A mund të ketë një skedar PDF një virus? (Përgjigje e Shpejtë + Pse)

 • Shperndaje Kete
Cathy Daniels

Viruset, të njohur gjithashtu si malware ose kod me qëllim të keq, janë një rrezik i rëndësishëm në mjedisin e sotëm kompjuterik. Ka miliarda lloje të ndryshme virusesh dhe mbi 560,000 viruse të reja zbulohen çdo ditë (burimi).

Kriminelët kibernetikë përdorin metoda krijuese për të shpërndarë viruse në kompjuterin tuaj, gjë që na çon në këtë pyetje: A mund të përdorin skedarë PDF për ta arritur këtë? Me fjalë të tjera, a mund të kenë viruse skedarët PDF?

Përgjigja e shkurtër është: po! Dhe PDF është një mënyrë e zakonshme e transmetimit për viruset kompjuterike.

Unë jam Aaron, një profesionist i teknologjisë dhe entuziast me 10+ vite punë në sigurinë kibernetike dhe me teknologjinë. Unë jam një avokat për sigurinë dhe privatësinë e kompjuterit. Unë jam i informuar për zhvillimet e sigurisë kibernetike, në mënyrë që t'ju tregoj se si të qëndroni të sigurt në internet.

Në këtë postim, unë do të shpjegoj pak se si funksionojnë viruset dhe se si kriminelët kibernetikë po i shpërndajnë ato përmes skedarëve PDF. Unë do të mbuloj gjithashtu disa nga gjërat që mund të bëni për të qëndruar të sigurt.

Çështjet kryesore

 • Viruset në përgjithësi funksionojnë duke injektuar kodin keqdashës në kompjuterin tuaj ose duke mundësuar qasje në distancë në kompjuterin tuaj .
 • Ndërsa një virus nuk duhet të jetë i vendosur në kompjuterin tuaj për të funksionuar, ai duhet të ketë njëfarë aftësie për të injektuar kodin keqdashës ose për të vepruar në kompjuterin tuaj.
 • Skedarët PDF janë një modalitet popullor i injektimit të kodit me qëllim të keq në kompjuterin tuaj për shkak tëfunksionalitet legjitim që përmban për të mundësuar dokumentacion të pasur dixhital.
 • Mbrojtja juaj më e mirë është një sulm i mirë: dijeni se si duket një kërcënim dhe thoni "Jo".

Si funksionon një virus ?

Profesionistët e sigurisë kibernetike kanë shkruar vëllime fjalë për fjalë për këtë temë, për të mos përmendur mijëra e mijëra orë materiale trajnimi që ekzistojnë në mbarë botën. Unë nuk do të jem në gjendje të bëj drejtësi për temën këtu, por dua të theksoj në një nivel shumë të thjeshtë se si funksionojnë viruset ose malware.

Një virus kompjuterik është një program që bën diçka të padëshiruar në kompjuterin tuaj: modifikimin funksionalitetin e pritshëm, duke ofruar akses të jashtëm në informacionin tuaj dhe/ose duke parandaluar aksesin tuaj në informacion.

Virusi e bën këtë në disa mënyra të ndryshme: rishkrimi i mënyrës se si funksionon sistemi juaj operativ (p.sh. Windows), instalimi i një programi në kompjuterin tuaj ose modalitete të tjera.

Shpërndarja e virusit merr shumë forma: shkarkimi pa dashje i softuerit me qëllim të keq, hapja e një dokumenti ose PDF, vizita e një uebsajti të infektuar, apo edhe shikimi i një fotografie.

Ajo që është e zakonshme për të gjithë viruset është se ata nevojë për një prani lokale. Që një virus të ndikojë në kompjuterin tuaj, ai duhet të instalohet në kompjuterin tuaj ose në një pajisje në të njëjtin rrjet me kompjuterin tuaj.

Çfarë lidhje ka kjo me skedarët PDF?

Skedarët PDF janë një lloj skedari dixhital që ofron dixhital të pasur dhe të plotëdokumentet. Çelësi për ofrimin e këtyre veçorive është kodi dhe funksionet që mundësojnë ato veçori. Kodi dhe funksionet funksionojnë në sfond dhe janë të padukshëm për përdoruesin.

Shfrytëzimi i PDF-ve janë të dokumentuara mirë dhe janë mjaftueshëm të drejtpërdrejta për t'i arritur një përdorues kompjuteri pak të sofistikuar.

Ndërsa unë nuk do të shqyrtoj se si t'i realizoj ato shfrytëzime , do të theksoj se ato funksionojnë duke përfituar nga kodi dhe funksionet që përshkrova. Ata mbështeten në kodin dhe funksionet për të dhënë kodin me qëllim të keq dhe për ta ekzekutuar atë në sfond, pa e ditur përdoruesi.

Fatkeqësisht, sapo të hapni skedarin PDF, është tepër vonë . Hapja e skedarit PDF është e mjaftueshme që malware të vendoset. Ju nuk mund ta ndaloni thjesht duke mbyllur skedarin PDF.

Pra, si ta mbroj veten?

Ka disa mënyra për të mbrojtur veten.

Mënyra më efektive për të mbrojtur veten është të ndalosh, të shikosh dhe të mendosh. Skedarët PDF me përmbajtje me qëllim të keq shoqërohen zakonisht nga një email që kërkon urgjencë në lidhje me dokumentin. Disa shembuj të kësaj janë:

 • faturat me pagesë të menjëhershme
 • kërcënimet e arkëtimeve
 • kërcënimet e veprimit ligjor

Kriminelët kibernetikë prenë njerëzit përgjigje lufte ose ikje ndaj urgjencës. Kur shikoni emailin që zakonisht përfshin hapjen e një bashkëngjitjeje për të parë se çfarë po ndodh.

Rekomandimi im kur përballeni me atë email? Fikeniekranin e kompjuterit, largohuni nga kompjuteri dhe merrni frymë thellë . Ndërsa kjo duket si një përgjigje dramatike, ajo që bën është që ju largon nga urgjenca - ju keni zgjedhur fluturimin mbi luftën. Mendja dhe trupi juaj janë në gjendje të qetësohen dhe ju jeni në gjendje të përpunoni urgjencën.

Pasi të keni marrë disa frymë thellë, uluni dhe ndizni monitorin. Shikoni emailin pa hapur bashkëngjitjen. Ju do të dëshironi të kërkoni:

 • gabime drejtshkrimore ose gramatikore – a ka disa prej tyre a ka shumë? Nëse ka shumë, atëherë mund të mos jetë legjitime. Kjo nuk është dispozitive, por është një e dhënë e mirë përveç të tjerave që emaili është i paligjshëm.
 • adresa e emailit të dërguesit – është nga një adresë e ligjshme biznesi, nga emaili personal i dikujt, apo është thjesht një përzierje numrash dhe shkronjash? Ka më shumë gjasa të jetë reale nëse vjen nga një adresë biznesi në krahasim me emailin personal të dikujt ose një shumëllojshmëri karakteresh të rastësishme. Përsëri, kjo nuk është dispozitive, por është një e dhënë e mirë përveç të tjerave.
 • temë e papritur - është kjo një faturë apo faturë për diçka që nuk e keni bërë? Nëse, për shembull, po merrni një faturë spitali të supozuar, por nuk keni qenë në spital prej vitesh, atëherë mund të mos jetë e ligjshme.

Fatkeqësisht, nuk ka asnjë informacion të vetëm ose rregulla të caktuara që mund t'i shikoni për të përcaktuar nësediçka është e ligjshme apo jo. Përdorni mjetin tuaj më të mirë për ta kuptuar atë: gjykimin tuaj personal . Nëse duket e dyshimtë, telefononi organizatën që supozohet se po ju dërgon dokumentin. Personi në telefon do të konfirmojë nëse është e vërtetë apo jo.

Një mënyrë tjetër për të mbrojtur veten është instalimi i softuerit antivirus/antimalware në kompjuterin tuaj. Nëse jeni duke përdorur një kompjuter Windows, Microsoft Defender është falas, i përfshirë me instalimin tuaj të Windows dhe një nga opsionet më të mira në treg. Defender, plus praktikat inteligjente të përdorimit, do të mbrojnë kundër shumicës së kërcënimeve të viruseve ndaj kompjuterit tuaj.

Pajisjet Apple dhe Android janë paksa të ndryshme. Ato sisteme operative kufizojnë çdo aplikacion, që do të thotë se çdo aplikacion funksionon në një sesion të pavarur nga njëri-tjetri dhe sistemi operativ themelor. Jashtë lejeve specifike, informacioni nuk ndahet dhe aplikacionet nuk mund të modifikojnë sistemin operativ themelor.

Ka zgjidhje antivirus/antimalware për ato pajisje. Është e diskutueshme nëse konsumatorët e përgjithshëm kanë nevojë për to. Në çdo rast, praktikat inteligjente të përdorimit shkojnë shumë për ta mbajtur pajisjen tuaj të sigurt.

Përfundim

Skedarët PDF mund të kenë viruse. Në fakt, është një mënyrë shumë e zakonshme e transmetimit për viruset kompjuterike. Nëse përdorni PDF në mënyrë inteligjente dhe sigurohuni që të hapni vetëm PDF që vijnë nga dërgues të njohur dhe të besueshëm, atëherë gjasat përhapja e një PDF me qëllim të keq zvogëlohet ndjeshëm. Nëse nuk dini nëse duhet t'i besoni apo jo një dërguesi, kontaktoni me të dhe verifikoni legjitimitetin e dokumentit.

Cilat janë mendimet tuaja për viruset e integruara? A keni një histori për një virus të dorëzuar në PDF? Ndani përvojën tuaj më poshtë.

Unë jam Cathy Daniels, një eksperte në Adobe Illustrator. Unë e kam përdorur softuerin që nga versioni 2.0 dhe kam krijuar mësime për të që nga viti 2003. Blogu im është një nga destinacionet më të njohura në ueb për njerëzit që duan të mësojnë Illustrator. Përveç punës sime si blogere, unë jam gjithashtu një autor dhe një dizajner grafik.