен агол на прозорецот. Потоа кликнете Нов приватен прозорец . Алтернативно, можете да внесете Ctrl + Shift + P .

Како автоматски да ја избришете историјата на прелистување на Windows 10

Можете да изберете и вашиот прелистувач автоматски јасноподатоци за прелистување. Ви покажав претходно како да го направите ова за Microsoft Edge. Ќе ви покажам како да го направите истото за Firefox и Google Chrome подолу, како и како да пристапите до Приватните режими на сите три прелистувачи.

Edge

Чекор 1: Отворете Microsoft Edge . Потоа, изберете ја иконата Hub горе-десно. Наликува на ѕвезда што паѓа. Потоа изберете Историја на левата страна, потоа кликнете Исчисти историја на врвот.

Чекор 2: Притиснете го лизгачот подолу „Секогаш исчистете го ова кога ќе го затворам прелистувачот .”

Chrome

Следете ги чекорите како што е прикажано на сликите подолу.

Чекор 1: Отворете го Мени на Google Chrome . Кликнете Поставки .

Чекор 2: Кликнете на паѓачкото мени на дното на страницата што вели Напредно .

Чекор 3: Кликнете на Поставки за содржина .

Чекор 4: Изберете Колачиња .

Чекор 5: Кликнете лизгачот десно од Задржете ги локалните податоци само додека не излезете од прелистувачот за да стане сино.

Firefox

Следете го чекорите прикажани на сликите подолу.

Чекор 1: Отворете го Мени во Firefox и изберете Опции .

Чекор 2: Одете до Приватност & засилувач; Безбедност . Потоа кликнете на паѓачкото мени под Историја . Изберете Користете приспособени поставки за историја .

Чекор 3: Проверете Избриши ја историјата кога ќе се затвори Firefox .

Завршни зборови

Се надеваме дека успеавте успешно да го исчистите вашиотПрелистување податоци на Windows 10. Можеби ќе ви биде корисно само да го користите режимот Инкогнито, бидејќи кешот е корисен за брзо вчитување на веб-локациите што често ги посетувате.

Исто така, вашата историја на прелистување ќе ви биде корисна за наоѓање одредени страници, статии или видеа што сте ги гледале во минатото, а кои можеби сте заборавиле како да ги најдете. Направете го вашиот избор мудро!

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.