Може ли PDF-датотеката да има вирус? (Брз одговор + Зошто)

 • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Вирусите, познати и како малициозен софтвер или злонамерен код, се значителен ризик во денешната компјутерска средина. Постојат милијарди различни видови на вируси и над 560.000 нови вируси се откриваат секој ден (извор).

Сајбер-криминалците користат креативни методи за да доставуваат вируси до вашиот компјутер, што нè доведува до ова прашање: Дали можат да користат PDF датотеки да го постигнете тоа? Со други зборови, дали PDF-датотеките можат да имаат вируси?

Краткиот одговор е: да! А PDF е вообичаен начин на пренос на компјутерски вируси.

Јас сум Арон, технолошки професионалец и ентузијаст со повеќе од 10 години работа во сајбер безбедноста и технологијата. Јас сум застапник за компјутерска безбедност и приватност. Јас сум во тек со случувањата во сајбер безбедноста за да можам да ви кажам како да останете безбедни на интернет.

Во овој пост, ќе објаснам малку за тоа како функционираат вирусите и како сајбер-криминалците ги доставуваат преку PDF-датотеки. Исто така, ќе опфатам некои од работите што можете да ги направите за да останете безбедни.

Клучни средства за преземање

 • Вирусите генерално функционираат со инјектирање злонамерен код во вашиот компјутер или овозможување далечински пристап до вашиот компјутер .
 • Иако вирусот не треба да се наоѓа на вашиот компјутер за да работи, тој треба да има одредена способност да инјектира злонамерен код или да работи на вашиот компјутер.
 • PDF-датотеките се популарен начин на инјектирање на малициозен код на вашиот компјутер поради длабокаталегитимна функционалност што ја содржи за да овозможи богата дигитална документација.
 • Вашата најдобра одбрана е добар напад: знајте како изгледа заканата и кажете „Не“.

Како функционира вирусот ?

Професионалците за сајбер безбедност напишаа буквални томови на оваа тема, а да не зборуваме за илјадници и илјадници часови материјали за обука кои постојат ширум светот. Нема да можам да ја решам темата овде, но сакам да нагласам на многу едноставно ниво како функционираат вирусите или малициозниот софтвер.

Компјутерскиот вирус е програма што прави нешто несакано на вашиот компјутер: менување очекуваната функционалност, обезбедување надворешен пристап до вашите информации и/или спречување на вашиот пристап до информации.

Вирусот го прави тоа на неколку различни начини: препишување како функционира вашиот оперативен систем (на пр. Windows), инсталирање програма на вашиот компјутер или други модалитети.

Испораката на вируси има многу форми: ненамерно преземање злонамерен софтвер, отворање документ или PDF, посета на заразена веб-локација или дури и гледање слика.

Она што е заедничко за сите вируси е тоа што тие потребно е локално присуство. За вирусот да влијае на вашиот компјутер, тој треба да се инсталира на вашиот компјутер или на уред на истата мрежа како и вашиот компјутер.

Каква врска има ова со PDF-датотеките?

PDF-датотеките се вид на дигитална датотека што обезбедува богата и полна дигитална функцијадокументи. Клучот за обезбедување на тие карактеристики е кодот и функциите што ги овозможуваат тие карактеристики. Кодот и функциите работат во позадина и се невидливи за корисникот.

ПДФ експлоатирањата се добро документирани и се доволно едноставни за да ги постигне благо софистициран корисник на компјутер.

Иако јас нема да истражувам како да ги постигнам тие експлоатирања , ќе истакнам дека тие работат со искористување на кодот и функциите што ги опишав. Тие се потпираат на кодот и функциите за да доставуваат злонамерен код и да го стартуваат во позадина, без да знае корисникот.

За жал, откако ќе ја отворите PDF-датотеката, веќе е доцна . Отворањето на PDF-датотеката е доволно за да се активира малициозниот софтвер. Не можете само да го запрете со затворање на PDF-датотеката.

Значи, како да се заштитам себеси?

Постојат неколку начини да се заштитите.

Најефикасен начин да се заштитите е да застанете, да погледнете и да размислите. PDF-датотеките со злонамерна содржина обично се придружени со е-пошта која бара итност во однос на документот. Некои примери за ова се:

 • сметките кои се непосредно доспеани
 • закани за наплата
 • заканите за правна постапка

Сајбер-криминалците плен на луѓето борба или бегство одговор на итност. Кога гледате е-пошта што обично вклучува отворање прилог за да видите што се случува.

Моја препорака кога ќе се соочите со таа е-пошта? Исклучете гоекранот на компјутерот, тргнете се од компјутерот и земете длабок здив . Иако тоа изгледа како драматичен одговор, она што го прави е да ве отстранува од итноста - избравте лет наместо борба. Вашиот ум и тело се способни да се смират и вие можете да ја обработите итноста.

Откако ќе земете неколку длабоки вдишувања, седнете и вклучете го мониторот. Погледнете ја е-поштата без да го отворите прилогот. Ќе сакате да барате:

 • правописни грешки или граматички грешки - дали има неколку дали има многу? Ако има многу, тогаш можеби не е легитимно. Ова не е диспозитивно, но е добар поим покрај другите дека е-поштата е нелегитимна.
 • адресата на е-пошта на испраќачот - дали е од легитимна деловна адреса, нечија лична е-пошта или е само мешаница од бројки и букви? Поверојатно е да биде реално ако доаѓа од деловна адреса, за разлика од нечија лична е-пошта или случаен асортиман на знаци. Повторно, ова не е диспозитивно, но е добар поим покрај другите.
 • неочекуван предмет - дали е ова фактура или сметка за нешто што не сте го направиле? Ако, на пример, добивате наводна болничка сметка, но не сте биле во болница со години, тогаш тоа можеби не е легитимно.

За жал, не постои ниту една информација или одредени правила на кои можете да погледнете за да откриете далинешто е легитимно или не. Користете ја вашата најдобра алатка за да го сфатите: вашето лично расудување . Ако изгледа сомнително, јавете се во организацијата што наводно ви го испраќа документот. Лицето на телефонот ќе потврди дали е реално или не.

Друг начин да се заштитите е да имате инсталирано антивирус/антималвер софтвер на вашиот компјутер. Ако користите компјутер со Windows, Microsoft Defender е бесплатен, вклучен во инсталацијата на Windows и е една од најдобрите опции на пазарот. Defender, плус паметните практики за користење, ќе се бранат од повеќето вирусни закани за вашиот компјутер.

Уредите на Apple и Android се малку различни. Тие оперативни системи ја прикачуваат секоја апликација, што значи дека секоја апликација работи во независна сесија една од друга и од основниот оперативен систем. Надвор од специфични дозволи, информациите не се споделуваат и апликациите не можат да го менуваат основниот оперативен систем.

Постојат решенија за антивирус/антималвер за тие уреди. Дали им се потребни на општите потрошувачи или не е дискутабилно. Во секој случај, паметните практики на користење помагаат во одржување на безбедноста на вашиот уред.

Заклучок

PDF-датотеките може да имаат вируси. Всушност, тоа е многу вообичаен начин на пренос на компјутерски вируси. Ако користите PDF-датотеки интелигентно и бидете сигурни дека отворате само PDF-датотеки што доаѓаат од познати и доверливи испраќачи, тогаш веројатноста закога отворате злонамерен PDF значително се намалува. Ако не знаете дали да му верувате или не на испраќачот, контактирајте со него и потврдете ја легитимноста на документот.

Кои се вашите размислувања за вградените вируси? Дали имате приказна за вирус доставен со PDF? Споделете го вашето искуство подолу.

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.