Преглед на VMware Fusion: добрите, лошите страни, пресудата (2022)

 • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

VMware Fusion

Ефективност: Одговорно, интегрирано искуство со Windows Цена: бесплатно за домашни корисници, платени верзии почнувајќи од 149 $ Лесност за користење: Откако ќе се инсталира, брза и интуитивна Поддршка: достапна документација, платената поддршка

Резиме

VMWare Fusion ви овозможува да инсталирате дополнителни оперативни системи на вашиот Mac, Windows или Linux компјутер. Така, на пример, можете да инсталирате Windows на вашиот Mac за да имате пристап до сите апликации за Windows на кои се потпирате.

Дали вреди? Додека VMware нуди лиценца за лична употреба бесплатно, што е поповолно за домашните корисници во споредба со Parallels Desktop, неговиот најблизок конкурент, на многу начини е помалку погоден за нормален домашен или деловен корисник. Потесните системски барања, потребата за договори за поддршка и напредните функции ќе се чувствуваат повеќе како дома во професионална ИТ средина.

Но, за разлика од Parallels, VMware е меѓу-платформски и има повеќе функции и реагира повеќе од бесплатни алтернативи. Значи, ако сте напреден корисник или сакате да го користите истото решение за виртуелизација на компјутери што не се Mac, VMware Fusion е силен конкурент.

Што ми се допаѓа : работи на Mac , Windows и Linux. Unity View ви овозможува да извршувате апликации за Windows како апликации за Mac. Може да користите Linux и постари верзии на macOS.

Што не ми се допаѓа : Потешко е да се инсталира од Parallels Desktop. Нема поддршка безпостарите верзии на OS X ако сè уште ги имате инсталационите ДВД-а или слики од дискот. Избрав да инсталирам macOS од мојата партиција за обновување.

За жал, нема партиција за обновување на овој Mac и немам при рака слика од дискот на macOS. Имам слика на дискот за инсталација на Linux Mint, па се обидов да го инсталирам наместо тоа.

Сега кога е создадена виртуелната машина, инсталаторот на Linux Mint ќе се подигне и ќе работи.

Овде Linux работи од сликата на дискот, но сè уште не е инсталиран на новиот виртуелен компјутер. Двоен кликнувам на Инсталирај Linux Mint .

Во овој момент, виртуелната машина забави до индексирање. Се обидов да ја рестартирам виртуелната машина, но таа забави уште порано. Го рестартирав мојот Mac, но немаше подобрување. Ја рестартирав инсталацијата користејќи режим што користи помалку ресурси и тоа помогна. Работев низ инсталацијата за да стигнам до истата точка каде што застанавме.

Linux сега е инсталиран. Иако му недостигаат драјвери за најефикасно да работат на виртуелниот хардвер на VMware, перформансите се прилично добри. VMware обезбедува драјвери, па се обидувам да ги инсталирам.

Инсталирањето на драјверот не изгледаше успешно. Ќе беше добро ако работеше првпат, но ако имав повеќе време, сигурен сум дека ќе успеам да функционира. Перформансите се сепак прилично добри, особено за апликациите што не се интензивни за графика.

Мое личноtake : Некои корисници може да ја ценат способноста на VMware Fusion да работи други оперативни системи, вклучувајќи macOS и Linux.

Причини зад моите рејтинзи

Ефективност: 4.5/5

Откако ќе се инсталира, VMware Fusion ефикасно ви овозможува да стартувате Windows и други оперативни системи на вашиот Mac без да го рестартирате компјутерот. Кога работи Windows, достапни се дополнителни функции за интеграција, кои овозможуваат Windows да пристапи до вашите датотеки на Mac и дозволувајќи им на апликациите на Windows да работат како апликациите за Mac.

Цена: 4,5/5

Основната верзија на VMware чини речиси исто како и Parallels Desktop, неговиот најблизок конкурент, иако верзијата Pro чини повеќе. Но, имајте на ум дека Parallels Pro лиценцата е добра за три Mac-а, додека лиценцата VMware Fusion Pro е за сите Mac-и што ги поседувате, па ако имате многу компјутери, VMware може да биде зделка.

Лесност за користење: 4/5

Избришав ознака за блокадите што ги наидов при инсталирање на Windows на VMware, иако не секој ќе наиде на истите проблеми што ги имав јас. Системските барања и опциите за инсталација на VMware се поограничени од оние на Parallels Desktop. Меѓутоа, откако ќе се стартуваше, VMware Fusion беше едноставен за користење, иако не толку лесен како Parallels.

Поддршка: 4/5

Поддршката за VMware Fusion не е вклучена во куповната цена, но можете да купите поддршка на основа по инцидент. Ова ви дава пристап до техничкиинженер по телефон и е-пошта кој ќе ви одговори во рок од 12 работни часа. Пред да купите поддршка, VMware препорачува прво да ја истражите нивната база на знаење, документација и форуми за дискусија.

Алтернативи на VMware Fusion

Parallels Desktop (Mac) : Parallels Desktop ( 79,99 долари/годишно) е популарна платформа за виртуелизација и најблизок конкурент на VMware. Прочитајте го нашиот преглед на Parallels Desktop.

VirtualBox (Mac, Windows, Linux, Solaris) : VirtualBox е бесплатна и со отворен код алтернатива на Oracle. Не толку полиран или одговорен, тоа е добра алтернатива кога перформансите не се врвни.

Boot Camp (Mac) : Boot Camp доаѓа инсталиран со macOS и ви овозможува да го стартувате Windows заедно macOS во поставување со двојно подигање - за да се префрлите, треба да го рестартирате компјутерот. Тоа е помалку погодно, но има предности во изведбата.

Вино (Mac, Linux) : Виното е начин на извршување на апликациите за Windows на вашиот Mac без воопшто да ви треба Windows. Не може да ги стартува сите апликации за Windows, а многумина бараат значителна конфигурација. Тоа е бесплатно (отворен код) решение кое едноставно може да работи за вас.

CrossOver Mac (Mac, Linux) : CodeWeavers CrossOver (59,95$) е комерцијална верзија на Wine која е полесна за користете и конфигурирајте.

Прочитајте и: Најдобар софтвер за виртуелна машина

Заклучок

VMware Fusion работи Windows и други оперативни системи во виртуелни машинизаедно со вашите апликации за Mac. Тоа е добра работа ако се потпирате на одредени апликации за Windows, или ако развивате апликации или веб-локации и ви треба средина за тестирање.

На многу домашни и деловни корисници ќе им биде полесно да го инсталираат и користат Parallels Desktop, но VMware е блиску . Онаму каде што сјае е во неговите напредни функции и неговата способност да работи и на Windows и Linux. Напредните корисници и ИТ-професионалци може да го сметаат за добро погоден за нивните потреби.

Ако пуштањето Windows на вашиот Mac е корисно, но не е критично, обидете се со една од бесплатните алтернативи. Но, ако се потпирате на софтверот на Windows, треба да извршувате повеќе оперативни системи или ви треба стабилна средина за тестирање за вашите апликации или веб-локации, апсолутно ви треба стабилност и перформанси на VMware Fusion или Parallels Desktop. Прочитајте ги двете рецензии и изберете ја онаа што најдобро ги задоволува вашите потреби.

Земете VMware Fusion

Па, дали сте пробале VMware Fusion? Што мислите за овој преглед на VMware Fusion? Оставете коментар и известете ни.

дополнително плаќање.4.3 Преземете VMware Fusion

Што прави VMware Fusion?

Ви овозможува да извршувате апликации за Windows на вашиот Mac. Па, технички, Windows работи на виртуелна машина, компјутер емулиран во софтвер. На вашиот виртуелен компјутер му е доделен дел од RAM меморијата, процесорот и просторот на дискот на вашиот реален компјутер, така што ќе биде побавен и ќе има помалку ресурси.

Не сте ограничени само на извршување на Windows: можете да инсталирате други оперативни системи, вклучувајќи Linux и macOS - вклучувајќи постари верзии на macOS и OS X. VMware Fusion бара Mac лансиран во 2011 година или подоцна.

Дали VMware Fusion е бесплатен за Mac?

VMware нуди бесплатна, вечна лиценца за лична употреба за Fusion Player. За комерцијална употреба, ќе треба да купите лиценца. Видете ги најновите цени овде.

VMware Fusion vs Fusion Pro?

Основните карактеристики се идентични за секоја од нив, но верзијата Pro има некои напредни функции што може да им се допаднат на напредните корисници, програмери и ИТ професионалци. Тие вклучуваат:

 • Создавање поврзани и целосни клонови на виртуелни машини
 • Напредно вмрежување
 • Безбедно шифрирање VM
 • Поврзување со vSphere/ESXi Server
 • Fusion API
 • Приспособување и симулација на виртуелна мрежа.

Во овој преглед, се фокусираме на основните карактеристики што ќе бидат од интерес за сите корисници.

Како да инсталирате VMware Fusion на Mac?

Еве прегледза целосниот процес на вклучување и активирање на апликацијата. Наидов на неколку пречки, па ќе најдете подетални инструкции подолу.

 1. Преземете и инсталирајте VMware Fusion за Mac, Windows или Linux, во зависност од тоа кој оперативен систем веќе работи на вашиот компјутер.
 2. Ако користите macOS High Sierra, ќе мора експлицитно да дозволите VMware да инсталира системски наставки во вашиот Mac System Preferences под Безбедност и приватност.
 3. Создадете нова виртуелна машина и инсталирајте Windows . Ќе треба да купите Windows ако веќе не поседувате копија и да ја инсталирате или од слика на ISO диск, DVD или тековна инсталација на Bootcamp или друг компјутер. Нема да можете да инсталирате директно од флеш-драјв или слика на DMG диск.
 4. Инсталирајте ги апликациите за Windows по ваш избор.

Зошто да ми верувате за овој преглед на VMware Fusion?

Моето име е Адријан Тари. Откако користев Microsoft Windows повеќе од една деценија, намерно се преселив од оперативниот систем на Linux во 2003 година и Mac во 2009 година. Сè уште имаше некои апликации за Windows што сакав да ги користам од време на време, па се најдов себеси како користам комбинација на двојно подигање, виртуелизација (со користење на VMware Player и VirtualBox) и Wine. Видете го делот „Алтернативи“ од оваа рецензија.

Не сум пробал VMware Fusion порано, па инсталирав 30-дневен пробен период на мојот MacBook Air. Се обидов да го стартувам на мојот iMac од 2009 година, ноVMware бара понов хардвер. Последнава недела или две, го насочував со своите темпо, инсталирав Windows 10 и неколку други оперативни системи и ја пробував речиси секоја функција во програмата.

Овој преглед ја одразува верзијата за Mac на новоиздадениот VMware Fusion, иако е достапен и за Windows и Linux. Ќе споделам за што е способен софтверот, вклучувајќи го и она што ми се допаѓа и што не ми се допаѓа.

Преглед на VMware Fusion: Што има за вас?

VMWare Fusion е сè за извршување на апликации за Windows (и повеќе) на вашиот Mac. Ќе ги опфатам неговите главни карактеристики во следните пет делови. Во секоја потсекција, прво ќе истражам што нуди апликацијата, а потоа ќе го споделам моето лично мислење.

1. Претворете го вашиот Mac во неколку компјутери со виртуелизација

VMware Fusion е софтвер за виртуелизација — имитира нов компјутер во софтвер, „виртуелна машина“. На тој виртуелен компјутер, можете да стартувате кој било оперативен систем што го сакате, вклучително и Windows, и кој било софтвер што работи на тој оперативен систем, што е особено корисно ако сè уште се потпирате на некој софтвер што не е Mac.

Се разбира , можете директно да инсталирате Windows на вашиот Mac — дури можете да ги инсталирате и macOS и Windows во исто време и да користите Bootcamp за да се префрлате помеѓу нив. Се разбира, тоа значи да го рестартирате компјутерот секој пат кога ќе се префрлите, што не е секогаш погодно. Вклучување на Windows во виртуелна машиназначи дека можете да го користите истовремено со macOS.

Виртуелната машина ќе работи побавно од вашиот реален компјутер, но VMware работеше напорно за да ги оптимизира перформансите, особено кога работи Windows. Сфатив дека перформансите на VMware се многу брзи.

Мој личен став : Технологијата за виртуелизација обезбедува лесен начин за пристап до софтвер што не е од Mac додека користите macOS.

2. Стартувај Windows на Вашиот Mac без рестартирање

Зошто да го стартувате Windows на вашиот Mac? Еве неколку вообичаени причини:

 • Програмерите можат да го тестираат својот софтвер на Windows и други оперативни системи.
 • Веб-програмерите можат да ги тестираат своите веб-локации на различни прелистувачи на Windows.
 • 6>Писателите можат да креираат документација и прегледи за софтверот на Windows.

VMware ја обезбедува виртуелната машина, треба да го снабдувате Microsoft Windows. Можете да го направите тоа со:

 • да го купите директно од Microsoft и да преземете слика од .IOS диск.
 • да го купите од продавница и да го инсталирате од DVD.
 • Пренесување на веќе инсталирана верзија на Windows од вашиот компјутер или Mac.

Во мојот случај, купив смалена верзија на Windows 10 Home (со затворен USB стик) од продавница. Цената беше иста како и преземањето од Microsoft: $179 австралиски долари.

Го купив пред неколку месеци кога оценував еден од конкурентите на VMware: Parallels Desktop. Додека инсталирањето на Windows користејќи Parallels беше прошетка вопаркирајте, правењето на истото со VMware не беше толку лесно: наидов на некои фрустрирачки и одземаат многу време ќорсокак.

Не секој ќе ги доживее. Но, VMware бара понов хардвер од Parallels и не ги поддржува сите опции за инсталација што ги очекував, вклучително и инсталирање од USB. Ако преземев Windows наместо да купам USB стик, моето искуство ќе беше многу поинакво. Еве неколку лекции што ги научив — се надевам дека ќе ви помогнат полесно да си поминете.

 • VMware Fusion нема успешно да работи на Mac-и направени пред 2011 година.
 • Ако наидете на пораки за грешка за време на инсталацијата, рестартирањето на вашиот Mac може да помогне.
 • Треба да дозволите VMware да пристапува до неговите системски екстензии во безбедносните поставки на вашиот Mac.
 • Не можете да инсталирате Windows (или други оперативни системи) од блиц возење. Најдобрите опции се DVD или ISO слика на дискот.
 • Не можете да ја користите опцијата Windows Easy Install на VMware на слика на дискот DMG создадена со Disk Utility. Мора да биде слика на ISO диск. И не можев успешно да инсталирам Windows без Лесна инсталација - Windows не можеше да ги најде точните драјвери.

Значи, ќе треба да инсталирате Windows или од инсталационо ДВД или од ISO слика преземена од Веб-страницата на Мајкрософт. Серискиот број на Windows од мојот флеш-драјв работеше добро при преземањето.

Откако ги извадив ќорсокаките, еве како го инсталирав Windows користејќи VMwareFusion:

Го преземав VMware Fusion за Mac и го инсталирав. Бев предупреден дека безбедносните поставки на macOS High Sierra ќе ги блокираат системските поставки на VMware освен ако не ги овозможам во System Preferences.

Ги отворив Security & Поставки на системот за приватност и му е дозволено на VMware да отвора системски софтвер.

Немам лиценца за VMware Fusion, затоа го избрав пробниот период од 30 дена. Ја избрав верзијата соодветна за домашните корисници. Достапна е и професионална верзија.

Сега беше инсталиран VMware. Време беше да се создаде виртуелна машина и да се инсталира Windows на неа. Автоматски се појави дијалог-кутија за да го направите ова. За време на претходната инсталација, го рестартирав мојот Mac поради пораки за грешка. Рестартирањето помогна.

Ја избрав опцијата за инсталирање од слика на дискот - ISO-датотеката што ја преземав од Microsoft. Ја одвлеков таа датотека во прозорецот за дијалог и го внесов клучот за производот Windows 10 што го добив со мојот инсталациски флеш диск.

Сега ме прашаа дали сакам да ги споделам моите Mac датотеки со Windows или да ги задржам два оперативни системи целосно одвоени. Избрав повеќе беспрекорно искуство.

Кликнав Finish и гледав како се инсталира Windows.

Работите се одвиваат многу понепречено овој пат од претходните обиди за инсталирање. Сепак, наидов на препрека…

Не сум сигурен што се случи овде. Повторно ја започнав инсталацијата и немав проблем.

последниот чекор беше VMware да го сподели мојот десктоп Mac со Windows.

Windows сега е инсталиран и работи.

Мој личен став : ако треба да пристапите Апликации за Windows додека користите macOS, VMware Fusion е одлична опција. Нема да треба да го рестартирате компјутерот, а перформансите на Windows во виртуелна машина се блиску до кога работи директно на хардверот.

3. Погодно се префрлате помеѓу Mac и Windows

Префрлање помеѓу Mac а Windows е брз и лесен со користење на VMware Fusion. Стандардно, работи внатре во прозорец како овој.

Кога мојот глушец е надвор од тој прозорец, тоа е црниот курсор на глувчето Mac. Откако ќе се премести внатре во прозорецот, автоматски и веднаш станува белиот курсор на глувчето за Windows.

Можете и да го активирате Windows на цел екран со притискање на копчето Максимизирај. Резолуцијата на екранот автоматски се прилагодува за максимално да се искористи дополнителниот простор. Може да се префрлате на и од Windows користејќи ја функцијата Spaces на вашиот Mac со движење со четири прсти.

Мој личен став : Префрлувањето на Windows не е потешко од префрлањето на мајчин Апликација за Mac, без разлика дали VMware работи на цел екран или во прозорец.

4. Користете Windows Apps заедно со Mac Apps

Ако вашиот фокус е на извршување на апликациите за Windows наместо на самиот Windows, VMware Fusion нуди Unity View кој го крие интерфејсот на Windows и ви овозможува да извршувате апликации за Windows како да се Macапликации.

Копчето Префрли на Unity Преглед се наоѓа во горниот десен агол на прозорецот VMware Fusion.

Windows исчезнува. Неколку икони за статус на Windows сега се појавуваат на лентата со мени, а со кликнување на иконата VMware на приклучокот ќе се прикаже менито за почеток на Windows.

Кога ќе кликнам со десното копче на иконата, апликациите за Windows се појавуваат во Менито Отвори со на Mac. На пример, при десен клик на датотека со слика, Windows Paint сега е опција.

Кога ја извршувате Paint, таа се појавува во својот прозорец, како апликација за Mac.

Мој личен став : VMware Fusion ви овозможува да користите апликации за Windows речиси како да се апликации за Mac. Користејќи го Unity View, тие можат да работат во нивниот сопствен прозорец и се наведени во менито Open With на macOS кога ќе кликнете со десното копче на датотеката.

5. Стартувај други оперативни системи на вашиот Mac

Вие сте не ограничувајќи се на извршување на Windows на виртуелен компјутер VMware Fusion - може да се инсталираат и macOS, Linux и други оперативни системи. Тоа може да биде корисно во ситуации како овие:

 • Програмер кој работи на апликација што работи на повеќе платформи може да користи виртуелни компјутери за да работи Windows, Linux и Android за да го тестира софтверот.
 • Програмерите на Mac можат да користат постари верзии на macOS и OS X за да ја тестираат компатибилноста.
 • Еден ентузијаст на Linux може да извршува и споредува повеќе дистрибуции одеднаш.

Можете да инсталирате macOS од вашиот партиција за обновување или слика на дискот. Можете исто така да инсталирате

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.