Çfarë është saktësisht WiFi me bandë të dyfishtë? (Shpjegohet shpejt)

  • Shperndaje Kete
Cathy Daniels

A e dini se çfarë është konfuze në lidhje me internetin me valë? Gjithçka.

Nëse keni hulumtuar ruterat me valë për shtëpi ose përshtatës Wi-Fi për lojëra, me siguri keni vënë re se ka një bollëk terminologjish — PCIe, USB 3.0, 802.11ac, Ghz, WPS, Mbps, MBps (këto dy të fundit janë të ndryshëm). Jeni ende të hutuar?

Një nga termat më të zakonshëm që mund të vini re me ndonjë nga këto pajisje është " dual-band ". Ndërsa disa pajisje të vjetra mund të mos e shfaqin këtë opsion, shumica e ruterave dhe përshtatësve modernë të rrjetit ofrojnë aftësi me bandë të dyfishtë. Në mjedisin e sotëm kompjuterik, është pothuajse një domosdoshmëri për pajisjet tuaja wifi.

Pra, çfarë është wifi me bandë të dyfishtë? Le të hedhim një vështrim më të afërt se çfarë është, si dhe pse përdoret dhe pse është jetike. Ju mund të dini tashmë më shumë për të nga sa mendoni.

Çfarë do të thotë Dual-band?

Dual-band — tingëllon shumë bukur dhe të gjitha produktet e reja po e reklamojnë atë. Pra, çfarë do të thotë? Nuk po flasim për grupe rroku, grupe gome, apo edhe një grup burrash të gëzuar. Ajo për të cilën po flasim janë brezat e frekuencave.

Për të kuptuar më mirë kuptimin e brezit të dyfishtë, le të shqyrtojmë fillimisht se çfarë i referohet termi band dhe çfarë ka të bëjë ai me wifi. Mos harroni, pjesa e brezit të brezit të dyfishtë i referohet një brezi frekuence. Një brez frekuencash është ajo që përdorin pajisjet me valë për të komunikuar me njëra-tjetrën.

Wifi është teknikisht një sinjal radio. Kjo ështëgjithçka është, në të vërtetë - radio. Transmetohet njësoj si sinjalet e tjera të radios - radiot me dorë, telefonat pa tela, telefonat celularë, monitorët e foshnjave, televizioni ajror, stacionet lokale të radios, radiot ham, televizori satelitor dhe shumë lloje të tjera transmetimi pa tel.

Të gjitha këto lloje të ndryshme sinjalesh transmetohen në frekuenca të ndryshme ose grupe frekuencash. Këto grupe frekuencash referohen si banda .

Kredi i imazhit: Encyclopedia Britannica

Bandat e paraqitura në imazhin e mësipërm janë pastaj ndahet më tej në nën-banda më të vogla. Secili prej tyre është i rezervuar për përdorime specifike. Hidhini një sy sërish figurës — pjesët e shënuara VLF, LF, MF, HF, etj. — këto janë breza.

Vini re se UHF (300MHz – 3GHz) dhe SHF (3GHz – 30GHz) kanë të dyja Wi-Fi të listuara. Çdo nën-band ndahet më pas në kanale… por ne nuk do të zhytemi më thellë se kaq këtu. Ju mund të filloni të kuptoni tani se për çfarë i referohet bandës së dyfishtë.

Shihni se wifi ndodhet në brezat UHF dhe SHF dhe mund të pyesni veten pse. Kjo është për shkak se teknologjia origjinale e zhvilluar për wifi kompjuteri është projektuar në nën-bandën 2,4 GHz të brezit UHF .

Pra këtu filloi wifi. Por teknologjia ka evoluar. U krijua një protokoll i ri komunikimi me valë. Pajisja është krijuar për të punuar në nën-bandën 5 GHz, e cila është në brezin SHF. Ndërsa 5 GHz ka shumë përparësi,ka ende arsye të vlefshme, të cilat do t'i diskutojmë së shpejti, për të përdorur brezin 2.4 GHz.

Nëse nuk e keni kuptuar tashmë, banda e dyfishtë do të thotë që pajisja me valë mund të përdorë ose 2.4 GHz ose frekuencat 5 GHz. Ruterat me dy breza janë në gjendje të ofrojnë rrjete në të dy brezat në të njëjtën kohë. Me fjalë të tjera, nëse keni një ruter me bandë të dyfishtë në shtëpinë tuaj, do të mund të keni dy rrjete të veçanta — një në secilin brez.

Përshtatësi wifi që përdor kompjuteri, telefoni ose tableti juaj do të lidheni vetëm me një nga ato rrjete në të njëjtën kohë. Nëse ai përshtatës është me bandë të dyfishtë, ai mund të komunikojë në 2.4 GHz ose 5 GHz. Megjithatë, ajo nuk mund të komunikojë në të dyja në të njëjtën kohë.

Për ta përmbledhur këtë, me dy breza thjesht do të thotë se pajisja mund të funksionojë në të dy brezat ekzistues. Pyetja juaj e radhës ka shumë të ngjarë të jetë kjo: pse çdo pajisje ka nevojë për aftësi me bandë të dyfishtë, veçanërisht nëse 5 GHz është teknologjia më e avancuar dhe protokolli me valë?

Pse të mos përdorni vetëm 5 GHz? Pyetje e shkëlqyer.

Pse na duhen 2.4 GHz?

Nëse ruterat mund të transmetojnë në të dy brezat, por pajisjet tona mund të flasin me ta vetëm një nga një, cili është qëllimi i të paturit me bandë të dyfishtë? Siç qëndron teknologjia sot, ka të paktën tre arsye të rëndësishme që ne kemi nevojë për aftësi me bandë të dyfishtë. Ne do t'i hedhim një vështrim të shkurtër këtu.

Përputhshmëria e prapambetur

Arsyeja kryesore që duam të kemi pajisje me bandë të dyfishtëi aftë është për pajtueshmërinë prapa. Nëse konfiguroni një ruter në shtëpinë tuaj, ka shumë mundësi që një ose më shumë nga pajisjet tuaja të mund të funksionojnë vetëm në 2,4 GHz. Nëse jo, mund të keni mysafirë në shtëpinë tuaj me pajisje që mund të përdorin vetëm 2,4 GHz. Ka ende shumë rrjete të vjetra atje që kanë të disponueshme vetëm 2,4 GHz.

Bandat e mbushura me njerëz

Një bollëk pajisjesh me valë mund të shkaktojë mbipopullim në secilën prej vendndodhjeve të frekuencave. Brezi 2.4 GHz përdoret gjithashtu nga pajisje të tjera radio si telefonat fiks pa tela, monitorët e foshnjave dhe sistemet e intercom-it. Grupi 5 GHz gjithashtu mund të mbipopullohet me kompjuterë desktop, laptopë, telefona, sisteme lojërash, sisteme transmetimi video etj.

Përveç kësaj, fqinjët tuaj mund të kenë ruterë rrjeti që janë mjaft afër për të ndërhyrë me sinjalet tuaja . Mbipopullimi shkakton interferenca, të cilat ngadalësojnë rrjetet, duke shkaktuar ndonjëherë rënien e sinjaleve me ndërprerje. Me pak fjalë, mund të krijojë një rrjet jo të besueshëm. Të kesh bandë të dyfishtë ju lejon të shpërndani përdorimin tuaj nëse është e nevojshme.

Përparësitë e brezit

Megjithëse brezi 2,4 GHz përdor një protokoll më të vjetër, ai ende funksionon në mënyrë të besueshme dhe ka disa avantazhe. Nuk do të hyj në detaje se si funksionojnë sinjalet e radios. Por megjithatë, sinjalet me frekuencë më të ulët mund të transmetojnë në distanca më të mëdha me më shumë forcë. Ata gjithashtu kanë një aftësi më të mirë për të kaluar nëpër objekte të forta si mure dhekate.

Përparësia e 5 GHz është se transmeton me shpejtësi më të larta të dhënash dhe akomodon më shumë trafik me më pak ndërhyrje. Por ai nuk mund të udhëtojë një distancë kaq të madhe me të njëjtën forcë sinjali dhe nuk është aq i mirë për të kaluar nëpër mure dhe dysheme. Funksionon më mirë kur ruteri dhe përshtatësi kanë atë që quhet "linja e shikimit", që do të thotë se ata mund ta shohin njëri-tjetrin pa asnjë pengesë në rrugën e tyre.

Kjo nuk do të thotë se 5 GHz nuk është e mirë. Shumica e ruterave që funksionojnë në 5 GHz përdorin teknologji të tjera si formimi i rrezes dhe MU-MIMO për të kapërcyer disa nga ato mangësi duke përfituar plotësisht nga shpejtësia e tij.

Pra, të kesh të dy brezat në dispozicion ju lejon të zgjidhni atë që funksionon më së miri për mjedisin tuaj. Nëse jeni duke u lidhur nga një bodrum, për shembull, dhe është shumë larg nga ruteri, 2.4 GHz mund të funksionojë më mirë për ju.

Nëse jeni në të njëjtën dhomë me ruterin, 5 GHz do t'ju japë një lidhje të shpejtë dhe të besueshme. Në çdo rast, dual-band ju jep mundësinë për të zgjedhur atë që do të funksionojë më mirë për pajisjen tuaj të veçantë.

Fjalët e fundit

Shpresojmë, kjo ju ndihmoi të kuptoni se çfarë wifi me bandë të dyfishtë është, për çfarë përdoret dhe pse mund të jetë një veçori e rëndësishme për çdo pajisje me valë.

Si gjithmonë, ju lutemi na tregoni nëse keni ndonjë pyetje ose koment.

Unë jam Cathy Daniels, një eksperte në Adobe Illustrator. Unë e kam përdorur softuerin që nga versioni 2.0 dhe kam krijuar mësime për të që nga viti 2003. Blogu im është një nga destinacionet më të njohura në ueb për njerëzit që duan të mësojnë Illustrator. Përveç punës sime si blogere, unë jam gjithashtu një autor dhe një dizajner grafik.