Преглед на Desktop Parallels: Дали сè уште вреди во 2022 година?

 • Споделете Го Ова
Cathy Daniels

Parallels Desktop

Ефективност: Респонзивно интегрирано искуство со Windows Цена: еднократно плаќање почнувајќи од 79,99 $ Лесност за користење: работи како апликација за Mac (апсолутно интуитивна) Поддршка: повеќе начини да контактирате со поддршката

Резиме

Parallels Desktop работи Windows и други оперативни системи во виртуелна машина заедно со вашиот Mac апликации. Тоа е добра опција за оние кои сè уште се потпираат на одредени апликации за Windows за нивниот бизнис, или гејмерите кои не можат да живеат без омилената игра на Windows. Тоа е исто така одлично решение за програмерите кои треба да ги тестираат своите апликации или веб-локации на други платформи.

Ако сте нашле мајчин апликации за Mac што ги задоволуваат сите ваши потреби, не ви треба Parallels Desktop. Ако треба да извршите само неколку некритични апликации за Windows, една од бесплатните алтернативи за виртуелизација можеби е се што ви треба. Но, ако барате најдобри перформанси, Parallels Desktop е вашата најдобра опција. Топло го препорачувам.

Она што ми се допаѓа : Windows е многу одговорен. Паузира кога не се користи за да заштеди ресурси. Режимот на кохерентност ви овозможува да извршувате апликации за Windows како апликации за Mac. Стартувај и Linux, Android и повеќе.

Што не ми се допаѓа : Мојот глушец еднаш не реагираше. macOS и Linux се помалку одговорни од Windows.

==> Шифра на купон од 10% ПОПУСТ: 9HA-NTS-JLH

4.8 Земи ја работната површина Parallels (10% ПОПУСТ)

Што значи Parallels Desktopда плати за обемот на работа што Parallels ја вложи во оптимизирање на перформансите и интеграцијата.

Лесност за користење: 5/5

Најдов стартување на Windows и префрлување помеѓу Mac и Windows апсолутно интуитивен. Интегрираниот пристап на прикажување на софтверот на Windows во Spotlight пребарувањата, контекстните менија и Dock е брилијантен.

Поддршка: 4.5/5

Достапна е бесплатна поддршка преку Twitter, разговор , Skype, телефон (Кликни-за-повик) и е-пошта во првите 30 дена по регистрирањето. Поддршката за е-пошта е достапна до две години од датумот на објавување на производот, иако можете да купите телефонска поддршка кога е потребно за 19,95 долари. Достапна е сеопфатна база на знаење, ЧПП, водич за почеток и упатство за корисникот.

Алтернативи на Parallels Desktop

 • VMware Fusion : VMware Fusion е најблискиот конкурент на Parallel Desktop и е малку побавен и потехнички. Наскоро ќе биде пуштена голема надградба.
 • Veertu Desktop : Veertu (бесплатно, $39,95 за премиум) е лесна алтернатива. Речиси е брз како Parallels, но има помалку функции.
 • VirtualBox : VirtualBox е бесплатна и со отворен код алтернатива на Oracle. Не толку полиран или одговорен како Parallels Desktop, тоа е добра алтернатива кога перформансите не се врвни.
 • Boot Camp : Boot Camp доаѓа инсталиран со macOS и ви овозможува да стартувате Windows заедно macOS во двојно подигањепоставување — за да се префрлите треба да го рестартирате компјутерот. Тоа е помалку погодно, но има предности во изведбата.
 • Вино : Виното е начин на извршување на апликациите за Windows на вашиот Mac без воопшто да ви треба Windows. Не може да ги стартува сите апликации за Windows, а многумина бараат значителна конфигурација. Тоа е бесплатно (со отворен код) решение кое едноставно може да работи за вас.
 • CrossOver Mac : CodeWeavers CrossOver (59,95 $) е комерцијална верзија на Wine која е полесна за користење и конфигурирање.

Заклучок

Parallels Desktop ви овозможува да извршувате апликации за Windows на вашиот Mac. Тоа може да биде многу корисно ако се потпирате на одредени апликации за Windows за вашиот бизнис или сте се префрлиле на Mac и не можете да најдете алтернативи за сè што ви треба.

Дали вреди? Ако имате Mac апликации за сè што ви треба, нема да ви требаат Parallels, а ако ви требаат само неколку некритични апликации за Windows, бесплатна алтернатива може да ги задоволи вашите потреби. Но, ако се потпирате на апликациите на Windows за да ја завршите работата, ќе ви требаат врвните перформанси на Windows што ги обезбедува Parallels Desktop.

Земете Parallels Desktop (10% OFF)

Значи , како ви се допаѓа овој преглед на Parallels Desktop? Оставете коментар подолу.

P.S. не заборавајте да го користите овој купонски код: 9HA-NTS-JLH за да заштедите малку ако одлучите да го купите софтверот.

Дали?

Тоа е апликација која ви овозможува да извршувате апликации за Windows на вашиот Mac. Тоа го прави со тоа што ви дозволува да инсталирате Windows на виртуелна машина - компјутер емулиран во софтвер. На вашиот виртуелен компјутер му е доделен дел од RAM меморијата, процесорот и просторот на дискот на вашиот вистински компјутер, така што ќе биде побавен и ќе има помалку ресурси.

Другите оперативни системи исто така ќе работат на Parallels Desktop, вклучувајќи Linux, Android , и macOS — дури и постари верзии на macOS и OS X (El Capitan или порано).

Дали е безбедна работната површина Parallels?

Да, тоа е. Ја истрчав и ја инсталирав апликацијата на мојот iMac и ја скенирав за вируси. Parallels Desktop не содржи никакви вируси или малициозни процеси.

Внимавајте дека кога инсталирате Windows во Parallels, станувате ранливи на вирусите на Windows (на виртуелната машина и датотеките до кои може да пристапи), затоа погрижете се се заштитуваш. Вклучена е пробна верзија на Kaspersky Internet Security или инсталирајте го вашиот безбедносен софтвер по избор.

За време на мојата употреба на апликацијата, мојот глушец се замрзна еднаш кога се префрлав помеѓу Windows и Mac. Ова бараше рестартирање за да се поправи. Вашата километража може да варира.

Дали Parallels Desktop е бесплатен?

Не, тој не е бесплатен софтвер иако е достапен 14-дневен пробен период со целосни функции. Постојат три верзии на апликацијата што треба да се разгледаат. Исто така, ќе треба да платите за Microsoft Windows и вашите апликации за Windows ако веќе не ги поседуватенив.

 • Parallels Desktop за Mac (79,99$ за студенти): Дизајниран за домашна или студентска употреба.
 • Parallels Desktop за Mac Pro Edition (99,99$/година): Дизајниран за програмери и моќни корисници на кои им требаат најдобри перформанси.
 • Parallels Desktop for Mac Business Edition (99,99 $/годишно): Дизајниран за ИТ оддели, вклучува централизирана администрација и лиценцирање волумен.

Што има ново во Parallels Desktop 17?

Parallels додаде голем број нови функции на верзијата 17. Според белешките за изданието од Parallels, тие вклучуваат оптимизирани перформанси за macOS Monterey, Intel и Apple M1 чип, подобра графика и побрзо време за продолжување на Windows.

Како да инсталирате Parallels Desktop за Mac?

Еве преглед на целосниот процес на активирање на апликацијата и работи:

 1. Преземете и инсталирајте Parallels Desktop за Mac.
 2. Ќе биде побарано да изберете оперативен систем за вашата нова виртуелна машина. За да инсталирате Windows, имате три избори: да го купите преку Интернет, да го инсталирате од стик во САД или да го пренесете од компјутер. Внесете го клучот за производот на Windows кога ќе биде побарано.
 3. Windows ќе се инсталира заедно со некои алатки Parallels. Ова ќе потрае некое време.
 4. Ќе се прикаже вашата нова работна површина на Windows. Инсталирајте кој било апликативен софтвер за Windows што ви треба.

Зошто да ми верувате за овој преглед на работната површина на паралели?

Моето име е Адријан Тари. По користењетоMicrosoft Windows повеќе од една деценија, намерно се оддалечив од оперативниот систем во 2003 година. Уживав во промената, но сепак ми требаа одредени апликации за Windows на редовна основа. Така, се најдов себеси како користам комбинација од двојно подигање, виртуелизација (користејќи VMware и VirtualBox) и Wine. Видете го делот Алтернативи од овој преглед на работната површина на Parallels.

Не сум пробал Parallels порано. Ми беше дадена лиценца за преглед и инсталирав претходна верзија на мојот iMac. Последнава недела, го пробував со својот ритам, инсталирав Windows 10 (купен само за овој преглед) и неколку други оперативни системи и ја пробував речиси секоја функција во програмата.

Излезе новата верзија, па веднаш направив надградба. Овој преглед ја одразува мојата употреба на двете верзии. Во овој преглед на Parallels Desktop, ќе споделам што ми се допаѓа и што не ми се допаѓа кај Parallels Desktop. Содржината во полето за брзо резиме погоре служи како кратка верзија на моите наоди и заклучоци.

Прочитајте за деталите!

Преглед на десктоп паралелни: Што има за вас?

Со оглед на тоа што Parallels Desktop е за водење на апликации за Windows (и повеќе) на вашиот Mac, ќе ги наведам сите негови функции ставајќи ги во следните пет секции. Во секоја потсекција, прво ќе истражам што нуди апликацијата, а потоа ќе го споделам моето лично мислење.

1. Претворете го вашиот Mac во неколку компјутери соВиртуелизација

Parallels Desktop е софтвер за виртуелизација — емулира нов компјутер во софтверот. На тој виртуелен компјутер, можете да извршите кој било оперативен систем што го сакате, вклучително и Windows, и кој било софтвер што работи на тој оперативен систем. Тоа е многу погодно ако ви треба софтвер кој не е за Mac.

Виртуелната машина ќе работи побавно од вашиот реален компјутер, но Parallels работеше напорно за да ги оптимизира перформансите. Но, зошто да стартувате побавна виртуелна машина кога можете да инсталирате Windows на вашиот вистински компјутер користејќи Bootcamp? Бидејќи рестартирањето на машината за промена на оперативните системи е бавно, незгодно и неверојатно фрустрирачко. Виртуелизацијата е одлична алтернатива.

Мој личен став: Технологијата за виртуелизација обезбедува пригоден начин за пристап до софтвер кој не е Mac додека користите macOS. Ако ви треба редовен пристап до апликациите на Windows, имплементацијата на Parallel е одлична.

2. Стартувај Windows на вашиот Mac без рестартирање

Можеби ќе треба да го стартувате Windows на вашиот Mac од различни причини. Еве неколку примери:

 • Програмерите можат да го тестираат својот софтвер на Windows и други оперативни системи
 • Веб-програмерите можат да ги тестираат своите веб-локации на различни прелистувачи на Windows
 • Writers може да креира документација и прегледи за софтверот на Windows.

Паралелите ја обезбедува виртуелната машина, треба да обезбедите Microsoft Windows. Има триопции:

 1. Купете го директно од Microsoft и преземете го.
 2. Купете го од продавница и инсталирајте го од USB-стик.
 3. Префрлете го Windows од вашиот компјутер или Bootcamp.

Пренесувањето на претходно инсталирана верзија на Windows е најмалку препорачаната опција, бидејќи може да доведе до проблеми со лиценцирањето или проблеми со возачот. Во мојот случај, купив смалена верзија на Windows 10 Home од продавница. Цената беше иста како и преземањето од Мајкрософт: 179 долари австралиски долари.

Го отворив Parallels Desktop, го вметнав мојот USB стик и Windows беше инсталиран без врева.

Откако ќе се инсталира, Windows се чувствува брзо и реагира. Преместувањето од Windows на Mac и назад е брзо и беспрекорно. Ќе објаснам како се прави тоа во следниот дел.

Мој личен став: За оние кои имаат потреба од пристап до Windows додека користат macOS, Parallels Desktop е божји дар. Тие очигледно работеле напорно за да го оптимизираат нивниот софтвер за Windows, бидејќи е неверојатно одговорен.

3. Погодно се префрлате помеѓу Mac и Windows

Колку е лесно префрлањето помеѓу Mac и Windows со помош на Parallels Desktop? Не го ни забележуваш. Стандардно, работи внатре во прозорец како овој.

Кога мојот глушец е надвор од тој прозорец, тоа е црниот курсор на глувчето Mac. Откако ќе се премести внатре во прозорецот, автоматски и веднаш станува бел курсор на глувчето за Windows.

За некоикористи што може да се чувствува малку тесно. Со притискање на зеленото копче Maximize ќе се направи Windows да работи на цел екран. Резолуцијата на екранот се прилагодува автоматски. Може да се префрлате на и од Windows со помош на лизгање со четири прста.

Многу брзо, многу лесно, многу интуитивно. Префрлањето помеѓу Mac и Windows не може да биде полесно. Еве уште еден бонус. За погодност, се најдов себеси како оставам отворен Windows дури и кога не го користев. Кога не се користи, Parallels ја паузира виртуелната машина за да го намали оптоварувањето на вашиот компјутер.

Штом глувчето повторно ќе влезе во околината на Windows, Windows повторно ќе се вклучи и работи во рок од околу три секунди.

Мој личен став: Без разлика дали работи со Windows на цел екран или во прозорец, префрлањето на него е едноставно и беспрекорно. Не е потешко отколку да се префрлите на домашна апликација за Mac.

4. Користете Windows Apps заедно со Mac Apps

Кога првпат се оддалечив од Windows, сфатив дека сè уште се потпирам на неколку клучни апликации. Можеби сте исти:

 • Се префрливте на Mac, но сепак имате голем број апликации за Windows на кои се потпирате - можеби Windows верзии на Word и Excel, апликацијата Xbox Streaming или Windows- само игра.
 • Можеби сè уште апсолутно зависите од некоја наследна апликација која повеќе не работи на современи оперативни системи.

Изненадувачки е колку бизнисите можат да станат зависни од застарен софтвер што повеќе не е ажурирано или поддржано. Паралели работна површинаобезбедува кохерентен режим кој ви овозможува да работите со апликации на Windows без да се занимавате со интерфејсот на Windows. Дејвид Ладлоу го сумира: „Кохерентноста ги претвора вашите апликации за Windows во Mac.“

Режимот за кохерентност целосно го крие интерфејсот на Windows. Го стартувате менито Start со кликнување на иконата за Windows 10 на вашиот приклучок.

Можете да ја пребарувате и стартувате програмата Windows Paint од Spotlight.

Paint работи директно на вашата работна површина на Mac, нема Windows на повидок.

И менито со десен клик на Mac Отвори со ги наведува дури и апликациите за Windows.

Мој личен став: Parallels Desktop ви овозможува да користите апликации за Windows речиси како да се апликации за Mac. Можете да ги стартувате апликациите од приклучокот на вашиот Mac, Spotlight или контекстното мени.

5. Стартувај други оперативни системи на вашиот Mac

Погодностите на Parallels Desktop не запираат со Windows. Можете да стартувате различни оперативни системи, вклучувајќи Linux, Android и macOS. Зошто некој би сакал да го направи тоа? Еве неколку примери:

 • Програмер кој работи на апликација што работи на повеќе платформи може да користи виртуелни компјутери за да работи Windows, Linux и Android за да го тестира софтверот.
 • Mac. програмерите можат да извршуваат постари верзии на macOS и OS X за да ја тестираат компатибилноста.
 • Еден ентузијаст на Linux може да извршува и споредува повеќе дистрибуции одеднаш.

Можете да инсталирате macOS од вашата партиција за обновување или слика на дискот. Можете исто така даинсталирајте постари верзии на OS X ако сè уште ги имате инсталационите ДВД-а или слики од дискот. Избрав да инсталирам macOS од мојата партиција за обновување.

Најдов macOS значително помалку одговора од Windows - претпоставувам дека главниот приоритет на Parallel се перформансите на Windows. Сепак, дефинитивно беше употреблив.

Инсталирањето на Linux е слично. Можете или да изберете Parallels Desktop да презема повеќе дистрибуции на Linux (вклучувајќи Ubuntu, Fedora, CentOS, Debian и Linux Mint) или да инсталирате од слика на дискот.

Како macOS, Линукс изгледа помалку одговора од Windows. Откако ќе имате инсталирано неколку оперативни системи, контролната табла на Parallels Desktop е практичен начин да ги стартувате и запрете.

Мој личен став: Parallels Desktop може да работи macOS или Linux на виртуелна машина, иако не со иста брзина како Windows, или со толку многу функции за интеграција. Но, софтверот е стабилен и може да се користи.

Причини зад моите рејтинзи

Ефективност: 5/5

Parallels Desktop го прави токму она што го прави ветува: работи со апликации за Windows заедно со моите апликации за Mac. Работењето на Windows во виртуелна машина беше погодно и реагираше и ми овозможи пристап до апликациите на Windows на кои се потпирам. Windows паузираше кога не се користи, така што непотребните ресурси не се трошеа.

Цена: 4,5/5

Иако има бесплатни опции за виртуелизација, 79,99 долари се разумна цена

Јас сум Кети Даниелс, експерт за Adobe Illustrator. Го користам софтверот од верзијата 2.0 и создавам упатства за него од 2003 година. Мојот блог е една од најпопуларните дестинации на интернет за луѓе кои сакаат да научат Illustrator. Покрај мојата работа како блогер, јас сум и автор и графички дизајнер.