macOS Ventura Slow: 7 shkaqe dhe rregullime të mundshme

  • Shperndaje Kete
Cathy Daniels

Versioni më i ri i macOS i Apple është Ventura. Në kohën e shkrimit të këtij artikulli, Ventura është ende në fazën e nisjes beta. Kjo do të thotë se vetëm një pjesë e vogël e Mac-ve po ekzekutojnë versionin më të fundit të OS. Dhe duke qenë se nuk është versioni përfundimtar, ndonjëherë mund të jetë i ngadalshëm.

Mënyra më e mirë për ta bërë macOS Ventura më të shpejtë është të përditësoni aplikacionet tuaja, të instaloni versionin më të fundit beta, të rinisni Mac-in tuaj dhe disa të tjera metodat.

Unë jam Jon, një ekspert Mac dhe pronar i një MacBook Pro 2019. Unë kam versionin më të fundit beta të macOS Ventura dhe kam bashkuar këtë udhëzues për t'ju ndihmuar ta bëni atë më të shpejtë.

Pra, vazhdoni të lexoni për të mësuar të gjitha arsyet pse macOS Ventura mund të funksionojë ngadalë dhe çfarë ju mund të bëni për ta rregulluar .

Arsyeja 1: Mac-i juaj është i vjetër

Një nga arsyet kryesore që Mac-i juaj mund të funksionojë ngadalë është thjesht sepse është i vjetër. Ndërsa kompjuterët plaken, ata priren të ngadalësohen. Mac-et nuk bëjnë përjashtim. Kjo është për shkak të disa faktorëve, duke përfshirë:

  • Akumulimi i skedarëve dhe aplikacioneve të padëshiruara me kalimin e kohës
  • Vendosjet e përgjithshme që vijnë nga përdorimi
  • Një më i ngadalshëm procesor

Me këtë thënë, shumica e Macbook-ve zgjasin shumë vite pa ndonjë problem të rëndësishëm. Sidoqoftë, nëse Mac-i juaj është shumë i vjetër dhe funksionon ngadalë me macOS Ventura (pa arsye tjetër), mund të jetë koha për një përmirësim.

Shënim: 2017 është viti më i vjetër i modelit që macOS Ventura mbështet.

Si ta rregulloni

NëseMac-i juaj është më shumë se pesë deri në gjashtë vjeç, ka të ngjarë që thjesht të mos jetë aq i shpejtë sa dikur. Në këtë rast, investimi në një Mac më të ri është një zgjidhje e zbatueshme.

Për të kontrolluar vitin e prodhimit të Mac-it, kliko logon e Apple në pjesën e sipërme majtas të ekranit. Pastaj klikoni Rreth këtij Mac .

Do të hapet një dritare që tregon specifikimet e Mac-it tuaj. Klikoni në “Më shumë informacion…”

Do të hapet një dritare më e madhe dhe viti i modelit të Mac-it tuaj është renditur nën ikonën e Mac-it.

Por, ju nuk keni pse të merrni një model të ri të lartë; edhe një Macbook i rangut të mesëm nga vitet e fundit do të jetë dukshëm më i shpejtë se një i vjetër.

Megjithatë, përpara se të dilni jashtë dhe të blini një Mac të ri, provoni zgjidhjen tonë shtesë të problemeve më poshtë.

Arsyeja 2: Spotlight po riindeksohet

Spotlight është një veçori e shkëlqyer që ju lejon të kërkoni të gjithë Mac-in tuaj për skedarë, aplikacione dhe më shumë. Sidoqoftë, herë pas here Spotlight mund të riindeksojë diskun tuaj, veçanërisht pas një përmirësimi në macOS Ventura. Kjo mund të ngadalësojë Mac-in tuaj gjatë procesit.

Rindeksimi në përgjithësi ndodh vetëm kur konfiguroni Mac-in tuaj për herë të parë ose pas një përditësimi të madh të softuerit. Megjithatë, mund të ndodhë edhe rastësisht herë pas here.

Si ta rregulloni

Lajmi i mirë është se sapo Spotlight të përfundojë riindeksimin, Mac-i juaj duhet të përshpejtohet përsëri.

Megjithatë, nëse doni të ndaloni procesin (nëse zgjat shumë, për shembull), jumund ta bëjë këtë duke shkuar te Preferencat e sistemit > Siri & Spotlight .

Më pas zgjidhni kutinë pranë opsioneve në "Rezultatet e Kërkimit" nën Spotlight.

Arsyeja 3: Shumë aplikacione dhe procese fillestare

Një arsye tjetër që macOS Ventura mund të jetë i ngadalshëm është se ka thjesht shumë aplikacione dhe procese fillestare. Kur ndizni Mac-in tuaj, një numër aplikacionesh dhe procesesh fillojnë të ekzekutohen automatikisht në sfond.

Nëse keni shumë aplikacione që hapen gjatë nisjes, kjo mund të bllokojë Mac-in tuaj.

Si për të rregulluar

Hap Preferencat e sistemit , klikoni në Të përgjithshme , më pas zgjidhni Artikuj të hyrjes .

Mund të shihni të gjitha aplikacionet që janë caktuar të hapen automatikisht kur nisni Mac-in tuaj. Për të çaktivizuar hapjen e një aplikacioni gjatë nisjes, thjesht zgjidhni atë dhe kliko simbolin "-" poshtë tij.

Për të çaktivizuar aplikacionet në sfond, thjesht çaktivizoni çelësin duke klikuar mbi të. Ju gjithashtu mund të ndryshoni rendin në të cilin hapen aplikacionet; thjesht klikoni dhe tërhiqni ato për të riorganizuar listën.

I ngjashëm: Softueri më i mirë për pastrimin e Mac

Arsyeja 4: Ekzekutohen shumë aplikacione

Një arsye tjetër që Ventura mund të jetë e ngadaltë është se keni shumë aplikacione të hapura dhe të ekzekutuara në të njëjtën kohë. Kur keni shumë aplikacione të hapura, ai përdor RAM-in, fuqinë përpunuese, etj. Nëse hapen shumë aplikacione me burime të shumta, Mac-i juaj mund të fillojë të ngadalësohet.

Si ta rregulloni

më e thjeshtamënyra për të rregulluar këtë problem është mbyllja e çdo aplikacioni që nuk po përdorni. Për ta bërë këtë, thjesht kliko me të djathtën (ose kliko me të djathtën) ikonën Dock të aplikacionit, më pas zgjidhni "Quit" nga menyja që shfaqet.

Nëse keni shumë aplikacione të hapura dhe ju' nuk jeni të sigurt se cilat të mbyllni, mund të përdorni Monitori i aktivitetit për të parë se cilat aplikacione përdorin më shumë burime.

Për ta bërë këtë, hapni Monitorin e Aktivitetit (mund ta gjeni te Aplikacionet ) dhe më pas klikoni në skedën CPU .

Kjo do t'ju tregojë një listë të të gjitha aplikacioneve që funksionojnë në Mac-in tuaj dhe sa nga CPU-ja po përdorin. Merrni parasysh mbylljen e atyre që përdorin shumë nga CPU-ja juaj.

I ngjashëm: Si të rregulloni sistemin Mac i ka mbaruar memoria e aplikacionit

Arsyeja 5: Defekte pas përditësimit

Ndonjëherë pas një përditësim për Ventura, Mac-i juaj mund të ketë disa gabime menjëherë pas instalimit të Ventura.

Për shembull, pasi instalova macOS Ventura beta, Macbook Pro im nuk do ta njihte shpërndarësin tim USB-C.

13> Si ta rregulloni

Në këtë rast, gjëja më e mirë për të bërë është ta prisni ose rinisni Mac-in tuaj pasi të ketë përfunduar përditësimi. Në rastin tim, e lashë MacBook Pro të ndezur për disa ditë pas përmirësimit në macOS beta. Qendra ime USB-C nuk funksionoi derisa e rifillova.

Pra, për të rregulluar këto lloj defektesh, rinisni Mac-in tuaj. Nëse kjo nuk funksionon, kërkoni një përditësim në versionin më të fundit të macOS. Klikoni në ikonën Apple në këndin e sipërm të majtë të ekranit tuaj> Rreth This Mac , më pas zgjidhni "More Info..."

Nëse ka një përditësim të disponueshëm, ai do të shfaqet nën "macOS". Nëse ka një përditësim të disponueshëm, instalojeni.

Arsyeja 6: Aplikacionet kanë nevojë për përditësime

Ndonjëherë, versionet e vjetra të aplikacioneve në Mac tuaj mund të jenë të papajtueshme me Ventura. Në këtë rast, ata mund ta bëjnë Mac-in tuaj të funksionojë ngadalë.

Si ta rregulloni

Për ta rregulluar këtë, thjesht përditësoni aplikacionet në Mac tuaj. Për ta bërë këtë, hapni App Store dhe klikoni në skedën Përditësimet .

Nga këtu, mund të shihni të gjitha aplikacionet që kanë përditësime të disponueshme. Thjesht klikoni "Përditëso" pranë aplikacionit për ta përditësuar atë. Nëse dëshironi të përditësoni të gjitha aplikacionet tuaja, klikoni "Përditëso të gjitha" në këndin e sipërm djathtas.

Arsyeja 7: Çështja Beta

Nëse jeni duke përdorur macOS Ventura beta, është e mundur që Mac-i juaj është i ngadalshëm thjesht sepse është një version beta. Versionet beta të softuerit zakonisht nuk janë aq të qëndrueshëm sa versioni përfundimtar, kështu që nuk është për t'u habitur që ato mund të jenë pak më të ngadalta.

Ndërsa lëshimet beta macOS të Apple janë zakonisht mjaft të qëndrueshme, mund të ketë ende disa gabime. Nëse hasni probleme të tilla me versionin beta, sigurohuni që të përdorni "Asistentin e Feedback" për ta raportuar atë tek Apple.

Si ta rregulloni

nëse jeni duke përdorur beta dhe Mac-i juaj është jashtëzakonisht i ngadalshëm, ndoshta është më mirë të prisni që të dalë versioni përfundimtar. Ose, mund të shihni nëse ka një version më të ri të betadisponueshme.

Si të shpejtoni macOS Ventura

Nëse Mac juaj funksionon ngadalë me Ventura, mund të bëni disa gjëra për ta përshpejtuar atë. Këtu janë një pjesë e vogël e këshillave që mund të ndihmojnë në rritjen e shpejtësisë së Mac-it tuaj në macOS Ventura.

Shkarkoni versionin më të fundit të macOS

Një mënyrë e thjeshtë për të siguruar që Mac-i juaj të funksionojë sa më shpejt që të jetë e mundur është të përdorni versioni më i fundit i macOS Ventura. Për ta bërë këtë, klikoni në ikonën Apple në këndin e sipërm majtas të ekranit tuaj dhe më pas zgjidhni "Rreth këtij Mac".

Nga këtu, duhet të shihni se cilin version të macOS Ventura po përdorni. Nëse disponohet një përditësim, ai do të shfaqet këtu. Thjesht klikoni "Përditëso" për ta instaluar. Mbani në mend se përditësimet e sipërmarrjeve të macOS do të jenë më të shpeshta gjatë periudhës beta.

Reindex Spotlight

Spotlight është një mënyrë e shkëlqyer për të kërkuar shpejt skedarët në Mac tuaj, por ndonjëherë mund të bllokohet poshtë dhe ngadalë. Nëse kjo ndodh, mund ta riindeksoni Spotlight për ta përshpejtuar.

Për ta bërë këtë, thjesht hapni Preferencat e Sistemit dhe më pas klikoni në Siri & Ndriçoj. Më pas, klikoni në skedën "Privacy" dhe më pas hiqni zgjedhjen, pastaj kontrolloni përsëri të gjithë listën. Kjo do të detyrojë Spotlight të riindeksojë të gjithë diskun tuaj, gjë që mund të marrë pak kohë.

Pasi të përfundojë, duhet të shihni një rritje të konsiderueshme të shpejtësisë në Spotlight.

Çaktivizo "Efektet e Desktopit"

Nëse i keni të aktivizuara efektet e desktopit, mund të ngadalësojë Mac-in tuaj. Për të çaktivizuar këto efekte,thjesht hapni Preferencat e sistemit dhe klikoni në Accessibility .

Nga këtu, klikoni në "Display" dhe më pas zgjidhni kutinë pranë "Redukto lëvizjen". Kjo do të çaktivizojë të gjitha efektet e desktopit në Mac-in tuaj, gjë që mund të përmirësojë performancën.

Mund të provoni gjithashtu të aktivizoni "Redukto transparencën" në të njëjtën meny. Kjo do t'i bëjë të patejdukshme dokun dhe menytë e Mac-it tuaj, gjë që mund të ndihmojë gjithashtu në përmirësimin e performancës.

Përditësoni aplikacionet tuaja

Një nga mënyrat më të mira për të shpejtuar macOS Ventura është të siguroheni që të gjitha aplikacionet tuaja janë të përditësuara. Versionet e vjetra të aplikacioneve mund të kenë papajtueshmëri me sistemin operativ të ri, gjë që mund të ngadalësojë Mac-in tuaj.

Mund t'i përditësoni aplikacionet drejtpërdrejt nga App Store. Thjesht hapni App Store dhe klikoni në skedën "Përditësimet". Nga këtu, mund të shihni të gjitha aplikacionet që kanë përditësime të disponueshme. Klikoni "Përditëso" pranë një aplikacioni për ta përditësuar atë.

Pyetjet e shpeshta

Këtu janë disa pyetje të shpeshta që marrim rreth macOS Ventura.

Çfarë është macOS Ventura?

macOS Ventura është versioni më i fundit i sistemit operativ Mac të Apple. Është në fazën e lëshimit beta që nga shtatori 2022.

Cilat janë kërkesat për macOS Ventura?

Për të instaluar dhe ekzekutuar macOS Ventura, Mac juaj duhet të ketë sa më poshtë:

  • Një vit modeli Mac i 2017 ose më vonë
  • instaluar macOS Big Sur 11.2 ose më vonë
  • 4 GB memorie
  • 25 GB hapësirë ​​ruajtëse të disponueshme

I ngjashëm: Si të pastrohet "SistemiRuajtja e të dhënave në Mac

Si mund të marr macOS Ventura?

Mund të merrni macOS Ventura duke u regjistruar për pamjen paraprake të Apple Ventura këtu.

A mund ta instaloj macOS Ventura në MacBook Air tim?

Po, mund të instaloni macOS Ventura në MacBook Air tuaj për sa kohë që plotëson kërkesat e sistemit.

Përfundim

macOS Ventura është një sistem operativ i shkëlqyer, por mundet ecni ngadalë në disa Mac. Nëse jeni duke përjetuar një ngadalësim, ka disa gjëra që mund të bëni për ta përshpejtuar atë.

Së pari, sigurohuni që jeni duke përdorur versionin më të fundit të macOS Ventura. Ju mund ta bëni këtë duke klikuar në ikonën Apple në këndin e sipërm të majtë të ekranit tuaj dhe më pas duke zgjedhur "Rreth këtij Mac". Më pas instaloni përditësimin.

Nëse kjo nuk ju ndihmon, ndiqni hapat e mësipërm për ta bërë më të shpejtë.

A keni shkarkuar versionin beta të macOS Ventura? Na tregoni se çfarë mendoni në komentet më poshtë!

Unë jam Cathy Daniels, një eksperte në Adobe Illustrator. Unë e kam përdorur softuerin që nga versioni 2.0 dhe kam krijuar mësime për të që nga viti 2003. Blogu im është një nga destinacionet më të njohura në ueb për njerëzit që duan të mësojnë Illustrator. Përveç punës sime si blogere, unë jam gjithashtu një autor dhe një dizajner grafik.