Scrivener vs. yWriter: Cili është më i mirë në 2022?

  • Shperndaje Kete
Cathy Daniels

Kur ndërmerrni një projekt të madh, sigurohuni që të zgjidhni mjetin e duhur për punën. Ju mund ta shkruani romanin tuaj me një stilolaps, makinë shkrimi ose Microsoft Word—shumë shkrimtarë e kanë arritur me sukses.

Ose mund të zgjidhni softuer të specializuar shkrimi që do t'ju lejojë të shihni pamjen e madhe të projektit tuaj, ta ndani atë në pjesë të menaxhueshme dhe të gjurmoni përparimin tuaj.

yWriter është një softuer falas për shkrimin e romaneve i zhvilluar nga një programues i cili është gjithashtu një autor i botuar. Ai e ndan romanin tuaj në kapituj dhe skena të menaxhueshme dhe ju ndihmon të planifikoni sa fjalë të shkruani çdo ditë për ta përfunduar sipas planit. Ai u krijua në Windows, ndërsa një version Mac tani është në beta. Fatkeqësisht, ai nuk funksionoi në macOS-in më të fundit në dy Mac-ët e mi. Aplikacionet celulare me funksione të kufizuara ofrohen për Android dhe iOS.

Scrivener ka marrë rrugën e kundërt. Ai filloi jetën e tij në Mac, më pas u zhvendos në Windows; versioni i Windows mbetet prapa nga pikëpamja e veçorive. Është një mjet i fuqishëm shkrimi që është shumë i popullarizuar në komunitetin e shkrimtarëve, veçanërisht romancierët dhe shkrimtarët e tjerë me forma të gjata. Një version celular është i disponueshëm për iOS. Lexoni komentin tonë të plotë të Scrivener këtu.

Si krahasohen ato? Cili është më i mirë për projektin tuaj roman? Lexo më tej për ta zbuluar.

Scrivener vs. yWriter: Si Krahasohen

1. Ndërfaqja e përdoruesit: Scrivener

Të dy aplikacionet kanë qasje shumë të ndryshme. yWriter është një skedë e bazuarkrijimi i personazheve dhe vendndodhjeve tuaja, të cilat mund të rezultojnë në planifikim më të mirë.

Përdoruesit e Mac duhet të zgjedhin Scrivener pasi yWriter nuk është ende një opsion i zbatueshëm. yWriter për Mac është në zhvillim e sipër—por nuk është ende gati për punë reale. Unë as që mund ta bëja që të funksiononte në dy Mac-et e mia dhe nuk është kurrë e mençur të mbështetesh në softuerin beta. Përdoruesit e Windows kanë zgjedhjen e secilit aplikacion.

Mund të keni vendosur tashmë programin që do të përdorni për romanin tuaj nga ajo që kam shkruar më lart. Nëse jo, merrni kohë për të testuar plotësisht të dy aplikacionet. Mund ta provoni Scrivener falas për 30 ditë, ndërsa yWriter është falas.

Përdor veçoritë e shkrimit, strukturimit, kërkimit dhe gjurmimit të të dy programeve për të zbuluar se cili funksionon më mirë për ju—dhe na tregoni në komente se cilin prej tyre keni vendosur.

programi i bazës së të dhënave, ndërsa Scrivener ndihet më shumë si një përpunues teksti. Të dy aplikacionet kanë një kurbë mësimi, por ajo e yWriter është më e pjerrët.

Vështrimi juaj i parë në ndërfaqen e Scrivener do të duket i njohur. Mund të filloni menjëherë të shkruani në një panel të përpunimit të tekstit që i ngjan një përpunuesi standard teksti dhe të shtoni strukturë ndërsa shkoni.

Me yWriter, fillimisht nuk keni ku të filloni të shkruani. Në vend të kësaj, ju shihni një zonë ku renditen kapitujt tuaj. Një panel tjetër përmban skeda për skenat, shënimet e projektit, personazhet, vendndodhjet dhe artikujt tuaj. Ato zona janë bosh kur filloni, duke e bërë të vështirë të dini se si dhe ku të filloni. Aplikacioni fillon të marrë formë ndërsa krijoni përmbajtje.

Ndërfaqja e yWriter ka të bëjë me të gjitha për t'ju ndihmuar të planifikoni dhe shkruani romanin tuaj. Ju inkurajon të planifikoni kapitujt, personazhet dhe vendndodhjet tuaja përpara se të filloni të shkruani—gjë që ndoshta është një gjë e mirë. Ndërfaqja e Scrivener është më fleksibël; mund të përdoret për çdo lloj shkrimi të gjatë. Ndërfaqja nuk ju imponon një rrjedhë të caktuar pune, përkundrazi ofron veçori që mbështesin mënyrën tuaj të punës.

Fituesi: Scrivener ka një ndërfaqe më konvencionale që shumica e përdoruesve do ta kenë më të lehtë për të kap. Është një aplikacion i provuar që është shumë i popullarizuar nga shkrimtarët. Ndërfaqja e yWriter është e ndarë për t'ju ndihmuar të mendoni për romanin dhe të krijoni materiale mbështetëse. Do të përshtatet më mirëshkrimtarët me një qasje më të fokusuar.

2. Mjedisi produktiv i shkrimit: Scrivener

Modaliteti i kompozimit të Scrivener ofron një panel të pastër shkrimi ku mund të shkruani dhe modifikoni dokumentin tuaj. Do të gjeni një shirit veglash të njohur në krye të ekranit me funksione të zakonshme redaktimi. Ndryshe nga yWriter, ju mund të përdorni stile të tilla si titujt, titujt dhe kuotat e bllokut.

Përpara se të filloni të shkruani në yWriter, së pari duhet të krijoni një kapitull dhe më pas një skenë brenda kapitulli. Më pas do të shkruani në një redaktues teksti të pasur me opsione formatimi si të theksuara, të pjerrëta, nënvizimi dhe rreshtimi i paragrafit. Do të gjeni dhëmbëzimin, ndarjen, ngjyrën dhe më shumë në menynë "Cilësimet". Ekziston gjithashtu një motor fjalimi që lexon atë që keni shkruar.

Një panel teksti i thjeshtë shfaqet nën tekstin e kapitullit tuaj. Nuk është etiketuar në ndërfaqen e aplikacionit dhe deri më tani, nuk e kam gjetur të përshkruar në dokumentacionin në internet. Nuk është një vend për të shtypur shënime, pasi ka një skedë të veçantë për këtë. Mendimi im është se këtu mund të përshkruani kapitullin dhe t'i referoheni atij ndërsa shkruani. Zhvilluesi vërtet duhet ta bëjë më të qartë qëllimin e tij.

Megjithatë, nuk keni nevojë të përdorni redaktorin e yWriter. Nëse preferoni, mund të klikoni me të djathtën në skenë dhe të zgjidhni të punoni me të në një redaktues të jashtëm të pasur teksti.

Scrivener ofron një modalitet pa shpërqendrim që ju ndihmon të humbni në shkrimin tuaj dhe ruajnëvrulli. Kjo nuk disponohet në yWriter.

Fituesi: Scrivener ofron një ndërfaqe të njohur shkrimi me stile dhe një modalitet pa shpërqendrim.

3. Krijimi i strukturës : Scrivener

Pse t'i përdorni këto aplikacione në vend të Microsoft Word? Fuqia e tyre është se ata ju lejojnë të ndani punën tuaj në pjesë të menaxhueshme dhe t'i riorganizoni ato sipas dëshirës. Scrivener shfaq çdo seksion në një skicë hierarkike në panelin e majtë të navigimit të njohur si Binder.

Mund ta shfaqni skicën me më shumë detaje në panelin e shkrimit. Atje, mund të vendosni të shfaqni kolona informacioni të dobishëm së bashku me të.

Veçoria e skicimit të yWriter është shumë më primitive. Duhet ta shtypni manualisht si tekst të thjeshtë duke përdorur një sintaksë specifike (siç tregohet në pamjen e ekranit më poshtë). Më pas, kur shtypni butonin Preview, ai do të shfaqet grafikisht. Vetëm dy nivele skicë janë të mundshme: një për kapitujt dhe tjetri për skenat. Klikimi OK do t'i shtojë ato seksione të reja në projektin tuaj.

Scrivener ofron një veçori shtesë për të parë strukturën e projektit tuaj: Tapa. Çdo kapitull, së bashku me një përmbledhje, shfaqet në kartat e indeksit që mund të riorganizohen duke përdorur zvarritje dhe lëshim.

Pamja e yWriter's StoryBoard është e ngjashme. Ai shfaq skenat dhe kapitujt në një pamje grafike që mund të riorganizohet me miun. Shkon një hap më tej duke treguar skenat dhekapitujt në të cilët është përfshirë secili personazh juaj.

Fituesi: Scrivener. Ai ofron një skicë të drejtpërdrejtë, hierarkike të romanit tuaj dhe një tabelë ku çdo kapitull shfaqet si një kartë treguese.

4. Hulumtoni & Referenca: Tie

Në çdo projekt Scrivener, do të gjeni një zonë kërkimore ku mund të shtoni mendime dhe ide në një skicë hierarkike. Këtu mund të mbani gjurmët e ideve të komplotit dhe të mishëroni personazhet tuaja në dokumentet e Scrivener që nuk do të publikohen së bashku me romanin tuaj.

Mund t'i bashkëngjitni gjithashtu informacione referencës së jashtme dokumenteve tuaja kërkimore, duke përfshirë ueb-in faqet, imazhet dhe dokumentet.

yZona e referencës së shkrimtarit është më e regjimentuar dhe e synuar drejt romancierëve. Ka skeda për shkrimin e shënimeve të projektit, përshkrimin e personazheve dhe vendndodhjeve tuaja, si dhe renditjen e rekuizitave dhe artikujve të tjerë.

Seksioni i Personazheve përfshin skeda për emrin dhe përshkrimin e secilit personazh, biografinë dhe qëllimet, shënime të tjera dhe një fotografi.

Seksionet e tjera janë të ngjashme, por ato përmbajnë më pak skeda. Formularët në secilin do t'ju ndihmojnë të mendoni më hollësisht në detajet e romanit tuaj, duke u siguruar që asgjë të mos bjerë në të çara.

Fituesi: Kravatë. Scrivener ju lejon të mbledhni kërkimet dhe idetë tuaja në një mënyrë të lirë. yWriter ofron zona specifike për romancierët që të mendojnë mbi projektin, personazhet, vendndodhjet dhe artikujt e tyre. Cila është qasjemë mirë është një çështje e preferencës personale.

5. Ndjekja e progresit: Scrivener

Romanet janë projekte të mëdha që zakonisht kanë kërkesa dhe afate për numërimin e fjalëve. Përveç kësaj, mund të ketë kërkesa për gjatësi për çdo kapitull gjithashtu. Të dy aplikacionet ofrojnë një sërë veçorish për t'ju ndihmuar t'i gjurmoni dhe t'i përmbushni ato synime.

Scrivener ofron një veçori "Objektivat" ku mund të vendosni afate dhe qëllime të numërimit të fjalëve për projektin tuaj. Këtu është një pamje e ekranit të kutisë së dialogut për caktimin e një objektivi për romanin tuaj.

Butoni "Opsionet" ju lejon të rregulloni mirë atë objektiv dhe të caktoni një afat për projektin.

Klikimi i ikonës bullseye në fund të panelit të shkrimit ju lejon të caktoni një objektiv të numërimit të fjalëve për çdo kapitull ose seksion të veçantë.

Pamja Outline e projektit tuaj Scrivener është një vend i shkëlqyer për t'u mbajtur gjurmoni përparimin tuaj. Ju mund të shfaqni kolona për secilin seksion që ju tregon statusin, objektivin, përparimin dhe etiketën e tyre.

Nën Cilësimet e Projektit, yWriter ju lejon të vendosni afate për romanin tuaj—pesë afate, në fakt: një për skicën, draftin, modifikimin e parë, modifikimin e dytë dhe modifikimin përfundimtar.

Mund të llogarisni numrin e fjalëve që duhet të shkruani çdo ditë për të arritur qëllimin tuaj të numërimit të fjalëve deri në një datë të caktuar. Do të gjeni kalkulatorin ditor të numërimit të fjalëve në menynë "Vegla". Këtu mund të shkruani datat e fillimit dhe mbarimit për periudhën e shkrimit dhe numrin efjalët që duhet të shkruani. Mjeti do t'ju njoftojë se sa fjalë ju duhet të shkruani mesatarisht çdo ditë dhe do të mbani gjurmët e përparimit tuaj.

Mund të shihni numrin e fjalëve që përmbahen aktualisht në çdo skenë dhe në të gjithë projektin. Këto shfaqen në shiritin e statusit në fund të ekranit.

Fituesi: Scrivener ju lejon të caktoni një afat dhe qëllime të numrit të fjalëve për romanin tuaj dhe çdo seksion. Ju mund të mbani gjurmët e përparimit tuaj duke përdorur pamjen "Përvijimi".

6. Eksportimi & Publikimi: Scrivener

Scrivener ka veçori më të mira të eksportimit dhe publikimit se çdo aplikacion tjetër shkrimi për të cilin jam në dijeni. Ndërsa shumica ju lejojnë të eksportoni punën tuaj në disa formate të njohura, Scrivener e merr tortën me fleksibilitetin dhe gjithëpërfshirjen e saj.

Veçoria e Përpilimit është ajo që e dallon vërtet atë nga konkurrenca. Këtu, ju keni kontroll të saktë mbi pamjen përfundimtare të romanit tuaj, duke përfshirë disa shabllone tërheqëse. Më pas mund të krijoni një PDF të gatshëm për printim ose ta publikoni atë si një ebook në formatet ePub dhe Kindle.

yWriter ju lejon gjithashtu të eksportoni punën tuaj në formate të shumta. Mund ta eksportoni si një tekst të pasur ose skedar LaTeX për modifikime të mëtejshme, ose si një ebook në formatet ePub dhe Kindle. Nuk të ofrohet i njëjti kontroll mbi pamjen përfundimtare si me Scrivener.

Fituesi: Scrivener. Karakteristika e tij Compile është e pakrahasueshme.

7.Platformat e mbështetura: Tie

Ka versione të Scrivener për Mac, Windows dhe iOS. Projektet tuaja do të sinkronizohen midis pajisjeve tuaja. Disa vite më parë, versioni Mac pati një përditësim të madh, por versioni i Windows nuk ka arritur ende. Është ende në versionin 1.9.16, ndërsa aplikacioni Mac është në 3.1.5. Një përditësim është në punë, por duhen vite për t'u përfunduar.

yWriter është i disponueshëm për Windows, Android dhe iOS. Një version beta është tani i disponueshëm për Mac, por nuk munda ta ekzekutoja në Mac tim. Nuk ju rekomandoj të mbështeteni te softueri beta për punë serioze.

Fituesi: Të dy aplikacionet janë të disponueshme për Windows dhe iOS. Përdoruesit e Mac shërbehen më së miri nga Scrivener; ai version është më i pasuri me veçori në dispozicion. Përdoruesit e Android shërbehen më mirë nga yWriter, megjithëse disa përdorin Simplenote për t'u sinkronizuar me Scrivener .

8. Çmimet & Vlera: yWriter

Scrivener është një produkt premium dhe ka çmim në përputhje me rrethanat. Kostoja e tij ndryshon në varësi të platformës në të cilën e përdorni:

  • Mac: 49$
  • Windows: 45$
  • iOS: 19,99$

Një paketë prej 80 dollarësh është e disponueshme për ata që kanë nevojë për versionet Mac dhe Windows. Një provë falas 30-ditore është e disponueshme dhe zgjat për 30 ditë (jo të njëkohshme) të përdorimit aktual. Përmirësimet dhe zbritjet arsimore janë gjithashtu të disponueshme.

yWriter është falas. Është "freeware" dhe jo me burim të hapur dhe nuk përmban reklama ose instalime të padëshiruarasoftuer nga palët e treta. Nëse dëshironi, mund të mbështesni punën e zhvilluesit në Patreon ose të blini një nga librat elektronikë të zhvilluesit.

Fituesi: yWriter është falas, kështu që është qartë fituesi këtu, megjithëse aplikacioni ofron më pak vlerë se Scrivener. Shkrimtarët që kanë nevojë për veçoritë e Scrivener ose preferojnë rrjedhën e tij të punës dhe dizajnin fleksibël, do ta kenë një vlerë të jashtëzakonshme.

Verdikti përfundimtar

Novelistët shpenzojnë muaj dhe madje vite punë në projektet e tyre. Sipas Agjencisë së Vlerësimit të Dorëshkrimeve, romanet zakonisht përmbajnë 60,000 deri në 100,000 fjalë, gjë që nuk merr parasysh planifikimin dhe kërkimin e detajuar që ndodh prapa skenave. Romancierët mund të përfitojnë shumë nga përdorimi i softuerit të krijuar për këtë punë—që e ndan projektin në pjesë të menaxhueshme, lehtëson kërkimin dhe planifikimin dhe gjurmon përparimin.

Scrivener është i respektuar mirë në industri dhe përdorur nga autorë të njohur. Ai ofron një ndërfaqe të njohur të përdoruesit, ju lejon të strukturoni romanin tuaj në një skicë hierarkike dhe një grup kartash indeksimi dhe ofron më shumë kontroll mbi librin ose librin elektronik të botuar përfundimtar se çdo konkurrent i tij. Do ta gjeni të dobishëm për llojet e tjera të shkrimit me formë të gjatë, pasi veçoritë e tij nuk janë të fokusuara vetëm në zhanrin e romanit.

yWriter ofron veçori të fokusuara në shkrimin e romaneve, të cilat janë të përshtatshme disa shkrimtarë më mirë. Do të gjeni zona specifike në aplikacion për

Unë jam Cathy Daniels, një eksperte në Adobe Illustrator. Unë e kam përdorur softuerin që nga versioni 2.0 dhe kam krijuar mësime për të që nga viti 2003. Blogu im është një nga destinacionet më të njohura në ueb për njerëzit që duan të mësojnë Illustrator. Përveç punës sime si blogere, unë jam gjithashtu një autor dhe një dizajner grafik.